Македонското Писмо?

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
Добро не ми одговараш за АЏИ.

А те молам да ми кажеш што мајка бара трп руен, во ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ФЕСТИЛИЈАДА.
ДА ТАМУ ЗАБОРАВИВ ГИ УЧАТ НА ПАГАНСКИТЕ СЛОВЕНСКИ ОБИЧАИ; КАКО ШТО Е ОРОТО И СЛ.:pos2:

НЕГО ВАКА ТИ КАКО СЛОВЕН. ВО КОМУНИСТИЧКО МЕ УЧЕА ДЕКА ДОШЛЕ ЗАД КАРПАТИ; СО ПЛУГОВИ И РАЛОВИ ОД ДРВО; СО ЛАК И СТРЕЛА; И ДЕКА ИМАЛЕ АЗБУКА СО ЦРТКИ И ТОЧКИ.
НЕ МЕ ТЕРАЈ САМО ДА ГО НАЈДАМ УЧЕБНИКОТ .
ЦРТКИ И ТОЧКИ.
КОЈ СЕ ТИЕ КАДЕ СЕ НА КОИ МЕСТА ГИ НАШЛЕ.

Знам прадедоми бил во ерусалим на АЏИЛАК.
Сега во македонски КАКО би било превод.
поклоникгого.
Интересно
ПОКЛОНИКГОГОВ2001

ПС. ЛИНКОТ ШТО МИ ГО ДАДЕ, ЗА ТРПЕ И СНАЈАТА, ВИДИ КАДЕ Е:icon_lol:

Член на раководството напиша:
Ко ти велев дека ВЕЛЕС градот (на Византиски Bylazora) е дојден од словенското ВЕЛЕС

Наjголем "аргумент" на пропагаторите на словенската баjкa од позади Карпатите, е дека сме го добиле jaзикот од новодоjдените "словени" па затоа мора да сме и ние "словени". Има повеке докази дека нашиот македонски jaзик се зборува на овие простори од античко време. Ова веке и многу познати лингвисти го тврдат.

Cловенството не е раса, т.e. групациja како Англо-саксонските или Келтските народи. "Словенството" е претежно ако не исцело лингвистика -- т.е. група народи коишто зборуваат слични jaзици! -- а велам не целосно зошто некои од нив и навистина се етнички слични (Словаци, Чеси, Словенци) - ама ние Македонците не сме дел од таа етничка групациja.

Не забораваj дека "словенското" писмо не е пишувано за нас Македонците, туку за Моравците, а тоа што ние го употребуваме може да е и од чисто политичка природа. Битното за нас е jaзикот, а тоj има континуитет на овие простори и не е донесен од "словени"! Провери некои од пеонските и тракиjските градови -- чисто "словенски" Скупи, Добер, Бела зора...

Всушност народите за кои има големи индиции дека зборувале
"словенски диjaлект" т.е. вариjaнтa на нашиот jaзик сe: Пафлагонци, Пеонци, (Byla Zora-Бела зора), Дарданци (главни соjузници на Троjaнците), Троjaнци, Фригиjци, Бриги, Лидиjци, Тракиjци. Пред нив, "словенски" jaзик зборувале Пелазгите, кои се староседелци и пред грчките племиња...

"Словенски" инвазии имало-немало повеке пати и прилично ja
"раздрмувале" Византиja. Има разлика мегу воена инвазиja и траjнo населување! Тоа е само еден дел од сите инвазии со кои се соочувала империjaтa (Авари, Бугари, итн.). Но траjнa преселба на цел народ/и ("словенски") на наша териториja и со целосна промена на етничката состоjбa никогаш не се случила -- и за ова нема ама баш никакво докази, a посебно не од зад Карпатите!

Еве неколку линкови кои ja обработуваат темата:

http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad00.html

http://home.att.net/~oko/

www.continuitas.com

http://public.kubsu.ru/~usr02898/disk.htm

Член на раководството напиша:
Ознака пред иметои дека некој бил во ”аџилак” на светите места не постоела порано, ниту еден византиски или христијански свештеник или човек кој ги посетил не се викал ХАЏИ-Презиме, тој обичај ни го донесоа Муслиманите, Турците.

ТОА тие претставка за буржоазија, КАКО ВОН, ДЕР, ДЕ итн..
КАЈ НАС ПОП, ХАЏИ, итн..
Дали турци или бугари или грци, го донеле не е битно. Важно дека некој од фамилијата бил на аџилак во ерусалим(не постоеле тогаш-госпична, мексико итн..) Го посетил сидор на плачот, се брчнал во реката, донел крштеница. и во црква му го промениле презимето.
А тоа дека само муслиманите го правеле.???
ВИДИ КОЛКУ ХРИСТИЈАНСКИ ПОКЛОНИЦИ И АЏИИ ОДАТ ДО СВЕТИТЕ ХРИСТИЈАНСКИ МЕСТА.

И оџак е турски збор па го користиме мислам дека се расправате за џабе него гледам Трпе ви задава доста необјасниви проблеми,епа ако така треба треба да се размислите малку и да погледнете во својата куќа(Македонија) значи од Кумановско до Дојранско од Тетовско до Охридско се наоѓаат стари букви значи букви не рецки а никој не е заинтересиран да истражи од каде потекнуваат сите ние лежиме на тезата големо и среќно словенско семејство а несакаме да бидеме горди на својата азбука и својот јазик кој е стар можеби повеке од 2000 год.
Да штичката на Трпе е уништена а историски артифакт се уништува само од една причина нели него што правиме сега со зетовците од Кумановско,со Мијачките букви со Гевгелиската камена плоча тоа да прашам.
Дали ке се освестиме и ке почнеме да размислуваме како Македонци или навистина сме Фиромци како што некои уште не викаат
.За вас незнам но јас сум Македонец си ја знам својата фамилија 600 год наназад и се гордеам со тоа,тие биле и останале до крајот Македонци и јас ке останам Македонец.Пред некое време го читав извадокот од грчкиот весник каде што Никола Карев тврди дека е потомок на Александар и дека е Македонец а тоа се случува во 1903 г. па дали во минатиот век Македонците имале поголема почит кон нацијата и самите себеси или само учеле Бугаро-Српско-Грча историја каде што им кажале дека они не се никој друг него потомци на Александар Македонски.
Тоа е ве поздравувам и се надевам дека малку помогнав.

1562, Од ОХРИДСКО ВО КИЧЕВСКО. ОД КОРУН па сите наваму.

Има една дупка од 40 години, 1767-1805. Знаеме усно но тоа незначи дека треба ко факт да си го прифатиме. Ќе се истражи повеќе.
1562-1585, Знаеме каде и од што избегал, Каде се населил што било во тие 20 години, појма немаме-мислиме затвор.
И така штета немаме некое асално министерство за култура, па да помогне.
Друго Крштениците во Црква се игорени, тие што останале се спорадични, Другото е усно предание пред 1941, но Главнината се знае. Дејноста што ја вршеле од 1823 па наваму исто ја знаеме. Што купиле(турски тапии) колку данок плаќале се знае.

Детално за секој посебно има Фамилијата на женами. Од нивниот предок пред 25 генерации кој се викал Волоџа и е русин исто имаме но кај нив го правел нивни роднина кој е Доктор-Историчар. Па нема пропусти.
Е сега две стари фамилии Од север и Југ што накот ќе имаме Ќе видиме :)

smaceno mi e od propaganda

Smaceno mi e od propaganda na youtube pa go napraviv ova istorisko video za Kamenot od Rozeta... :D

Ima reakcii no ne kolku sto ocekuvav... nesto mnogu mi molcat "frendovite" od sosedite :D

LINK

ЧУЈТЕ И ПОЧУЈТЕ , НАРОДЕ :

РУСКИОТ ЛИНГВИСТИЧКИ НАУЧЕН СВЕТ , ГИ ПОКАНИ ТЕНТОВ И КОМПАНИЈА НА ПРОМОЦИЈА . НИВНИОТ НАУЧЕН ТРУД , ГО ЗАВЗЕМА ВНИМАНИЕТО ВО СВЕТОТ:

АКО ВАШИТЕ ДОКАЗИ СЕ ВИСТИНИТИ ГОСПОДА , СВЕТОТ ЌЕ МОРА ДА НАПРАВИ ОГРОМНА КОРЕКЦИЈА ВО ИСТОРИЈАТА ...

нагласиле Русите.

:costumed2 Бошески и Тентов кај Миленко. Многу добра емисија!

[media]http://video.google.com/videoplay?docid=8425397520388082142[/media]

И оџак е турски збор па го користиме мислам дека се расправате за џабе..
оџак=chimney
турски????
chimney baca
chimney gaz lambası şişesi
chimney lamba şişesi
chimney krater
chimney yanardağ ağzı
турски????.....
1. baca. i.
2. baca.
3. lamba şişesi.
4. krater, yanardağ ağzı. baca; gaz lambasi sisesi; yanardag agzi, krater. baca. baca. i.
5. krater, yanardağ ağzı. baca. baca; lamba şişesi, krater; yanardağ ağzı.
6. lamba şisesi; chimney pot baca külâhı, chimney corner ocak başı, krater, chimney piece şömine tablası, lamba şişesi/baca, chimney damper baca sürgüsü, chimney sweep baca temizleyicisi, yanardağ ağzı; baca.
7. baca. gaz lambası şişesi.
8. baca. lamba şişesi. kaya üzerinde yukarı doğru yükselen dar ve derin oluk. ocak.
9. baca.
турски?...
Russian: очаг

january imal cudna etimologja po turski?????

mazdazilprevod_03.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom