Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
А само затоа што некоја рандом глуперда мисли дека детето нејзино е ,,сонценце,, ( а у суштина детето и е распрдено дериште) треба и јас така да мислам?
Јас не зборувам за закони, драга, туку за нешто што се вика бизнис, кој луѓето го имаат заради профит, а не заради солидарност.
Мене не ми е гајле кој каде прави неред, се додека е понастрана од мене. Веќе и децана сфатија, се засрамија, возрасниве тешко сфаќаат....

Принцезо Кејт ти си ?Почекај да ти се поклонам понизно :cuc:Толку многу сакав да дебатирам со тебе.И конечно ми се исполни сонот...
Драга имај на ум дека можеби и ти некому му пречиш но еве си молчи и мора да те трпи...
Зборам за закони дека не треба деца во кафич.Ако газдата на кафичот дозволил да има деца и таму ништо не можеш да промениш туку ти останува само да врескаш овде од твоето незадоволство.И пак избегна дел од мојот претходен одговор...Дали си ти била мирна или немирна?Дали твоите те водиле во кафич или игротека?М?Баш ме интересира што ке кажеш.

Принцезо Кејт ти си ?Почекај да ти се поклонам понизно :cuc:Толку многу сакав да дебатирам со тебе.И конечно ми се исполни сонот...
Драга имај на ум дека можеби и ти некому му пречиш но еве си молчи и мора да те трпи...
Зборам за закони дека не треба деца во кафич.Ако газдата на кафичот дозволил да има деца и таму ништо не можеш да промениш туку ти останува само да врескаш овде од твоето незадоволство.И пак избегна дел од мојот претходен одговор...Дали си ти била мирна или немирна?Дали твоите те водиле во кафич или игротека?М?Баш ме интересира што ке кажеш.

Да читаше ти мислења, ќе го знаеше одговорот, понизна моја.
--- надополнето: 18 мај 2013 во 18:55 ---
И шо? Ај кажи се, контрадикторна си Пумо..
де, не смислуваме топла вода.

Се знае за кого и што зборуваме. И мислам дека понапред ти ги имам кажано моето мислење околу деца кои се однесуваат како твоето, имајќи во предвид дека го познавам твоето и сум седела (иако кратко) во кафич со истото.
Детето си е супер, можда треба другите родителите да учат од тебе.

И не знам зошто сам себе се ставаш во група со глупачи кои сркаат кафе и ги боли уво за децата.
Ај еве еден денешен пример, од кафичот кај бикот.
Детенце 4-5 годишно, со мајката и пријателка на мајката. Се арно, ама детето успеа да истури шеќер од сите маси на земја, сладоледот намерно да го истури во сред кафич, а мајката мува не ја лазеше. И секако, на крајот ,,не знаеше кај и е детето,, па дигна узбуна.

И шо очекуваш да мислам за неа? Дека е нешо као загрижена за детето? Два саати не го примети.

Ако ти сам себе можеш да се споредиш со ваков лик, тогаш, не знам што да ти кажам.

PurplePuma редовно јас ја следам темава и верувај дека ако имам нешто испуштено немало да се бунам овде.
И тоа е...помири се...колку и да се буниш ке изгубиш време...И така :pipi:

И шо? Ај кажи се, контрадикторна си Пумо..
де, не смислуваме топла вода.

Се знае за кого и што зборуваме. И мислам дека понапред ти ги имам кажано моето мислење околу деца кои се однесуваат како твоето, имајќи во предвид дека го познавам твоето и сум седела (иако кратко) во кафич со истото.
Детето си е супер, можда треба другите родителите да учат од тебе.

И не знам зошто сам себе се ставаш во група со глупачи кои сркаат кафе и ги боли уво за децата.
Ај еве еден денешен пример, од кафичот кај бикот.
Детенце 4-5 годишно, со мајката и пријателка на мајката. Се арно, ама детето успеа да истури шеќер од сите маси на земја, сладоледот намерно да го истури во сред кафич, а мајката мува не ја лазеше. И секако, на крајот ,,не знаеше кај и е детето,, па дигна узбуна.

И шо очекуваш да мислам за неа? Дека е нешо као загрижена за детето? Два саати не го примети.

Ако ти сам себе можеш да се споредиш со ваков лик, тогаш, не знам што да ти кажам.

Види сеа, коа ќе даеш дефиниција дека сите што ги носат децата по кафиќи се снобови, тогаш се наоѓам себе си:) и затоа ти реплицирам. Коа ќе наведеш пример како погорниот се слагам, и не ти реплицирам.

Но, кај е проблемот? Тоа што твоите примери се многу малку во реалноста, а такви како мојот пример се повеќе. И не можеш сеа за таков минорен процент да дискутираш за било каква забрана, или пак во даден момент да ги изедначиш сите во еден кош:)

ЈАс знам што ти е желбата, меѓутоа за да се роди истата таа желба и да го бараш со сите сили тоа, требало да ти се случува тоа речиси секојдневно и да ти дошло преку глава.
Не сум убеден дека било така, и го сметам истово за некаква си глума поради икс причини;)

Затоа и реагирам,...понекогаш:cool:

Според сите муабети на PurplePuma јас дојдов до заклучок дека е голем малер и не треба да излегува никаде. Каде и да седне и се закачуваат деца кои истураат кафиња, шеќер, мачкаат сладолед, одат одма на нејзина маса и досадуваат а баш на сите дечиња родителите мува не ги лази! Од 100 седнувања на кафе, спомна 103 случаеви со такви деца :eek:

Според сите муабети на PurplePuma јас дојдов до заклучок дека е голем малер и не треба да излегува никаде. Каде и да седне и се закачуваат деца кои истураат кафиња, шеќер, мачкаат сладолед, одат одма на нејзина маса и досадуваат а баш на сите дечиња родителите мува не ги лази! Од 100 седнувања на кафе, спомна 103 случаеви со такви деца :eek:

Јебига, верувам и на другите им се случува, ама за разлика од мене тоа им е можеби или симпатично, или па не се членови на форумов.... :)
--- надополнето: 22 мај 2013 во 03:48 ---
Види сеа, коа ќе даеш дефиниција дека сите што ги носат децата по кафиќи се снобови, тогаш се наоѓам себе си:) и затоа ти реплицирам. Коа ќе наведеш пример како погорниот се слагам, и не ти реплицирам.

Но, кај е проблемот? Тоа што твоите примери се многу малку во реалноста, а такви како мојот пример се повеќе. И не можеш сеа за таков минорен процент да дискутираш за било каква забрана, или пак во даден момент да ги изедначиш сите во еден кош:)

ЈАс знам што ти е желбата, меѓутоа за да се роди истата таа желба и да го бараш со сите сили тоа, требало да ти се случува тоа речиси секојдневно и да ти дошло преку глава.
Не сум убеден дека било така, и го сметам истово за некаква си глума поради икс причини;)

Затоа и реагирам,...понекогаш:cool:

Таква дефиниција не сум дала. Од ебаниот ми прв пост на темава, се знае за кого зборувам.
Дури и во воведот на темата сум ги разграничила родителите, така што муабетов ,,сите во еден кош,, не ти е на место.
Можеби едноставно не си го ни прочитал првиот пост, затоа се пронаоѓаш.

Понатаму, заради твојот пример никој не очекува (и лудо е да очекува) да се забранат деца секаде. Се очекува да не се толерираат деца. Некаде. Онака, на 3 места (од 300) во Скопје да не смее дете да галами. Ако галами да му ги избркаат родителите, а сосе нив и него. Не е тешко за сфаќање.

Нема икс причини. Во премногу ситуации сум сведок на вакво однесување.
Жал ми е, ама не треба да бидеш родител за да знаеш што е културно, а што не е.
--- надополнето: 22 мај 2013 во 03:49 ---
PurplePuma редовно јас ја следам темава и верувај дека ако имам нешто испуштено немало да се бунам овде.
И тоа е...помири се...колку и да се буниш ке изгубиш време...И така :pipi:

И која ти беше целта на постов?
Кога веќе следиш, кажи нешто конструктивно.

Не знам што не е јасно на темава.Еден обичен ден си одлично расположен и одиш да се најдеш во кафич со пријател/братучед/сестра или брат со нивното дете или деца да си испиеш кафе,да се помуабетиш со нив и да си поиграш со децата да им гугаш или не знам им правиш авиончиња независно дали се дрнати или не и ги оставаш да ти се качат на глава затоа што во тој кафич се е дозволено и да трчаат и да си играат.Друг ден стануваш нерасположен,имаш проблеми,те боли глава и сакаш да си испиеш кафе никој да не те задева и одиш во кафичот со построги правила каде знаеш дека е потивко и нема ни деца,ни кучиња,ни магариња да те вознемируваат додека си пиеш кафе.

Прв пост на темата што инаку внимателно ја читам. И после секој ваков пост (а ги има многу)
ти никогаш нема ни да имаш деца , чувај си ги твоите пцишта и остај на државата да одлучува дали треба да има потреба од такви места ...
кој те терал да гледаш во детето кога мајката му мењала пампер ....
наново го читам воведниот пост да видам што толку згрешила пумата, и секогаш си го поставувам истото прашање на крај: Кој ви е курац бре луѓе!?
Девојчето даде опширен воведен пост, од кое произлегува едно единствено ебано прашање и нејзин став
Дали сте за да постојат места кои ќе им гарантираат на луѓето дека нема да бидат вознемирувани од деца?
...
Јас сум за.
....
Да се задржиме чисто на ,,за,, и ,,против,, аргументите.
Значи никаде не збори за генерални ЗАБРАНИ за деца, ниту пак за закони СИТЕ кафичи/кафани/ресторани да им забрануваат влез. Едноставно се прашува дали сте за тоа меѓу другото да постојат И вакви места. Не можам да знам што точно и била поентата, ама покрај изјаснувањето и дискусијата за/против, логично би било дискусијата да продолжи во насока дали отварањето вакви места би се исплатело, би биле ли посетени, бла бла бла.

Дури и јасно се изјаснила дека не и сметаат децата како деца. Изгледа знаела со кого ќе си има работа на темава.
Немам ништо против на јавни места од типот на парк, золошка градина, луна парк итн.
Меѓутоа, не можам да се помирам дека видов како менуваат пелена на бебе во кафич во Скопје. Не можам.
...
Имам многу разбирање, на пример за плачливи бебиња во авион, летав со едно.
Ете, за тие што ги мрзи да го читаат цел воведен извадена е само поентата на темата. И дај олабавете го девојчето веќе, кои пцишта, мажачки и курци палци. Дали сте за отворање такви места,и ако некој отвори би оделе ли во нив? Кратко и јасно.

И став по темата - Немам ништо против отворање вакви места, тоа не е никаква дискриминација. На кој му се допаѓа ќе оди, на кој не нема да оди и готово. За останатите кои и покрај се ПАК би прашале каде да одат со децата кога немало кој да ги чува а мора „хитно да се видат со некој во кафич„- ВО БИЛО КОЈ ОД ОСТАНАТИТЕ 125352411 кафичи, или во превод БИЛО КАДЕ ОСВЕН ВО ОВИЕ 2,3,5.Јас денес да излезам низ центар ќе ми биде „забранет влез„ во сите општини и министерства, а вечерва и во сите дискотеки и повеќето кафичи од „шемата„. Затоа што сум по шорцеви и маица и планирам така да го поминам денов. И нема да се жалам дека некој ме „дискриминира„ затоа што се знае редот.

П.С. Напишано од човек што ги остава сите деца буквално да му се качуваат на глава, се додека не е загрозена нивната безбедност.

PurplePuma јас своето веке си го кажав.Немам намера да се повторувам.Јас со своето мислење ти со твоето...
Јас сметам дека ти не си во право дека не треба да се пуштаат децата во кафичи туку во игротека,океј тоа ти е добра идеја но што ако кафичот нема игротека?а ти го мислиш спротивното...Од ова појасно не можам да ти кажам...
Ако навистина ти пречаат замини си од кафичот или обрати им се на родителите.Направи нешто...Биди упорна во своето ако навистина мислиш дека си во право...
Кажи ми и ти си била некогаш дете? Да? Си правела нереди?Си плачела ?Секое дете го прави тоа.Ако ти еден ден имаш дете,исто и тоа ке се однесува...Ке плачи,ке бара да оди со тебе а ти пуста мајка ке сакаш да му удоволиш на своето чедо.
Ако грешам исправи ме.

PurplePuma јас своето веке си го кажав.Немам намера да се повторувам.Јас со своето мислење ти со твоето...
Јас сметам дека ти не си во право дека не треба да се пуштаат децата во кафичи туку во игротека,океј тоа ти е добра идеја но што ако кафичот нема игротека?а ти го мислиш спротивното...Од ова појасно не можам да ти кажам...
Ако навистина ти пречаат замини си од кафичот или обрати им се на родителите.Направи нешто...Биди упорна во своето ако навистина мислиш дека си во право...
Кажи ми и ти си била некогаш дете? Да? Си правела нереди?Си плачела ?Секое дете го прави тоа.Ако ти еден ден имаш дете,исто и тоа ке се однесува...Ке плачи,ке бара да оди со тебе а ти пуста мајка ке сакаш да му удоволиш на своето чедо.
Ако грешам исправи ме.
Грешиш, зошто родителот треба да го воспитува детето, т.е. детето да прави како ќе му се каже, а не обратно, родителот да оди по умот на детето. И јас стојам позади тврдењето на Пума, лигави и немирни деца не се за во кафич.
Другарка ми еднаш ги донесе нејзините две мали девојчиња со нас на кафе и никогаш повеќе. Деца се тоа, не можеш да очекуваш дека ќе седат мирни 1-2 саати додека ти пиеш кафе и оговараш со другарките.
Доколку се отворат такви кафичи во кои ќе биде забрането носење на деца, јас би им била редовен гостин. А се додека нема такво нешто, го имам цело право да се испокарам со дотичната мајка која го пушта детето да шета по маси (во исто време кога налетувам на такви деца ги учам да пцујат) :)

Грешиш, зошто родителот треба да го воспитува детето, т.е. детето да прави како ќе му се каже, а не обратно, родителот да оди по умот на детето. И јас стојам позади тврдењето на Пума, лигави и немирни деца не се за во кафич.
Другарка ми еднаш ги донесе нејзините две мали девојчиња со нас на кафе и никогаш повеќе. Деца се тоа, не можеш да очекуваш дека ќе седат мирни 1-2 саати додека ти пиеш кафе и оговараш со другарките.
Доколку се отворат такви кафичи во кои ќе биде забрането носење на деца, јас би им била редовен гостин. А се додека нема такво нешто, го имам цело право да се испокарам со дотичната мајка која го пушта детето да шета по маси (во исто време кога налетувам на такви деца ги учам да пцујат) :)

За ваша несрека нема...Не знам ни дали ке има во иднина...
Еве,постојат граници на нормала како може да се однесува но зар очекуваш ти да разбира три годишно дете?
Можеш наместо посакуваниот ефект да го добиеш сосема спротивниот.
Би го свртела муабетов во друг правец зошто сакав да додадам уште нешто но не ми е целта да забегам од темата...

За ваша несрека нема...Не знам ни дали ке има во иднина...
Еве,постојат граници на нормала како може да се однесува но зар очекуваш ти да разбира три годишно дете?
Можеш наместо посакуваниот ефект да го добиеш сосема спротивниот.
Би го свртела муабетов во друг правец зошто сакав да додадам уште нешто но не ми е целта да забегам од темата...
Па ако знае дека три годишно дете нема да седи мирно во кафич, зошто го носи? И зошто кога ќе почне да ги замара гостите не се превзема нешто? Нејзино дете е, нека стане нека си го гледа, не јас да добивам мини харт атак секогаш кога „телето“ ќе почне да трча накај улица.

Па ако знае дека три годишно дете нема да седи мирно во кафич, зошто го носи? И зошто кога ќе почне да ги замара гостите не се превзема нешто? Нејзино дете е, нека стане нека си го гледа, не јас да добивам мини харт атак секогаш кога „телето“ ќе почне да трча накај улица.

Која е границата до која едно дете не замара гости:cautious:

За секого е индивидуална таа.

Некому не му смета да му се шета по маса детенце:)

Сите луѓе се различни, со различни желби и сфаќања за одредени работи.

Затоа сметам дека е небулозно да се бараат вакви места;)

А замисли нема кој да го чува детето додека е таа излезена?Ни таа ни партнерот немаат родители или си имаат свои работни обврски?
Не се дава на секого да чува дете со исклучок на родителите....:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom