Кој кого манипулира во случајов? (Тајм vs Пулс24, Сител...)

Сите знаеме што отвараме прво кога ќе седнеме на пц. Time.mk и Феjсбук па се друго... Пулс24 и Шител можат само :гомце: да jадат
Многу генерализираш. Јас кога ќе седнам на компјутер прво отварам јутјуб, па фејсбук, па неколку сајтови меѓу кои се баш Сител и Пулс24. Со тоа твојава констатација паѓа во вода. :)

Многу генерализираш. Јас кога ќе седнам на компјутер прво отварам јутјуб, па фејсбук, па неколку сајтови меѓу кои се баш Сител и Пулс24. Со тоа твојава констатација паѓа во вода. :)
Океj, прво отворено или последно битно сите го отвараме па одтаде и толкав реjтинг. Констатациjата не паѓа во вода туку не беше дообjаснета па затоа ти ми наjде дупка во постот и jа искористи против мене :) Nice one

Што читаш на Пулс24?

Capture.JPGCapture1.JPG

Секој ден нова информација за Ана Николиќ... :icon_lol:

http://www.puls24.mk/index.php/magazin/zivot/1019-2012-08-20-00-10-56

:tapp:

Мислам Пулс24 кои се бе овие, од кај искочија? Дури и на гугл кога пишав puls24mk ми искочи press24mk. :pos:

Трач сајт ебаго, ништо повеќе, затоа не ме ни чуди ако стварно биле најпосетени. :facepalm:

На time.mk денес им беше одземен/дерегистриран доменот.
Среќна нова 1949.

Untitled1.jpg

EDIT: сега пак го прикажува како регистриран...

Искрено, се замарате уште со овакви работи?

Да, има некој кој се замара.

Стварно ме интересираше и за пулс и за тајм. Сеа мирно ќе спијам.
Мило ми е.

Зошто едноставно не ги избегнувате темиве ако не ве интересираат, или досадно ви е?

Значи, да резимираме :-)

- ТИМЕ.МК прави или купува скрипта со која крадат статии од другите вистински новински сајтови и прават добивка.
- Насекаде се фалат дека се први од Македонските сајтови според рангот на Аlexa и дури ја поставуваат листата на нивниот сајт, сеедно што сега гледаме дека не ни разбирале како воопшто функционира.
- ПУЛС24 сваќа дека Аlexa може да се манипулира (секој веб-админ ќе ви го каже ова а и Гугл ви е тука за помош) и решава да ја сврти приказната и да плати $10 и го престигнува ТИМЕ на листата.
- од ТИМЕ гледаат дека цело време биле во заблуда за листата и решаваат да направат 2 листи кои според нив реално ја одсликуват состојбата: една вистинска и една на оние сајтови што платиле.
- сето тоа го надополнуваат со арогантен пост - Alexa for Dummies, во кој они ни објаснуваат колку тоа они се добри, а сите други слободно можат да ги затворат фирмите/порталите/веб страните и да си одат дома.
- легендарниот коментар на крај, е приказна за себе - “Затоа, почитувани анонимни сопственици на веб страници, доколку набрзина сте склопиле некое порталче кое го полните со преведени и препишани вести, и сте платиле $9.99 за да добиете подобар ранг на Alexa, не значи дека сте го освоиле светот. Треба само малку подобро да ги толкувате податоците на Alexa за да дознаете каде ви е реално местото под сонцето.“ Игор Трајковски - Баш така, почитувани ТИМЕ.мк, Вие не ги преведувате или препишувате, туку директно ги превземате (крадете). Какво “порталче“ ќе имате Вие ако сите тие од кои “превземате“ ви забранат пристап, многу ме интересира?

Од кога агрегатор на вести се смета ко крадење статии? Знаете ли што е тоа ко прво ? :facepalm:?

Од кога агрегатор на вести се смета ко крадење статии? Знаете ли што е тоа ко прво ? :facepalm:?

Па, ако ја погледнеме Википедија за Google News - од 2007.

In 2007, a Belgian court ruled that Google did not have the right to display the lead paragraph from French-language Belgian news sources when Google aggregated news stories.[14]
Newspapers representing more than 90 percent of the market in Brazil opted out of having their links appear in Google News according to reports, resulting in only a "negligible" drop in traffic.[15] Some Europe-based news outlets have asked their governments to consider making Google pay to host links.

Kолку што се сеќавам, многу и од нашиве медиуми не се среќни што нивните статии излегуваат по агрегатори, некои веќе се повлекоа, а другите бараат пари.

Kолку што се сеќавам, многу и од нашиве медиуми не се среќни што нивните статии излегуваат по агрегатори, некои веќе се повлекоа, а другите бараат пари.
Мене не ми е јасно, зошто не побараат да бидат повлечени и од пребарувачите како на пример Google, Bing, бидејќи и од таму некој ги линкува со краток опис. Всушност, можат и самите да ги направат тие работи, со мала техничка интервенција.
Едноставно, ако некој сака да пристапи до некој од тие медиуми, нека пристапи до нивната страница и нека се снајде во нивниот хаотичен распоред.

Па, ако ја погледнеме Википедија за Google News - од 2007.

In 2007, a Belgian court ruled that Google did not have the right to display the lead paragraph from French-language Belgian news sources when Google aggregated news stories.[14]
Newspapers representing more than 90 percent of the market in Brazil opted out of having their links appear in Google News according to reports, resulting in only a "negligible" drop in traffic.[15] Some Europe-based news outlets have asked their governments to consider making Google pay to host links.

Епа дечко не знам дали знаеш дека кога се пожалија истите тие сајтови кај Гугл и кога Гугл ги тргна комплетно од своите пребарувања, индексирања, гугл њуз и слично и кога им падна посетеноста за 1000% беа и повеќе од среќни да се вратат на гугл. А и самите можеа со robots.txt да го блокираат Гугл и не знам зошто се жалеа. Затоа престани да мрчиш, ако ми се допаѓа некоја статија т.е наслов на тајм мк ќе ја отворам и ќе им ги видам мочаните реклами на нивиот сајт. ако немаат наслов со кој ќе ме привлечат и ги нема на тајм мк не планирам да отворам милион сајтови за да прочитам нешто интересно. Исто што ако ги агрегирам со RSS тие 10 сајтови и не ги отворам ич? Пак истата ситуација. Ќе ме објават Сител на ТВ оти им крадам пари од адвертајзинг?!

Затоа престани да мрчиш

Незнаев дека е забрането мрчење, мислев дека ова е форум каде што секој може да си каде што мисли, нели?

Но сепак, тоа што сакав да кажам беше тотално друго.

Не читам ни Тајм, ни Дејли нити пак Плус24. Тоа што ме натера да искоментирам е нивниот циничен и безобразен пост т.е. одговор во кој што се замислуваат дека нивниот сајт е најдобар и сите други “порталчиња“ можат да им носат вода. Тоа што забораваат е дека нивниот сајт / агрегатор не е самостален туку е зависен од други сајтови т.е. портали. Ако тие се решат да го стопираат пристапот - тука ќе биде и крајот на Тајм, Дејли и останатите слични. Не им е издржан бизнис моделот.

Пошто може пак не е јасно, ќе земам неколку примери.

Твитер имаше отворена платформа и АПИ и секој можеше да направи ридер и да заработува, пошто наместо на оргиналната платформа, луѓето влегуваа на тие ридери. На Твитер тоа не му се виде логично и на крај ги купи најголемите 2 ридера и го ограничи пристапот до своето АПИ. Сите останати агрегатори на Твитер отидоа во ветер.

Фејсбук и Зунга. Зунга на времето беше цар на ФБ. Секоја нова игра беше попопуларна од предходната, секој ден се повеќе корисници имаа и не се гледаше крајот. Отидоа на берза и се беше розево. Еден ден, ФБ го смени алгоритмот што и како се појавува на зидот на корисниците и уште некои мали но значајни промени и Зунга тргна надоле. Ниедна нова игра не успеа да се искачи до каде што акционерите очекуваа и моментално акциите на Зунга го допираат дното.

Поука на приказната: немој да се силиш кога зависиш од друг!!!

Незнаев дека е забрането мрчење, мислев дека ова е форум каде што секој може да си каде што мисли, нели?

Но сепак, тоа што сакав да кажам беше тотално друго.

Не читам ни Тајм, ни Дејли нити пак Плус24. Тоа што ме натера да искоментирам е нивниот циничен и безобразен пост т.е. одговор во кој што се замислуваат дека нивниот сајт е најдобар и сите други “порталчиња“ можат да им носат вода. Тоа што забораваат е дека нивниот сајт / агрегатор не е самостален туку е зависен од други сајтови т.е. портали. Ако тие се решат да го стопираат пристапот - тука ќе биде и крајот на Тајм, Дејли и останатите слични. Не им е издржан бизнис моделот.

Пошто може пак не е јасно, ќе земам неколку примери.

Твитер имаше отворена платформа и АПИ и секој можеше да направи ридер и да заработува, пошто наместо на оргиналната платформа, луѓето влегуваа на тие ридери. На Твитер тоа не му се виде логично и на крај ги купи најголемите 2 ридера и го ограничи пристапот до своето АПИ. Сите останати агрегатори на Твитер отидоа во ветер.

Фејсбук и Зунга. Зунга на времето беше цар на ФБ. Секоја нова игра беше попопуларна од предходната, секој ден се повеќе корисници имаа и не се гледаше крајот. Отидоа на берза и се беше розево. Еден ден, ФБ го смени алгоритмот што и како се појавува на зидот на корисниците и уште некои мали но значајни промени и Зунга тргна надоле. Ниедна нова игра не успеа да се искачи до каде што акционерите очекуваа и моментално акциите на Зунга го допираат дното.

Поука на приказната: немој да се силиш кога зависиш од друг!!!
Примерите ти се точни, ама неспоредливи со ова од тајм.мк.

Твитер стана популарен сајт само поради тие ридери и тоа што на крај ги откачи и им ограничи пристап до API-то не отсликува добра слика за Твитер како платформа што е одговорна пред своите корисници и развивачи на апликации. Сепак, Твитер повеќе не зависи од тие апликации, доволно е популарен самиот по себе и може да преживее и да биде профитабилен. Од друга страна развивачите на апликации останаа со празни џебови и/или се борат за профит.

Фејсбук стана популарен сајт еден голем дел поради Фармвил и сличните играчки на Зинга и исто на крај ја откачи и пак остави дури посилен впечаток од Твитер како платформа што не им е баш гајле за развивачите на апликации. И Фејсбук може да опстане, не знам само на колку голем рок и да биде профитабилен иако им паѓаат акциите, ама сигурно нема да пропадне утре. На Зинга акциите им паднаа вртоглави 74% од лани кога излегоа на берза.

Наспроти тоа,

На Дневник, Вест, Утрински им се ЗГОЛЕМИ читаноста поради Тајм.мк а со тоа и паричките што толку ги сакаат. Не гледам сценарио во кое Тајм.мк им придонесе некаков негативен ефект со тоа што им ги агрегира вестите. Па ако поради тоа што се сили му забранат пристап на Тајм.мк големите весници добиваат помалите кои во никој случај нема да сакаат да се откажат (за да ги поддржат поголемите), бидејќи ќе добиваат ЗГОЛЕМЕНА посетеност (бидејќи ги нема поголемите), повеќе пари, а бидејќи веќе е популарен тајм.мк ќе продолжи да бележи профит.

Бенефитот е од двете страни во сите три случаи, ама си разбрал погрешно. Не дека Дневник, Утрински, Вест зависат премногу од Тајм, ама ДОЛГОРОЧНО не добиле ништо плус со нивниот престој на Тајм како што добиле Твитер и Фејсбук со тоа што им помогнал некој друг да станат популарни. Ќе си продолжат со истите објавувања и истите посети како да ги немаат тајм.мк посетите за разлика од Твитер и Фејсбук кои добија долгорочно. Сигурно на 100% од читачката база нема да им текне да отвораат 10 весници за да прочитаат некоја новост, ќе отворат само 2-3 и тие можеби ќе имаат долгорочен профит. Ама кои ќе бидат тие 2-3? Зошто да земаат ризик и да се обединуваат со конкурентот кога не знаат кај кого ќе одат тие посети?

Дали ме сфаќаш сега?

За пулс24, мислам дека се приврзани со да не кажам кој хахах, инаку за нивната гледаност они кога почнаа во Јули почнаа одма со користење на огромни фејсбук страни како на пример https://www.facebook.com/MacedoniaForever?fref=ts и ред други, да објавуваат статии за зголемување на нивната гледаност. И ден денес ги користат тие страни, ама тоа го прават повеќето интернет портали. Со Алекса имаат манипулирано и не се први во Македонија, нормално Тиме.мк се први. Тиме мк имаат над 900 000 прегледи на ден ако не се лажам, што може да се види од графата на Алекса, додека на пулс24, графата е неспоредлива со на Тиме. Значи за трипати e пониска, пулс 24 имаат дневно околу 333 000 посети, три пати помалку од Тиме. Реално место им е околу 15. А со сертификат и некои пропратни манипулации им е прво :).

Дар
За пулс24, мислам дека се приврзани со да не кажам кој хахах, инаку за нивната гледаност они кога почнаа во Јули почнаа одма со користење на огромни фејсбук страни како на пример https://www.facebook.com/MacedoniaForever?fref=ts и ред други, да објавуваат статии за зголемување на нивната гледаност. И ден денес ги користат тие страни, ама тоа го прават повеќето интернет портали. Со Алекса имаат манипулирано и не се први во Македонија, нормално Тиме.мк се први. Тиме мк имаат над 900 000 прегледи на ден ако не се лажам, што може да се види од графата на Алекса, додека на пулс24, графата е неспоредлива со на Тиме. Значи за трипати e пониска, пулс 24 имаат дневно околу 333 000 посети, три пати помалку од Тиме. Реално место им е околу 15. А со сертификат и некои пропратни манипулации им е прво :).
Нема врска. ПУЛС24 ја лажат алекса со фејк сообраќај затоа "имаат" толку прегледи. Од фејсбук нема ни теоретски шанси да имаат толку преглед. Се појавија пред 4-5 месеци и веднаш на врвот, утре сабаље. Без тој феј трафик ПУЛС24 на алекса би биле помеѓу 500-600 место а можеби и подоле, а и сајтот е булшит, многу аматерски направени хаос содржина. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom