Тракери

• Креатор на темата Креатор на темата Hristijan_95
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Локација
Skopje
Ме интересира како функционира целиов концепт со торентиве. На пример сајтовиве како Piratebay, zamunda и сл. како функционираат? Торентот они го прават, или само го прикачуваат? Прв пат кога ќе се направи торентот, како му се дава сила за да почне да работи?

Ако сега јас на пример си направам некој торент, како што знам треба неколку компјутери да права seeding на торентот за да може да функционира?

Ме интересира како функционира целиов концепт со торентиве. На пример сајтовиве како Piratebay, zamunda и сл. како функционираат? Торентот они го прават, или само го прикачуваат? Прв пат кога ќе се направи торентот, како му се дава сила за да почне да работи?

Ако сега јас на пример си направам некој торент, како што знам треба неколку компјутери да права seeding на торентот за да може да функционира?
Значи вака, thepiratebay не ставаат свои работи како што сум информиран, додека zamunda прават свои преработки на филмови, игри, програми и друго.. Инаку функционираат така што:
Кога многу луѓе ќе ставаат торенти и ќе симнуваат, страната е високо посетена, а пари прават од рекламите, оние од страните, доле, горе... Гледаш има на замунда некој чет таму за запознавање, и тоа им носи пари...

Значи вака, thepiratebay не ставаат свои работи како што сум информиран, додека zamunda прават свои преработки на филмови, игри, програми и друго.. Инаку функционираат така што:
Кога многу луѓе ќе ставаат торенти и ќе симнуваат, страната е високо посетена, а пари прават од рекламите, оние од страните, доле, горе... Гледаш има на замунда некој чет таму за запознавање, и тоа им носи пари...
Абе не ми беше зборот мене како заработува zamunda и зошто работи... Прашањето ми е како функционира цела технологија, на пример кога симињам филм од замунда, од кај дошол тој торент, кој го направил, како почнал?

Ти можеш да направиш торент само треба да добиеш статус на качувач на сајтот.Торентот го креираш со твојот utorrent во твојот компјутер го наоѓаш фајлот во компјутерот и го креираш торентот.Потоа го прикачуваш на сајтот додаваш info и ти си единствениот seed-ер.Потоа додека не го симнат барем уште 10-15 луѓе цело време мора да сидуваш.

Demek on prasa kako pravat pari zamunda.

Ти можеш да направиш торент само треба да добиеш статус на качувач на сајтот.Торентот го креираш со твојот utorrent во твојот компјутер го наоѓаш фајлот во компјутерот и го креираш торентот.Потоа го прикачуваш на сајтот додаваш info и ти си единствениот seed-ер.Потоа додека не го симнат барем уште 10-15 луѓе цело време мора да сидуваш.
Ако само јас сидувам, торентот би се симнувал со денови, секогаш така почнува, или има можност да сидаат повеќе компјутери од почеток?

И да, што ако на пример го избришам филмот јас и уште тие 2-ца - 3-ца што го имале и што го сидале после месец дена.. Торентот умира?

Ако само јас сидувам, торентот би се симнувал со денови, секогаш така почнува, или има можност да сидаат повеќе компјутери од почеток?

Нормално дека само ти сидуваш кога ти го имаш фајлот во компјутер .Ако го префрлиш фајлот во друг компјутер тој сам ќе го препознае во utorrent-от и тој ќе стане сидер и нормално побрзо ќе иде работава.Јасно ти е како функционира работава?

Епа може да го избришат од сајтот бидејќи ќе нема повеќе сидери.

Нормално дека само ти сидуваш кога ти го имаш фајлот во компјутер .Ако го префрлиш фајлот во друг компјутер тој сам ќе го препознае во utorrent-от и тој ќе стане сиде и нормално побрзо ќе иде работава.Јасно ти е како функционира работава?

Епа може да го избришат од сајтот бидејќи ќе нема повеќе сидери.

И јас мислам дека фајловите или игрите наеднаш се копираат на повеќе компјутери за да може полесно да се спушта.

И да, што ако на пример го избришам филмот јас и уште тие 2-ца - 3-ца што го имале и што го сидале после месец дена.. Торентот умира?
Филозофијата при симнување е следна: За да постигнеш максимална брзина на симнување треба вкупната брзина на download од сите leecher-и да е помала од вкупната брзина на upload од сите сидери. Во спротивно ќе симињаш со помала брзина. Конкретно за твоево прашање, ако ти имаш поголем upload отколку он што има download - торентот ќе иде со максимална брзина (кај него).

Друг компјутер може да сида торент единствено ако тој компјутер го има истиот торент како и тебе. За да го има - well, треба да го земе од тебе. Дали преку utorrent, дали преку usb или ќе му го пратиш на мејл - мора да го има истиот фајл.

И да, ако сите сидери го избришат торентот од компјутер - торентот умира.

Искусен тракерџија од тракер мк :)

Значи торент може секој да направи и да го уплоадира, тоа е едноставно го селектираш фајлот и го правиш во торент фајл, после го закачуваш на тракерот, сидираш и сите можат да го симнат. Додека пак може јас да го симнам од TPB и да го уплоадирам на замунда, тоа сите го прават, торентите се сите исти. Иначе ако те интересира повеќе гледај го филмот TPB AFK документарец за thepiratebay, таму се ќе ти стане јасно.

За да се избегне ова, ако сакаш да бидеш сериозен сидер, можеш да си купиш Seedbox, ќе симнуваш и ќе качуваш торенти со огромни брзини.

Ок, јасно, сум го свртел цел интернет, ја сварив цела технологија...

Е сеа да ми каже некој уште, за да си направам јас свој тракер што ќе сида цело време, кај би можел да најдам сервер со толку сообраќај? По македонскиве фирми има или слабо? :)

Абе дома не можите да си напрајте торент то се прај на сервери и шо не друго за да има голема брзина.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom