Во што готвите? Избор на кујнски прибор (тави, тенџериња, ножеви и тн.)

  • Креатор на темата Креатор на темата Сабазиј
  • Време на започнување Време на започнување
Хмм да, вок тава од лиено железо би била добра работа со во комбинација со готвење на плин.

Кога сме веќе кај плотна за печење, има ли тука да се најде камена плотна за печење пица?
Инаку можеби си во право, и плотна од лиено железо би можела да се искористи за печење пица. Важно е пицата да се испече убаво и од горе и од долу, симултано. Ова можеби може да се најде кај произведувачите на печки и ќумбиња, да направат нарачка од плотна по мерка.
 
Сподели впечатоци! :)

Домаќинот е задоволен(иако беше многу скептичен), јас сеуште немам готвено во него. Вечерва правеше палачинки , рацете му паднаа. :D
Има и упатство со него, цела церемонија за една тава. Ќе го задавев мојов кога видов како го лупна на највисока температура.
Здравје понатаму ќе земам едно специјално за палачинки и вок тава.

@Vanlok, не знам зошто, али тавчето е веќе нелепливо.
 
Домаќинот е задоволен(иако беше многу скептичен), јас сеуште немам готвено во него. Вечерва правеше палачинки , рацете му паднаа. :D
Има и упатство со него, цела церемонија за една тава. Ќе го задавев мојов кога видов како го лупна на највисока температура.
Здравје понатаму ќе земам едно специјално за палачинки и вок тава.

@Vanlok, не знам зошто, али тавчето е веќе нелепливо.

....кога ќе може да се дегустираат палачинките?:X3:
 
Домаќинот е задоволен(иако беше многу скептичен), јас сеуште немам готвено во него. Вечерва правеше палачинки , рацете му паднаа. :D
Има и упатство со него, цела церемонија за една тава. Ќе го задавев мојов кога видов како го лупна на највисока температура.
Здравје понатаму ќе земам едно специјално за палачинки и вок тава.

@Vanlok, не знам зошто, али тавчето е веќе нелепливо.
е ако де, ќе развие бицепс, трицепс, квадроцепс :D

шала на страна, садовите од лиено жеезо не се за фрлање палачинки....подобро ти е да си купиш (или како мене да си направиш) дрвена шпакла за превртување и Т стапче за разнесување на смесата

http://www.amazon.co.uk/Breville-VTP130-Traditional-Crêpe-Maker/dp/B0048EJQDG
Т стапчето
http://www.amazon.co.uk/Shef-Crepe-...5-0616102?ie=UTF8&refRID=1MX4HT8RSN05DFBPHCR7

дрвената шпакла

или во пракса
 
е ако де, ќе развие бицепс, трицепс, квадроцепс :D

шала на страна, садовите од лиено жеезо не се за фрлање палачинки....подобро ти е да си купиш (или како мене да си направиш) дрвена шпакла за превртување и Т стапче за разнесување на смесата

http://www.amazon.co.uk/Breville-VTP130-Traditional-Crêpe-Maker/dp/B0048EJQDG
Т стапчето
http://www.amazon.co.uk/Shef-Crepe-...5-0616102?ie=UTF8&refRID=1MX4HT8RSN05DFBPHCR7

дрвената шпакла

или во пракса

Имаше и модифицирани садови од лиено железо, кои не беа тешки, ама немам верба баш, си сакам олд скул. Инаку еве специјален сад за палачинки од лиено железо.

Знаеш да правиш садови од дрво?
 
Имаше и модифицирани садови од лиено железо, кои не беа тешки, ама немам верба баш, си сакам олд скул. Инаку еве специјален сад за палачинки од лиено железо.

Знаеш да правиш садови од дрво?

Садови не.

Но стапчето го направив од рачка на готова дрвена лажица, а шпаклата исто така модифицирав дрвена лажица. Немам соодветен алат за изработка на дрвени садови, иако желба ми е еден ден кога ќе имам простор и време да купам (или направам струг) па да си правам дрвени садови (авани, вазни, чинии за овошје и слично.
 
Садови не.

Но стапчето го направив од рачка на готова дрвена лажица, а шпаклата исто така модифицирав дрвена лажица. Немам соодветен алат за изработка на дрвени садови, иако желба ми е еден ден кога ќе имам простор и време да купам (или направам струг) па да си правам дрвени садови (авани, вазни, чинии за овошје и слично.

Кај мене се роди огромна љубов за дрвени чинии(па и прибор. Некако ми е повкусно кога јадам со дрвени стапчиња, на пример), а сеуште не знам да изработувам дрвени предмети. Ибеј, хир ај кам! :D
 
Инаку еве специјален сад за палачинки од лиено железо.
Прилично евтино, всушност таман си е цената. Работи од лиено железо не се скапи за производство и од аспект на материјал... проблемот е што кај нас ги нема да се купат. Нема појма рајава што е добро, па нема побарувачка.
 
Кај мене се роди огромна љубов за дрвени чинии(па и прибор. Некако ми е повкусно кога јадам со дрвени стапчиња, на пример), а сеуште не знам да изработувам дрвени предмети. Ибеј, хир ај кам! :D
Кај мене се роди огромна љубов за дрвени чинии(па и прибор. Некако ми е повкусно кога јадам со дрвени стапчиња, на пример), а сеуште не знам да изработувам дрвени предмети. Ибеј, хир ај кам! :D

За ова не се согласувам, во МК има луѓе што изработуваат дрвени предмети и преферирам домашно производство
 
Picture 1553.jpg рендиња - сепак еден од најпотребните кухински алатки - прибори
Сум ја заборавил темава. ( за дрвени алатки,секоја сабота и недела позади Бисер,пред Тинекс самоизработени од мајсторот)
За тави и тенџериња,скоро сите ми се од Браство-Охрид,и како вчера да се купени и после 30 години употреба и тањири исти.
Еве сега ми текна и да ги сликнам овие што ми се закачени во кујна.
Горе правоаголното исправено лево.Маде ин Енгланд,stainless stel. pat.app.o412/90 deg.ces. oo9021,NUTLROUNI, CHISEL EDGE MASTER SREDDER
Доле десно, пирамидално (лесно за рендање на тврди плодови) веројатно маде ин БУГ, бидеиќи пишува на кирилица:Нержае
Другите нема ознака производител само: Ростфрај 18/10
---------------
Бегајте од оние рендиња од пластичарите и китајските дуќани,со пластична горе рачка.
Овие се од оние обични рендиња што ги викаме, но имам и други,тие друг пат како она мулти вондер или тањирестите-дискови.
 
Да се пофалам, само што се подновив со железно тавче од de Buyer. (y)
Не знам дали е cast iron, ама дефинитивно е iron. Се работи за MINERAL B ELEMENT round fry pan | de Buyer:
5610-36.png

Тоа делчето напред лево го нема на мојата тава, ама дефинитвно е овој модел. Тавата ја има во Хубо спроти Александар Палас хотелот, 32сантиметарската тава чини 4271ден.
Немаше многу избор во големините, имаше само мала 16см и голема од 32см. Големата од 32см ја одбрав иако од 26 или 28 сантиметри ќе беше идеална големина.

Тавата изгледа многу солидно изработена, и тешка е ко туч (еве сега на спецификации гледам дека е 2.63кг но мене ни изгледа за многу потешка.
Како и да е, сега ќе претстои она што го нарекуваат seasoning па тек потоа ќе ја добие карактеристичната црна боја и карактеристичното својство на нелепливост.
 
Pozdrav do site, planiram da zemam WOK tava, gledav po marketive (vero ,ramstor carefur) ima po nesto i cenive se ok po okolu 1500-2000 den samo nz dali se kvalitetni. Dali nekoj sto ima pogolemo iskustvo moze da mi preporaca kade da zemam kvaliteten WOK za okolu 100 eu?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom