Атеизам vs Религија

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
The difference between doubt and negativity is great.
They look alike; on the surface they have the same color, but deep down the difference is
unbridgeable.
First, doubt is not negativity; neither is it positivity. Doubt is an open mind, without any
prejudice. It is an inquiring approach.
Doubt is not saying anything, it is simply raising a question. That question is to know, to find
what the truth is.
Doubt is a pilgrimage. It is one of the most sacred values of human beings.
Doubt does not mean no. It simply says, "I do not know, and I am prepared to know. I am ready
to go as far as possible, but unless I myself come to know, how can I say yes?"
Negativity has already said no. It is not inquiry. It has come to a conclusion, the same way
somebody has come to the conclusion to say yes. One man says God is; his statement is positive. The other says there is no God; his statement is negative. But both are sailing in the same boat,
they are not different people. They have not inquired.
Neither the theist has doubted nor the atheist has doubted; both have accepted borrowed
knowledge.
Doubt says that, "I myself would like to know, and unless I know for myself, it is not knowledge.
Only my experience is going to be decisive." He is not arrogant, he is not denying anything. He is
just open for inquiry.
Doubt is not disbelief -- that's how religions have been confusing people. They confuse doubt
with disbelief. In fact disbelief and belief are exactly the same. Both accept knowledge from
others, from books, from masters. And remember, anything that you do not know, yet you have
started believing or disbelieving in it... you have missed a great opportunity for inquiry. You have
closed the doors already, by yes or by no. You have not traveled.
It is easier to say yes, it is easier to say no, because there is nothing you have to do.
But to doubt needs guts. To doubt needs courage to remain in the state of not-knowing, and go
on questioning everything till the moment you yourself arrive at the reality.
When you come to the reality there is no negativity, no positivity. You simply know -- it is your
experience. I will not say it is positivity because positivity always has the other pole of negativity.
An experience goes beyond both; the whole world of polarities is transcended. That is true
wisdom.
Doubt is the way to truth. No or yes are not ways, they prevent you.
It will look very strange, that yes does the same thing as no. In dictionaries they are opposites,
but in reality they are not. They look opposite only, but both have not asked the question. Both
have not tried to find out what the case is.
The communist believes, exactly as the catholic believes. The communist believes that there is
no God. You can call it disbelief, but it is his belief. He has not inquired, he has not meditated; he
has done nothing to find out that there is no God. The theist says there IS God. He has also done
nothing. Both have chosen without moving an inch towards truth. That's why a very strange
thing happens: the person who is a theist, a believer, can become a disbeliever, an atheist, in a
single moment; and vice versa.
Ова е од човекот нели...:) Не можам да не го препознаам...
Да треба да се сомневаш во се и на крај да се сомневаш и во спопствените мисли и концепти... оти највероватно се создадени од надвор... мајка татко, сестра брат, другарка другар, комшија, професор професорка, телевизија ха да теле-визија и те како манипулира, интернет, книги и се остало... посемневај се во се и на крај посомневај се и во своите мисли за да видиш дали имаш нешто сопствено или е само позајмено од надвор....доколку можеш да се посомневаш ондак знај оти е позајмено и не е твое искуство, но доколку е лично искуство ондак нема место за сомневање...
А за темава... мислам дека сите теми во подфорумов религија треба да се избришат и да се остави само оваа тема... оти и онака стално се води војна меѓу атеисти, теисти и секташи и една иста расправија се повторува цело време на сите теми... Само нека се смени насловот Атеизам vs Религија vs Секташи...:pos: вака ке биде комплетен кругот...:) Ах да забораив во насловот... да се допише и vs Гурџи... е сега е комплетен:D
--- надополнето: 9 декември 2012 во 11:03 ---
Koja Телема бе Ѓурџи,јас сум Атеист од раѓање.Како баш ти примети дека сум изгубен во времето и просторот?
Си го запнал членот за Телема,глава го боли од тебе веќе.
Немам јас потреба од Телема.

И едно прашање до тебе лично,дали веруваш во црквата и нејзините ставови?
:)
Да, човекот оди секој ден во црква... и секое сабајле му го целива(бакнува) прстенот на раката на попот... Незнам само колку пати го имаш прашано ова... шо си запнал толку...

http://www.ccel.org/ccel/aquinas/summa.html
Тома Аквински...Ништо интересно, досаден дуализам...Слично како и Дивајдер на форумов кој сака да ги истреби педерите, овој се залага за истребување на сите еретици и аполегет на инквизицијата.
Da de. Toma Akvinski glup e, neli. Prost, seljak. Nepismen e. I on i Aristotel i Dekart i Paracelzius i sto znam uste koj.

Da de. Toma Akvinski glup e, neli. Prost, seljak. Nepismen e. I on i Aristotel i Dekart i Paracelzius i sto znam uste koj.
Не викам дека е глуп, туку човекот го пишувал ова во 12-13 век некаде од аспект на свештено лице. И секако не сум поборник на дуализмот како концепт дека душата и телото се два засебни идентитети. Пример ако те плеснам со една шипка по глава оти тролаш :D и распрснам ткивото на мозокот, најверојатно твојот интелектуален и мисловен капацитет и душата комплет ќе оди по ѓаволите.
Малку е чудно некој да ја земе филозофијата на Тома за водилка низ животот во 21 век познавајќи ги неговите ставови за атеистите како тебе кои се залагаат за абортус ;) .

Не викам дека е глуп, туку човекот го пишувал ова во 12-13 век некаде од аспект на свештено лице. И секако не сум поборник на дуализмот како концепт дека душата и телото се два засебни идентитети. Пример ако те плеснам со една шипка по глава оти тролаш :D и распрснам ткивото на мозокот, најверојатно твојот интелектуален и мисловен капацитет и душата комплет ќе оди по ѓаволите.
Малку е чудно некој да ја земе филозофијата на Тома за водилка низ животот во 21 век познавајќи ги неговите ставови за атеистите како тебе кои се залагаат за абортус ;) .
Не ја земам за водилка, само посочив некои нешта кај него дека се интересни. На пример, мозина запнале ај па ја докажи дека постои Бог. Ете, чичо Томче, не тој од колипката, овој, испонапишал зошто не треба да се докажува. Туку го покажал постоењето со побивање на доказите за непостоење.
И не сум атеист кој се залага за абортус. Јас сум верник кој го почитува правото на избор.
Башка, ако сеа одиме ептен оф топик.

Каква е шипката? Штрајкуваат ли лекарите? Близу ли симе до интензивна? Која е силата и забрзувањето на шипката. Кој дел од тиквата?

По што заклучи дека тролам? По тоа што не ти/ви ги "лајкам" ставовите? И имам поразлични?

Дај не ме смеј. Шипка. Не сме 1949 г. Не глеаш дека сеа се у мода ножој и калаши.

Не ја земам за водилка, само посочив некои нешта кај него дека се интересни. На пример, мозина запнале ај па ја докажи дека постои Бог. Ете, чичо Томче, не тој од колипката, овој, испонапишал зошто не треба да се докажува. Туку го покажал постоењето со побивање на доказите за непостоење.
И не сум атеист кој се залага за абортус. Јас сум верник кој го почитува правото на избор.
Башка, ако сеа одиме ептен оф топик.

Каква е шипката? Штрајкуваат ли лекарите? Близу ли симе до интензивна? Која е силата и забрзувањето на шипката. Кој дел од тиквата?

По што заклучи дека тролам? По тоа што не ти/ви ги "лајкам" ставовите? И имам поразлични?

Дај не ме смеј. Шипка. Не сме 1949 г. Не глеаш дека сеа се у мода ножој и калаши.

Тома е светец и неговите аргументи се главно за постоење на христијанскиот Бог, кој е оддамна е закопан како ентитет за постоење...Еве читни ја темава и аргументите таму..
Логички е ако го презентираш Тома како религиски аргумент да се водиш според неговите морални начела, кои не се за машала.
Пример и да ги земаш основните постулати, каде што рековме се базираат на дуализам, примерот со шипката е само аргументот со оштетување на мозокот против истиот дуализам кој ти го проповедаш.
Пример зошто ако свеста како засебен идентитет кога ќе се повреди дел од материјаниот дел на телото ги губи своите својства?

Тома е светец и неговите аргументи се главно за постоење на христијанскиот Бог, кој е оддамна е закопан како ентитет за постоење...Еве читни ја темава и аргументите таму..
Логички е ако го презентираш Тома како религиски аргумент да се водиш според неговите морални начела, кои не се за машала.
Пример и да ги земаш основните постулати, каде што рековме се базираат на дуализам, примерот со шипката е само аргументот со оштетување на мозокот против истиот дуализам кој ти го проповедаш.
Пример зошто ако свеста како засебен идентитет кога ќе се повреди дел од материјаниот дел на телото ги губи своите својства?
Koи својства ги има свеста?

Последно: не ги губи.
Прво: ја имам читано, мрсимадлање, како и секоја друга тема од атеисти, анитеист, секташи и секакви други -аши.
Бог - ентитет, не белокод чоечуљак на облак. Не е закопан. Каде тоа? Твое мислење. Не значи вистина.
Рисјанскиот Бог е ист, со муслиманскиот, еврејскиот и со Маниту и др.
Еден е, разни луѓе, различно го именувале за да се чувствуваат засебни.

Ова е од човекот нели...:) Не можам да не го препознаам...
Да треба да се сомневаш во се и на крај да се сомневаш и во спопствените мисли и концепти... оти највероватно се создадени од надвор... мајка татко, сестра брат, другарка другар, комшија, професор професорка, телевизија ха да теле-визија и те како манипулира, интернет, книги и се остало... посемневај се во се и на крај посомневај се и во своите мисли за да видиш дали имаш нешто сопствено или е само позајмено од надвор....доколку можеш да се посомневаш ондак знај оти е позајмено и не е твое искуство, но доколку е лично искуство ондак нема место за сомневање...
А за темава... мислам дека сите теми во подфорумов религија треба да се избришат и да се остави само оваа тема... оти и онака стално се води војна меѓу атеисти, теисти и секташи и една иста расправија се повторува цело време на сите теми... Само нека се смени насловот Атеизам vs Религија vs Секташи...:pos: вака ке биде комплетен кругот...:) Ах да забораив во насловот... да се допише и vs Гурџи... е сега е комплетен:D
--- надополнето: 9 декември 2012 во 11:03 ---

Да, човекот оди секој ден во црква... и секое сабајле му го целива(бакнува) прстенот на раката на попот... Незнам само колку пати го имаш прашано ова... шо си запнал толку...
Прашањето беше упатено до членот Ѓурџиеф,а не до тебе.
И го имам поставено 2 пати прашањето.;)

Прашањето беше упатено до членот Ѓурџиеф,а не до тебе.
И го имам поставено 2 пати прашањето.;)
Јас сум му портпарол:D ... а прашањето сигурно е повеќе од 2 пати... инаку одкај че го запамтев... уствари да смешно е прашањето можда затоа...:P

Јас сум му портпарол:D ... а прашањето сигурно е повеќе од 2 пати... инаку одкај че го запамтев... уствари да смешно е прашањето можда затоа...:P
Ах бре,љубителу на океаните,на човек како Ѓурџи потпарол да си му ни на душманот не би му посакал.
Инаку прашањето е 2 пати поставено,побарај,увери се и не го тупи со банални работи.

Ах бре,љубителу на океаните,на човек како Ѓурџи потпарол да си му ни на душманот не би му посакал.
Инаку прашањето е 2 пати поставено,побарај,увери се и не го тупи со банални работи.
Сум го тупел со банални работи... :pos: кој поставува глупи и банални прашања...:tapp:

Сум го тупел со банални работи... :pos: кој поставува глупи и банални прашања...:tapp:
Искрено,ама нај искрено што виде глупо во моето прашање или тешко ти е да одговориш и разбереш?

Искрено,ама нај искрено што виде глупо во моето прашање или тешко ти е да одговориш и разбереш?
Првата реакција...:facepalm: втората:tapp:... па нели не е за мене прашањето што имам јас да ти одговарам... :P нели беше банално...
А глупото е што мислиш дека човекот воопшто е конзервативен или пак христијанин... според неговите постови си требал да увидиш што мисли за црквата и поповите... ама како што викаш кој да разбере... Батали

50px-Cros.svg.png

Првата реакција...:facepalm: втората:tapp:... па нели не е за мене прашањето што имам јас да ти одговарам... :P нели беше банално...
А глупото е што мислиш дека човекот воопшто е конзервативен или пак христијанин... според неговите постови си требал да увидиш што мисли за црквата и поповите... ама како што викаш кој да разбере... Батали

:facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom