Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
ОК е да се вадат хартии од минатото и да почне да се докажува дека православните Албанци се Македонци, Руси, Андроиди.... секој со своите документи, нели.
Но, никако не може да се смени фактот дека тие луѓе самите за себе велат дека имаат албанско потекло. Факт е тоа. Па сеа вие ако сакате можете да седнете и да докажувате дека се Орионци, со помош на тефтери од 16-ти век, ама тие самите така велат за себе. Исто така велат дека сега се Македонци и дека немаат намера да ја менуваат националноста.
Зарем постои некој кој се обидел да докажува дека Македонците муслимани се нешто друго? Таква работа не може да се етикетира како сериозна наука. Сите знаеме кои се и што се. Но, повторно, факт е дека тие луѓе (еве Лабуништа да речеме) се изјаснуваат како Албанци. И Албанците и они самите, а и ние, останатите Македонци, добро знаеме дека они се Македонци, но факт е дека ете веќе не се изјаснуваат така.
Исто и во случајот на Шкретите, Puno, сиромав, можеш до утре да се обидуваш да покажуваш како не ти е логично ова или она, кога тие ама баш никогаш не биле ниту се чувствувале како нешто друго, освен Македонци.

Се сложувам дека дека не можеме и не е фер да ги вратиме ортодоксните албанците да се изјаснат јавно, исто како македонците муслимани....

Но морално е тие самите да бидат позастапени во јавноста, и да покажуваат дека има соживот меѓу двете нации, а не да се губи тој факт, како што излегуваше Бранко Манојловски кој бараше соживот меѓу нашите народи......... таквите интервјуа треба да прават многу други, дури и во емисии да је појавуваат македонсите муслимани и албанците ортодоксни кои денеска имаа сменети нацционалности......

И ме интересира повеќе да знам за шкретите, во кои делови на Македонија живеат....

Micereme , Cufli ne se albanski tuku arapski iminja :)
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 01:01 ---

Albancite vo Albanija se emancipirani deka mozele da ucat na svoj sopstven jazik od pamti vek , i tuka lezi zajakot .
Albancite od Kosovo od nezaviznosta pa navamu se 96% pismeni denes od pomladata generacija .
Albancite vo MK do vcera nemaa nikakvo pravo da ucat ili studiraat na svoj majcin jazik , no so vremeto i tuka se podobruva i toa so golema razlika od postarata generacija .

Немој така да се лажеш себеси.
Немој.

Имаме и ние Македонци надвор од земјава, на пример јас имам роднини во Шведска.
Никој од нив не учел на Македонски, родени се братучедите таму, учат на шведски цел живот.
Македонски по дома зборат.
Па сите од нив и студираат, најстарото дете на постдипломски е.

Изговорот ти е глуп, добро знаеме што е тоа што се случува овде.
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 14:44 ---
Се сложувам дека дека не можеме и не е фер да ги вратиме ортодоксните албанците да се изјаснат јавно, исто како македонците муслимани....

Но морално е тие самите да бидат позастапени во јавноста, и да покажуваат дека има соживот меѓу двете нации, а не да се губи тој факт, како што излегуваше Бранко Манојловски кој бараше соживот меѓу нашите народи......... таквите интервјуа треба да прават многу други, дури и во емисии да је појавуваат македонсите муслимани и албанците ортодоксни кои денеска имаа сменети нацционалности......

И ме интересира повеќе да знам за шкретите, во кои делови на Македонија живеат....

Мешани бракови постоеле и ќе постојат, ама разликите не се тука.
Размисли подобро, што треба да се направи за нели, зближување.
Тоа не е зборењето на ТВ како ние сме сите добри, фини, мирни. Ехе, секој ден тоа го зборат на ТВ.
Праксата ни е поинаква.

Еве тој Манојлоски од puno , што знам можеби е православен Албанец , а можеби е албанизиран Македонец.

Еве тој Манојлоски од puno , што знам можеби е православен Албанец , а можеби е албанизиран Македонец.

Како е можно ортодоксни македонци да се асимилираат во ортодоксни албанци, во кој универзум е можно тоа???

Како е можно ортодоксни македонци да се асимилираат во ортодоксни албанци, во кој универзум е можно тоа???

Само претпоставувам , не се тревожи , ако човекот има албанска национална свест , тој си има право како да се чувствува. Јас претпоставив јазично асимилирање .

Само претпоставувам , не се тревожи , ако човекот има албанска национална свест , тој си има право како да се чувствува. Јас претпоставив јазично асимилирање .

Штом имаш претпоставка, имаш сигурно и претпоставка како е можно тоа??
Можно е македонците муслимани да се асимилираат во албанци, но македонци ортодоксни како е можно да се асимлираат во албанци ортодоксни кога никогаш немало албанска црква, или пак не биле под албанско влијание, па и самиот кажа пред некој ден дека абанските принципати имале официален јазик српски, грчки и латински.....како етогаш можноп во средовекевието д аима асимилирања?

Штом имаш претпоставка, имаш сигурно и претпоставка како е можно тоа??
Можно е македонците муслимани да се асимилираат во албанци, но македонци ортодоксни како е можно да се асимлираат во албанци ортодоксни кога никогаш немало албанска црква, или пак не биле под албанско влијание, па и самиот кажа пред некој ден дека абанските принципати имале официален јазик српски, грчки и латински.....како етогаш можноп во средовекевието д аима асимилирања?

Ti mislis deka asimilacijata nuzno bila preku crkvata? Ne , naprotiv ima primeri na asimilacija poradi ziveenje vo takva sredina , a reginot na Reka , Golo Brdo e takva relativno izolirana teritorija, pa se e mozno.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JOxatkD62u4#!

Еве интересно видео
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 15:41 ---
Ti mislis deka asimilacijata nuzno bila preku crkvata? Ne , naprotiv ima primeri na asimilacija poradi ziveenje vo takva sredina , a reginot na Reka , Golo Brdo e takva relativno izolirana teritorija, pa se e mozno.

Епа како е можно да биле асимилирани во албанци од албанска околина кога немало албанци во Македонија до 18 век според сите македонски историчари????
Или пак ти велиш дека средината била со ортодоксни албанци....што пак покажуваш дека имало повеќе албанци отколку македонци во таа средина, затоа што мнозинството ја асимилира малцинството скоро секогаш....

И да не секогаш асимилирањето се правело преку црквата, и преку власта се прави, но овој регион веќе 5-6 века не била под албанска ортодксна власт....
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 15:45 ---
Тодор Поповски - јас на мојата жена македонка уште на почетокот сум и кажал дека сум албанец, и таа ме прифатила како таков.....и не се плашам да се изјаснам како албанец

Не...
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 16:09 ---

Туку, од алсат-м, кога беше објавено веста за Бранко Манојловски, па и книгата на Роберт Если каде присуствувале и ортодоксни албанци, кои пак зборуваа пред камера...

od kade pa sega taka da ne narekuvaat,pa neli nie ne sme sloveni ,tuku sme anticki makedonci :)))))))))))))

Николче, плениш со својата иронија. Ама стварно.

Кога веќе се обидуваш да тераш некаква агенда, барем пробај да го правиш тоа интелигентно.

-Во Горна Река живеат повеќе ортодоксни отколку муслимани, а ортодоксните се повеќето албанци, ортодоксни немаше само во горна река, туку низ цела Македонија....
..што значи дека имаше многу албанци низ цела Македонија????:rolleyes:

..што значи дека имаше многу албанци низ цела Македонија????:rolleyes:

Вика дека имало низ цела Македонија ортодоксни албанци, не само во реканскиот регион, а не дека има многу низ цела Македонија.....

Примерот со с.Лабуништа нема ниеден албанец ама битно страшната фашистичка тактика и за жал јаката економска страна на албанците се повеќе предизвикува Македонците со муслиманска вероисповед да се попишуваат како албанци или турци жално стварно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom