Филмови кои ве оставиле да размислувате

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.999
Поени од реакции
61.818
Имав проблеми да изберам насловот на темава со кој ќе објаснам точно на какви филмови мислам. Затоа малку поопширно:

Сите сме гледале филм кој успеал да ни го задржи вниманието 100%, да не држи максимално фокусирани а потоа да со часови или денови да ни се мота низ главата, спречувајќи не притоа да си ги извршиме сите обврски како што треба. А често пати и да не натера да го изгледаме уште еднаш-два пати за неколку дена и да не го тргаме од хард-диск подолго време, „за секој случај“. Да го гледаме минимум еднаш годишно во следните 5-10 години и пошто е модерно, да троламе за истиот по форум.

Мое мислење е дека овие филмови кои имаат моментален импакт врз нас и ни отвараат теми за размислување се нешто посебно. Многу малку режисери и сценаристи се обидуваат да изразат поента или став во последно време. Комедии и акции колку сакаш, но никаква суштина, никаква тема од некакво пошироко значење, никаква корист. Само за сок и пуканки. Видовте што му рече Сталоне на Шварци, а, а, а??? Јак филм...

С'ибало векот...

Па решив да отворам една тема за нас забеганите што имаме глупа навика да размислуваме за работите, онака од хоби.

И без обид ова да биде некаква конечна листа (пошто пишувам она што можам да се сетам во моментов а ќе оставам и за друг пат) еве еден мој моментален избор со кратко објаснување зошто и како:

10. The Breakfast Club (1985)
images

Теми за размислување: стереотипите и предрасудите. Уште првиот пат кога го гледав, затоа што бев во такви години и друштво кога се гледаше со предрасуди кон се. Филм кој ме извади од кутијата и ми помогна да размислувам поинаку, иако можеби и пред него имало такви но во моментов не можам да се сетам.
Сцена која не можам да ја извадам од главата: ни една посебно.

09. Office Space (1999)
images

Теми за размислување: работникот кој се убива од работа за алчниот шеф, светот во кој на човекот се гледа како на машина за правње пари пред да се искористи и фрли во отпад.
Сцена која не можам да ја извадам од главата: кога го кршат компјутерот.

08. American History X (1998)
images

Теми за размислување: Расизам, Нацизам, и способноста на поединецот да учи од грешките и да се промени.
Сцена која не можам да ја извадам од главата: почетната. Неверојатно.

07. Agora (2009)
images

Теми за размислување: Се тече, се се менува... освен религиите. За колку векови е уназаден светот со палењето на големата библиотека во Александрија?
Сцена која не можам да ја извадам од главата: завршната. Немав текст да ја опишам, сеуште немам.

06. The Matrix (1999)
images

Теми за размислување: сината пилула, или црвената?
Сцена која не можам да ја извадам од главата: http://www.youtube.com/watch?v=zE7PKRjrid4

05. Network (1976)
images

Теми за размислување: Пропагандата денес, секојдевните лаги и бљувотини кои им се сервираат на масите.
Сцени кои не можам да ги извадам од главата: многу

04. Cinema Paradiso (1988)
images

Теми за размислување: Киното, некогаш и сега. Порано, кога имав 6-7 години, пред 3д и 6д, мајка ми ќе ме земеше за рака и ќе ме носеше во кино. Сала за 600-700 луѓе, полна. Редици се чекаат. И како истото пропадна со видеотеките. Ене го сега зјае празно. Повремено некоја приредба или некој домашен филм. Џабе зградата, подобро да ја срушат.

Друго, светската кинематографија. Холивуд како џин од кој останатите учеле. Сега е модерно децата да викаат „уааа Холивуд“, и не дека некогаш не се во право, ама филмов е лектира за многу работи.

Сцена која не можам да ја извадам од главата: Тото кога ги прегледува исечоците од филмовите од Алберто при крајот.

03. Falling Down (1993)
images

Теми за размислување: човекот во потрошувачко општество, препуштен на себе, вреден онолку колку што има да плати. Моментот кога поединецот полудува и тргнува сам против системот. Бил Фостер, гласот на обичниот потрошувач!
Сцени кои не можам да ги извадам од главата: сите.

02. The Man from Earth (2007)
images

Теми за размислување: Историјата, како оригиналната приказна може да е многу поинаква од онаа што ја знаеме и во која сме убедени. Кога ќе помислам колку работи не знаеме од минативе 100 години, и како денес луѓето имаат „своја вистина“ за работи кои се случиле и се добро документирани од пред 5-10 години, си мислам дека дискусиите за пред 1000-2000 години се безпредметни.
Сцена која не можам да ја извадам од главата: веројатно моментот кога укапирав во која насока оди приказната.

01. Sicko (2007)
images

Теми за размислување: триста. Mindblowing филм. Од црн хумор до тажни момети и солзи, па пак хумор. Вистински човечки приказни кои те удираат како со чекан. Моменти за неверување. Јасни поенти и идеи, јасни аргументи поткрепени со приказни на рандом обични луѓе. Мајстор на занаетот е дебелиот.
Сцена која не можам да ја извадам од главата: "Let's take a minute to ask a question that's on my mind... who are we??? " :cuc:

Се надевам дека ќе ви се допадне темава.

02. The Man from Earth (2007)
images

Теми за размислување: Историјата, како оригиналната приказна може да е многу поинаква од онаа што ја знаеме и во која сме убедени. Кога ќе помислам колку работи не знаеме од минативе 100 години, и како денес луѓето имаат „своја вистина“ за работи кои се случиле и се добро документирани од пред 5-10 години, си мислам дека дискусиите за пред 1000-2000 години се безпредметни.
Сцена која не можам да ја извадам од главата: веројатно моментот кога укапирав во која насока оди приказната.

Дефинитивно, баш кога го прочитав насловот на темава, уште од одма сакав да го ставам овој филм(y)

Потоа исто така:

Unthinkable
MV5BMTAxMDU5Mzk5NTleQTJeQWpwZ15BbWU3MDA2Njk3MzM@._V1._SY317_CR16,0,214,317_.jpg

Тема за размислување: Колку може да отиде степенот на издржливост на луѓето. Дали е спремен тој да направи се` за да ја постигне својата цел? И на крај на филмот јас сеуште сум збунет.

Сцена: Крајот кој ми дојде така неочекувано

The Exam

MV5BNDg2NzM2NzIwNF5BMl5BanBnXkFtZTcwODE2ODc1Mg@@._V1._SY317_CR0,0,214,317_.jpg

Тема за размислување: Неможам да одредам, но филмов ми беше mindfuck и размислував долго време што се случило.

Сцена: Неможам ни сцена да одредам, како што течеше филмот, така се` повеќе и повеќе бев повозбуден.

Fight Club , Memento , Se7en , Shutter Island , 127 hours ... има уште сега не ми текнуваат. Ама маме им јебем некои ме оставале по цели ноќи размислувајки и пробувајки да сфатам што сака да ми каже авторот :)
Башка неисцрпна тема за муабет со други филмомани

Ништо досега како ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ....
типацо Швабата кога ги стави во тоа валканото ВЦ и им рече да чистат сите ако сакаат да почнат од некаде, и почнаа да чистат и им вика СТОП ај видете што сработивте??

Овие гледаат ништо сработено - ништо чисто

И им рече резултати треба да има инаку се е залудно, и овие фати се исчистија, значи ме замисли и секој ден кога треба да направам нешто го правам тоа без да забушавам пошто резултатите идат....ти ебам тоа Германецот ама ке му го памтам тоа цел живот, ми даде мотивација колку и да е смешно ама многу ми остави впечаток.

Филмовите на Мајкл Ханеке ми се најдобар пример за филмови кои поттикнуваат на размислување. Пред скоро време му ги гледав првите три филма (The Seventh Continent, Benny’s Video и 71 Fragments of a Chronology of Chance) и во сите прикажува сцени од навидум нормални животи на навидум нормални луѓе, сѐ дури не направат нешто монструозно. И секако те тера да размислиш што е она што го буди дивјачкиот инстинкт кај човекот. Ништо во филмовите не е експлицитно објаснето (тогаш не ќе мора гледачот да размислува), туку само се следат животите на луѓето.

Подоцнежните филмови му се уште подобри - The White Ribbon е сместен во Германија во предвечерјето на Прва светска војна и нацизмот, The Piano Teacher, снимен според роман, следи една мазохистичка пијанистка (со доста јасни сугестии за тоа зошто станала таква) и Cache, кој, накратко, си игра со поимот „сеќавање“. :)

Ги препорачувам неговите филмови на сите што не сакаат соџвакани филмови. :)

Само мислам дека треба секој да го ограничиме изборот само на еден филм. Секако дека повеќе филмови ни оставиле впечаток, но ако набројуваме по повеќе филмови тоа ќе не дефокусира.
Јас ќе го напишам вториот и само ќе зборувам за еден филм.
Тоа е филмот Светецот од Форт Вашингтон - The Saint of Fort Washigton
Eве го на Википедиа
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Saint_of_Fort_Washington
Се работи за едно момче болно од шизофренија ( слуша гласови ) и еден ветеран од Виетнамската војна. Тие се бездомници во Њујорк кои не можат да добијат социјална помош бидејќи немаат стан. И се борат да некако соберат пари да изнајмат стан.
Сцена која остава впечатокот е кога Метју објаснува дека слуша гласови, а Џери му вели дека е светец исто како Мојсије кој исто слушал гласови
Таа сцена ја има и на YouTube во траење од една минута:
http://www.youtube.com/watch?v=Dgnkdll3scQ
Инаку филмот е комерцијална катастрофа - заработил 57 илјади долари иако Глумците и Режисерот се познати.
Меѓутоа филмот има добиено многу награди

I robot. Eдинствен Sci-Fi филм кој ме има натерано да размислам за тоа дали роботот има душа. Филозофско добро поставено прашање - Дали „роботот“ има душа? Што не мора да значи дека е робот во буквална смисла на зборот. Ах да еве го и цитатот:
„There have always been ghosts in the machine. Random segments of code, that have grouped together to form unexpected protocols. Unanticipated, these free radicals engender questions of free will, creativity, and even the nature of what we might call the soul. Why is it that when some robots are left in darkness, they will seek out the light? Why is it that when robots are stored in an empty space, they will group together, rather than stand alone? How do we explain this behavior? Random segments of code? Or is it something more? When does a perceptual schematic become consciousness? When does a difference engine become the search for truth? When does a personality simulation become the bitter mote... of a soul? “

Од Дејвид Линч сите филмови ако сакате да ги мислите цел месец и јаче откако ќе ги гледате...Особено Mulholland Drive е тој и сега а го гледам ( а го имам гледано едно 10 пати ) уште ми е нејасен...Филмови што ме поттикнале на филозофско размислување пак се од Кјубрик повеќето...Одисеја 2001 секако! А некој нов што имам од скоро гледано таков што ми оставил впечаток .... Drive со Ryan Gosling...

http://www.imdb.com/title/tt0246578/
Donnie Darko ме има оставено речиси 3 дена да размислувам. Особено крајот кога го изгледав да бидам искрен пуштив солза. Постапката која ја изведе ликот ми мавна на психа најсериозно.
Втор филм кој го гледав сега брзо беше Into the wild.
Филм кој после првиов ме донел до сличен степен на емоции. Воедно и музиката во позадина ми остави длабоко врежување поврзано со целокупната атмосфера. Филмот ме поттурна да размислувам подлабоко за трулоста на луѓето во однос на целокупното нивно живеење и алчноста за пари, моќ, безвредни работи кои ги величиме и правиме да бидат врв и светилка на патот од ,,темнината" кои сами го креираме. Особено завршните зборови и смртта ги примив доста емотивно.

Metropolis(1927)

MV5BMTI2ODk3ODIzNV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDk0MTYxMQ@@._V1._SY317_CR11,0,214,317_.jpg

Футуристичкото утописко опшество за двете опшествени класи: “раката“(работничката класа) и “главата“(елитата).
Теми за размислување: Светот во градот Метрополис и сега? Денешните пропаганди.Окултизмот во филмот.Кој е всушност денешниот медиатор(“срцето“) помеѓу водечката и работничката класа?
Сцена:

Окултизмот во филмот:
http://vigilantcitizen.com/musicbus...metropolis-and-its-importance-in-pop-culture/

Moon и Gattaca. Два sci-fi филмови кој се прилично различни ама имаат интересно гледање за иднината,посебно овај вториот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom