S
Sith_Lord
Гостин
значи за тебе е ирелевантно дали и како некој си ја искористува својата слобода за верата, но сепак осеќеш болка и патиш затоа што мислиш дека тука се вртат гооолеми пари?!
Се солидаризирам со кутрите и замаени "верници" кои би дале последна пара само за да биде настанот "со сите нишани" а попот тие пари би ги земал. Не би му ја ускратил на никого слободата на практикување било која религија, исто колку што не сакам мене да ми биде ускратен мојот атеизам. Впрочем, јас ги наведов причините заради кои МЕНЕ не ми се допаѓа Црквата- Не реков дека треба да се укине, ниту пак да се забрани. Ако ти си верник, слободен си да правиш што ти сака душичката- не е ова државата на Енвер Хоџа кој го направил атеизмот задолжителен. А тоа дека најголем дел од кајмакот го собираат претпријатијата кои ги нудат услугите за погреб, организирање на венчавки итн.- тоа ти држи. Затоа сум оддамна и против капитализмот како нехуман и неправеден систем. Без разлика на се, сметам дека Црквата има повеќе негативно отколку позитивно влијание заради причините кои ги наведов претходно. Со некои од нив можеби не се согласуваш, но тоа е твое полно право. Од мене лично поп може да види само клоца.
Sith