Поблажено е да се дава, отколку да се прима

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Абе не ми прави смешки...:pos:
Ти немаш поима што е религија....ај не се тегави без врска...
Само знаеш против Исус да збориш..а религија за тебе е непознат поим...
Јас зборувам за Исус, оној вистинскиот Исус кој пред 2000 години одел зборувал се борел и умрел. И јас верувам во него и дека постоел и дека направил то што направил и дека умрел заради тоа. Тоа не е истиот Исус како тввојот, што претвара вода во вино. Тој е башка. исто како што професор по историја зборува за вистинскиот крали Марко, турски вазал, а некоја баба неписмена в село за крали марко кој се биел со црна арапина 100 метра висок и при то се треселе планините а самовилите му помагале

Werther , знаеш дека ти со вакви муабети си сличен на Gurdjieff и рака под рака ги упропастувате темите? АЈДЕ пишувајте на темата, значи дали Павле го слушнал Исус да зборува вака, дали го видел Исус... дали Павле е тој што се прикажува, „кроток и мирен“ спасителов ученик (неможам да користам грчки имиња, ме иритираат). Овој Павле е опасен, до Рим стигнал и не ми стои за човек со чисто срце во однос на еврејските бунтови и во однос на ИСус ... ако се сложувате лајк, ако не објаснете зошто не итн итн... јас да ве учам како муабет да правите...?
Кажи ми,малку ли се имаш ти расправано со Ѓурџиеф по темиве ?

Немаше воопшто да коментирам на темава додека не ги прочитав мислењата на двете страни,но Ѓурџиеф решил по илјадити пат да упропастува теми и схоластично да ни мудрува.

А и ќе заборавев,да ни кажува дека сме заспани и поема немаме од религија.

:)

Werther , знаеш дека ти со вакви муабети си сличен на Gurdjieff и рака под рака ги упропастувате темите? АЈДЕ пишувајте на темата, значи дали Павле го слушнал Исус да зборува вака, дали го видел Исус... дали Павле е тој што се прикажува, „кроток и мирен“ спасителов ученик (неможам да користам грчки имиња, ме иритираат). Овој Павле е опасен, до Рим стигнал и не ми стои за човек со чисто срце во однос на еврејските бунтови и во однос на ИСус ... ако се сложувате лајк, ако не објаснете зошто не итн итн... јас да ве учам како муабет да правите...?

.
Taka e. Кажи им што треба да пишуваат и кога лајк да стиснат!
Што е ова.... Пишува кој што сака овде....
срамота стварно

Werther , па затоа ти велам... ако некој игнорираш (а игнорирам неколкумина веќе) форумот ќе стане подобро место...
Читај го Let 3 и гледај си темата (има опција да го блокираш Gurdjieff или било кој друг и така да ниту ќе му ги гледаш постовите,ниту пак ќе може да те означува)
Знаеш, ќе си се држи секој на својата размисла...

Ете, гледаш, и на Beric Dondarrion нешто не му чини... секогаш има на некој што нема да му чини твојата размисла. Го љубам овој свет... се потсетува на борба, крв, војни... ах, боговите навистина се шегобијци, ни го дадоа Исус и Мухамед и големата разделба на народите. :)

Темата е Павле и неговите манипулации, поставена од Let 3 . Јас мислам дека Павле „се буткал“ да влезе во раководството исто како што бугарските се буткаа да влезат во вмро :) Простиот народ кој што се бори за слобода и своја земја, не размислува многу. Си знаеме ние овде во Македонија... од памтивек.

Let 3 , сакаш да кажеш дека Павле лаже, дека претходно не го видел Исус кога ги кажал овие зборови? ( тој мислам дека го узурпира и приграбува движењето започнато од Исус и неправедно се става на чело на оваа ИДНА секта која ќе почне да одстапува од еврејските закони и обичаи).

Првиот еретик меѓу “христијаните“ беше Павле. Тука имаме доста примери но доволно е дека, тој сам себе си се прогласил за апостол (сам сведочел за тоа јавување на исус и 3 пати различно го опишува настанот) шири своја верзија за исус а не она која ја знаеа и кажуваа исусовите следбеници и брат му на Исус кој го завзеде неговото место по распнувањето) и ги погазил налозите кои му ги дале тие следбеници на Исус како и под кои услови да прима пагани во верата. Цело време Павле беше на мета на јудејците, а јудејци биле и останале и Исус и брат му и исусовите ученици и следбеници, и секогаш кога ќе дојдеше до опасност, Павлета го спасуваа рмјани и римскиот закон и војска. Дури има и место (оправдано) дека павле бил уфрлен агент на проримските власти за да го разбие месијанското движење на Исус и опасноста од нови бунтови против Рим.

Јас зборувам за Исус, оној вистинскиот Исус кој пред 2000 години одел зборувал се борел и умрел. И јас верувам во него и дека постоел и дека направил то што направил и дека умрел заради тоа. Тоа не е истиот Исус како тввојот, што претвара вода во вино. Тој е башка. исто како што професор по историја зборува за вистинскиот крали Марко, турски вазал, а некоја баба неписмена в село за крали марко кој се биел со црна арапина 100 метра висок и при то се треселе планините а самовилите му помагале
Одат двајца Будисти заедно, се враќале во храмот. Во нивниот храм било строго забрането да се допираат жени.Едниот е постар а другиот ученик.Се доближуваат до една река, а покрај реката една млада женска...реката требало да ја поминап пеш, немало сплав.
Женската се замолила ако сака некој да ја пренесе преку реката, да не се накваси. Младиот ја качил на рамо и ја пренесол.
Кога стигнале пред храмот стариот рекол:Не требеше да ја пренесеш женската, знаеш дека е забрането..
Младиот одговорил:Јас ја пренесов и ја оставив на брегот...ти уште ја носиш во главата.
Е сега , чукни се со глава во зид и размисли....Исус, го носиш цел живот?

Одат двајца Будисти заедно, се враќале во храмот. Во нивниот храм било строго забрането да се допираат жени.Едниот е постар а другиот ученик.Се доближуваат до една река, а покрај реката една млада женска...реката требало да ја поминап пеш, немало сплав.
Женската се замолила ако сака некој да ја пренесе преку реката, да не се накваси. Младиот ја качил на рамо и ја пренесол.
Кога стигнале пред храмот стариот рекол:Не требеше да ја пренесеш женската, знаеш дека е забрането..
Младиот одговорил:Јас ја пренесов и ја оставив на брегот...ти уште ја носиш во главата.
Е сега , чукни се со глава во зид и размисли....Исус, го носиш цел живот?
Исус беше млада женска која сакала да премини преку река?

Исус беше млада женска која сакала да премини преку река?
Не..
Исус е тој што ти излегува на сон , и за кого зборуваш секој ден...
Тоа се вика ..фрустрација

Не..
Исус е тој што ти излегува на сон , и за кого зборуваш секој ден...
Тоа се вика ..фрустрација
Исус е прикаска, тажна за потомок на царската лоза на Давид кој имаше таа несреќа да живее во време кога неговата замја, божјата земја, беше окупирана од паганско царство - од пагански цар кој бараше да го обожаваат како бог. Исус се обиде да крене востание заедно со зелотите (бунтовници против Рим) Исус го нападна храмот а другите бунтовници - римскиот гарнизон над храмот. Напдот не успеа, Исус со своите следбеници се повлече со наум да избега за Галилеја (која бепше надвор од римската власт) но открија каде се крие, римјаните пратиа 600 легионери го заробија, го осудија за бунт против Рим и го казнија со распнување - казна наменета за најтешки злосторници и бунтовници против Рим. Следбениците и учениците на Исус си останаа јудејци, се молеа во храм, си држеа старозаветни закони обреди и обичаи, на нивно чело се менуваа роднините на Исус, прво брат му Јаков после братучеди на Исус... се до пропаста на Ерусалем и прогонот на евреите. Тие ја чуваа и вистината за Исус дека е месаја (но месаја во изворно значение на зборот) и бае против павлета кој кажуваше сосема други прикаски и бајки за Исус. Ова денес не е Христијанство, ова е Павликанство.

Во делата (20: 35-37) имаме Павлов трогателен говор пред да замине за Ерусалем

Во се ви покажав дека така треба да се трудите и да им помагате на немоќните и да си спомнувате на зборовите на господ Исус, како што рече самиот Тој:
Поблажено е да се дава, отколку да се прима.
Кога го рече тоа, клекна на колена и се помоли со сите нив.
Тогаш сите заплакаа гласно, и паднаа во прегратката на Павле и топло го целиваа

Проблем со оваа изјава на Павле е, што никаде низ евангелијата не е забележано дека такво нешто Исус рекол. Павле едносавно тие свои зборови му ги препишал на Исус, или најблаго речено кажал невистина која невистина остана за век и веков запишана во светите писма
Ако е поблажено да се дава отколку да се зема тогаш што не даваат црквите на оние кои немаат?
За да купиш свеќа, за свадби крштевки и погреби сите имаат убави ценовници, а секогаш се најдобрдојдени оние кои најмногу оставаат пари на икони. За возврат што добиваме... крстена водичка + гратис благослов (ко божем ако попот рече бог да те благослови, тој стварно ке те благослови, и онака тој (бог) "одлучува за све", па тогаш која е поентата попот да кажува кој кого да го благослови?) немој молимте, нека бркаат работа, педери едни.

Исус е прикаска, тажна за потомок на царската лоза на Давид кој имаше таа несреќа да живее во време кога неговата замја, божјата земја, беше окупирана од паганско царство - од пагански цар кој бараше да го обожаваат како бог. Исус се обиде да крене востание заедно со зелотите (бунтовници против Рим) Исус го нападна храмот а другите бунтовници - римскиот гарнизон над храмот. Напдот не успеа, Исус со своите следбеници се повлече со наум да избега за Галилеја (која бепше надвор од римската власт) но открија каде се крие, римјаните пратиа 600 легионери го заробија, го осудија за бунт против Рим и го казнија со распнување - казна наменета за најтешки злосторници и бунтовници против Рим. Следбениците и учениците на Исус си останаа јудејци, се молеа во храм, си држеа старозаветни закони обреди и обичаи, на нивно чело се менуваа роднините на Исус, прво брат му Јаков после братучеди на Исус... се до пропаста на Ерусалем и прогонот на евреите. Тие ја чуваа и вистината за Исус дека е месаја (но месаја во изворно значение на зборот) и бае против павлета кој кажуваше сосема други прикаски и бајки за Исус. Ова денес не е Христијанство, ова е Павликанство.
оволку глупости на едно место одамна немам сретнато...

оволју глупости на едно место одамна немам сретнато...
Како на жаба која цел живот го помина во 3 прста длабока бара да и го објасниш величествениот Тих океан

Темава веќе постои, и тоа неколкупати.
Додуша, секогаш има различен наслов, ама, исто така, секогаш Лет3 ги повторува истите работи, а скоро секогаш кога е соочен со спротивставени мислења и тврдења, веднаш менува тема и вади некое од веќе постоечките и веќе прочитани мислења.
Мислам, ок, негово право да отвори илјада теми, ама се што е напиашно овде е веќе „прочитано“.
Поздрав.

Темава веќе постои, и тоа неколкупати.
Додуша, секогаш има различен наслов, ама, исто така, секогаш Лет3 ги повторува истите работи, а скоро секогаш кога е соочен со спротивставени мислења и тврдења, веднаш менува тема и вади некое од веќе постоечките и веќе прочитани мислења.
Мислам, ок, негово право да отвори илјада теми, ама се што е напиашно овде е веќе „прочитано“.
Поздрав.
Поздрав и тебе познавачу на верата, дај ми цитат каде е во евангелијата запишана таа реченица од Исус поа да скратиме маките.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom