- Член од
- 17 март 2005
- Мислења
- 11.493
- Поени од реакции
- 1.592
Папата објави дека ќе отстапи од должноста на 28 февруари оваа година.
Битна работа е новиот Папа да и биде наклонет на Македонија, или барем да не биде негативно настроен.
Битна работа е новиот Папа да и биде наклонет на Македонија, или барем да не биде негативно настроен.
Драги браќа,
Го повикав овој Конзисториум, не само поради три канонизации, туку и за да ви ја соопштам и вам важната одлука за животот на црквата. Откако постојано ја испитував својата свест пред Бог, заклучив дека мојата сила поради моите години повеќе не е соодветна за исправно водење на службата на Петар.
Свесен сум дека оваа служба, поради својата суштинска природа, треба да биде водена не само со зборови и со дела, туку и со молитва и страдање. Меѓутоа, во денешниот свет, којшто е подложен на брзи промени и разнишани прашања од голема важност за животот на верата, потребна е сила на умот и на телото, сила којашто во последните неколку месеци кај мене е влошена до таа мера што морав да си ја признаам својата неспособност, за адекватно да ја исполнам должноста што ми е доверена.
Поради тоа, и свесен за сериозноста на овој чин, потполно самостојно прогласувам дека отстапувам од местото бискуп на Рим, наследник на Светиот Петар, кое ми е доверено од страна на кардиналот на 19 април 2005 година, на тој начин што од 28 февруари 2013 година во 19 часот местото на папата ќе биде празно и ќе треба да биде повикана конклава поради избор на нов папа.
Драги браќа, искрено ви се заблагодарувам за целата љубов и соработка со кои ме поддржувавте за време на мојата служба и од вас барам да ми простите за своите грешки. Сега дозволете ми да ви ја доверам светата црква да се грижите за нашиот врховен пастор, нашиот Господ Исус Христос и ја молам неговата мајка Марија да им помогне на кардиналите со мајчинска грижа, во изборот на врховен папа. Јас сакам посветено да ѝ служам на светата црква и во иднина преку живот посветен на молитва.
.