Гасификација во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Во медијумите, како и пред сите избори, се јавија написи дека гасот бил многу ефтин и бил супер и така натака ... И дека гасификацијата е супер
Курир вели: „
Долгорочно, пак, граѓаните и компаниите ќе добијат евтин енергенс, а ќе се гасифицира и ТЕЦ Неготино, што ќе придонесе за поекономично работење на овој енергетски капацитет.
http://kurir.mk/makedonija/ekonomija/gasifikatsija-zgolemena-konkurentnost-i-pomali-troshotsi/
Во Фокус вест од „ конкуренцијата “- Природниот гас ќе биде достапен во цела Македонија и ќе го спроведе новата одговорна Влада,
http://fokus.mk/sdsm-ke-obezbedime-evtin-gas-za-tsela-makedonija/

Според нашето искуство - ова ќе трае се до изборите

Гасификацијата може да биде изведена брзо и ефтино, по руска шема со водење на линиите со гас на отворено, на висина од 3м. Така се избегнува да има протекувања во земјата , канализација, одржувањето е полесно, за наше трусно подрачје е најдобро. Ама треба да сака да се направи тоа. Е кога ке се направи тоа, кога ќе имаме мрежа за гас, добавувачите ќе се тепаат кој да ти продаде и со подобра цена. Тогаш ќе имаме ефтино греење. Сепак за мрежата треба ние да си платиме...

Гасификацијата може да биде изведена брзо и ефтино, по руска шема со водење на линиите со гас на отворено, на висина од 3м. Така се избегнува да има протекувања во земјата , канализација, одржувањето е полесно, за наше трусно подрачје е најдобро. Ама треба да сака да се направи тоа. Е кога ке се направи тоа, кога ќе имаме мрежа за гас, добавувачите ќе се тепаат кој да ти продаде и со подобра цена. Тогаш ќе имаме ефтино греење. Сепак за мрежата треба ние да си платиме...
Koja добра цена - гасот е секаде скапо гориво.
Ти им веруваш на политичариве кога тврдат дека гасот бил ефтин
Еве ти берзански цени во Лајпсиг
https://www.eex.com/en/

Koja добра цена - гасот е секаде скапо гориво.
Ти им веруваш на политичариве кога тврдат дека гасот бил ефтин
Еве ти берзански цени во Лајпсиг
https://www.eex.com/en/
колку е енергетска вредноста на гасот? колку гас се троши за kW енергија? и колку кошта kW гас?
дали е поефтин од струјата?
ако не е незнам што тогаш цело време зборуваат за таа гасификација, која изгледа никогаш и нема ни да се случи.

Гасификацијата во Македонија може да ја направи само Зоран Заев, ДПНЕ збореа и ветуваа ама се некои странски сили ги спречуваа... Зоки зема ја гасифицира цела Струмица и сега таму не се греат на дрва и не се загадува...

ако е скап гасот да не си варам повеќе кафе на плинско, да земам на струја да варам?

колку е енергетска вредноста на гасот? колку гас се троши за kW енергија? и колку кошта kW гас?
дали е поефтин од струјата?
ако не е незнам што тогаш цело време зборуваат за таа гасификација, која изгледа никогаш и нема ни да се случи.

Еве податок за енергетската вредност
Долната топлинска моќ се движи во границите Hd=33.00 MJ/nm3 - 33.90 MJ/nm3,
http://www.strumicagas.mk/index.php/2013-10-15-08-55-37

Мала анализа на ICS group, Makedonija. Најефтино според нив е греење на инвертер и природен гас.
http://icsgroup.mk/icsgroup/blog/?id=9o0q59p3

И овде вели, со природниот гас греењето е поефтино. На дрва би било минимум некој 600 ден/м2, а Струмица 350 за 1м2. Софија и Загреб се уште поефтини.
Значи 2 различни извори пишуваат дека гас во споредба со дрва е поефтино така да збунува дали е пефтино или поскапо.
Инаку да не збориме за поефикасно, почисто и посовремено.

За споредба
Овде 1 кг даб има енергија 3600 кcal или 4.2 kWh. Буката 3450 или 4 kWh.
1 м3 со густина од 760 (веројатно некоја просечна густина) има 760 килограми. Значи ако добро пресметува ова чудо, 1 м3 даб има отприлика 3190 kWh

Овде пишува 1 м3 природен гас има 7580 кcal или 8.8 kWh.

Последно уредено:
на времето имаше кампања и се направи гасовод подземен, вчера што го оштетија... се гасифицира и
охис ама тоа беше многу скапо, набргу го укинаа и работеше само малиот котел на мазут...Зошто не ја гасифицираат Цементарницата ????

ако е скап гасот да не си варам повеќе кафе на плинско, да земам на струја да варам?
Да земиш на струја ама индукционо. Баш пред некој ден така ме фатија бубачките и си реков чекај да измерам и математиката испадна ваква. Еден филџан кафе се фари за 1.30 минути. Истиот тој филџан на плин се вари за 3.30 мин, а на рингла над 5 мин. Исто ја мерев и потрошувачката на индукционото на максимум и испадна дека троши 1.1 кв/ч ( не дека рачунав , така кажа мерачот ).
Тоа се бројките па сега дигитроните в раце и рачунајте колку ве кошта да сварите еден филџан кафе на плин( од малите боци) , на струја ( скапа ) на обична рингла ( незнам колку кв е, мислам дека е 600 вати ) и на индукционо од сетек најевтиното од 1.1 кв.

Гасификацијата во Македонија може да ја направи само Зоран Заев, ДПНЕ збореа и ветуваа ама се некои странски сили ги спречуваа... Зоки зема ја гасифицира цела Струмица и сега таму не се греат на дрва и не се загадува...

Искрено, немав поим дека Струмица е гасифицирана.

Нејсе, ако го гасифицираат Скопје, тогаш ЕВН ќе нема како да си полни џебови...

Да земиш на струја ама индукционо. Баш пред некој ден така ме фатија бубачките и си реков чекај да измерам и математиката испадна ваква. Еден филџан кафе се фари за 1.30 минути. Истиот тој филџан на плин се вари за 3.30 мин, а на рингла над 5 мин. Исто ја мерев и потрошувачката на индукционото на максимум и испадна дека троши 1.1 кв/ч ( не дека рачунав , така кажа мерачот ).
Тоа се бројките па сега дигитроните в раце и рачунајте колку ве кошта да сварите еден филџан кафе на плин( од малите боци) , на струја ( скапа ) на обична рингла ( незнам колку кв е, мислам дека е 600 вати ) и на индукционо од сетек најевтиното од 1.1 кв.
obicno si skaran so logikata i razumot, ali za indukciskata imas +1
jas indukciska koristam vekje 3 godini.so dve mali deca, koristime edna,mnogu retko dvete ringli(dupla indukciska imame-1kw + 1.8kw). ednas se rasipa ednata, 1000 denari bese popravka vo video data vo pintija.

obicno si skaran so logikata i razumot, ali za indukciskata imas +1
jas indukciska koristam vekje 3 godini.so dve mali deca, koristime edna,mnogu retko dvete ringli(dupla indukciska imame-1kw + 1.8kw). ednas se rasipa ednata, 1000 denari bese popravka vo video data vo pintija.
Дури не ми маниш лајк на постот ништо не признавам. Вака само лице ми правиш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom