Star Wars книги

• Креатор на темата Креатор на темата bobipp
  • Време на започнување Време на започнување

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
12.061
Поени од реакции
7.242
Ме интересира дали некој има прочитано од Star Wars книгите? Сакав да побарам некоја ама ги има ПРЕМНОГУ!? Појма немам од каде да почнам, ни автори ни дејствија... :eek:

Не знам за книгиве како е редослед да ги исчиташ јас ги изгледав сите серии а почнав со enterprise па ја изгледав voyager и сега ја гледам next generacion ... е сеа приказнава во серијава е по тој редослед некако , се е некако поврзано и се постепено се објаснува од каде се borg, како функционира колективот се дознава во voyager па како е настаната федерацијата па алијансата со клинонците се дознава во next generacion и се е некако така испреплетено .... само не знам deep space 9 каде да ја сместам xD

Не знам за книгиве како е редослед да ги исчиташ јас ги изгледав сите серии а почнав со enterprise па ја изгледав voyager и сега ја гледам next generacion ... е сеа приказнава во серијава е по тој редослед некако , се е некако поврзано и се постепено се објаснува од каде се borg, како функционира колективот па како е настаната федерацијата па алијансата со клинонците се дознава во next generacion и се е некако така испреплетено .... само не знам deep space 9 каде да ја сместам xD
Прочитај го насловот пак убаво и посебно внимание посвети на зборот после Star .
инаку со брзо гууглање ми го даде ова http://starwars.wikia.com/wiki/Timeline_of_books
па понатака снајди се .

Би ти препорачал да почнеш со Darth Bane трилогијата од Drew Karpyshyn:

Path of Destruction
Rule of Two
Dynasty of Evil

Дејството се случува околу 1000 години пред филмовите, а Darth Bane е Sith Лордот што го вовел Rule of Two.

После можеш да продолжиш со било што од Timothy Zahn, можда најдобриот писател на Star Wars книги.

Од останатите книги може да се најде некоја добра, ама ретко. Ги има толку многу книги, а толку малку добри книги меѓу нив, по што се гледа дека повеќе се одело на квантитет, отколку на квалитет, т.е. све е за пари. :)

Ме интересира дали некој има прочитано од Star Wars книгите? Сакав да побарам некоја ама ги има ПРЕМНОГУ!? Појма немам од каде да почнам, ни автори ни дејствија... :eek:

ДРУЖЕ СЕКОЈА ЧЕСТ ЗА ТЕМАВА! ЕПТЕН СИ МЕ ИЗРАДУВАЛ ! :-)))))

Имам една триологија од Star Wars серијалот.. дејствието се случува 44 години по Return of the Jedi, во време на т.н. Juuzhan Vong инвазија...
Серијалот се вика The New Jedi Order- Force Heretic, а првата книга е Remnant, па Refugee и Reunion...
напишани се од Sean Williams i Shane Dix...
Не се лоши но може и боље.. Може и боље затоа што до сеа се шо сум прочитал за тоа како ја креирале приказната по Return of the Jedi, ми се глеа како непотребно срање... особено тоа го потврдува оваа триологија.. во суштина приказната е супер,, динамична и се,, но кога ќе се прочита триологијава, и за момент ќе помислиш као еј завшри, топ книгички, одма се појавува некој шо од некое шупче извадил нови 2-3 книги шо одма се надоврзува на триологијава, правејќи ги OBSOLETE! И едноставно нема поента, нема логика.. ГИ сведува претходните книги на шпанска серија..

По мене, можда грешам.. најдобри книги од Star Wars се оние шо опишуваат настани пред случувањата од филмовите на Лукас (периодот од Фантомска закана до Враќањето на Џедаите)...
Еве сеа излезе една книга, прва од таков вид, за појавата на првите џедаи, а сега треба да излезе и нејзиниот втор дел.. е ова би било интересно да се прочита..

http://www.darkhorse.com/Books/18-032/Star-Wars-Dawn-of-the-Jedi-Volume-1-Force-Storm-TPB

18032.jpg

9780345541932.jpg
--- надополнето: 21 мај 2013 во 10:09 ---

Path of Destruction
Rule of Two
Dynasty of Evil

Дејството се случува околу 1000 години пред филмовите, а Darth Bane е Sith Лордот што го вовел Rule of Two.

После можеш да продолжиш со било што од Timothy Zahn, можда најдобриот писател на Star Wars книги.

Од останатите книги може да се најде некоја добра, ама ретко. Ги има толку многу книги, а толку малку добри книги меѓу нив, по што се гледа дека повеќе се одело на квантитет, отколку на квалитет, т.е. све е за пари. :)

Е овие не сум ги читал.. али сум читал за Дарт Бејн на Wookiepedia.. одлично скроен лик... мора да се мада фака книгите..

Path of Destruction
Rule of Two
Dynasty of Evil

Фала за инфото, баш вакво нешто ми требаше, да знам барем од каде да почнам, ако веќе почнувам...има на интернет продавници, има комплети од одреден автор или област, по 3 книги за вкупно 10-11 евра идеше со се достава до мк...па ако се решам да земам, ќе земам 3 топтан.
А сите овие книги шо ги има се сметаат за дел од стар ворс универзумот или кој како му текне така си пишува? мислам дали се признати? А филмовите по кои книги се правени?

Во мојот претходен пост го спомнав Timothy Zahn, али касно беше, уморен бев, па сум заборавил да спомнам кои се најбитни книги од него. :D Се работи за Thrawn трилогијата (Heir to the Empire, Dark Force Rising, The Last Command), која ги постави темелите на таканаречениот Expanded Universe (EU). Да разјасниме, во EU спаѓа све она што го носи насловот Star Wars, а не е филмовите или директно поврзано со нив. Значи тука спаѓаат книги, стрипови, игри. Во оваа трилогија, освен Grand Admiral Thrawn, за прв пат се појавува и ликот на Mara Jade, која подоцна станува еден од најбитните ликови во EU и жена на Luke Skywalker.

Од другите писатели би го издвоил и James Luceno. Како поинтересни книги од него би ги спомнал Darth Plagueis (книга за учителот на Darth Sidious), потоа Cloak of Deception (уште една книга чие дејство е сместено пред The Phantom Menace), како и Labyrinth of Evil (prequel на Revenge of the Sith) и Dark Lord: The Rise of Darth Vader (sequel на Revenge of the Sith). Последниве две книги, заедно со новелизацијата на Revenge of the Sith од Matthew Stover, ја формираат Dark Lord трилогијата. Интересното е тоа што оваа новелизација се разликува по некои работи од филмот. Некои работи се исфрлени, а некои додадени. Matthew Stover, кога ја пишувал, се повикувал на некои случувања од Labyrinth of Evil, така да на крајот овие книги формираат една целина и отпосле биле издадени како трилогија, иако на почетокот тоа не била намерата.
--- надополнето: 21 мај 2013 во 16:55 ---
А сите овие книги шо ги има се сметаат за дел од стар ворс универзумот или кој како му текне така си пишува? мислам дали се признати? А филмовите по кои книги се правени?

Овие книги се сметаат во проширениот универзум (Expanded Universe) на Star Wars. Мислам дека било кој може да напише книга, ама мора таа книга да го следи канонот, не може некои глупости да пишува. :) И секоја книга морала да биде одобрена од Lucas (пред да ја продаде компанијата на Disney, сега ваљда Disney треба да ги одобрува книгите).

Инаку Лукас има кажано дека само филмовите се во канонот, а све друго не е. Ама ако е така, тогаш зашто го земал името Coruscant за главната планета и ко користел во prequel трилогијата, а тоа име прв пат се појавува во книга од Timmothy Zahn? Ако сте забележале убаво, Coruscant не се спомнува никаде во оригиналната трилогија. Ако книгите не се во канонот, зашто земал име од книга и го вметнал во своите филмови? Самиот на себе си е контрадикторен.

Филмовите не се правени според книги, тие се дело на George Lucas. Постојат книги кои претставуваат новелизации на филмовите, значи пишувани според нив. А обратно нема.

Да не отворам нова тема, ако некој има прочитано и некоја Star Trek книга слободно нека пиши тука, па ако треба модераторите ќе го сменат насловот на темата.

Мал bump на темава, чисто да ве информирам дека во Академска книга има голем избор на Star Wars книги. Многу повеќе од тоа што во Икона било кога имало. А да не правиме муабет за тоа дека се дупло поефтини, 350 денари е една книга. :)

Исто така има прилично голем избор и на Star Trek книги.

П.С. Да не заборавам... May the Fourth be with you :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom