Мобилниот како рутер (tethering) - грешка, или?

• Креатор на темата Креатор на темата Pirana_1996
  • Време на започнување Време на започнување
Прво и основно - 248 MB интернет не се 3800 денари во ниту една тарифа на T-Mobile (пиши ми која тарифа си, и ќе ти кажам колку би ти била сметката, онака, од око :D)
Второ - „Мојот T-Mobile“ ти покажува состојба на твојот нефактуриран долг, а не на реалната сума која треба да ја платиш на сметката, односно, тебе секој MB интернет ти го прикажува како да треба да го платиш, (и тоа по навистина висока цена за која верувам дека никој нормален не би избрал да користи толку скап интернет) без разлика дали имаш вклучен бесплатен интернет во претплатата или не.

Значи не се секирај, спиј си мирно, може нема да треба да платиш ни 5% од оваа сума ;)

П.С. Сето ова ти го кажувам од лично искуство!
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 04:05 ---
Еве конкретен пример - моментално јас имам потрошено 36 MB интернет, и ми вели дека мојот нефактуриран долг е 141 денар. Но јас сум претплатник на тарифа која вклучува 1 GB интернет вклучен во претплатата (бесплатен), што значи сметката до сега треба да ми е 0 денари, а не 141 денар, како што ми покажува. Уште еднаш - don't worry, sleep well! :D

Не знам како е на другите тарифи ама на изи ток и смс еден мегабајт е 20 денари, така да и те како е реална оваа нереална цена за тој сообраќај. Освен ако нема вклучено некој пакет.

Sent from my Nexus

Прво и основно - 248 MB интернет не се 3800 денари во ниту една тарифа на T-Mobile (пиши ми која тарифа си, и ќе ти кажам колку би ти била сметката, онака, од око :D)
Второ - „Мојот T-Mobile“ ти покажува состојба на твојот нефактуриран долг, а не на реалната сума која треба да ја платиш на сметката, односно, тебе секој MB интернет ти го прикажува како да треба да го платиш, (и тоа по навистина висока цена за која верувам дека никој нормален не би избрал да користи толку скап интернет) без разлика дали имаш вклучен бесплатен интернет во претплатата или не.

Значи не се секирај, спиј си мирно, може нема да треба да платиш ни 5% од оваа сума ;)

П.С. Сето ова ти го кажувам од лично искуство!
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 04:05 ---
Еве конкретен пример - моментално јас имам потрошено 36 MB интернет, и ми вели дека мојот нефактуриран долг е 141 денар. Но јас сум претплатник на тарифа која вклучува 1 GB интернет вклучен во претплатата (бесплатен), што значи сметката до сега треба да ми е 0 денари, а не 141 денар, како што ми покажува. Уште еднаш - don't worry, sleep well! :D
Значи за 250 мб ти ке имаш 1000 ден нефактуриран долг :)
ако не кажва точно тогаш зошто е воопшто клаен :confused:

Он можеби има нефактуриран долг и од разговори - плус. Ова што го покажува е ТОТАЛ сума. А за второто прашање, треба нив да ги прашаш, не мене.
Не знам како е на другите тарифи ама на изи ток и смс еден мегабајт е 20 денари, така да и те како е реална оваа нереална цена за тој сообраќај. Освен ако нема вклучено некој пакет.

Sent from my Nexus
Да, ама Easy Talk и Easy SMS се припејд тарифи, а колку што можам да забележам, он е постпејд претплатник!

Кажува точно, ама не ги кажува поволностите. На пример ако имаш вклучено пакет од 100 мегабајти за 100 денари, кога ќе ги истрошиш ќе ти пишува дека си истрошил интернет со вредност од 2000 денари, ако си на тарифа каде мегабајтот е 20 или 1500 на пример ако си на тарифа каде мегабајтот е 15 денари. Во секој случај е изгор скапо.

Sent from my Nexus

Кажува точно, ама не ги кажува поволностите. На пример ако имаш вклучено пакет од 100 мегабајти за 100 денари, кога ќе ги истрошиш ќе ти пишува дека си истрошил интернет со вредност од 2000 денари, ако си на тарифа каде мегабајтот е 20 или 1500 на пример ако си на тарифа каде мегабајтот е 15 денари. Во секој случај е изгор скапо.

Sent from my Nexus
Е можно е да е така (y)

Да, ама Easy Talk и Easy SMS се припејд тарифи, а колку што можам да забележам, он е постпејд претплатник!
Епа во тој случај нема за што да се грижи ако во постпејд тарифата има вклучено повеќе сообраќај отколку што потрошил ништо нема да плати

Sent from my Nexus

Не го разбирам твојот случај , иначе и мене овде секогаш ми кажува дека сметката ми е 2-3 пати повисока.

Абе тоа само на вас секогаш ви одговара плаќате 2-3 пати помалку од наведеното, а не дека сметката е неточна.

Епа во тој случај нема за што да се грижи ако во постпејд тарифата има вклучено повеќе сообраќај отколку што потрошил ништо нема да плати

Sent from my Nexus
Па тоа го зборувам и јас. Јас сум на Relax Surf M и имам 1 GB бесплатен интернет (кој никогаш до сега не сум го потрошил). Дури и кога он би бил Relax Surf S (најефтината тарифа), во нејзе има вклучен 300 MB бесплатен интернет - пак не би платил ништо. Е сега - проблем е ако не е корисник на Relax Surf тарифите, туку на обичните Relax тарифи, а нема додадено Mobile Surf пакет, ама не верувам дека е таков случајот, зошто кога би било така, сигурно не би се осудил да помине толку долго време на интернет.

А мене не ми е јсно ова. Во 20ч влегов во МК за веќе во 00ч да потрошам 1 гига мобилен интернет во моменти кога телефонот е приклучен на WI-FI и воопшто не работам на него :facepalm:

adg93k.jpg
[/IMG]
adg93k.jpg
[/IMG]
adg93k.jpg

Сите се' лопови. Од мое лошо искуство сега земав пакет тотал хл за 2000 ден и имам 11 гб интернет. Пред тоа се убив од доплаќање интернет, вака мува не ме лази.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

значи земав таблет и пошо неам рутер наместив го напраив мобилниот коо рутерче да зиам од него интернет(од картица т-мобиле) седев едно саат ипол на нет и ништо не симињав .. и сметка 3801. можно ли е или е некоја грешка???.. Прегледај го приврзокот 55757
Убаво си пишува на рекламата „сурфај безгрижно каде и да си“! :)

Да, можно е да направиш толкава сума, се зависи на кој тарифен модел си и колку сообраќај си потрошил.
Најдобро провери ако можеш колку сообраќај си направил и провери на кој тарифен модел си, ако математиката се поклопува (што најверојатно ќе се поклопи) - тоа е тоа. Ако не се поклопува поднеси приговор до Т-Мобиле.

ако ти напраило нешто у позадина апдејт или ако си отварал слики некои да си правел несвесно даунлоад можно е.... за жал

Убаво ти кажаа, Т-мобиле ти го прикажува долгот без пресметаните попусти. Секогаш било така.
Сепак, внимавај повеќе во иднина. Особено ако вклучуваш WiFi tethering. Ама дури и со кабел да се штекнеш на интернет преку мобилниот, доколку си на лоша тарифа, секогаш може да го „изедеш“ ако PC-то реши дека му е време да си симне некој update, ако имаш во позадина пуштено некој торент, ако имаш некој штетник што генерира интернет сообраќај и тн.

Абе луѓе што се чудите,зборуваме за те-хоум и те-здробиле, најголемите билдери на сметки. Да не заборавиме дека откога постојат како фирми (од времето на Мобимак и Телеком) никогаш не даваа детална сметка или требаше дополнително да ја платиш за да ја добиеш. Кога се створи конкуренција почнаа да даваат детални сметки, ама затоа секоја прилика кога ке им се пружи да ти ја набилдаат сметката со стероиди ке го направат тоа. А Џабе и да отидеш да се буниш,ако во тотал ти стои колку треба да платиш тоа е тоа, ке ти најдат некоја ставка во договорот или надвор од него со која ке се оправдаат. Ептен ако нешто можеш да го докажеш со факти и приговори па да попуштат иначе ништо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom