Црквите во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата jazz_girl
  • Време на започнување Време на започнување
значи за тебе е ирелевантно дали и како некој си ја искористува својата слобода за верата, но сепак осеќеш болка и патиш затоа што мислиш дека тука се вртат гооолеми пари?!

Се солидаризирам со кутрите и замаени "верници" кои би дале последна пара само за да биде настанот "со сите нишани" а попот тие пари би ги земал. Не би му ја ускратил на никого слободата на практикување било која религија, исто колку што не сакам мене да ми биде ускратен мојот атеизам. Впрочем, јас ги наведов причините заради кои МЕНЕ не ми се допаѓа Црквата- Не реков дека треба да се укине, ниту пак да се забрани. Ако ти си верник, слободен си да правиш што ти сака душичката- не е ова државата на Енвер Хоџа кој го направил атеизмот задолжителен. А тоа дека најголем дел од кајмакот го собираат претпријатијата кои ги нудат услугите за погреб, организирање на венчавки итн.- тоа ти држи. Затоа сум оддамна и против капитализмот како нехуман и неправеден систем. Без разлика на се, сметам дека Црквата има повеќе негативно отколку позитивно влијание заради причините кои ги наведов претходно. Со некои од нив можеби не се согласуваш, но тоа е твое полно право. Од мене лично поп може да види само клоца.

Sith

Илузии, реалност... поими толку релативни што се губат во бескрајниот предел на сивилото. Како постар веќе треба да си свесен дека малку нешта во животот се црно-бели. Најчесто се некоја нијанса помеѓу двете.

Sith

Prijatele, ne zbori koga voopsto ne me poznavas. So tvoite poluidiotski pretpostavki se sramis sebesi, ne mene. Sum gi cital Bakunin, Prudon i Kropotkin, i sum go prisvoil simbolot na anarhizmot (zaokruzeno A- anarchy is order) zaradi toa sto se soglasuvam so anarhistickata ideologija. Jas sum anarhist, veruvam vo individualna sloboda nadvor od stegite na rigidnoto, eksploatiracko kapitalisticko opstestvo. Veruvam vo eliminacija na neednakvosta vo ramkite na opstestvoto, vo ednakvi moznosti za sekoj covek celosno da se realizira sebesi, bez ogranicuvanjata koi mu gi nametnuva denesniot sistem. Veruvaj deka celta ne mi da furam nekoj "film" ili sto i da e sto ti nepravedno mi pripisuvas. Pretpostavkata e majka na site zaebancii, neli- pa bi te zamolil vo idnina toa da ne go pravis, barem koga vo prasanje sum jas i mojata kompetentnost da diskutiram na odredena tema. Iako si resil da mi zakacis etiketa i da me otpises, sto e osnovna greska koja sto ja pravi covek koj ne razmisluva, tuku gi stava lugjeto vo krutite kalapi na sopstvenite predrasudi, zal mi e sto si premnogu sueten za da priznaes greska, ili barem deka e vozmozno (ne daj boze) i ti za nesto da pogresis. Cinik si, brate. Cinik i voobrazena stoka. Koregiraj se bidejki kolku i da imas godini, tvoite zborovi nalikuvaat na onie na inaetlivo detence.

Sith

Ликвидацијата, атентатите и тероризмот се во минатото на анархизмот. На ист начин на кој Инквизицијата е во минатото на Црквата. Денешниот анархо-комунизам се залага за мирна агитација, протести и ширење на анархистичката мисла. Државата патем, е најголемиот насилник и терорист- анархистите не се оние кои ги почнуваат војните.

ПС
Не се нервирај толку кога тогаш некој ќе те прочиташе....
Што ќе читаш кога си толку очигледно неписмен?

Ај сега назад на темата.

Sith

Мирно стигнување до комунизмот се вика Социјализам
http://en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-communism

Samo za tebe. :)

(па ако веќе го прочита и прифати Бакуњин)
Selektivno se slagam so mislenjata na Bakunjin. Inaku, Prudon mi ima ostaveno najgolem vpecatok od trojcata avtori koi gi napomenav (koj, by the way se zalaga za vospostavuvanje na anarhizmot po miren pat. Go smetam Pierre-Joseph Proudhon za prv vistinski anarhist). Vprochem, ako ideologijata dozvolis da stane dogma, odnapred si ja osudil na propast.

А сега назад на темата.... дали имаш податоци колку била и кога активна инквизицијата во Македонија (во денешни граници) и кој биле познати Македонски инквизитори. И дали некое попознато име од науката е ставано на маки или убиено во Македонските инквизициски темници???
Moeto prethodno spomnuvanje na Inkvizicijata ne bese vo kontekst na temata, taka da ne se raduvaj tolku.

Sith

И бај д уеј, колку и да ти е интересно ова препуцавање, мене не ми е. Под чест ми е. Така да би бил вечно благодарен ако ги ограничиш твоите одговори на темата а не на лични напади врз мене од типот на дете, бунтовник без причина, неук, и така натаму ad nauseam. Ако не си веќе информиран, во нормална дискусија тоа се нарекува напад ad hominem, и се смета за погрешен начин на водење на образован дискурс на една тема.​

Sith

(сепак ти си со некои повозвишени идеи не се занимаваш со толку приземни работи ти си бе мирољубив револуционер)
Пак со цинизмот... ај, нека ти биде. Ако не ти е познат друг начин на комуникација... Види ваму- Црквата можеби помогнала во Турско време, ама било па поминало. Денес таа е атавизам, закржлавен остаток од некое друго доба. Поентата ми е- Црквата барем мене, а верувам и на многу други им е апсолутно непотребна. Па зарем ни e потребен посредник кој ќе го штити нашиот национален идентитет? Зар сме толку глупи и неспособни да не можеме самите тоа да го направиме?

Sith

Te предизвикувам да ме цитираш каде точно напишав дека црквата треба да се укине.

Sith

:) Ste si napravile dobra diskusija a? Dobra e, taka se branat stavovi, I like it ( a toa dali se soglasuvam so stavovite e druga rabota). Crkvata denes?! Bi rekla zagubena,(ne vazi za site). Crkvata e mesto kade vernicite se sobiraat da se ohrabruvaat, da go slavat Bog zaedno, da se poucuvaat od iskustvata, da molat za odredeni potrebi,... Da go navestuvaat Hristovoto doagjanje i da ja kazuvaat Dobrata Vest. I ima i drugi raboti. Kolku taa go pravi toa, dokaz e konfuzijata na narodot da veruva vo "nesto" ama ne znae bas sto tocno. Da slavi Bozikj i Veligden a da ne znae sto bas se slucilo togas. Znaete, samite popovi, svesteni lica, imaat Biblija pred sebe razum i srce.Biblijata e mec so dve secila, taa ne moze da go ostavi covekjot ramnodusen. No isto taka, postojat i zakoraveni srca, neotvreni za Bozjata poraka. Taka bi go opisala odnesuvanjeto na mnozinstvoto od denesnite popovi. Se vo red so mercedesite koi gi vozat, no se dodeka go pravat pred se ona sto Bog go saka od niv. A ona sto nekoj spomna neli deka i popovite treba da ziveat od nesto, da sosema tocno. No ona za zemanje pari za obredite, Bog veli vo Biblijata deka " Besplatno primivte besplatno davajte". Zar ne vi lici povekje na biznis ona sto denes go pravat popovite otkolku na "prepustanje celosno na Bozjata volja i griza"?! Sekako deka da kazam, edna licnost koga kje otide vo crkva, koga nejze vekje i e iskrivena slikata kako da ja dobie Bozjata milost, taa bezrezervno kje dade pari za toa, no vo toa lezi i problemot. Da, bi dala pari vocrkva, no ne zatoa sto popot si napravil "cenovnik" kako da sum vo supermarket, no ako pocuvstvuvam deka treba da go storam toa, a toa sekako bi sakal da go storis, no ne e potrebno nekoj da ti kaze, neli ne direktno, no onaka, niz zabi. Biblijata e sosema jasna za ulogata na crkvata i sto taa pretstavuva. Edna od definiciite za nea e deka taa e Isusovata nevesta, i deka eden den Isus kje dojde kako mladozenec po svojata nevesta. Da razmislime malku dali nie sme del od ona sto Bog go saka od crkvata i nas?!

Црквите во Македонија имаат влијаат многу позитивно врз народот, се молиме и се надеваме и се молиме за нешто подобро да ни се случи

Црквата? Зборуваме за оваа лакрдија од нагоени нинџи? Ова е се, само црква не е... Каде и да ги видиш, само за пари, за политика, за национализам, за културно-забавни манифестации зборуваат, само Господ им е последен на усти...

И не знам што толку и се дава за право на црквата во турско, кога се знае дека и уште пред да биде укината охридската арх., нејзе ја воделе грчки и српски владици, наизменично... Каков тогаш национален идентитет ни сочувала, ако ја воделе туѓинци?

Дури и во бившата (социјалистичка) држава во учебниците пишуваше дека црквата одиграла позитивна улога во зачувувањето на самобитноста на народот за време на турското ропство. Точно е дека, до укинувањето, на нејзино чело биле Грци или гркомани, но свештенството речиси стопроцентно било од локално потекло. Без разлика на укинувањето на Архиепископијата, црквите и свештениците продолжиле да функционираат на локално ниво. Освен повремено формираните ајдучки и востанички групи, црквите и свештенството биле единствената , да кажам, македонска институција (блиска до народот) за време на петвековното ропство.
Е сега,
Мојот став е дека црквата е света. Божјите закони се совршени, како и нивниот извор , впрочем.
Луѓето се несовршени. Луѓето ја водат црквата, како и многу други работи на земјава. Нив им е даден избор, по слободна воља да одлучат, дали ќе се приклонат кон законите или ќе застранат.
Не ја обвинувајте ниту црквата ниту религијата, ако некој злоупотребува или краде, тоа не е според законот (божјиот), туку според неговата воља. Слободната воља е голема одговорност, ако си несовршен. Финтата е по сопствена воља да се трудиш да го тргнеш "не" од "несовршен", а не некој од страна да те натера со сила. Нормално, совршенството (безгрешноста) се недостижни, но има градација.
Така да не е црквата крива доколку некои ја злоупотребуваат, криви се тие што тоа го прават. Ова важи како за некои денешни грабежливи свештеници така и за средновековните инквизитори.

Па ти веруваш во учебниците од „бившиот систем”? Зошто тогаш речиси сите патописци низ македонија (странци) самите кажуваат дека свештенството било многу презрено од пукот? Зошто речиси сите забележуваат дека поповите биле единствената аристократија од христијанското население, прво зашто добро се гоеле, и второ зашто и самата држава им дозволувала да собираат данок? Зошто сите македонски народни приказни ги исмеваат поповите, и во ниту една од нив нема песна за јунаштвото на црквата, за некој поп, итн., како што има за многу други македонски јунаци? Зошто Охридскиот Сенат и неколку од водачите на Крушевската Револуција, како најнапредни во тоа време, барале Унијатство (припојување кон Римската црква)?

Тоа е само една смислена пропаганда, да се зароби народот слепо да ја слуша оваа багра наречена синод.

А никаде не реков дека црквата, онаа верска институција, она што Оците го дефинираат како „невидливиот збир на сите верни” е лоша работа. Напротив, багра се овие кои се прават црква, а се уствари сосем нешто друго...

Денес, црквите и свештениците ја губат почитта и поддршката на широките народни маси. Всушност, многумина сметаат дека токму религијата е причина за проблемите во светот. На Запад дури постои група интелектуалци кои сѐ погласно и поотворено бараат целосно да се спречи влијанието на религиите врз општеството.[DOUBLEPOST=1397560579][/DOUBLEPOST]Многу верски водачи денес ги користат истите алчни тактики, со што ги претвораат своите места за обожавање во ‚трговски куќи‘. Всушност, повеќето религиозни организации вршат трговија, која често е доста профитабилна — продавање икони и безброј други религиозни предмети.[DOUBLEPOST=1397560736][/DOUBLEPOST]Дали Исус кога ги поучувал народот барал пари за возврат?Исус рекол: „Бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Матеј 10:7, 8). Да, неговите вистински следбеници не требало да наплаќаат за својата служба. Освен тоа, и самиот Исус ни дал пример служејќи им на другите без да бара некаков надомест за тоа. Дури и кога лекувал не наплатувал, Голем пример што треба да го следат.

Последно уредено:
Денес, црквите и свештениците ја губат почитта и поддршката на широките народни маси. Всушност, многумина сметаат дека токму религијата е причина за проблемите во светот. На Запад дури постои група интелектуалци кои сѐ погласно и поотворено бараат целосно да се спречи влијанието на религиите врз општеството.[DOUBLEPOST=1397560579][/DOUBLEPOST]Многу верски водачи денес ги користат истите алчни тактики, со што ги претвораат своите места за обожавање во ‚трговски куќи‘. Всушност, повеќето религиозни организации вршат трговија, која често е доста профитабилна — продавање икони и безброј други религиозни предмети.[DOUBLEPOST=1397560736][/DOUBLEPOST]Дали Исус кога ги поучувал народот барал пари за возврат?Исус рекол: „Бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Матеј 10:7, 8). Да, неговите вистински следбеници не требало да наплаќаат за својата служба. Освен тоа, и самиот Исус ни дал пример служејќи им на другите без да бара некаков надомест за тоа. Дури и кога лекувал не наплатувал, Голем пример што треба да го следат.
http://forum.kajgana.com/threads/Поука-на-денот.19597/page-62#post-6319141

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom