Денес писател може да биде секоја будала!

• Креатор на темата Креатор на темата Cene
  • Време на започнување Време на започнување
викторе вака сега ако продолжиме да се надмудруваме едноставно и двајцата ќе отидеме во несакан правец,прво погледите за оваа тема ни во микрони не ни се доближуваат,а тоа што го кажав и понатаму го мислам,а сепак неможеш да го разбереш бидеќи ти јас не припаѓаме на иста класа,ти сио од оние што сепак животот му сервира на тацна,а јас пак не сум од оние кој знаат да го свиткаат вратот,сум плаќал понекогаш превисока цена но сепак барем сеуште совеста ми е чиста(не го сваќај ова лично)но навистина мислам дека во македонија виткањето врат е најголемата доблест за многумина,за мене не е ,кога си напишал нешто нормално е да посакаш тоа што си го напишал да го објавиш,но не по секоја цена и не по било која цена,да објавам книга но да бидам потоа само нечиј глас благодарам,подобро и пореално погледнија македонска издавачка сцена,за која и не треба многу да си интелегентен за да собериш два и два,ќе видиш 20-30 имиња,половината од нив веќе не само што времето ги прегазило туку и историјата требало досега да ги прекрие со 30 сантиметри прав,и сега кога гледаме како нови имиња се ојавуваат во годината по едно две испаѓа дека македонија има само неколку автори и ништо повеќе,ако одиме по пазарната логика пазарот е тој кој ги диктира и жанровите ,а кај нас мала група одлучува буквално за се,кога ти го кажувам,поминав низ тој невидлив филтер,ама како што гледаш сеуште сум анонимец ама со дигната глава.а од друга страна пне се слагам со некој кој казуваат дека секоја будала може да напише книга,едно е да пишуваш колумини по весниците друго е да пишуваш веќе нешто повеќе од колумини,ако некој го рачуна пишување колумини за голема творечка креација,тогаш да ќе се сложам,бидеќи колумините во голем дел се само обични плуканици,
но да не должам.а за форест грен навистина ме заинтересира,биди сигурен дека во теков на овој месец ќе се потрудам да дојдам до негово дело па откако ќе прочитам,ете тогаш ќе можеме да коментираме и за него.

викторе вака сега ако продолжиме да се надмудруваме едноставно и двајцата ќе отидеме во несакан правец,прво погледите за оваа тема ни во микрони не ни се доближуваат,а тоа што го кажав и понатаму го мислам,а сепак неможеш да го разбереш бидеќи ти јас не припаѓаме на иста класа,ти сио од оние што сепак животот му сервира на тацна,а јас пак не сум од оние кој знаат да го свиткаат вратот,сум плаќал понекогаш превисока цена но сепак барем сеуште совеста ми е чиста(не го сваќај ова лично)но навистина мислам дека во македонија виткањето врат е најголемата доблест за многумина,за мене не е ,кога си напишал нешто нормално е да посакаш тоа што си го напишал да го објавиш,но не по секоја цена и не по било која цена,да објавам книга но да бидам потоа само нечиј глас благодарам,
Од кај па ти знаеш што мене ми сервирал животот?!? И темава не може да отиде во несакан правец, форумот е место за дискусија, а не за сервирање на необјавени дела, освен оние теми кои им претставуваат задоволство на партиципиентите на истиот, да пишуваат на нив како дел од својата експресионистичка природа. Да не ти мрсам муда со вујаклија, знам дека не сакаш... Чим ти брат си дошол до интернет конекција, не си ти без пари, не си клошар и не гладуваш, и немој да ми продаваш елементи за сожалување тука. Ако ти се дискутира на темата повели, ама ја да ти “свиткам“ врат, особено тебе, нема.
Виткањето врат, општо во животот, и секако во издаваштвото не е доблест, немој да збориш невистини. Ако морам да го наречам некако, ќе го наречам дар на капитализмот од кој луѓето секако срамат кога ќе ги погледнат “чистите“ но вредни луѓе во очи. Вредни во смисла, достојни, со дела кои се ценат, а не го свиткале вратот.

cernodrimski напиша:
подобро и пореално погледнија македонска издавачка сцена,за која и не треба многу да си интелегентен за да собериш два и два,ќе видиш 20-30 имиња,половината од нив веќе не само што времето ги прегазило туку и историјата требало досега да ги прекрие со 30 сантиметри прав,и сега кога гледаме како нови имиња се ојавуваат во годината по едно две испаѓа дека македонија има само неколку автори и ништо повеќе,ако одиме по пазарната логика пазарот е тој кој ги диктира и жанровите ,а кај нас мала група одлучува буквално за се,кога ти го кажувам,поминав низ тој невидлив филтер,ама како што гледаш сеуште сум анонимец ама со дигната глава.
Кога веќе ја спомнуваш македонската издавачка сцена, спомни ја и македонската читачка сцена, и секако македонската економска сцена која е директно заслужна за второто то ест првото. Моментално во Македонија, домашен автор не може да успее освен ако веќе не е прославен вака или онака... и може да успее со огромна рекламна кампања за која најчесто нема пари. И во таква ситуација, онаа “мала група“ која одлучува за се` практично нема што да одлучува, таа индиректно раководи со издавањето македонски автори, бидејќи веќе не сме комунизам па да се “негува и почитува“ убавиот збор и да им се даде шанса на младите писатели, туку е сурово време каде сите гледат низ призма на пари. Ретки се издавачките куќи кои всушност квалитетот воопшто ги интересира, а уште помалку домашниот. Сепак, ако ти како анонимец напишеш нешто кое ќе ги стресе издавачите, не бери гајле, ќе те издадат веднаш, бидејќи ќе знаат да проценат квалитет. Проблемот е, што не можеш да ги стресеш, може да си добар, можеш и да си навистина добар, западниот систем на функционирање на работите од правење микро чип до пишување книга е ист, и ќе те изеде.

Затоа ти можеш да кукаш до утре дали си добар да те издаде некој или не, оние со пари ќе пишуваат книги, а ти ќе седиш како анонимец, ама тоа не те прави ни тебе ни нив добри писатели. Те прават читателите, оние кои не те познаваат, вистинската публика, не баба и дедо. И мене мајка ми ми` вика дека сум најубав, ама Декстерче е поубав, реално.

cernodrimski напиша:
а од друга страна пне се слагам со некој кој казуваат дека секоја будала може да напише книга,едно е да пишуваш колумини по весниците друго е да пишуваш веќе нешто повеќе од колумини,ако некој го рачуна пишување колумини за голема творечка креација,тогаш да ќе се сложам,бидеќи колумините во голем дел се само обични плуканици,
но да не должам.а за форест грен навистина ме заинтересира,биди сигурен дека во теков на овој месец ќе се потрудам да дојдам до негово дело па откако ќе прочитам,ете тогаш ќе можеме да коментираме и за него.

Добро, зошто сега ти пречат колумнистите? Бидејќи ти не се пронаоѓаш во нивниот стил? Тоа е уметност, како сите подвидови при пишувањето. Кратки раскази, романи, поеми, се` што ќе ти текне. А искрено, не знам како ти воопшто можеш за некого да кажеш дека се обични плуканици кога во толкав текст имаш вкупно две реченици, илјада интерпункциски промашувања, како и граматички грешки. Постот, кој го праќаш тука, го чита светот, кој те знае по име и презиме, па кога ќе отидеш во random издавачка куќа, газдата веќе те видел како си пишувал, мислиш ќе те сфати сериозно?
На крајот, како резиме, тема на форумот може да отвори кој сака, за што сака се додека тоа не ги крши форумските правила. И секој на неа може да се произнесе како сака, и никој нема право да забрани одредено мислење или да негира нечиј став.

da sekoja budala moze da bide pisatel, ama ima pisatel i pisatel, ako mislite na onie romancinja sto se citaat od prosti kvaziintelektualci da, sekoj moze da napise takvo gubre, ako se vrednuva deloto po toa sto pisateloty glupak nasol cel kup glupaci sto mozat da go svatat posto on skraba za sirokite sloevi onda se isplati i da se pecatti posto profitabilnata logika e toa ako nosi pari ok ako ne nosi pa kaj ke najdeme umni luge? za da se kupi toa.Ama eden Platon vredi za site.Pa taka i so ova,taka da slavata ne znaci nisto, primer Dara Bubamara ili aj sea ne znam vredi kolku sto vredat site onie koi ja slusaat nejzinata muzika to est pesna, taka i so ova. Slaven si da ama za kogo za fukari.Drugo, MKD e mal pazar, na angliski i najlos pisac da si ke se najde od cel svet sto zbori angliski, dovolno da pomine pprrodazbata, ama na mkd jazik od edno miljonce od koi poveketo citaat ona sto mozat da go svata, a drugite ne citaat uopste nego od usno tvorestvo presle na elektronski mediumi jebes.I nace ima kvalitetni tvorci ama ne se tie bas poznati, a tie so se poznati da mu zahvalat na Tito i SFRJ oti toas steknale ime, a drugive poznati se plateni pisci da sirat nekoja propaganda.Za mene stvarno dobra kniga e Emocionalno sekojdnevie od Vladek, posle Marko Petrusevski ima edna kniska dobra poezija i neznam ne mi teknua, ima ima ama tie ke stanat slavni posle 100 g ako ja bide drzavava i jazikot nas makedoncki blagodarenie na zenive nasi koi ne ne esapat za luge pa so picka si resavaat zivotna egzistencija tuka mislam na brak od LJUBOV (ah taa Ljubov ) so bogati ebaci od zapad ha ha.

Не чита оној што чита, туку оној што знае што чита. :pipi:

Секој ја има слободата да си издаде дело, но исто така и секој ја има слободата да си одбере што би читал. Се додека постојат луѓе кои ќе ги читаат чкљ книгите, се до тогаш ќе има и такви писатели.

...енивеј...никој и не живее од поезија и проза кај нас...:toe:

Па ние живееме за неа,оние што пишуваат се исплнуват и небараат никаков надомест за тоа,пишуваат затоа што сакат.

Како што вели една моја виртуелна приателка сасе
-НАШЕТО ПОСТОЕЊЕ КАКО ПОЕТИ -ПРОФЕСИОНАЛЦИ ВО АМАТЕРСКАТА РЕАЛНОСТ...

Ако не ви се допаѓа некој книга,колумна или куварски рецепт не читајте.
Просто е.
Само изгледа на некого и тоа му е тешко.

Deneska pee koj mu tekne, deneska izdavaat knigi site shto imaat pari, deneska voditel e koj saka, deneska samo MITO i nishto drugo!!!

Deka denes sekoja budala moze da pisuva bilo sto. Vtoro izleguvaat na sekoj cekor tn pisateli...ccc...napisal nesto imal pari i nekoj mu go objavil.

Зошто? Па денес не се базираме на некои замислени правила. Современата литература/уметност дава таква слобода на творецот што може да прави/пишува што сака, нешто што е доста поволно, нешто што за разлика од сега, во минатото кога биле литературните правци строго дефинирани со правила и се и сешто, едноставно не било возможно. (ова зборувам за книгите, а за она што го пишуваат низ весници, колумни, многу не ме интересира, не читам такви работи.

...енивеј...никој и не живее од поезија и проза кај нас...:toe:
Некој рекол, there is no money in poetry, but there is no poetry in money either!

Зошто? Па денес не се базираме на некои замислени правила. Современата литература/уметност дава таква слобода на творецот што може да прави/пишува што сака, нешто што е доста поволно, нешто што за разлика од сега, во минатото кога биле литературните правци строго дефинирани со правила и се и сешто, едноставно не било возможно. (ова зборувам за книгите, а за она што го пишуваат низ весници, колумни, многу не ме интересира, не читам такви работи.
Така, литературата е слобода на изразувањето, а има толку различни вкусови, така да, што ви се допаѓа, читајте, што не, не. Факт е дека писател може да биде секој, но не може да биде секој читан, почитуван и квалитетен писател. А писател без читачка публика не опстојува.

Па да може да биде секоја будала ама читателите се тие шо ќе кажат дали го бива за тоа или не

Тешко е обичен писател да напише роман, или било каква книга, лесно можеме да напишеме колумна или краток текст, во весникот, ама книгата е доста тешко да се напише, а кога некој мислиме дека е будала, за некој е најдобар писател, не можеме да тврдиме дека некој е будала или не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom