Откуп на книги

mene preprodavacite u skopje na tezga tie so se mi davaa po 50den za novi knigi neotvoreni pa vidi ti sea:) i plus mi vika abe od kaj da ti najdam ja 5000den za 100knigi cel mesec treba da gji sobiram taka da vidi prasaj si sam mos kje se dogovoris nesto

Ако не ти е зорт за пари, друго рационално пристапување кон ова нема. Освен ако не си библиофил а си.

Суси, многу сум сериозен со заминувањето од тука. Не можам да најдам ниту една причина зошто книгите би собирале прашина во некоја визба. А дека боли чувството, боли. Баш се сетив кога пред дваесетина години ја купив Воља за моќ од Ниче, од парите кои ми ги пратија моите да го истуркам месецот на студии...

:)

Суси, многу сум сериозен со заминувањето од тука. Не можам да најдам ниту една причина зошто книгите би собирале прашина во некоја визба. А дека боли чувството, боли. Баш се сетив кога пред дваесетина години ја купив Воља за моќ од Ниче, од парите кои ми ги пратија моите да го истуркам месецот на студии...

Не сакам да се мешам твоја одлука си е, но сепак мислам во право е Сусаро. Книгите ќе можеш и после 5 или 10 години да ги продадеш. Не се брзај ако не е зорт. Така да ако ти дозволуваат финансиите задржи ги односно дај му ги на некој близок на чување.
Друга работа е дека некогаш ќе се вратиш назад. Дали на одмор, дали во пензија сеедно е тоа. Ама факт е дека ќе се вратиш барем еднаш па макар било тоа и по 30 години. И тогаш можеби поинаку ќе размислуваш.

Абе Ставро сериозен или не, не знаеш што се може да се деси у живот. Сум стекнал доволно блиски луѓе, да ги замолам да ми отстапат простор за фаќање прашина. Кога ќе ми текне во какви сумљиви подруми и визби сум се пикал, од самиот поглед ти треба 2 инекции против тетанус, од страна гледано изгледало како да дилам хероин, само за да стигнам до Моби Дик на Мелвил, Сатански стихови на Ружди, Улис на Џојс, Големите очекувања на Дикенс, се книги издадени од пред 20-50 години и тоа само еднаш на македонки, или да ја скоро соберам цела колекција на Магма од Темплум, Проаза на Или-Или или пак Странски и југословенски автори кои се 100 наслови а некои и по неколку томови вкупно околу 130-140 книги. Да не заборавам Шекспир, Толстој, Светска книжевност во 50 тома од Иго, Лондон, Балзак и Достоевски со тврди корици и жолти омоти, Пушкин во тврда корица плус омоти, црвените од Светски класици од 40 книги за кои користев секакви методи за да ги добијам последните 2, Чехов, Хемингвеј, Гогољ сите во тврди корици и сите на македонски па нема пара освен да е нож на коска што ќе ме натера да ги продадам. Остави ги некаде, другари вујковци, стрини, нека фаќаат прашина, само не ги продавај, ќе те прогања цел живот тоа. Аман мене стомак ми се врти дур читам. Може и грешам со нагаѓањево ама не терај мазохистички пристап, нов почеток па ај сега нека гори се старо шо би рекол Аца Лукас-Нек боли још јаче ако треба да је бол нек боли најјаче.

Дали некој го има Роман о Лондону на македонски ама преведен (знам дека е подобро на српски ама тешко ми е на српски да ја читам не ми оди).

Едит: Ако не би ја прифатил и Сеобе (ако е на македонски)
Го имам јас Црњански, од таа едиција од зелените е странски и југословенски наслови, 2 тома тврда зелена корица со златни букви, ама не ми е за продавање. Уште 15 книги ми фалат да ја докомплетирам таа збирка од 100 книги. Да знаеш како сум барал колку точно ги има на број, а и денес не сум за 2-3 сигурен дали тие се книгите што ги барам.

1984 од Џорџ Орвел или нешто со слична тематика?
Ако ја бараш книгава во Скопје ја има на три места.
1. Икона - македонски превод
2. Табернакул - српски превод
3. Плавата тетка пред city gallery на хрватски, мислам дека она ја има и целата колекција со тврди корици од Орвел.

Ако сериозно више имаш изработено план кај ќе идеш, картата ти е у рука, местото спремно за продажба/празно, дај ги нигите на чување. Грев е. Знам, се повтараме, ама вакви квалитетни примероци ко шо викаш дека ги имаш, ретко се наоѓаат. Библиотеките ќе си ги користат за своите цели и ќе се праат на тошо со пласирање на Гијом Николас Коељо и слични тефтери. Еднаш бев у библиотеката и им викам дајте ми ја Сидарта од Хесе. И ми дадоа некоја избљувотина од Феникс а ме праат будали пошо знам дека ја имаат на српски. И ја завршуем и по 3 дена ја враќам (не беше лоша книгата ама ако осеќаш дека не штима нешо - руши филм), и им викам да ми ја дадат Степски волк на српски. И се праат тро наудрени као ти читаш српски? - Е нееееее.
Укратко... Ако имаш некој близок, дај да ти ги почува. Книга задње се шитка, ако си зорт со време не се ни труди. Боље натовари ја колата и договори на неколцина да ти ги почуваат. Друго све продај ако напушташ дом, ама книга само ако си ептен зорт.

А не е лошо пред да ги продадеш, да ги искенираш и закачиш на нет, та и други смртници да можат да ги читаат на пц или да си испринтаат некоја книгица. Мнозина ќе те благословуваат.

Имам поприлично голема библиотека, воглавно книги печатени на македонски и српски јазик и сакам да ја продадам.

Од кој град/село си? Ако живееш некаде во околината на Струмица може да ти купам неколку книги.

Јасна е сега работата. Треба да направиш голем контејнер од олово и да ги складираш книгите во него во инертна атмосфера од азот или хелиум. Закопај го контејнерот на тајна локација и кога ќе се пензионираш и вратиш дома, ќе можеш пак да уживаш во книгите. Тури ги и сите тие емоции (кон книгите и се друго) во контејнерот, да не ти предизвикуваат носталгии кога ќе појдеш во туѓина. И пази се таму, секакви багабонти има по светов!!!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Јасна е сега работата. Треба да направиш голем контејнер од олово и да ги складираш книгите во него во инертна атмосфера од азот или хелиум. Закопај го контејнерот на тајна локација и кога ќе се пензионираш и вратиш дома, ќе можеш пак да уживаш во книгите. Тури ги и сите тие емоции (кон книгите и се друго) во контејнерот, да не ти предизвикуваат носталгии кога ќе појдеш во туѓина. И пази се таму, секакви багабонти има по светов!!!

Постот со баба ти беше позабавен, макар што и овој не е лош.

Зошто, о зошто, не ги цениш моите напори да направам сапуница од твоиве маки со книгите?!

А да ти шитнам некоја?

Имам нешто од Лакан, Дерида, плус книгата на Жил Делез за Ниче.

It sounds like your cup of tea...

:cool:

Зошто, о зошто, не ги цениш моите напори да направам сапуница од твоиве маки со книгите?!
Можеш ти и подобро. Смири се, сконцентрирај се и потруди се да тролаш поуспешно. Немој да си аматер.

Ти си знаеш како си се снашол, ама секогаш постои опција да си ги пратиш книгите таму каде што одиш како пакети.
КОга последен пат се интересирав за праќање пакети по пошта, цената беше многу смешна (знам луѓе што праќаа штеки цигари на своите во Америка оти таму биле многу скапи - како референца)...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom