Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Незнаев дека има тема... Да се пофалам почнав да се занимавам со увоз на стандардизирана фолија и конструкции на Пластеници, значи се работи за Хоби и Професионални пластеници по ваша мерка(се изработува проект бесплатно, од наша страна) или од веќе понудените. Сега за сега е на почеток но има голема заинтересиранот. Па ако некој се одлучи да одгледува било каков плод би му дал некој совет, или едноставно може да соработуваме и да го упатам во ЦИПОЗ со кои остваривме многу добра соработка.

Бизнисот може да го погледнете на www.karpko.mk верувам ќе ви се допадне, и ќе ми дадете по некоја критика или пофалба, која верувајте многу значи на почеток. : )

Бравос... Ќе имаш работа по струмичко сега. Надевам се имаш доволно материјал у резерва за да правеш пластеници.... Ако немаш доволно фолија иди у Дамјан Пласт.

Бравос... Ќе имаш работа по струмичко сега. Надевам се имаш доволно материјал у резерва за да правеш пластеници.... Ако немаш доволно фолија иди у Дамјан Пласт.

Покриваме и пластеници по желба, на пример, или ни праќаат димензии и послем изработуваме фолија ( дека има 3кратна и 5кратна ) , стандардизирана со 5 години гаранција дека нема да пропушта УВ зраци. Изработената фолија ја испорачуваме во најбрз можен рок(зависи нормално од пратката и камионите што ни носат роба). Фолија рефус нема а нема ни да има во брзо време, дека не се исплати да продаваш фолија со германски стандарди на тој начин. Инаку фала ќе разгледам да остварам некоја соработка со Дамјан Пласт во случај да ни фали фолија за продажба :D

Покриваме и пластеници по желба, на пример, или ни праќаат димензии и послем изработуваме фолија ( дека има 3кратна и 5кратна ) , стандардизирана со 5 години гаранција дека нема да пропушта УВ зраци. Изработената фолија ја испорачуваме во најбрз можен рок(зависи нормално од пратката и камионите што ни носат роба). Фолија рефус нема а нема ни да има во брзо време, дека не се исплати да продаваш фолија со германски стандарди на тој начин. Инаку фала ќе разгледам да остварам некоја соработка со Дамјан Пласт во случај да ни фали фолија за продажба :D
За какви пластеници ги изработувате фолиите што не пропуштаат УВ зраци ?

:pos: ок продолжи
Јас велам дека за таа намена најдобро би било церадно платно, дали изработувате такви платна ?

Ја незнам зашто користам кондом, коа можам да си ставам мини џак. Не се само ултравиолетовите во сончевата светлина, има остали зраци што треба да продрат и да ги осети коренот за правилен и здрав род.

Ја незнам зашто користам кондом, коа можам да си ставам мини џак. Не се само ултравиолетовите во сончевата светлина, има остали зраци што треба да продрат и да ги осети коренот за правилен и здрав род.
Добро продолжи, кој остали зраци треба да продрат во коренот за да има правилен и здрав род.
Кој зраци не ги блокира вашата фолија ?

Еве предвидување за најдобрите професии во иднина:

24/7 Wall St. objavio je popis deset najbolje plaćenih poslova u budućnosti, koji će vam predstaviti zanimanja za koja još niste čuli, a vrlo bi brzo mogla postati najunosnija na svijetu.

Oni tvrde da tzv. futurolozi najavljuju da će unosne karijere oko 2030. godine, odnosno one kojima bi se trebala baviti vaša djeca ako žele biti financijski osigurana, biti ponešto različita nego što vi to trenutno mislite.
Velika je vjerojatnost da će tad i naši poslovi, kao i način na koji ih obavljamo, biti puno drukčiji nego što su danas, a neka bi zanimanja za koja danas još niti ne znamo, kao što su primjerice, "vertikalni farmer" , mogla postati uobičajena
.............
Vertikalni farmer brine o usjevima koji se sade vertikalno kako bi se "uštedio" prostor

Здравје да запролети уште малку па ќе се впуштам и јас во овој бизнис,т.е ќе одгледувам кокошки како за своја душа.Имам малце просточе таман колку за 6-7 кокшки и петле едно па ме интересираше колку се движи цената на џак жито(пченица,јачменче) :)

Здравје да запролети уште малку па ќе се впуштам и јас во овој бизнис,т.е ќе одгледувам кокошки како за своја душа.Имам малце просточе таман колку за 6-7 кокшки и петле едно па ме интересираше колку се движи цената на џак жито(пченица,јачменче) :)

15-16 ден . кило. Ама нејќат само пченица..сакаат и концентрат.

Селските кокошки не бараат концетрат толку,башка поубави се јајцата без концентрат :)

Бараат брат веруј,пошто нејќат само на жито,нема да ти несат редовно. Ако не концентрат,барем трици.

Бараат брат веруј,пошто нејќат само на жито,нема да ти несат редовно. Ако не концентрат,барем трици.
Па да триците ми беа во план само ненамерно ги изоставив.може и да добиваат некој микс,ама само од мелени семиња,хемија(освен лекови) никако :)

Па да триците ми беа во план само ненамерно ги изоставив.може и да добиваат некој микс,ама само од мелени семиња,хемија(освен лекови) никако :)

Земи чувај и неколку мисирки :D По можност под прозор..има раат да видиш :pos:

И еве како Македонија те вика....
Со новите уредби што одамна ги планираат, а сега изгледа ке дојде време, ке дојде до затварање на сите мали фамилијарни фарми за крави.
Ке се намали и онака малиот сточен фонд во државата. И досега МК не ги покриваше потребите за млеко и млечни преработки и добар дел увезувавме, а сега и уште повеке.
Откако ке ни го уништат домашното производство, ке не преплават со странско “квалитетно“ млеко...
Пази, се под превезот дека се грижат за здравјето на народот и дека мора да се усогласиме со европските норми, безбедност, хигиена, дрн,дрн.....

Значи, сите се свесни дека да се исполнат овие услови треба финансии што ретко кој може да ги обезбеди ( и странците правеле анализи дека фарма под 120 крави не е рентабилна ) .

Од друга страна, нашиве, знаат дека 85 % во МК се мали фамилијарни фарми до 5 крави што во никој случај не может да бидат рентабилни и ке бидат приморани да ги продадат/уништат кравите, и нашите сепак тврдат дека е во наш интерест. Јебе луд збунетог....

Значи, ке се затворат сите мали селски фармички, и ке останат само големи фарми. Што ке ги купат странци....
Со млекарите ке бида иста приказна. Малите млекари ке неможат да ги исполнат сите барања од ЕУ, и ке останат само големите млекари. Што ке бидат купени од странци.....

И ке се увезува евапоирано млеко што ке се продава како “домашно“....Ке јадеме „квалитетно “ сирење со палмина маст....
Се во интерест на македонскиот народ,јбт.....

СТОЧАРИТЕ РЕВОЛТИРАНИ ОД УРЕДБАТА НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ХРАНА
Наместо да ги модернизираат шталите, ќе ги продаваат кравите
.....Наместо да ги модернизираат шталите и да го подобрат квалитетот на млекото, фармерите по донесувањето на Уредбата од Агенцијата за храна и ветеринарство, најавуваат продавање на кравите и прекин на производството. Сметаат дека со скапата добиточна храна и ниската откупна цена на млекото не се исплати веќе да се занимаваат со производство. Според нив, регистрација на сите фарми, контрола на секој литар млеко, максимална хигиена на одгледувалиштата и исполнување на стандардите за безбедност на храна до 2015 година е невозможно за наши услови....

Ако се земе предвид дека во земјава околу 86,4 отсто се фарми се со од 1 до 5 крави, а анализите од Европската унија покажуваат дека профитабилни фарми се тие со минимум 120 крави, прашање е колку ќе се успее во намерата за подигање на квалитетот на посакуваното ниво.

....Реакцијата на сточарите доаѓа по носењето на Уредбата за преструктурирање на објектите за безбедност на храната. Според неа, заради безбедноста на купувачите мора да се крене нивото на хигиена на одгледувалиштата за две години...

.....Според нив, Уредбата е одлична, но тешко применлива ако се знае дека најголем проблем се малите фарми со една до три крави, кои најмногу ги има во земјава.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=62C9867ACFF0E341A335416DE9BA5AA1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom