Дали оправдувате напад врз Сирија и зошто ?

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување

Дали оправдувате напад врз Сирија и зошто ?

• Оправдувам

Гласови: 9 5,6%
  • Не оправдувам

Гласови: 136 84,0%
  • Не ме интересира таа проблематика

Гласови: 11 6,8%
  • Не сум се определил

Гласови: 6 3,7%

• Вкупно гласачи
    162
Америте ги напаѓаат Сиријците зашто Сиријците ги напаѓале Сиријците.
'murica
1175023_590088301046425_488137919_n.jpg

Категорично НЕ. Нападот на САД на Сирија може многу лесно да се претворит во трета светска војна заради договорот за меѓусебна заштита меѓу Сирија и Иран, Руските интереси во Сирија и Кинеската поддршка на Иран.

Исто така почна и втората светска војна кога Хитлер ја нападна Полска на која и беше ветено дека при напад ќе ја бранат Велика Британија и Франција.

Не.

1. Животите на милиони луѓе ќе бидат загрозени, не само во Сирија, туку и во Либан и Израел, а Христијаните и Шиитите ќе бидат масакрирани.
2. Во Сирија на власт ќе дојдат гремлините од Ал-Каеда, чудовиштето што САД го создаде, па луѓето ќе јадат песок како денес по "демократизацијата" на Либија.
3. Саудиска Арабија ќе зајакне, што значи повеќе пари за градење џамии во Македонија за ширење на Вахабизмот и Вељика Албанија.
4. 3-та Светска Војна.
5. Многу почитувам луѓе/народ што даваат отпор.
Еве веќе 3 години како се борат против човекојадците спонзорирани од САД, Франција, Велика Британија, КСА, Израел и Турција, но не се предаваат, Секој Сириец е на нозе, секој маж е на фронтот, по прашините, под константен стрес, под закана од воена интервенција, но сепак моралот им е skyhigh.

Да, со надеж дека ќе се претвори во многу поголем конфликт. Само така би можела да се промени статус кво ситуацијава и картите повторно да се измешаат. Во секој случај не можеме да имаме полоша рака од сегашнава.

може некој да ми објасни кој и како се тепа,зошто напаѓа америка и слично. Ама да ми одговори субјективно и политички гледано,а не САД сака да биде светски џандар итн..

може некој да ми објасни кој и како се тепа,зошто напаѓа америка и слично. Ама да ми одговори субјективно и политички гледано,а не САД сака да биде светски џандар итн..
Одговорот ти е во прашањето, како може да се случува нешто во светот а САД да гледаат? Не може, затоа што ако гледаат ќе изгубат авторитет, не дека веќе не изгубија доста ама...

Мене и не ми е баш јасно зошто е ок Сиријците со куршуми да се тепаат едни со други, а проблем е ако се употреби хемиско оружје :confused:
И вака и така на крај цивилите го јадат.

Одговорот ти е во прашањето, како може да се случува нешто во светот а САД да гледаат? Не може, затоа што ако гледаат ќе изгубат авторитет, не дека веќе не изгубија доста ама...

Ама зошто е граѓанската војна? меѓу кого?

Не, бидејќи не сакам III светска војна.

Извадоци од интервјуто:

Što znate o sukobljenim snagama? Tko su ljudi koji su se pobunili protiv Asadovog režima?

Oni su oštrica svega što je najgore u Siriji – ekstremisti, mudžahedini, grupe i organizacije mafija, fanatici koji u krajnjoj liniji nemaju pojma ni gdje su, a došli su iz više od stotinu zemalja svijeta. Domaće opozicijske snage, uključujući i vojne, danas su sasvim minorne prema njima. I njima uglavnom podređene. Ogroman je vic vjerovati da su to ljudi koji se bore za demokratsku Siriju, ljudska prava, protiv totalitarnog Asadovog režima.
Mračni, mračniji, gori i retrogradniji

Oni su fanatici koji za cilj imaju vlastite želje i planove, a one se svode na stvaranje svojih sanjanih država, raznoraznih kalifata, emirata i šeikata. Već rade na tome i formalno, brutalno namećući svoj pogled na religiju, život i svijet, koji je za stoljeće ili dva mračniji, gori i retrogradniji u odnosu na mnoge ekstremne režime. Asad njih, zapravo, ne interesira. On je tek prepreka ostvarenju snova mnogih regrutiranih po svijetu, a Siriju sada vide kao obećanu zemlju u kojoj te svoje snove mogu ostvariti.

Zašto Sirija jednostavno nije pala

Sirija je imala socijalne komponente koje druge arapske države nisu imale – besplatno školstvo, zdravstvo itd. Imala je, što je najvažnije, srednju klasu, uglavnom trgovačku, bez koje ne možemo ni pričati o inicijalnim procesima demokratizacije, iako Sirija nije demokratska po europskim standardima. Ali nemojte mi govoriti o tim standardima dok surađujete sa Saudijskom Arabijom, Katarom, Bahreinom ili Emiratima. I dok zemlju koja drži pod okupacijom cijeli jedan narod i njihov legitimni teritorij smatrate "najdemokratskijom na Bliskom istoku". Sirija nije imala duga prema Svjetskoj banci ili MMF-u, što je također "nedopustivo" za zemlje tamo!

Не,зотоа шо подршка за воена интервенција во Сирија,би значело и подршка за испраните мозоци!

НЕ. Затоа што Сирија е суверена држава и своите домашни пробеми треба да си ги решава сама. Во Сирија не војуваат Сиријци против Сиријци. Во Сирија војуваат испрани мозоци од Саудиска Арабија (Албанци, Косовари, Босанци, Турци, Ажирци....и остала неписмена багра од Блискиот Исток) против легитимната власт на државата.

Сегде кајшто Јенките вмешаа прсти ја влошија ситуацијата максимално.

Сириската Црква е една од најстарите, христијаните во Сирија сеуште го употребуваат Арамејскиот јазик кој според историјата го употребувал и самиот Исус. Ова нема врска со христијанството, ова има врска со светското културно наследство. Ако режимот на Асад падне....неписмената вахабистичка багра ќе го збрише ова светско културно наследство, како што збришаа се пред себе секаде каде што метастазираа. Иако Сирија е муслиманска држава, сепак немуслиманите ги уживаат своите права и верски сободи. Сете те се што се случи со Коптите и другите мацински групи во Египет по симнувањето на Мубарак од власт.

На Јенките и на Израел им одговара на Блискиот исток да постојат државички со континуирана граѓанска војна. Јенките слободно ќе си ја експлоатираат нафтата, а Ционистите ќе можат да ракетираат и да се шират без притоа да бараат било каков легитимитет за своите акции.

НЕ!
Затоа што Сирија има право да си ги одбрани сопствените граѓани од надворешни непријатели и терористи. Дури и да има меѓу бунтовниците сиријци... тие нема да го оправдааат масакарот што го прават терористиве и досега би преминале на другата страна.

Не - затоа што не сакам САД да ги напаѓа само за да си го зачува доларот и за да го одложи банкротот на уште некоја година. Ако ја земат Сирија, ќе го земат сето богатство од неа и ќе ја направат да биде како Ирак. Ако не успеат во тоа.. ќе паѓа нивната економија и ќе се пустошат полека градовите.. ќе си се спакуваат банкарите ко што го направија тоа во Детроит.. и дај боже.. можда избие граѓанска војна таму.. па еднаш засекогаш да се тргнат од власт сатанистине.

НЕ - затоа што САД немаа право да ги бомбардираат и окупираат Авганистан, Ирак, Либија, Србија, БиХ итн..
Затоа што ми е преку к... од нивната демократија, од нивните ГМО :гомце: и од нивните кардашианс, ЏБ, ЛГ...

НЕ- затоа што ниеден нивни злочин, како криминалот со човечки органи, силувања, малтретирања, убивања на невини цивили, мачење на недолжни граѓани во Гвантанамо, користење на хемиско оружје... ниедно од овие злосторства не е никогаш разгледано нити решено во Хаг и злосторниците сеуште се на слобода.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom