Учиме англиски

• Креатор на темата Креатор на темата *ivv
  • Време на започнување Време на започнување
Имаш мал милион работи на нетот како прво, па се продаваат курсови за различни нивоа на познавање на јазикот и кај нас, гледај филмови со англиски титл, читај, пиши, слушај итн.итн...
Аko ништо од горенаведеното не ти се прави, секогаш можеш да го пратиш Rickey Gervais и неговата школа за англиски:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
ако знае некој некаков начин или некоја страничка на нет нешто каде што би можела да си учам, сакам да читам литература на англиски но прво сакам да го усовршам.

Симни си Rosetta stone или Tell me more. Двата се мултимедијални курсеви, значи ќе вежбаш и изговор и пишување и слушање. Има лекции од почетно до напредно ниво, можеш да започнеш било каде.
И само добра волја и редовност, само ништо не се учи.

Знам дека темава е за англиски, ама да не отворам друга тема, ако некој знае како побрзо да научам германски на нет, нека ми пише во порака. Значи барам добар курс за почетници, каде бавно ќе зборуваат и ќе можам да ги научам основите на германскиот, а понатаму и да читам, пишувам и разбирам. Фала :)

Знам дека темава е за англиски, ама да не отворам друга тема, ако некој знае како побрзо да научам германски на нет, нека ми пише во порака. Значи барам добар курс за почетници, каде бавно ќе зборуваат и ќе можам да ги научам основите на германскиот, а понатаму и да читам, пишувам и разбирам. Фала :)
Ne bidi stegnat neka postirat na temava ako imat nesto so pomaga da se nauci i germanski,ete slucajno nekoj ako e informiran bi bil blagodaren kaj mozi da najdam germanski filmovi so makedonski,srpski,hrvatski,angliski prevodi,posto ete od moe iskustvo so film najlesno se uci jaziko.

Граматиката од филмови и песни нема да ја научиш, само со активно конверзација.Земи некој добар курс што ти одговара со термините.Ама сето ова ти е џабе кога ќе слушнеш како се зборува навистина англиски(не амерички). :D

Сакам да учам англиски, имам добро познавање но се губам кога слушам филм или кога читам нешто имам доста работи што не ги разбирам. Ако може некој да ми даде совет како самостојно да учам дома, немам време за курсеви и такви работи сакам да учам дома, ако знае некој некаков начин или некоја страничка на нет нешто каде што би можела да си учам, сакам да читам литература на англиски но прво сакам да го усовршам. Не би ми сметало да почнам и од азбуката :)))))
Однапред благодарам :)
Прва опција нека ти биде курс. Колку и да учиш од нет и од филмови и песни и слично ништо не е како професор(добар професор) што знае да ти објасни. 2 часа неделно ти е курсот ништо повеке, а освен тоа во поголемите школи имаш и курсеви за возрасни, пошто рече дека си факултет(со оглед на тоа дека се курсеви за возрасни нема ни да пишуваш домашни или слично или да ве тера да учите, што повеке ке мора од час да научиш). Верувај дека со добар професор и да не учиш ништо дома можеш све од час да научиш.
Второ, не би ти препорачал филмови и песни пошто на тој начин ке го научиш оној селскиот англиски :D( така го викам јас тој што го зборатнашите мајки татковци, т.е. повозрасни луге што не го учеле во школо, а колку толку научиле од филмови). Многу е подруго кога ке седнеш граматика да научиш, после некое време ке ти доага само по себе и немора да размислуваш кое време да го употребиш туку ке збориш по слух.
Трето, не му се секирај ич за филмовите. Дури и тие што го знаат перфектно јазикот понекогаш им бега по некоја реченица у филм. Американски сленгови многу се користат, британците се прилично неразбирливи а понекогаш и многу зависи до квалитетот на звукот, можеш ништо да не разбереш од филмот.:) Ако веке сакаш преку филмови, стави си англиски превод.
Поздрав и со лесно :icon_mrgr:
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 19:39 ---
Научи се прво да читаш и пишеш на англиски. Ама да пишеш и читаш без никаква помош.
После се учи да слушаш и говореш.
За пишејне и читајне, најди си на интернет или купи си книга од книжара за ТОЕФЛ.
Курсовето ништо нема да те научат. Оти после вторио час, ќе ти е обврска. А шом ти е обврска, ќе се инатеш да не запамнеш ништо.
Се зависи од професор, ако знае да ти објасни, ке научиш без да чепнеш книга дома. Ова го зборам од лично искуство.
Обврска ке и биде ако не и е интересно, ако не и се учи, а она посочи дека има желба за учење, така да...:)

Се зависи од професор, ако знае да ти објасни, ке научиш без да чепнеш книга дома. Ова го зборам од лично искуство.
Обврска ке и биде ако не и е интересно, ако не и се учи, а она посочи дека има желба за учење, така да...:)

Така не се добива ни речник, ни па се уче спелувајне....

Еден учитал може да ти објасне граматиката, и логиката позади еден јазик.
Не може да ти туре зборове у главата, и начини как да ги користеш.
Тија нешта секој сам мора да си ги науче.
А најарно се уче од книга, и редовно пишејне со пенкало на хартија. Само така човек ќе се науче как се спелуват зборовето. Ако пише на рака, без автоматски проверувач....

Ти и другите шо објаснувате, е да науче да го работе системо и да положе некакви арбитрарни тестове, и да земе арбитрарни дипломи/сертификати. За на крајо да знаа арбитрарен јазик. Тава се вика да се науче човек да го работе системо. А не да науче јазик.

Еден учитал може да ти објасне граматиката, и логиката позади еден јазик.
Не може да ти туре зборове у главата, и начини как да ги користеш.
Тија нешта секој сам мора да си ги науче.
А најарно се уче од книга, и редовно пишејне со пенкало на хартија. Само така човек ќе се науче как се спелуват зборовето. Ако пише на рака, без автоматски проверувач....

Ти и другите шо објаснувате, е да науче да го работе системо и да положе некакви арбитрарни тестове, и да земе арбитрарни дипломи/сертификати. За на крајо да знаа арбитрарен јазик. Тава се вика да се науче човек да го работе системо. А не да науче јазик.
Е добро бе бате ја како сум го научил јазикот, и еден куп други како мене? Преку курс многу нормално, а ако си полагал за дипломи ке знаеш дека има посебен дел зборување(speaking) за кој се спремаш посебно и кога вежбаш збориш со саати на еден куп теми, е така се учи зборење. А мораш да го научиш системот за да научиш јазикот. Ако учиш на диво од филмови и такви ствари ке разбираш ти се, ама нема да знаеш да збориш, пошто нема да ја знаеш граматиката :)

Е добро бе бате ја како сум го научил јазикот, и еден куп други како мене? Преку курс многу нормално, а ако си полагал за дипломи ке знаеш дека има посебен дел зборување(speaking) за кој се спремаш посебно и кога вежбаш збориш со саати на еден куп теми, е така се учи зборење. А мораш да го научиш системот за да научиш јазикот. Ако учиш на диво од филмови и такви ствари ке разбираш ти се, ама нема да знаеш да збориш, пошто нема да ја знаеш граматиката :)

Дека виде оти на диво напишах да се уче, и само филмове и песни? Цитирај ме. :-)
Јас викам нешто друго. Јас викам да го науче јазико, без да има потреба да го уче системо.

Основата на учејне на еден јазик е да почнеш да размислуваш на тај јазик, а не брзо и механички да си ги преведуваш речениците у главата. А как се уче и тренира да се размислува на еден јазик? Прво со малко читајне, а после малко пишејне. Учитал може да ти ја објасне граматиката, да ти објасне как да положеш испит за сертификат. Учитал не може да те науче да мислеш на еден јазик. Тава нешто мораш сам да го научеш. ;)

пс. На мен дипломи и сертификати не ми требат. Доволно е да разберам шо пише/или шо кажуват нешто коа ми требе. :)

Дека виде оти на диво напишах да се уче, и само филмове и песни? Цитирај ме. :)
Јас викам нешто друго. Јас викам да го науче јазико, без да има потреба да го уче системо.

Основата на учејне на еден јазик е да почнеш да размислуваш на тај јазик, а не брзо и механички да си ги преведуваш речениците у главата. А как се уче и тренира да се размислува на еден јазик? Прво со малко читајне, а после малко пишејне. Учитал може да ти ја објасне граматиката, да ти објасне как да положеш испит за сертификат. Учитал не може да те науче да мислеш на еден јазик. Тава нешто мораш сам да го научеш. ;)

пс. На мен дипломи и сертификати не ми требат. Доволно е да разберам шо пише/или шо кажуват нешто коа ми требе. :)
Пак се вракаме на курсот. Секој кој што одел на курс во АСАЛНО школо знае дека ти даваат мали лектири( ако имаат нормално) за читање дома, а за пишување секоја година се поголеми и поголеми есеи се учиш да пишуваш на БЛИЦ теми, односно во моментот ти самиот да си смислиш.

Ако аплицираш негде за некоја убава плата, независно дали тука или странство, и ке ти речат извини друже немаш никаква диплома неможеме да те примиме, ке видиш како ке се затрчаш одма за да полагаш за некоја диплома :icon_mrgr:

Пак се вракаме на курсот. Секој кој што одел на курс во АСАЛНО школо знае дека ти даваат мали лектири( ако имаат нормално) за читање дома, а за пишување секоја година се поголеми и поголеми есеи се учиш да пишуваш на БЛИЦ теми, односно во моментот ти самиот да си смислиш.

Ако аплицираш негде за некоја убава плата, независно дали тука или странство, и ке ти речат извини друже немаш никаква диплома неможеме да те примиме, ке видиш како ке се затрчаш одма за да полагаш за некоја диплома :icon_mrgr:

Ако не си разбрал, јас сам професионален земјоделец. Нигде не ми требе странски јазик/англиски. Чисто за ташак разбирам по нешто. Јас не работам за плата, јас работам за да произведам. Ама тава е офф топик.

Да те цитирам ли дек шо викаше, ак имаш добар учитал, дома нема потреба книга да фаќаш?
Сега наеднаш излезеа накнадни обврски... Интересно... :)

ах таа граматиката......

gade мене ме интересира мислење од господичниот, колку е огромна разликата од школскиот јазик со тој таму што го користат англичаните ?

јас имам познаник кој кога отиди во англија беше како изгубен иако имаше познавање на англискиот,според негови кажувања нема шанси одма да разбираш се и сешто,треба време.

ист случај,само во франција,дечково имаше положено се за јазикот за да студира во франција,но се врати после неполн месец, вели не е тоа тоа кога го зборуваат тие. :D

ах таа граматиката......

gade мене ме интересира мислење од господичниот, колку е огромна разликата од школскиот јазик со тој таму што го користат англичаните ?

јас имам познаник кој кога отиди во англија беше како изгубен иако имаше познавање на англискиот,според негови кажувања нема шанси одма да разбираш се и сешто,треба време.

ист случај,само во франција,дечково имаше положено се за јазикот за да студира во франција,но се врати после неполн месец, вели не е тоа тоа кога го зборуваат тие. :D

Разликата е небо-земја.Кога разговараш на работа е ОК, сите се трудат да зборуваат литературно колку толку, ама на фудбал, на улица нема шанси да разбереш.Мене ми требаа месеци за да почне да ми влегува во убо, ама сеуште на моменти имам проблеми.Лапаат и спојуваат зборови.Лондончани колку толку се разбираат, северњаците и шкотите јок. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom