Новитети во светот на мобилната индустрија

• Креатор на темата Креатор на темата Boomerang
  • Време на започнување Време на започнување

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Гледам нема ваков тип на тема, па тука можеме да постираме информации од поопшт тип. Информации од типот на: на која компанија и пораснале / паднале акциите, разни новитети од типот на: Android 5.0 искача тогаш и тогаш, WP8 станува се поуспешен, Nokia ќе почне да имплементира Android во своите телефони (се зезам), итн. Инспирација за темава добив од следнава статија:

http://kajgana.com/tehnoloshkite-akcii-gi-pritisnaa-evropskite-berzi

Посебно од оваа реченица:

Најголем губитник беше технолошкиот сектор, чиј индекс ослабна за 2,3 отсто, по веста за намалување на инвестицискиот рејтинг на Apple, кој, пак, во меѓувреме ги намали нарачките за LCD екрани и останати делови за iPhone5 поради намалената побарувачка.

Зошто Apple се соочува со намалена побарувачка? Нели Apple беа тие кои правеа партали пред 2 години. Дали мислите дека причината за ова е смртта на Steve Jobs, па луѓето се веќе скептични да купуваат iPhone, недоволните хардверско / софтверски подобрувања на iPhone 5, појавата на Windows Phone 8 и желбата да се проба нешто ново, или пак нешто сосема друго?

Гледам нема ваков тип на тема, па тука можеме да постираме информации од поопшт тип. Информации од типот на: на која компанија и пораснале / паднале акциите, разни новитети од типот на: Android 5.0 искача тогаш и тогаш, WP8 станува се поуспешен, Nokia ќе почне да имплементира Android во своите телефони (се зезам), итн. Инспирација за темава добив од следнава статија:

http://kajgana.com/tehnoloshkite-akcii-gi-pritisnaa-evropskite-berzi

Посебно од оваа реченица:

Најголем губитник беше технолошкиот сектор, чиј индекс ослабна за 2,3 отсто, по веста за намалување на инвестицискиот рејтинг на Apple, кој, пак, во меѓувреме ги намали нарачките за LCD екрани и останати делови за iPhone5 поради намалената побарувачка.

Зошто Apple се соочува со намалена побарувачка? Нели Apple беа тие кои правеа партали пред 2 години. Дали мислите дека причината за ова е смртта на Steve Jobs, па луѓето се веќе скептични да купуваат iPhone, недоволните хардверско / софтверски подобрувања на iPhone 5, појавата на Windows Phone 8 и желбата да се проба нешто ново, или пак нешто сосема друго?

Aндроидот со Самсунг, Хтц, Сони, ЕлЏи и останатите го развалија Епл и тоа само кај мобилните. За таблетите и лаптопите е слично...

Aндроидот со Самсунг, Хтц, Сони, ЕлЏи и останатите го развалија Епл и тоа само кај мобилните. За таблетите и лаптопите е слично...
Мислиш дека само тоа е причината? И пред 1 година постоеа овие фирми, и имаа доста успешни продукти...Но не беше сеуште искочен Samsung Galaxy S3 :).

Епа кога станува збор за новитети моментално во мобилната телефонија apple-фанбојчињата ќе треба да немаат пристап на темава....бидејќи кај нив новитети се боите на позадините,и промена на изгледот на саатчето.

Така да воопшто да не се чудиш зошто apple паднале со производството.

Што поточно е темава ? Зошто опаднала продажбата на Apple или ?

Прочитај го првото мислење :).

Кога ке отвориш тема постави и теза за развивање на понатамошна дискусија или постави реторичко прашање на кое би се надоврзал.

Како гласи твојава тема.
`` Здраво дечки глеам статија еве линк ----
У нејзе има за Андорид 5
за Виндоус Фоун 8
Нокиа ке почне да става Андроид
мала шала
Аpple намалиле производство на ЛЦД екрани ( дали ради помалце продадени Ајфони или па не се расипуваат не се знае)
и на крај
Зашто падна продажбата на Аpple ради Стив Џобс шо умре или луѓево им здосади ?

И иди сеа па надоврзи се доле со коментар коа незнаеш ни што сакал авторот да каже......

Кога ке отвориш тема постави и теза за развивање на понатамошна дискусија или постави реторичко прашање на кое би се надоврзал.

Како гласи твојава тема.
`` Здраво дечки глеам статија еве линк ----
У нејзе има за Андорид 5
за Виндоус Фоун 8
Нокиа ке почне да става Андроид
мала шала
Аpple намалиле производство на ЛЦД екрани ( дали ради помалце продадени Ајфони или па не се расипуваат не се знае)
и на крај
Зашто падна продажбата на Аpple ради Стив Џобс шо умре или луѓево им здосади ?

И иди сеа па надоврзи се доле со коментар коа незнаеш ни што сакал авторот да каже......
1. Зачленет си неодамна, 2 месеци и 15 дена на форумот.
2. Apple не произведуваат екрани, има други фабрики во Кина кои го прават тоа за нив. Apple само порачува од нив.
3. Се пишува "не знаеш", наспроти твоето "незнаеш".
4. Темата е поставена одлично, и има простор за развивање дискусија. Какви постови и на какви теми треба да се дискутира во неа кажав во првото мислење. Статијата за Apple беше пример, какви постови треба да се очекуваат на темава.
5. Вакви сероњи ко тебе има многу на Кајгана Форум, така да иди прошетај се.

Nokia ако стаи андроид тоа значи дека конечно се опаметија...Не дека Windows Phone 8 е лош, али бројот на апликациите што ги има за него сега за сега е срање.
Плус андроид уште долго време ќе држи, пошто сите сме навикнати на својот “компјутер“ да имаме десктоп со старт мени и апликации на него (читај: десктоп и app menu), па и некој виџет од страна.
Кога Windows 8 ќе настапи широко кај публиката и го смени менталитетот односно кога сите убаво ќе го научат Metro стилот на апликации (и ќе го отфрлат стандардниот Windows излгед со десктоп и старт мени), ТЕК ТОГАШ Windows Phone 8 ќе почне да добива друга димензија,
а со тоа и Нокиа ќе почне да остварува поголема продажба...

Сеа и да иам пари не би го земал Lumia-та, само ради Windows Phone 8 платформата, иако вака на изглед е интересна за чепкање, али не за натамошна работа според мене. Андроид некако си го осќеам како свое, како домашно.
Незначи дека сум склон на промени, али сакам тоа да се одвива полека и спонтано - не одеднаш :)

1. Зачленет си неодамна, 2 месеци и 15 дена на форумот.
2. Apple не произведуваат екрани, има други фабрики во Кина кои го прават тоа за нив. Apple само порачува од нив.
3. Се пишува "не знаеш", наспроти твоето "незнаеш".
4. Темата е поставена одлично, и има простор за развивање дискусија. Какви постови и на какви теми треба да се дискутира во неа кажав во првото мислење. Статијата за Apple беше пример, какви постови треба да се очекуваат на темава.
5. Вакви сероњи ко тебе има многу на Кајгана Форум, така да иди прошетај се.

1. Кајгана форумот го пратам од 2007, првиот акаунт ми беше направен во 2008 но не го користев често за пишување па си го заборавив пасс. и после долгогодишно следење на форумов решив пак да си направам акаунт ( зарем колку е стар акаунтот значи и колку е стар корисникот на кајгана ? brain on please )

2. За foxconn city не само што сум гледал документарец него и на факултет имав тема од професор зашто Apple токму Кина ја одбра изработка на телефони. И не е само најефтината работна рака зашто имаа понуди и од Тајван и од Индонезија но во Кина кога дошле на презентација начекале веќе спремни фабрики со ново отворени погони само за нив. Фасцинирани од посветеноста и професионализмот веднаш ја прифатиле понудата.

3. Од Grammar Nazi па уште и на мак форум преку к**ов. Ретко пишувам кирилица зашто членувам на многу странски форуми каде што се пишува исклучиво англиски па немав ни мак фонт ( една причина плус зашто ме мрзеше да праам акаунт зашто требаше да инсталирам фонт)

4. Статијата да беше одлично поставена до сега ке беше до 4та страна од дискусија а крај краева што е моја работа како ти поставуваш терен за дискусија во статија на форум. Мојот совет беше добронамерен но бидејќи не сум навикнат да ставам :);):):););)o_O тебе ти звучела со критички тон.

5. Прошлата твоја статија за операторите во државава за да не пропадне поради исто лошо поставениот терен за дискусија јас напишав преку 300 збора пост затоа што сакам да ги подржам твоите идеи за подобрување на операторите во државава. Ти ме пофали и ми пиша а сега кога нешто од прва си сфатил како критика одма сероња ?

Како постар член од 2006 година ништо не си научил за форум нити дискусија нити тези нити терен за туѓи мислења па макар биле и негативни.

Just my 2 cents (y)
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 01:18 ---
1. Кајгаа форумот го пратам од 2007, првиот акаунт ми бесе направен во 2008 но не го користев често за пишување па си го заборавив пасс. и после долгогодишно следење на форумов решив пак да си направам акаунт ( зарем колку е стар акаунтот значи и колку е стар корисникот на кајгана ? brain one please )

2. За foxconn city не само што сум гледал документарец него и на факултет имав тема од професор зашто Apple токму Кина ја одбра изработка на телефони. И не е само најефтината работна рака зашто имаа понуди и од Тајван и од Индонезија но во Кина кога дошле на презентација начекале веќе спремни фабрики со ново отворени погони само за нив. Фасцинирани од посветеноста и професионализмот веднаш ја прифатиле понудата.

3. Од Grammar Nazi па уште и на мак форум преку к**ов. Ретко пишувам кирилица зашто членувам на многу странски форуми каде што се пишува исклучиво англиски па немав ни мак фонт ( една причина плус зашто ме мрзеше да праам акаунт зашто требаше да инсталирам фонт)

4. Статијата да беше одлично поставена до сега ке беше до 4та страна од дискусија а крај краева што е моја работа како ти поставуваш терен за дискусија во статија на форум. Мојот совет беше добронамерен но бидејќи не сум навикнат да ставам :);):):););)o_O тебе ти звучела со критички тон.

5. Прошлата твоја статија за операторите во државава за да не пропадне поради исто лошо поставениот терен за дискусија јас напишав преку 300 збора пост затоа што сакам да ги подржам твоите идеи за подобрување на операторите во државава. Ти ме пофали и ми пиша а сега кога нешто од прва си сфатил како критика одма сероња ?

Како постар член од 2006 година ништо не си научил за форум нити дискусија нити тези нити терен за туѓи мислења па макар биле и негативни.

Just my 2 cents (y)
tt

1. Кајгаа форумот го пратам од 2007, првиот акаунт ми бесе направен во 2008 но не го користев често за пишување па си го заборавив пасс. и после долгогодишно следење на форумов решив пак да си направам акаунт ( зарем колку е стар акаунтот значи и колку е стар корисникот на кајгана ? brain one please )

4. Статијата да беше одлично поставена до сега ке беше до 4та страна од дискусија а крај краева што е моја работа како ти поставуваш терен за дискусија во статија на форум. Мојот совет беше добронамерен но бидејќи не сум навикнат да ставам :);):):););)o_O
Темата има потенцијал и ќе се разврзе квалитетна дискусија. Не можеш да очекуваш некој којзнае каков одзив на ваква тема. Ако е за Грујо или Бранко, сигурно до сега ќе имаше 10+ страни. Првиот акаунт ти беСе направен 2007-ма? Aј да не ја труеме со глупости темата ...
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 01:27 ---
1. Кајгана форумот го пратам од 2007, првиот акаунт ми беше направен во 2008 но не го користев често за пишување па си го заборавив пасс. и после долгогодишно следење на форумов решив пак да си направам акаунт ( зарем колку е стар акаунтот значи и колку е стар корисникот на кајгана ? brain on please )

Just my 2 cents (y)
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 01:18 ---

tt

Не ти го познав никот, и мислев дека мислењето ти е просеравање, а не укажување. Океј, извини ако бев дрзок, ама сепак мислам дека темата е океј поставена.

Темата има потенцијал и ќе се разврзе квалитетна дискусија. Не можеш да очекуваш некој којзнае каков одзив на ваква тема. Ако е за Грујо или Бранко, сигурно до сега ќе имаше 10+ страни. Првиот акаунт ти беСе направен 2007-ма? Aј да не ја труеме со глупости темата ...
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 01:27 ---

Не ти го познав никот, и мислев дека мислењето ти е просеравање, а не укажување. Океј, извини ако бев дрзок, ама сепак мислам дека темата е океј поставена.

Ок постар член си па дури и од прошлиот мој акаунт од 2008 така да извинувањето е прифатено :)
Ајде да разврземе сега понормална дискусија, што мислиш ти според тебе зошто Ајфон 5 не е толку успешен како неговиот претходник Ајфон 4с и зашто сите корисници на веќе споменатиот го чекаат Ајфон 5с и некако го прескокнаа 5ката. Дали е ова погубна политика на Аpple со излегување пола година на пазарот со телефон директен конкурент за galaxy s3 а кој испадна дека е малце послаб ( дури не е ни ист во перформанс замисли а пола година покасно искочи ) според тебе или дали сепак Apple паметно играат со оставање простор за 5с. ;):)

Ок постар член си па дури и од прошлиот мој акаунт од 2008 така да извинувањето е прифатено :)
Ајде да разврземе сега понормална дискусија, што мислиш ти според тебе зошто Ајфон 5 не е толку успешен како неговиот претходник Ајфон 4с и зашто сите корисници на веќе споменатиот го чекаат Ајфон 5с и некако го прескокнаа 5ката. Дали е ова погубна политика на Аpple со излегување пола година на пазарот со телефон директен конкурент за galaxy s3 а кој испадна дека е малце послаб ( дури не е ни ист во перформанс замисли а пола година покасно искочи ) според тебе или дали сепак Apple паметно играат со оставање простор за 5с. ;):)
Зошто и како има многу нели :). Според мене, главниот неуспех на iPhone 5 се минималните подобрувања од 4S и губењето доверба во Apple како бренд, па iPhone, откако Steve Jobs почина. Иако некој ќе рече дека ова нема врска, и те како има. Има, зошто сите го величеа Steve Jobs, перфекционист, визионер, ваков, таков. И сега нагло него го снемува, и автоматски и самата заинтересираност за брендот опаѓа, си викаат луѓево не е тоа тоа ко порано, и слично, едноставно се јавува сомнеж дали ќе биде како порано. Плус како што кажав, потенцијалните купувачи гледаат некое минимално, занемарливо подобрување, додале некој инч на екранот, и тоа е тоа. Додатна улога во целиов процес игра и WP8. Ако ги земеме во предвид предходните фактори, и додадеме дека WP8 е некое освежување во целава индустрија, има интересен GUI, доста smooth изгледа, искача доста квалитетна Nokia, која освен тоа што има перфектна камера, е направена од доста квалитетни материјали, растат акциите на Nokia од ден на ден, и луѓево си викаат чекај, може вреди да се проба ова. Плус iOS им е веќе здосаден можеби, па сакаат да пробаат нешто ново. Е сега дали Apple чуваат нешто пореволуционерно за 5S не знам, ама и да прават такво нешто, за мене тоа значи недостаток на идеи. Останува да видиме :).

Е сега дали Apple чуваат нешто пореволуционерно за 5S не знам, ама и да прават такво нешто, за мене тоа значи недостаток на идеи

И... ете, ти отиде темата у ВЦ шоља. Со оваа реченица погоре ја усра целата поента на темата...
Како може нешто да е пореволуционерно, а во исто време да има недостаток на идеи???

И... ете, ти отиде темата у ВЦ шоља. Со оваа реченица погоре ја усра целата поента на темата...
Како може нешто да е пореволуционерно, а во исто време да има недостаток на идеи???
Па ако штедиш на револуционерни ствари во некој модел, значи имаш недостаток на идеи, и се чуваш за наредниот модел да може да се носи со телефоните од другите конкуренти. Додека, другите компании во секој свој модел имаат нешто револуционерно со коешто можат да се пофалат. Лошо ми беше формулирана реченицата, и не објаснив зошто за мене тоа има такво значење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom