Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не видов иницијатива за дискотеките и слични звуци,туку само за езанот.
И тоа,провокативна иницијатива,која има одредена цел а притоа никаков резултат,можда предвремени се спремаат,што викаш ти? :)

Јас имам видено иницијативи за да се затворат кафиќи од кои ечи гласна музика.

Провокации има од двете страни, не се прави мутав! Ама да ја оставиме паранојата настрана сега, тоа не е тема на разговор измеѓу мене и тебе, јас ти викам дека ми е гајле дали се работи за муслимани, христијани, будисти... Се додека ми го плескаат тоа во фаца, ми смета! И сега што правиме?

@Hattab1

Ај молим те, не се распишувај овде, оди на прашањата за исламот да ми одговориш тоа што те прашав.

Јас имам видено иницијативи за да се затворат кафиќи од кои ечи гласна музика.

Провокации има од двете страни, не се прави мутав! Ама да ја оставиме паранојата настрана сега, тоа не е тема на разговор измеѓу мене и тебе, јас ти викам дека ми е гајле дали се работи за муслимани, христијани, будисти... Се додека ми го плескаат тоа во фаца, ми смета! И сега што правиме?

Ќе се договориш со 95% твои сограѓани исламофоби и атеисти(по потреба христијани,најчесто кога се палат џамии) да поделат малку од твоето мислење,па ќе разговараме.

Наеднаш ми дојде желба да те гушнам, да ти помине уплавот.

Не заборавај и да ми ја запееш на увце „Волечу те све док живим“.

Ќе се договориш со 95% твои сограѓани исламофоби и атеисти(по потреба христијани,најчесто кога се палат џамии) да поделат малку од твоето мислење,па ќе разговараме.

Џабе, не ме бива за пропаганда, инаку ја би и кај твоите. :icon_lol:

@Hattab1

Ај молим те, не се распишувај овде, оди на прашањата за исламот да ми одговориш тоа што те прашав.

За тоа ми треба малку време,исламски извори,поткрепени со ајети(стихови од куранот) и хадиси(зборови на Мухаммед с.а.в.с.) за да ти дадам комплетен одговор.
Тоа не е прашање за кое јас можам да дадам свое мислење,туку само онака како е опишано во Куранот и хадисите.
А нив ги немам во глава комплетно сите :)

Соопштение во сите активни теми на подфорумот Религија

Доколку забележите мислење кое е надвор од форумската етика на однесување, навреда, оф-топик или слично, користете ја опцијата "Пријави" што се наоѓа во менито на долниот дел од секој пост.
Со тоа си помагате себе, на модераторот.. и пред се, придонесувате во квалитетна дискусија за која сите ние сме овде.

Се додека има безобразни безбожници во државава кои стануваат најголеми христијани кога треба да се искаже исламофобија,нема да олабавам.
А и нема да се намали звукот на џамиите.

Па кај муслиманите има повеќе христијанофоби отколку кај христијаните што има исламофоби. До сега сите муслимани што ги имам запознаено збореле лошо за мојата религија и ми велеа дека нашата религија е нелогична и глупа а нивната е логична и вистинска.

Македонски секојдневни приказни:

Парт уан:
Ми смета гласноста се будам од спиење ноќе, дали сте нормални?
- Ајде ајде, да не се лажеме, исламот ти смета тебе.
А бе недоквакан, ако сакаш и на Јупитер клањај му се само потивко, на работа треба да одам.
- Е сега, а оној со кафаната, лесковачка што има добра и Аца Лукас што го форсира до 2 по полноќ не ти смета а?
Која кафана бе?
- Онаа измеѓу куќата твоја и џамијата.
Измеѓу куќата и која џамија, 5 џамии ме бомбардираат од сите страни.
- И кафани има секаде.
Друже, а бе дете имам мало треба да се наспие, и луѓе болни имам по дома.
- Е сега, дете си имал, ние немаме деца? Алах ќе им помогне на болните, ИншАлах!

Парт ту:
- Што прајте бе ѓаури?
Еве ефенди, црква прајме, оти се сруши старата.
- Па што, овде најдовте црква да правите? Одите таму ваше маало.
Ами црквата овде беше, наш е имотот, имаме црно на бело, дозвола за градба...
- Види, шо дека имате дозвола за градба, џабе пари ќе фрлате и така не празна ќе седи црквата. Одете уплатете нешто Баерн игра вечер...
Ефенди, аман да ја напрајме црквава, мала е не смета никому, да може свеќа да запалиме.
- Смета смета, служби ќе држите овде ќе кревате галама...
Ефенди нели ти рече дека празна е црквата никој не ја посетува...
- Ај сиктер бе ѓаур, немој градоначалникот да ти го викнам па да видиш кога ќе ти го донесе еврокомесарот и 5-6 амбасадори. Црква ќе правеле...

За тоа ми треба малку време,исламски извори,поткрепени со ајети(стихови од куранот) и хадиси(зборови на Мухаммед с.а.в.с.) за да ти дадам комплетен одговор.
Тоа не е прашање за кое јас можам да дадам свое мислење,туку само онака како е опишано во Куранот и хадисите.
А нив ги немам во глава комплетно сите :)

Навистина сакам ме интересира. Ќе чекам да ми одговориш, може и во ПП.

Кога сакаш и каде сакаш, ако сакаш и кај вас на сред гето поддржан со калаши и бомби...онака педерски како што знаете само вие.

Че се начекаме бе пријател,шо се секираш ебаго :)

ИВЗ: Сопрете го прво звукот на камбаните, а потоа на џамиите

Прво да се решат проблемите со џамиите во Прилеп и во Лажец и со звучноста на камбаните а потоа за новите какви што се случајот Октиси или звучноста на езанот на џамиите, услов е кој ИВЗ вчера го постави на Валентина Божиновска, директорка на Kомисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, пренесува Дневник.
Освен ова, оваа верска заедница директно ја обвини Божиновска за „манипулацијата што државните органи ја правеле со неколку невладини организации со барањата за забраната на езанот“. Со ова, практично, станува крајно неизвесно дали во наредните денови воопшто ќе има средба меѓу архиепископот г.г. Стефан и реис-ул-улема Сулејман Реџепи на која би се нашло решение за изградбата на параклисот во струшкото село Октиси. Градбата, познато е, ја попречија исламските верници од селото откако на тоа ги повикаа двајцата имами од селската џамија. Божиновска пред десетина дена најави дека двајцата верски поглавари се согласиле да се сретнат за да најдат решение. Досегашното одлагање на средбата се објаснуваше со „службеното патување“ на реисот, а што сега излегува дека не било единствена причина.
- Пред три дена од Kомисијата ни се јавија со барање за заедничка средба на реисот Реџепи, Валентина Божиновска и архиепископот Стефан. Ние им одговоривме барањето да го достават во писмена форма и да се наведе и намерата на оваа средба. Ние одговоривме дека ако се работи за случајот „Октиси“ или за звучноста на џамиите, тогаш не може да се бара решение за нови случаи, а да се избегнат веќе постојните, какви што се прашањата со џамиите во Прилеп и во Лажец и звучноста на камбаните – изјавија вчера во кабинетот на реис-ул-улема Реџепи.
Божиновска одговори дека државата на рамноправна основа и преку дијалог ги разгледува сите барања.
- Нема потреба една верска заедница да уценува ако ние претходно побаравме помош да се реши одреден проблем – нагласи таа.
Истовремено, во соопштението објавено вчера на нивната интернет - страница ИВЗ наведува дека Божиновска досега често изразила несвеснот, човечка и духовна некултура. Оваа верска заедница смета дека таа дава неконтролирани и несовесни изјави.
- Исламски верници, иако им пречи звукот на камбаните, не го креваат гласот на револт од почит кон верата на другиот. Ако Божиновска бара да се врати стариот закон, тогаш ние ќе бараме да се врати стариот систем – потенцираат од ИВЗ.
Според Божиновска, тие само ја примиле и ќе ја разгледаат претставката што ја добиле од една невладина организација која реагирала на тоа зошто никој во државата не ги мери децибелите што се создаваат од џамиите.

www.islamski-centar.or

Ти балијо изгледа професионално се занимаваш со насилни дејанија. Ја си мислев алах ѓелешану од време на време ти дава насилни пориви, ама ти хронично си тераш (а може и професионално, зависи од кешот што иде од арабија).
Најискрено се надевам дека се шеташ во фул вахаби стајл, за да те држат на око џандарите, ако веќе за друго не ги бива.

Кога сакаш и каде сакаш, ако сакаш и кај вас на сред гето поддржан со калаши и бомби...онака педерски како што знаете само вие.

Мириса на дуел:pipi:

Кажете кај ќе се начекате, да поставиме коефициенти.

Пописот кажува за град Велес дека има над 2000 турци и роми , тоа е многу повеќе од тоа што рече ти дека има само 8 фамилии.

Ако се собрале од селата , тогаш исто е , тоа значи дека таа џамија има верници.
Ако се собрале од селата , тогаш зошто немаат во селата џамија ? Кој им забранува?
Еве во Октиси група верници имаат 3-4 цркви и сакаат уште една.

Толеранција во Велес ? Траги комедија си, целата.

CD8AA9624B4BD64086C6C2088FF0A7BC.jpg

Кукаст крст , и пораки врз ѕидовите на велешката џамија.
А во фејсбук отворена е група во која се бара да се забрани езанот во Велес, и еве некои предлози од христијаните:
-Да се запали џамијата
-Да му се рече на попот по цел ден да се дере (за инает на џамијата де , се гледа дека не се работи за нарушување на мирот)
-Абе двајца по еден молотов коктел и нека гори (Леандра , дали рече дека џамијата е запалена 2 пати?)

Нешто по оригинално , во твој дијалект

Леандрова толеранција , ваква толеранција ни во Авганистан немало на времето.

И 5000 да се око орлово, во споредба со Велешани се 0,001%. И имаат џамија и сеуште имаат џамија. А дали имаат во селата и кој им забранува? Јас бе око јас им забранувам, идам сред село и им викам: Аљоо џамија јок. Јок. И така во селата нема џамија. Јас во едно, Raziel; во друго село и Лигеја; во третото, оти толку се торбешки и босански села во Велес. Нема да ме зачуди на следен попис и Албанци да станат, али еве ние тројца исто сме попишувачи плус тебе ќе те земеме бидејќи од око ги сеќаваш и ќе кажеш што миризба шират. Може и примерок од анал им земаш за статистика.
Тоа оти немале џамија во селана ти одговор.

И што има во поракава нешто што те буни? Нема некои арапски називи кои повикуваат на револуција, на радикален ислам нема траги, нема називи од паролине кога ги браневте убијците, чиста парола, земјата ја добивме со крв, ќе ја браниме со крв. Јас не гледам закана, ти гледаш?
Никаде ја нема само „мртов шип&тар е добар ши*птар“ од која зуб ти се крева во ге положба таа само во маалоно на Pillow Queen; ја има ќе ти ја сликам некогаш. Срамота е такви пароли да има на џамија културен народ сме ние, позитивен, внимателен.

Не читај ти фејсбук за велешка џамија, читај вести за Велес. Бидејќи се блиску седиштето на црквата и џамијата, да ти раскажам една случка на еден поп што беше во Велес. Непоштен поп крадел што крадел, бабичките се собраа после пазар (и пазарот е на тоа место) да фанат да го соблечат гол и го пуштиле да трча низ улица. Велешки баби се тоа, они се многу праведни. Друг еден после дојде се викаше Вранишковски, си пеел по други правила. Бабите брадата му ја корнеа пред епархија и на клоци го исфрлија од град.
Е сега замисли на овие супер бабички некој оџа да им се врека и мир да им руши, а они во црна џамија (маалоно) живеат. Што би му се случило на оџата? Знаеш колку е блиску минарено и Вардар? Три чекори.

Да џамијата е запалена два пати до сега, сама од себе. Ти да не помисли дека некој си прља раце со тоа? Не бе око, така сама од себе си гори ко факел, првиот пат мислам дека гром ја погоди, а вториот пат во 2001 година незнам од што се запали во подрум бев не слушнав.
Немој грев на душа да ни фрлаш, тоа Алах така сакал да гори неверници се собрале и им фрла громови.

И за крај, за Велешка толеранција. Кога си таму не лај многу се вика, има посебна книга за таа толеранција, незнам оти не е вметната како поглавје во Куранот.

Поспиј ако не можеш да издржиш , но повторно за Намазот треба да најдеш време , нема прескокнување ниеден ден.

е дарди бе посветено муслиманиште
им пушташ водиче по малку на овцеве ваши
ако ако ти се може
него што има ново по хрватскиве форуми
уште глумиш угнетен?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom