ИТНО:Помош со македонска царина

• Креатор на темата Креатор на темата UltraSonic
  • Време на започнување Време на започнување
И ја така направив му реков на кинезот пиши место 80$, 35$, така и направи и им го однесов у тоа царинската испостава у Скопје у пошта 2 и после 2-3 дена ми стигна уште едно писменце да им однесам извештај од банка ако не ке го вратат назад :( И ме заебаа :(

Не ме ни побарале од царина, фино лепо в пошта си плаќам 22ден и капата настрана, а ида ми бараат некогаш ќе излажирам цените

Не ме ни побарале од царина, фино лепо в пошта си плаќам 22ден и капата настрана, а ида ми бараат некогаш ќе излажирам цените
Lux
Ем ќе останеш без пратката и ќе добиеш кривична за двојни ф-ри за прикривање данок па сеа ти види во иднина шо ќе прааиш

• Ми се допаѓа
Reactions: Lux
За телефони нема царина, ќе платиш само 18% ддв
--- надополнето: 30 јули 2013 во 15:18 ---
Имаш на пејпал види кога си платил и испечатиго тоа.. и однесиго.

а зашто има царина???!!
јас порачав пред пола сат неколку пара штикли и облека не ни знаев дека може да ме царинат

а зашто има царина???!!
јас порачав пред пола сат неколку пара штикли и облека не ни знаев дека може да ме царинат

Ако надминува 45еу ....ќе си платиш 18% ДДВ и 18% царина.

а зашто има царина???!!

Епа за телефони нема царина затоа.

Едно прашање
Колку изнесува царина и данок за Таблети
јас порачав пред некој ден од Alliexpress
цената му е 60$
дали важи тоа од 5% царина за IT техника или преку пошта друго е ?

Ако надминува 45еу ....ќе си платиш 18% ДДВ и 18% царина.
Царината е 15%
Секоја поштенска пратка што ја надминува вредноста од 45 евра,подлежи на горе споменатите давачки.
Тоа се удврдува со трансакциска вредност односно извод од банка.
Ова се однесува за физички лица.За правни лица е до 800 евра поединечна пратка.
Нема никакви давачки и лимитиран износ ако пратката е од физичко на физичко лице.

Царината е 15%
Секоја поштенска пратка што ја надминува вредноста од 45 евра,подлежи на горе споменатите давачки.
Нема никакви давачки и лимитиран износ ако пратката е од физичко на физичко лице.

Ако порачката е на правно лице до 800Е не се плаќа ни ддв ни царина??
--- надополнето: 31 јули 2013 во 15:52 ---
Со план сум да земам некоја роба од алибаба, до пристаниште до грција 700$, инаку не е електроника

Ако порачката е на правно лице до 800Е не се плаќа ни ддв ни царина??
--- надополнето: 31 јули 2013 во 15:52 ---
Со план сум да земам некоја роба од алибаба, до пристаниште до грција 700$, инаку не е електроника
Нај убаво провери си http://www.customs.gov.mk/

Царината е 15%

Корекција, сумата ја намалија на (мислам) 22 евра...и да, 15% царина + 18% ддв на целокупната сума(производ+поштарина) е цената што треба да се плати.

Корекција, сумата ја намалија на (мислам) 22 евра...и да, 15% царина + 18% ддв на целокупната сума(производ+поштарина) е цената што треба да се плати.
Од кога е тоа?Повеќето производи ми се до 45 евра и не сум платил ништо,освен во пошта 250-300 денари при преземање на пратката.

Од плаќање на царински давачки се ослободени пратки со вредност до 45 ЕУР, додека од ДДВ до 22 ЕУР, што значи дека доколку пратката е со вредност до 22 ЕУР, ќа биде ослободена од плаќање царина и ДДВ, а ако е со вредност од 22 до 45 ЕУР, ќе платите само ДДВ

Од плаќање на царински давачки се ослободени пратки со вредност до 45 ЕУР, додека од ДДВ до 22 ЕУР, што значи дека доколку пратката е со вредност до 22 ЕУР, ќа биде ослободена од плаќање царина и ДДВ, а ако е со вредност од 22 до 45 ЕУР, ќе платите само ДДВ
А ако ддв то е платено во странство?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom