Дали на наркоманите треба да им се одземе родителското право?

• Креатор на темата Креатор на темата AlternativeF
  • Време на започнување Време на започнување
Јас во овој случај сум сеуште зависник. Зависник од метадон. Точно, на мала доза, но сеуште зависен. Зошто по нечие мислење јас не би требало да имам деца ? Мислам дека можам да им пружам квалитетен живот. Зошто грешка од минатото да ме спречи да уживам во иднината ?
И одговор на горе поставеното прашање, секако дека би ме уништило тоа да не можам да имам деца.

Си има степени на зависност и критериуми според кој треба да се процени колку еден наркоман е деструктивен или пак не за тие околу него и самиот себеси. Секако дека практично, може да се каже дека ти се уште си наркоман (зависник од наркотици), но твојата социјална способност споредена со способноста на некој што се лигави у му течат мрсули у 9ка е различна. Така што критериумите не треба да се вртат само околу тоа дали си ти технички наркоман или пак не. Лошо се изразив. Ваљда треба да има повеќе критериуми кои ќе одлучат дали и колку е некој здраворазумен да чува деца.

Ако читаше погоре, со сопругата пробуваме инвитро. Шансата јас да го шутнам тоа дете е помала од шансата ти да го шутнеш своето дете...
Не читав, меѓутоа ако јас се прашувам, не би ти дозволил на државен трошок да пробаш ин витро (ако е на државен трошок). Да си бил ти арен во глаата немало да се дотераш до игла. Многу ти е и тоа што друг ти го плаќа метадонот.

Најголемата иронија е што и двете земји имаат и социјално здравство, и широка социјална политика. Ако џаначка има бебе, не само што останатите граѓани треба да плаќаат за таа да се лечи, туку ќе плаќаат и социјални служби што треба да се грижат за детето. Али кој ги ебе граѓаните што плаќаат данок, човекови права да се бранат треба.
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 16:51 ---

Зошто постои голема веројатност да го шутнеш детето, и после сите ние да треба да плаќаме за грижа за детето.
Не е така едноставно како што ти мислиш. Истотака не може да се стават сите аргументи во еден форумски одговор. Но од економски аспект ако ги гледаме работите (што е многу погрешно) сепак еден ден детето ќе порасне ќе работи и ќе плаќа даноци. Исто и успешно излечените кога ќе работат ќе плаќаат даноци во касата.
Тие трошоци кои ти ги наброја за една држава особено ако е развиена не се никаков проблем, многу поголеми пари се фрлаат на други глупости.

п.с. Не знам ниту дали ти е серизен постот дека целава тема е полна со невидена малограѓанштина.

Стоко една скапана бе, ти со твоите 1000 денари данок месечно ли мислиш дека имаш право нечиј живот да уништиш? А кој им ја плаќа пензијата на твоите? Кој ќе ти го плаќа социјалното ако еден ден останеш без работа? Кој тебе ти даде толку мудрост да судиш за нешто што никогаш не си го пробал? Како само не ти беше срам вакво нешто да кажеш во јавност?

Глеј, не знам зошто сите го натрупувате аргументот дека мораш да пробаш нешто за да знаеш дека тоа е лошо....

Дали треба да пробаш да силуваш, убиваш, испиеш цијанид, рипнеш од Ајфелова...итн... за да ги знаеш ефектите од тоа?

Не е така едноставно како што ти мислиш. Истотака не може да се стават сите аргументи во еден форумски одговор. Но од економски аспект ако ги гледаме работите (што е многу погрешно) сепак еден ден детето ќе порасне ќе работи и ќе плаќа даноци. Исто и успешно излечените кога ќе работат ќе плаќаат даноци во касата.
Тие трошоци кои ти ги наброја за една држава особено ако е развиена не се никаков проблем, многу поголеми пари се фрлаат на други глупости.
Немам ја ништо против да израсне детето, се додека ја не морам да плаќам за него. Алтернативно, ако не плаќам, постои голема веројатност детето да остане на улица и да ме ограби после 20-тина години.

http://en.wikipedia.org/wiki/Legalized_abortion_and_crime_effect

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Глеј, не знам зошто сите го натрупувате аргументот дека мораш да пробаш нешто за да знаеш дека тоа е лошо....

Дали треба да пробаш да силуваш, убиваш, испиеш цијанид, рипнеш од Ајфелова...итн... за да ги знаеш ефектите од тоа?
Затоа што не сте свесни колкав удар му задавате на човека со тоа што ќе му го одземете детето. Вие зборувате за тоа сосема лежерно и од ладнокрвност. Колку им е тешко на наркоманите тие си знаат, уште детето да им го земете и си имате готов рецепт за самоубиец, човек кој нема што да загуби. Што ќе го спречи да се начичка со гранати и да отиде во некоја дискотека па да направи пуздер? Вие сте го дотерале до ќошето, вие сте му земале се, и сите тие мртви на ваша совест би отишле. Премногу краткорочно и плитко размислувате, не сте ги земале во предвид сите реперкусии на овој акт. Ене ти го оној мочкото горе, се жали дека детето ќе мора да се издржува од социјална помош, во срцето го стега што мора секој месец 50 денари да одвои за да спаси нечиј живот. Подобро ли е до 18та година да се издржува детето од што да имаме самоубиства и масовни убиства? Оти не знаеш како е кога немаш што да загубиш.

Ете зошто викам дека не можете да судите за нешто што не сте пробале. Не е се така црно-бело како што гледате, има нешто измеѓу што мора да се земе во предвид.

Проблемот е во тие џанаци што случајно останале бремени а ја немаат подршката од родителите или друг некој. Тие можеби би сакале да абортираат ама повеќе парите би ги дале за дрога отколку абортус.
Неверувам дека некој џанак би сакал да има дете во таква состојба.
Чудна работа е тоа дрогата, буквално само на тоа мислиш, ништо друго не те интересира.
Во болницата за зависности Кисела Вода доаѓа еден тип од 55-60 години заедно со својата ќерка. И двајцата се зависници. Да се прашаш кој кого навлекол.
Голема е шансата дете на наркоман и самото да стане наркоман бидејќи е во таква средина.

Затоа што не сте свесни колкав удар му задавате на човека со тоа што ќе му го одземете детето. Вие зборувате за тоа сосема лежерно и од ладнокрвност. Колку им е тешко на наркоманите тие си знаат, уште детето да им го земете и си имате готов рецепт за самоубиец, човек кој нема што да загуби. Што ќе го спречи да се начичка со гранати и да отиде во некоја дискотека па да направи пуздер? Вие сте го дотерале до ќошето, вие сте му земале се, и сите тие мртви на ваша совест би отишле. Премногу краткорочно и плитко размислувате, не сте ги земале во предвид сите реперкусии на овој акт. Ене ти го оној мочкото горе, се жали дека детето ќе мора да се издржува од социјална помош, во срцето го стега што мора секој месец 50 денари да одвои за да спаси нечиј живот. Подобро ли е до 18та година да се издржува детето од што да имаме самоубиства и масовни убиства? Оти не знаеш како е кога немаш што да загубиш.

Ете зошто викам дека не можете да судите за нешто што не сте пробале. Не е се така црно-бело како што гледате, има нешто измеѓу што мора да се земе во предвид.

Па никој, ја барем лично не го поставив проблемот црно на бело. Ја разгледавме страната на аргументот кадешто треба да му се помогне на наркоманот и слично, ако читаш погоре што пишав.
Сепак забележав, дека наркоманите се секогаш кутри незаштитени луѓе на кои треба да им се помогне, инаку постои можност да се разнесат во дискотека доколку им се скратат правата, според тоа што го кажуваш.
Сепак, неколку работи не ми одговоривте.
-Што ако наркоманот е неспособен да го одгледува детето?
-Негова кривица е што станал наркоман. За разлика од шизофреничарите или болните од други болести, тој делумно имал можност да бира, но ете поради некој склоп на околински фактори заедно со неговиот темперамент станал наркоман.
-Дали сметаш дека човек кој е непресметлив, спремен да се самоубие, да се разнесе со граната и слично, е способен да одгледува дете, или треба да биде хоспитализиран и изолиран од своето дете? Ни еден здраворазумен родител не се самоубива кога ќе му го одземеш детето од старателство.
-Зошто направил потомство за кое не може да се грижи соодветно? Дали е исто така тоа кривица на тие што му го земаат детето? Што не користел кондом пошто најверојатно бил издрогиран и го мрзело да го стави истиот....?
Наркоманите, се болни луѓе. Тие не се нормални здраворазумни личности. Такви луѓе треба да бидат изолирани од останатите околу нив за кои можат да бидат оласни. Со самото тоа што самиот кажуваш дека можат да бидат непресметливи доколку им го одземеш детето, укажуваш дека не збориме за нормални луѓе.
-Како што веќе напоменав, доколку се излечени и се релативно оздравени, јас немам ништо против да си ги чуваат децата, ако се способни за тоа.

:place:

Eве ме предомисли, ептен тужни сценарија. АМА чекај, ја нема како тебе живописно да ти одговорам. Само замисли си бебе во контењер. Онака. Или се предозира татко му и мајка му се самоубие. Да продолжам со хипотетичкиве ситуации?

Мислам супер ако еден од 1500 џанаци успеал да си среди животот, ама тоа не значи дека сите се способни за деца. Тоа се избори што ги направил во животот. Зашо сега да трпел последици? Па ја ако изберам да се пијанчам во моите 20ти години место да одам на факултет, зошто да патам на 30 и да немам убаво платена работа, па мора да бидам келнер? Не само што ние осудуваме, гледаме и природно како е, уште кога не му фаќа прскањето.

Ал, јас разбирам дека може имаш пријател или другар кој е наркоман, сите имаме, јас имам и двајца починати, едниот почина од срцев удар после 6 месечна метадонска терапија другиот у подрум на мои и негови 16 години од предозираност, значи сум пораснала у наслеба кај е многу нормално да видиш летнат џанак, кај што паѓа у транс него нормално човечко битие, не сме нити ние, нити џанакот битни, најбитно во ситуацијава е ДЕТЕТО како тоа дете утре ке се вклопи, ќе биде ли пред се здраво и право? Знаеш дека детево на другаров сите го избегаваат... оти е син на починат наркоман, и згора на се има срцева маана, која ја следат и контролираат редовно, ај сеа ти кажи ми што е подобро во ситуацијава?

Погоре членов зеленко, јас најискрено ти посакувам да се извадиш скроз и од метадон, но и да одиш на редовни контроли на внатрешни органи, оти знам дека страдаат бааги, не само од дрогата која што си ја конзумирал дотогаш туку и метадонот кој е еден вид наркотик.

Апсолутно јас се согласувам дека домот каде што живее наркоман не е соодветна околина за растење дете и дека треба ПРИВРЕМЕНО детето да биде отстрането од таа околина, но пази го клучниот збор со големи букви. Откако детето ќе биде отстрането, не треба наркоманот да биде оставен да се снаоѓа како знае и умее, туку активно да му се помага, да се тера човекот да се рехабилитира се со цел да може повторно да го добие детето назад, а дур трае целата процедура да може да го посетува детето. Целата поента на тоа отстранување треба на наркоманот да му биде мотивација да се симне од дрогата, а не казна.

Многу постови назад видов каде што кратко и јасно беше речено - да, треба да им се земе правото на родителство. Ретко кој се дрзна да чепне подлабоко во темата, и тоа е делот кој ме пизди многу. Луѓе кои појма од животот немаат одеднаш си дадоа за право да донесуваат толку тешки одлуки.

Немам ја ништо против да израсне детето, се додека ја не морам да плаќам за него. Алтернативно, ако не плаќам, постои голема веројатност детето да остане на улица и да ме ограби после 20-тина години.

http://en.wikipedia.org/wiki/Legalized_abortion_and_crime_effect
Малку поинаку ќе ја образложам ситуацијата, логитата е иста.
Значи вака. Пример имам дете (ок јас немам ама хипотетички е примеров). Имам лоши гени (дали тоа го знаам не е битно) и можеби јадам плескавици и слично. Неочекувано добивам инфаркт на млади години. Некој ќе треба да ми го доплати лекувањето или да оставам дете без татко каде постои поголема веројатност дека ќе те ограби за 20 години. Или пак уште од почеток да ми се забрани да имам дете ако јадам плескавици. Муабетот е тој, и доаѓаме до нонсенс и глупости со такво размислување.

Значи вака. Пример имам дете (ок јас немам ама хипотетички е примеров). Имам лоши гени (дали тоа го знаам не е битно) и можеби јадам плескавици и слично. Неочекувано добивам инфаркт на млади години. Некој ќе треба да ми го доплати лекувањето или да оставам дете без татко каде постои поголема веројатност дека ќе те ограби за 20 години. Или пак уште од почеток да ми се забрани да имам дете ако јадам плескавици. Муабетот е тој, и доаѓаме до нонсенс и глупости со такво размислување.

Јадењето на плескавици го изедначуваш со дрогирањето со хероин?:LOL:

Треба ти да си сносиш одговорност за нездравиот животен стил што го тераш. Најдобар начин за тоа е ако си свесен дека лекувањето во извесен дел ќе падне на тебе, и дека ако се одлогираш детето ќе ти остане на улица. Така, ем ќе се грижиш за себе, ем за детето, ем ја нема да треба да плаќам за твоите лудории.

Јадењето на плескавици го изедначуваш со дрогирањето со хероин?:LOL:

Една лесковачка и една лажичка - иста ствар :rolleyes:

Он топик - дефинитивно, апсолутно и без никакво размислување треба да се одземе родителското право на актуелниот наркоман. Понатамошните what if сценарија се небитни. Дали рехабилитацијата ќе биде успешна, дали ќе има искушенија кои и по успешната рехабилитација ќе преставуваат ризичен фактор, дали ќе заврши фатално или среќно како во бајка е ирелевантно во споредба со ситуацијата - дете одгледувано од наркоман/и.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom