Свински сапун

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Локација
Гостивар
Сите знаеме дака нашите баби и дедовци порано немале сапун со мирис на цвеќиња, парфеми... туку користеле сапун направен од свиња или коза познат како Свински или Козји сапун. Овој сапун е многу поздрав од денешниот, а и ги чисти мозолчињата.

Знае ли некој како се прави овој сапун?
Сте користеле ли некогаш? Би користеле ли?
:)

Зошто темава е во Мода и убавина :confused: Нит е модерно нит убаво
Незнаев каде да ја ставам.... слободно може да се премести темава :)

Па во мода и убавина... сепак порано служел сапунов за хигиената и убавината на луѓето :)

Не знам, само знам, една другарка цел месец си ја миеше косата мислејќи дека ке и порасне побрзо. Ама ништо.

Не знам, само знам дека една другарка цел месец си ја миеше косата мислејќи дека ке и порасне побрзо. Ама ништо.
Не расте побрзо, но многу е пиздрав за кожата.

Затоа барам како сеправи за да направам :)

абе можеле они да го направат да мириса ке го измешат со некое цвеке, ама немало на кој да му текне

порано баба таму користеле се со него иначе мислам дека чува уште :)

Ево ти дете туторијал. До толку не знаеш англиски за да изгуглаш бе?

Јас имам над 60кг ваков сапун, на времето баба ми правеше и за дома и за комшии, па тие и даваа (за услуга) по некој „калап“... Го користиме само јас и татко ми кога многу ни се валкани рацете од поправки на машини (маснотии, метална прашина...) и нема баш некој мирис, инаку е супер и одлично мие, но на лицето не би ставил од овој, што знам може дека немам (не сум имал) проблем со мозолчиња.
Знам дека тетка ми понекогаш ќе изренда ваков сапун и наместо прашок го става во машината за перење, за да ги испере работничките алишта на тетин ми (молер) и вели дека ништо друго не пере како сапунот.

Сите знаеме дака нашите баби и дедовци порано немале сапун со мирис на цвеќиња, парфеми... туку користеле сапун направен од свиња или коза познат како Свински или Козји сапун. Овој сапун е многу поздрав од денешниот, а и ги чисти мозолчињата.

Знае ли некој како се прави овој сапун?
Сте користеле ли некогаш? Би користеле ли?

Немам користено, ама имам видено како дете. Мајка ми и баба ми ми имаат кажувано дека го правеле сапунот од свинска маст и жива сода, додавале и малце прашок за да пени и помек да биде. Незнам точно како иде соодносот свинска маст наспрема жива сода, ама знам дека прв маста се варела, откако ќе се сварела, се тргала од оган, се остава малце да се подизлади и се додавала содата и потоа во калапи за сапун се остава да се згусне и стврдне, потоа е спремен за перење.

Овој сапун е многу поздрав од денешниот, а и ги чисти мозолчињата.

не само тоа- да знаете за што се’ се користи мислам дека од утре сите или ќе правите или ќе барате- ама сеа немам време -
утре ќе напишам

Мене пелените ми ги переле со ваков сапун, ќе изрендал татко ми во котел, пали ќумбето, ставај пелените и мешај. Сиромаштија што да се прави :)

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom