Километарски колони на патарините долж Е-75

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
15 евра се неделни вињети, а 90 годишни. Иначе ми се свиѓа идејата, при регистрација на авто да се плати некоја „симоболична“ сума и да нема патарини ни вињети. Странци нека плаќаат на влез на граница. Не знам како ќе биде од финансиска страна, ама јасно е дека нема да има гужви.

Кај се 15 евра вињети во Словенија ли се? И како функционира сето тоа таму повеќе добивка има државата од вињетиве или од казни?

http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=13950

Да ти се плукнам во државата денес 1 сат чекав на патарина. Нека возат они по стариот пат...

Важно пари собираат, а кога треба да се даде изјава:

На патарината Романовце денеска немаше никој од надлежните да одговори како ќе се реши проблемот.

Кај се 15 евра вињети во Словенија ли се? И како функционира сето тоа таму повеќе добивка има државата од вињетиве или од казни?
За Словенија е цената. Казни обично јадат странци, тие што се во Словенија знаат и по „црн“ пат да идат ако немаат вињета.

Како иначе ќе украдат пари ако не вака, никој не се замара сите се поврзани, одамна требаше да се реше воа прашање со патарини но абер нема никој да почне. Резил за странците и онака имат грда слика :pos:

Ќе се замараат со автопати и патарини, имаат попаметна работа да рушат дрвја и да градат згради без согласности ..

Иначе ми се свиѓа идејата, при регистрација на авто да се плати некоја „симоболична“ сума и да нема патарини ни вињети. Странци нека плаќаат на влез на граница. Не знам како ќе биде од финансиска страна, ама јасно е дека нема да има гужви.
При регистрација отсекогаш се плаќа, се вика „надомест за патишта“. Ова е демек за користење на автопатите.
Само не ми е уште јасно, зошто се плаќа и за влез и за излез од автопатот?

При регистрација отсекогаш се плаќа, се вика „надомест за патишта“. Ова е демек за користење на автопатите.
Само не ми е уште јасно, зошто се плаќа и за влез и за излез од автопатот?

Тоа и мене не ми е јасно. Најдобро е да стават автомат на едната страна и на крајот на другата страна имаш наплатна рампа. Во тој случај ќе се намалат вработените на наплатни рампи (администрација) и ќе нема застој.

Кај нас видов дека може и со картичка да се плаќа патарина, постапката иде на овој начин: Иде странец, дава картичка, вработениот го вади апаратот преку прозор, он си куца пин, па го враќа, па ја чекаме сметката и му даваме белешка. За пола евро или евро патарина таков застој.

Стави вињети и мирна глава, ни патарини ти требаат, ни администрација.

Ajде сега на здравје со поглед на Велешко езеро :)

Фотографијата е направена на мостот кај општина Отовица, пред Велешката патарина на автопатот Велес - Скопје.

http://www.brzkrug.com/2011-03-31-21-30-49/mk-avonews/12621-2013-09-09-21-12-00

Еј аман веќе со вакви вести, зар немаат нешто попаметно и поважно новинариве да известуваат.
На страна тоа дека "автопатите" ни се за никаде, вакви редици секаде се појавуваат во извесни периоди.
Пред неколку дена на влез во Караванкен тунелот од словенечка страна имаше колона од 4км. па не видов по медиуми да се труби за тоа.
Нека бидат конструктивни малку новинариве, нека притискаат за реконструкција на постоечкиве или градба на нови автопатишта, а не запнале цело лето колку гужва имало на патарините. Ама вест у пм.

Тоа и мене не ми е јасно. Најдобро е да стават автомат на едната страна и на крајот на другата страна имаш наплатна рампа. Во тој случај ќе се намалат вработените на наплатни рампи (администрација) и ќе нема застој.

Кај нас видов дека може и со картичка да се плаќа патарина, постапката иде на овој начин: Иде странец, дава картичка, вработениот го вади апаратот преку прозор, он си куца пин, па го враќа, па ја чекаме сметката и му даваме белешка. За пола евро или евро патарина таков застој.

Стави вињети и мирна глава, ни патарини ти требаат, ни администрација.
Претходно имаше друг систем, со директна авторизација, од Assecco го имаа изработено и функционираше перфектно. Ама изгледа некому не му одговараше така, сакаше да се исперат пари, па одново скроз се воведе нов нефункционален систем.
Покретенска постапка немам видено... нешто што функционира перфектно да го расипиш и одново да дадеш пари за нешто шо не функционира :confused:

Еј аман веќе со вакви вести, зар немаат нешто попаметно и поважно новинариве да известуваат.
На страна тоа дека "автопатите" ни се за никаде, вакви редици секаде се појавуваат во извесни периоди.
Пред неколку дена на влез во Караванкен тунелот од словенечка страна имаше колона од 4км. па не видов по медиуми да се труби за тоа.
Нека бидат конструктивни малку новинариве, нека притискаат за реконструкција на постоечкиве или градба на нови автопатишта, а не запнале цело лето колку гужва имало на патарините. Ама вест у пм.
А што за ова што би кажале нашите новинари?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom