- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.721
- Поени од реакции
- 85.662
Хептаграм, тропаш глупости на кило, али нема да се занимавам со тебе, на оваа тема.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Хептаграм, тропаш глупости на кило, али нема да се занимавам со тебе, на оваа тема.
Ова дете е убиено во сирија,каде моментално се случува граѓанска војна.
Убиено е во борбите,а не затоа што го навредувало Божјиот пратеник,не дозволувајте да голтате се што ќе ви сервираат.
Јас лично би бил навреден доколку беше обратна ситуација. Кога ограничен човек има такво мислење за мене, тоа можам да го сватам само како комплимент.Став е многу важно да заземеш, да одбереш страна. Поготово кога некој те нарекува „вештер кој треба да биде запален на клада“. Ти текнува ? Вас телемитите ве сметаат за некои вештери, или шотијазнам, нешто наличје на тоа. Не ве вреѓа тоа ?
Јас лично би бил навреден доколку беше обратна ситуација. Кога ограничен човек има такво мислење за мене, тоа можам да го сватам само како комплимент.
Инаку тоа за бирањето страна според мене не е решение. Ептен многу лесно некој луѓе паѓат на провокации, несваќајќи дека токму тоа и била целта позади тие случувања.
Тоа смислковско езеро и масакрот што се случи е класичен пример за тоа! Намерата на убијците беше да предизвикаат токму вакви реакции како на Beric Dondarrion и многу други кој реагираат како него, и во тие реакции да најдат оправдувања за своите мрачни сценарија. Да можат да покажат со прст како се предмет на омраза, како муслиманите се напаѓани, дискриминирани и слично.
Еднаш во темата посветена на масакрот напишав, ќе повторам и овде - Не е доволно само да почнеш да мавташ, ако не ги предвидиш потезите на непријателот, не само што ќе мавташ во воздух изгледајќи смешно, туку голема е веројатноста и самиот да се повредиш.
Теши се! Небило за да се испровоцираат Македонците?! Тоа што беше пред велигден онака, случајно се паднало нели? Не бидете толку наивни!На убијците намерата беше не да се испровоцираат Македонците, туку од едноставна причина што децата не беа муслимани, затоа ги убија.
Решение не се планира јавно - на форум, а и да нема решение, сигурно опцијата да го направиш тоа што непријателот сакал да го испровоцира од тебе не е баш најпаметно.А што е решение ? Уште убиства на деца, уште неколку мавровски работници, да чекаме комплетно да ги раселат Македонците од западот ? Терајќи ги нашите либерални ставови, ќор Македонец нема да остане во северно-западниот дел на државава.
Еве да речеме дека тоа навистина е целта - референдум, федерализација и одземање дел од територијата. Што мислиш, дали за таа цел нема совршено да им одговараат меѓуетнички и верски судири? Дали генерализирањето на цел еден етнос и религија со постапки на поединци (кој во случајов посакуваат се што ти наброја), нема да им оди во прилог на тие поединци?Потези, кој потези ? Јасно е што е целта. Напишав на минатата страна, на нив им одговара ова лицемерие, лажен соживот, им одговара што сите глупости ние Македонците ги ставаме под тепих, затоа што политиката та усмерена да после одредено време распишат референдум и ни одземат половина од државата. А таа половина што ќе остане, ќе биде жив срам за сите што ќе живеат во нејзе. (и сега е, но тоа е друг муабет)
Теши се! Небило за да се испровоцираат Македонците?! Тоа што беше пред велигден онака, случајно се паднало нели? Не бидете толку наивни!
Играте како што ви свират!
Решение не се планира јавно - на форум, а и да нема решение, сигурно опцијата да го направиш тоа што непријателот сакал да го испровоцира од тебе не е баш најпаметно.
Што се однесува за Македонците од западниот дел, колку македонци од северозападот на државава познаваш ти? Си го слушнал ли ова од некој што живее таму?
Еве да речеме дека тоа навистина е целта - референдум, федерализација и одземање дел од територијата. Што мислиш, дали за таа цел нема совршено да им одговараат меѓуетнички и верски судири? Дали генерализирањето на цел еден етнос и религија со постапки на поединци (кој во случајов посакуваат се што ти наброја), нема да им оди во прилог на тие поединци?
Абе ме мрзи више да ги лајкнувам Werther и Beric Dondarrion.
Вие другите соземете се малку, излезете од дома, погледнете и на реалноста у очи, навистина тропате еден куп глупости.
Мојот став е дека целта на убијците беше да предизвикаат омраза, судири и евентуално етничка, верска и територијална поделба на регионот. Цел, на која реакциите со кои се генерализира колективот со поединците одат во прилог. Цел на која и се потребни реакции кои ќе ги стават во ист кош СИТЕ муслимани и СИТЕ Албанци.Значи после петкратното убиство на децата, твојот став е дека не беа потребни реакциите (било каде), протестите, форумската Spreat-the-truth акција ?
Затоа јас под репресија да сум ти бил цело време....и имотот демолиран ми е стално!? Или не?Решение нема. Туку пред да не истераат да види Европа во каков аждер сме живееле.
Во З.Македонија се врши тивка репресија, црквите се сквернават, каурчиња се тепаат, имотите на каурите се демолираат. Нема премногу вести во етерот поради нашите корумпирани медиуми. Мислам дека Берик Дондарион ги има евидентирано доста вакви настани, тука на форумов.
Ако дозволиш да имаш националистички ментален склоп, и да се гледаш себеси во одреден табор, тогаш да, нема решение. Но огнот не се гаси со оган! Национализмот не се надминува со друг национализам, тоа ми е поентата а не категоризирање на добри и лоши.Не да речеме. Во пракса Македонија е федерализирана, уште де факто фали. Потоа ќе следи распишувње референдум. За се ова не се гледа решение.
И судирите и лажниот соживот не значат многу, секако се движиме накај федерализација.
За последното, ако алудираш на категоризирањето на добри-лоши, мислам дека е тоа преџвакано на форумов, тоа се Ипсисимус нашите пусти желби.
Еве едно прашање, дали прочита од овие што се декларираат како муслимани на форумов некој да ги осуди убиствата, или во реалноста да ти каже такво нешто ? Јас немам сретнато.
Толку од тие добрите изгледа...
Мојот став е дека целта на убијците беше да предизвикаат омраза, судири и евентуално етничка, верска и територијална поделба на регионот. Цел, на која реакциите со кои се генерализира колективот со поединците одат во прилог. Цел на која и се потребни реакции кои ќе ги стават во ист кош СИТЕ муслимани и СИТЕ Албанци.
Затоа јас под репресија да сум ти бил цело време....и имотот демолиран ми е стално!? Или не?
Чудна работа, оние кои не живеат во западна Македонија повеќе знаат што се случува таму од оние кои живеат.....слично како некои форумџии на пример кои не се во во О.Т.О а повеќе знаат што се случува во Редот од нас....но тоа е друга тема.
Ако дозволиш да имаш националистички ментален склоп, и да се гледаш себеси во одреден табор, тогаш да, нема решение. Но огнот не се гаси со оган! Национализмот не се надминува со друг национализам, тоа ми е поентата а не категоризирање на добри и лоши.
Не ме интересираат мене нивните ставови, ниту ги сметам за добри. Секој што го присвојува идентитетот на стадото наместо да го побара во себе за мене е само уште една единка која чека да биде дел од нечии туѓи интереси.
Не е правилна, туку глупа одлука! Тоа е токму таа реакција која провокаторите ја осмислиле и посакувале!И ? Што ако ги ставаат во ист кош, правилна одлука. Торбешите на форумов Соул, Мета, Омер застанаа во одбрана на убијците. Или не, и покрај тоа што застана 10.000 муслимани, не само Албанци, ние требаше да продолжиме со сомнителните пацифистички филозофии. Да продолжевме со : „Не, не смее да се генерализира“ или „Не се сите такви“. Мислам дека ова е преголем луксуз. Европа ти е доказ.
Ситуацијата не е ни одблиску како што ти ја опиша - репресија, демолирање имоти....некој што никогаш не бил таму ќе помисли дека се работи за палестина! Јас иако живеам во средина со муслиманско мнозинство, животот најчесто ми го згорчувале и ми го згорчуваат луѓе кој не се муслимани! Оние што ми се колеги, комшии, познаници ниту се замараат со политика, ниту им е гајле за религија.Не реков дека ти си репресиран, туку дека на редовна база цркви се сквернават, Македонци се тепаат, македонски имоти се демолираат. Не значи дека на сите, но има доста кои го извлекле подебелиот крај. И смешно е ова да го порекнеш. Барем ти како жител во тој дел, мислам дека имаш целокупен увид, и не е баш розево.
Па имаше таков пример - Милошевиќ. Со своите говори за "Србија до токија" го сметаа како божество при крајот на 80-те и почетокот на 90-те. Ама човештвото никогаш не учело од историјата и секогаш неуморно ги повторува своите грешки. Благодарение на неговата екстремна десница, оние кои изнудија таква реакција од него, сега се власт на косово.Според мене најразумна опција во моменталната ситуација е екстремната десница, а не пацифистичките, космополитските филозофии. Тоа е голем луксуз, кој не можеме да си го дозволиме. И на крајот, посекако е подобро од шеријат.
Ниту јас немам некаде сретнато дека ги имаат осудено убиствата, дури на Youtube, Facebook летаа коментари од Албанци и Косовари кои се радуваа на убиството. И зошто? Бидејќи убиените биле Македонци + „каури“.Еве едно прашање, дали прочита од овие што се декларираат како муслимани на форумов некој да ги осуди убиствата, или во реалноста да ти каже такво нешто ? Јас немам сретнато.
Толку од тие добрите изгледа...
Не е правилна, туку глупа одлука! Тоа е токму таа реакција која провокаторите ја осмислиле и посакувале!
Јас не заговарам никакви пацифистички филозофии, само го констатирам очигледното! - Дека актите како масакрот на 5-те деца е очигледна провокација, која треба да им даде алиби на мрачните сценарија!
Ако имаш критики кон исламот, критикувај го! Проучи го куранот, најди сури и хадиси што мислиш дека заслужуваат да се критикуваат и критикувај! Барем јас тоа го правам кога имам дијалог со муслиманите на форумов! Не бидете расипана плоча која не ги вади од уста смилковското езеро и децата кои беа убиени! Не ги користете како аргумент за напад на исламот, затоа што не се аргумент! Не им играјте како што ви свират! Само им вршите услуга, тоа сакам да ви кажам.
Ситуацијата не е ни одблиску како што ти ја опиша - репресија, демолирање имоти....некој што никогаш не бил таму ќе помисли дека се работи за палестина! Јас иако живеам во средина со муслиманско мнозинство, животот најчесто ми го згорчувале и ми го згорчуваат луѓе кој не се муслимани! Оние што ми се колеги, комшии, познаници ниту се замараат со политика, ниту им е гајле за религија.
А за тоа дека не е розево, не е розево никаде на балканов.
Па имаше таков пример - Милошевиќ. Со своите говори за "Србија до токија" го сметаа како божество при крајот на 80-те и почетокот на 90-те. Ама човештвото никогаш не учело од историјата и секогаш неуморно ги повторува своите грешки. Благодарение на неговата екстремна десница, оние кои изнудија таква реакција од него, сега се власт на косово.
Неговиот национализам го заслепи за да може да види како го прави токму тоа што албанските естремисти го посакуваа! Тие организираа демонстрации, тепаа срби, палеа цркви....се додека не реши со војска да протера 300 000 од нив кај нас! И со тоа да ја запечати судбината на косово.
Ниту јас немам некаде сретнато дека ги имаат осудено убиствата, дури на Youtube, Facebook летаа коментари од Албанци и Косовари кои се радуваа на убиството. И зошто? Бидејќи убиените биле Македонци + „каури“.
Не знам од каде тоа ако си Македонец, дека си христијанин. Што Албанците сите се муслимани? Се мислам дека се... католици поеќето![]()