Momo-1986
http://www.imdb.com/title/tt0091537/
Филмов не знам од каде да го почнам.Направен според новелата на Михаел Енде “Момо“ или позната исто така како “луѓето во сиво“.Жанрот фантазија,драма.
Имено се работи за филм наменет за детската популација(но не би рекол дека е така).
Филмот започнува во едно место(непознато градче),каде луѓето имаат буквално време за се(за игра,комуникација...).Во рушевините на амфитеатарот во непознатиот град живее девојче со име Момо.
На почетокот филмот изобилува со слики од самата атмосфера на тоа предградие(нивната радост,игри и комуникација).Но ќе дојде до посетители “луѓе во сиво“,кои никој не знае кои се.
Луѓето во сиво се “временски банкари“ т.е продаваат време со камата.Времето е пари а парите се време....
Филмот е прекрасен,се ослонува на многу теми и многу работи кои се случуваат во самата денешница.На самиот старт човекот што ја раскажува приказната вели: “Дозволими да ти прераскажам една приказна.Јас ја раскажувам како веќе да се случила во иднината“ од тука ќе сватите се.
Теми за размислување: Времето е пари и парите се време? Дали живееме во “Утопистичка дистопија“?Што всушност е времето и што всушност е среќата? Окултизам во самата новела и филмот:Минатото и сегашноста?
Продавајќи го времето што добивме и што загубивме?
Вистинската слика за “славните“(што дадоа а што добија)?
Диалози:
Човекот во сиво:“Hoćeš li, molim te, da mi objasniš|šta fali ovim, savršenim lutkama?„
Момо:“Mislim da ja ne mogu da ih volim.Ali, ja stvarno volim svoje|stare prijatelje.“
Човекот во сиво“:I šta oni imaju od toga?“
Samo ih teraš da traće svoje živote.|Ti si im kao vodeničarski kamen oko vrata.
U stvari, ti si njihov neprijatelj.|I to je za tebe ljubav?
Mi... mi smo njihovi pravi prijatelji.
Момо:“Ko ste to vi?“
Човекот во сиво:“Mi iz banke vremena. I mi nećemo dozvoliti|nikome da se sprda sa nama.“
I bolje ti je da ni ne pokušavaš.|Ne možeš sa nama izaći na kraj.
Nemoj uopšte da pokušavaš. Ti...
...nemaš nikave šanse.
Момо:“Zar ti nemaš nikog ko te voli?“
Човекот во сиво“:Kad bi bilo više takvih kao što si ti,mogli bismo da zatvorimo našu vremensku banku.
Niko nema pravo da zna ko smo mi i šta mi radimo.
Moramo da ostanemo neprepoznatljivi.Niko ne sme da nas se seća.Mi moramo da otimamo|vreme od ljudi.
Da grabimo od njih... Da krademo...Minute, sekunde, sate,životni vek.
Svo vreme koje uštede|je izgubljeno za njih.
Jer, mi živimo od njega.Uzurpiramo ga, isisavamo iz njihovih kostiju.Isisavamo, uzurpiramo, skupljamo ga.Borimo se za njega,žudimo za njim.Za tvojim životnim vekom.
Životni vek, ceo tvoj život,isisaćemo iz tebe.I ima nas sve više i više.I isisavamo ga iz tebe, prisvajamo.
I ima nas sve više i više.Na stotine, milione.
I isisavamo, isisavamao, isisavamo.
Трилер: