Господ и лагата

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Несомнено Јахве сакал малку да го трола Аврама и овој пример можеби е првиот забележан во книга за вештината на тролањето.Некој ќе каже во обид да го оправда Аврам дека се работи за силна верба кон Бога но кој би го жртвувал синот затоа што му се слушале гласови?Целата приказна е бесмислена ако се има во предвид дека Јахве се претставувал како сезнаен и нема никаква поента,стварно се мачам да ја сфатам поентата на оваа еврејска приказна.
Но Лет3 смени си го насловот,треба да гласи Јахве и лагата.

Ги има по психијатриските болници еден куп такви.
Или овој Аврам имал шизофренија или некоја слична душевна болест, или целава приказна е измислена, тоа се единствените логични објаснувања.

Не знам зошто бараш логика на ваква тема ако ја погледнеш од религиски аспект темава може одма 20-30 објаснувања да напишам.
Еве примери :
Бог не е злобен мистериозни се патиштата негови.
Бог не го создал злото тоа е отсуство на добро.(ака ладно топло)

Вака до утре може да ги редам поентата ми е, единствената цел на вакви дискусии е да се измери на кој му е поголем.

Еве и сликовито кој го мрзи да чита.

Бог не го создал злото тоа е отсуство на добро.(ака ладно топло)

Па така, кажи им на луѓето Јудини и на жителите ерусалимски: вака вели Господ - еве, Јас ви подготвувам зло и смислувам нешто против вас; затоа повратете се секој од својот лош пат и исправете ги патиштата свои и постапките свои.
Eремија 18: 11

Па така, кажи им на луѓето Јудини и на жителите ерусалимски: вака вели Господ - еве, Јас ви подготвувам зло и смислувам нешто против вас; затоа повратете се секој од својот лош пат и исправете ги патиштата свои и постапките свои.
Eремија 18: 11

Па нема баш докази дека ова бог го рекол т.е он цело време преку пророци(посредници) зборува(барем јас колку што сум запознаен), а нема баш начин да се докаже дали прокот е лажен или вистински.

П.С Ако он е семоќен и сезнаен и перфектен нема да прави грешки, а грешки прават луѓето значи сите неконзистентности се човечка грешка или недоразбирање(доколку постои таков совршен бог)

П.С2 Ако е он е совршен значи и лагата му е совршена што значи невозможно е некој кој е несовршен да го фати во намерата да излаже.

Па нема баш докази дека ова бог го рекол т.е он цело време преку пророци(посредници) зборува(барем јас колку што сум запознаен), а нема баш начин да се докаже дали прокот е лажен или вистински.

П.С Ако он е семоќен и сезнаен и перфектен нема да прави грешки, а грешки прават луѓето значи сите неконзистентности се човечка грешка или недоразбирање(доколку постои таков совршен бог)

П.С2 Ако е он е совршен значи и лагата му е совршена што значи невозможно е некој кој е несовршен да го фати во намерата да излаже.

И самото постоење на бог е преку посредници, нели тој не се појавува, не се гледа и некој мора да ни каже дека постои, од друга страна совршена лага е она за која нема да знаеш дека е лага или кратко речено - вистина. Во случајот конкретно се испостави дека не е вистина тоа бог што го барал од Аврама.

Да не слуичајно Јунг ги користи ликовите за да опиши психички процес на раст и развој на личноста? Пример Бог во случајов би бил моќен комплекс на Алтер Его што глуми сека е Супер Его и се обидува да го победи Егото во случајов Јов!? Ај ако не ти е мака прати ми во пп линк од книгата (нека е и на енглески, без разлика) пошто за ваква книга од Јунг не сум чул...

Не е баш за тоа и покрај што има некаква метафора за непогрешливиот Јахве, се работи повеќе за психолошките размисли на Јов кој направил грешка и се повикува на тоа и дискутира гласно со Јахве дека тој е толку семоќен и ќе го тогаш ќе го спречел да направи грешка од почетокот и дека всушност таа грешка е волја на Јахве, а не на самиот Јов кој ја извршил волјата на Јахве, бидејќи се е негова волја и навистина е апсурдно да го казнува за тоа.
Се оди на анализа на стиховите од житието и Јинг ја става на испит безгрешноста на Јахве.
Ја имаше во Тобако и во Космо Тинекс по симболична цена од 100 или 150 ден., ама сега ги затворија и двете тие продавници и не знам каде може да се купи.
Ако одиш Скопје ќе ја најдеш таму, мислам дека и во Веро ја имаше кај книгите.

И самото постоење на бог е преку посредници, нели тој не се појавува, не се гледа и некој мора да ни каже дека постои, од друга страна совршена лага е она за која нема да знаеш дека е лага или кратко речено - вистина. Во случајот конкретно се испостави дека не е вистина тоа бог што го барал од Аврама.

Или како што кажа во првиот пост можеби се премислил :pos:

па премислувањето е на некој начин лажење.. сам себе си се лажеш дека нешто си сакал

Па не баш можно е и да не знаеш па со прилив на информации да ја смениш одлуката како на пример во овој случај.

Инаку во врска со темава многу важно е од која премиса за Бог тргнуваш.
Ако он е семоќен, сезнаен, перфектен тогаш се што се коси со ова не е дело на бог.

Еве пример да го земеме Мојсеј и десетте заповеди.

Доколку бог вели не убивај.(Да претпоставиме дека ова бог го вели, а не е пустинска илузија)

Се што се коси со ова не е дело или наредба од бог(т.е милиони убиства во име на бог се контра неговото учење а.к.а некој лаже во името на бог)

П.С Пак ќе кажам глупаво е на тема религија да бараш логика ама нека ти биде.

Ај ако не ти е мака прати ми во пп линк од книгата (нека е и на енглески, без разлика) пошто за ваква книга од Јунг не сум чул...
Јас ја имам, ама не е во електронска верзија - Hard copy е! :)

Дали Господ е во состојба да каже невистина или лага. Верниците тврдат дека е тој совршен и перфектен, а кажување на невистини - лажење не е одлика на перфектните, како пример ќе наведам широко позната прикаска за жртвувањето на Исака од страна на Аврам, имено (прераскажано) во Битие 22, Господ му наложува на Аврама да го земе својот син Исак, да го однесе до одредено место, таму да го заколе и запали како жртва кон Бога. Аврам го послушува, го зема детето го носи во гората, реди дрва за палење го вади ножот да го заколе и во тој момент ангелот му се јавува и го застанува дека не требало така дека само Бог го искушувал...
Значи
или Бог навистина сакал Аврам да го убие синот и да го принеси како човечка жртва за него (што значи дека му кажал вистина и сакал човечка жртва но подоцна се предомислил)
или Бог го излажал Аврама за своите намери и го држел во лага до последен момент
Колку уште лаги има кажано Бог кои не ги знаеме, некои сам ни ги откри, во некои беше фатен дека лаже а сигурно има и некои за кои уште не знаме дека се невистини.

.

Искушувањето на Св.Пр. Авраам, Св. Пр Јов (и секое друго искушување) не потекнува од Совршениот БОГ, туку е последица на одпадот (и иницијаторот на одпадот), додека Совршениот БОГ го допушта како еден процес на вистинско осознавање и созревање во Вистината.

Св.Пр. Авраам беше потполно спремен дури и својот (од љубената) единороден син да го жрвува, само затоа што беше уверен дека на Вистинскиот БОГ не му требаат такви жртви, кои што во тоа време беа постојана пракса на “верниците“ на другите (околни) религии и “богови“!

Волјата на Совршениот БОГ е Единственото нешто за што човекот треба да е спремен да го жртвува и најмилото, бидејќи само така баш го спасува истото!

Кој милува татко или мајка повеќе од Мене, не е достоен за Мене; и кој милува син или ќерка повеќе од Мене, не е достоен за Мене ...
Кој ќе ја запази душата своја, ќе ја загуби, а кој ќе ја загуби душата своја заради Мене, ќе ја зачува.

(Матеј 10:37+39)

.

Јас ја имам, ама не е во електронска верзија - Hard copy е! :)

Во земјата каде што Це Ге Јунг е роден и има творено, ја има таа книга дури и во форма на аудио книга, но само во неговиот мајчин јазик.

п.с. Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - е многу, многу поголема од онаа на Јунг, Фројд, Фром, ...и секоја друга човечка или ангелска мудрост! :)

.

.
Кој милува татко или мајка повеќе од Мене, не е достоен за Мене; и кој милува син или ќерка повеќе од Мене, не е достоен за Мене ...
Кој ќе ја запази душата своја, ќе ја загуби, а кој ќе ја загуби душата своја заради Мене, ќе ја зачува.

(Матеј 10:37+39)
.

Ова е уште еден доказ дека сме креација на природата и нејзините закони.

1. Секој психички нормален родител до смрт ќе го брани своето чедо.
2. Секое нормално чедо во најтешкиот момет ќе се обрати кај фамилијата.
3. Секое нормално живо битие на планетава, во смртна опасност ќе ја брани својата душа.

Зошто имаме сетило за болка? Зошто имаме одбрамбен механизам? Зошто постојат инстинктивни реакции?

Ова се тие работи што човештвото ги складирало во хромозомите, а религијата, богојте, бигбенгојте.. се ЧОВЕКОВА КРЕАЦИЈА.
Ама џабе пишам, знам... :pipi:

Ова е уште еден доказ дека сме креација на природата и нејзините закони.

1. Секој психички нормален родител до смрт ќе го брани своето чедо.
2. Секое нормално чедо во најтешкиот момет ќе се обрати кај фамилијата.
3. Секое нормално живо битие на планетава, во смртна опасност ќе ја брани својата душа.

Зошто имаме сетило за болка? Зошто имаме одбрамбен механизам? Зошто постојат инстинктивни реакции?

Ова се тие работи што човештвото ги складирало во хромозомите, а религијата, богојте, бигбенгојте.. се ЧОВЕКОВА КРЕАЦИЈА.
Ама џабе пишам, знам... :pipi:

.
1. Се сложувам дека секој психички нормален родител до смрт ќе го брани своето чедо, но како ќе го стори тоа е прашањето:
а) како Исус или
б) како светот со илјадници години што ги брани и најпојќе ги губи!?

2. Се сложувам и со тоа дека секое нормално чедо во најтешкиот момент ќе се обрати на фамилијата, но дали ќе биде будно да се обрати на ТаткотоМајката) Кој/а е поголем/а од секоја (телесно/егоистична) фамилија?

3. Колку нормални живи битија се робови на принципот на животинското царство и колку се будни за принципот на БОЖЈОТО Царство, во кое душата е единствено вистински одбранета и спасена!?

Дека луѓето коишто се’уште робуваат на животинската перспектива и перцепција (а Творецот го сметаат за творба) нема да се сложат нити со Христа, нити со оние кои имаат слично гледиште и дух, тоа за жал однапред се знае. :(

%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%9A%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE.jpg

.

.

Искушувањето на Св.Пр. Авраам, Св. Пр Јов (и секое друго искушување) не потекнува од Совршениот БОГ, туку е последица на одпадот (и иницијаторот на одпадот), додека Совршениот БОГ го допушта како еден процес на вистинско осознавање и созревање во Вистината.

.

Ма какво искушување, дедо Боже се знае нема потреба да како полициски инспектор поставува замки клопки и со невистини некого искушува, и тебе те знае спиро дека ги погази законите негови и дека така ги учиш и другите

И се помолија, велејќи: “Господи, Ти Кој ги познаваш срцата на сите, покажи ни кого го имаш избрано од овие двајца

Ти знаеш кога седнувам и кога станувам; Ти оддалку ги разбираш мислите мои.
Патеката моја и јажето мое - Ти си ги испитал; сите патишта мои си ги предвидел.

Уште зборови не ми дошле до јазикот мој, Ти, Господи, веќе ги знаеш:

.
1. Се сложувам дека секој психички нормален родител до смрт ќе го брани своето чедо, но како ќе го стори тоа е прашањето:
а) како Исус или
б) како светот со илјадници години што ги брани и најпојќе ги губи!?

2. Се сложувам и со тоа дека секое нормално чедо во најтешкиот момент ќе се обрати на фамилијата, но дали ќе биде будно да се обрати на ТаткотоМајката) Кој/а е поголем/а од секоја (телесно/егоистична) фамилија?

3. Колку нормални живи битија се робови на принципот на животинското царство и колку се будни за принципот на БОЖЈОТО Царство, во кое душата е единствено вистински одбранета и спасена!?

Дека луѓето коишто се’уште робуваат на животинската перспектива и перцепција (а Творецот го сметаат за творба) нема да се сложат нити со Христа, нити со оние кои имаат слично гледиште и дух, тоа за жал однапред се знае. :(

.

Spiros друже а прво да го одбраниш и спасиш телото на овој свет, па за душата после ќе му ја мислиш.

Дали Господ е во состојба да каже невистина или лага. Верниците тврдат дека е тој совршен и перфектен, а кажување на невистини - лажење не е одлика на перфектните, како пример ќе наведам широко позната прикаска за жртвувањето на Исака од страна на Аврам, имено (прераскажано) во Битие 22, Господ му наложува на Аврама да го земе својот син Исак, да го однесе до одредено место, таму да го заколе и запали како жртва кон Бога. Аврам го послушува, го зема детето го носи во гората, реди дрва за палење го вади ножот да го заколе и во тој момент ангелот му се јавува и го застанува дека не требало така дека само Бог го искушувал...
Значи
или Бог навистина сакал Аврам да го убие синот и да го принеси како човечка жртва за него (што значи дека му кажал вистина и сакал човечка жртва но подоцна се предомислил)
или Бог го излажал Аврама за своите намери и го држел во лага до последен момент
Колку уште лаги има кажано Бог кои не ги знаеме, некои сам ни ги откри, во некои беше фатен дека лаже а сигурно има и некои за кои уште не знаме дека се невистини.

Брат атеист ли си?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom