КАКО ИЗГЛЕДА ЧИТАЊЕТО, НЕ ЧИСТЕЊЕТО, КАЈ ВАС ДОМА?

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Во овој период сите во моето семејство читаме по нешто.

Татко ми повторно чита некои книги од Херман Хесе со хрватски превод,мајка ми го чита Куељо,а јас Рабиндранат Тагоре.

Најчесто читаме класици,и по некој бестселер.Руската литература има предност.Ама на оригинален руски,нашите преводи не се толку добри.

Majka mi e po krimi romani, tatko mi po dokumentarki na TV, a jas-osven dokumentarkite, se zatupev vo stucna literatura, za zal. Vest, dnevnik i fokus e za site. Se slozuvame edinstveno po prasanje na ruskive klasici, a im podmetnuvam nesto i moe. Poslednoto, za karmickate fizika.
Brat mi momentalno se bavi so baenje niz kuka ( t.e. ljubavnicko fantaziranje)

Јас давам многу пари дури по 100 евра на семестар за стручна литература бидејќи ми треба за студии, моите книга читаат евентуално кога се на одмор ама и тогаш не купуваат туку позајмуваат од пријатели.
Весник обично дневно по еденама само јас и татако ми го пролисутуваме мајка ми обично не го чепка.
Јас одвреме на време купувам Аутобилд ама и то ретко и тогаш тоа е само за мене , мајка ми знае еднаш месечно да си купи од тие женските магазини, за повеќе искрено немаме ни време, кој од учење кој од работа.

Јас сум изненадена, што само толку луѓе читаат по дома,од толку членови на форумов.Знам дека сме начитани,ама мрзливи???!!

ќе мене се чита Религиозна литература - православна мислам како Библијата и книги пишани од Свети Оци и така натака , после тоа Достоевски и то

Ne mozam da se zamislam bez da citam , citam mnogu istoto taka moite tri sestri i si menvame knigi mnogu cesto , majkami ni se pridruzva vo citanje po preporacki od nas ama spora e , ne gi golta knigite kako nas . Tatkomi hmm cita Makedonska Istrorija , knigi za Cento i ostanatite narodni heroii i vesnik , tesko da mu prelista toj coek roman :)

kaj mene doma se cita...da da...
ke pocnam od baba mi..ona cita dnevni vesnici,ama stari!Znaci najcesto cita vesnik od pred edna nedela..zalnata stanuva opsednata so losite vesti poso samo takvi ima po nasive vesnici!Najcesto mi raskazuva Nekoja vest koja sum ja cula pred edna-dve nedeli i togas nemozam da napravam niso drugo osven da ja islusam i da iskomentiram nesto!Ima 80 godini i totalno go zasluzuva moeto vnimanie!
Tatko mi redovno cite dnevni vesnici,najcesto cita po internet i obozava da gi komentira statiite na dnevnik,vest....
Majka mi ne e po dnevnite vesnici,ama bas zatoa sekogas doma go imame najnoviot broj na Lepota&Zdravje,Cosmopoliten,Tea-Moderna,Hrana i Vino,Zdravje i mnogu drugi spisanija!
Retko koga moite roditeli citaat knigi,isklucok e strucnata literatura na tatko mi i Biblijata na majka mi.

Jas vo posledno vreme obozavam da si kupuvam knigi i da citam!Naslovite se najcesto nekoi od najnovite bestseleri!Isto obozavam da si kupuvam spisanija,citam onie koi gi kupuva majka mi,a si kupuvam i TAA,Joy,Teen i drugi!

Sesra mi...ona ne e doma bas cesto poso studira ama sigurna sum deka ne vcita niso drugo osven ucebnici..posledniot pat donese edna ogromna kniga so ogromen naslov C++!

Моите Вест и Дневник...
Ја некои хрватски списанија
Сестра ми лектири...

Не дај боже некој книга да спомне :)

Немам голема библиотека од причина што дома не читаме никакви книги. Мајка ми понекогаш се труди да прочита нешто ама никогаш нема време, татко ми чита само на тема-медицина, сестра ми претежно лектири но и понекогаш и нешто вон тоа а јас го книги сум скаран. По принцип, пред да прочитам некоја книга цела, прво отприлика го разгледувам почетокот и крајот и тогаш ако ми се допаѓа, ја читам.

Иначе списанија, јас читам BRAVO, сестра ми METAL HAMМER, мајка ми БАЗАР и ЖЕНА, татко ми не чита никакви списанија, само дневни весници.

кај мене дома весници стандардно се читаат и ги пролистуваме сите...ја и брат ми посебно додатоците за викенд. од списанија се купува сва и свашта од Браво, ОК, Теа модерна, Јоу, Доктор у кучи итн.
а за некоја добра книга сите сме понекогаш расположени...посебно за најновиве бестселери иако татко ми неможе без неговите медицински книги.

весници не читаме. Ја порано читав Хесе, Толстој и такви ствари, а сега имам пуни полици со книги од Стивен Кинг, Џејмс Патерсон, Дин Кунтз, после книги што припаѓаат во категорија на религиозни - анализираат апокрифи, религијата ред да се рашири христијанството, споредба на приказните од Стариот Завет со текстови од Месопотамија и Египет и слично....

Boga mi od sekogas sum za da procitam nekoja dobra kniga a za kupuvanje na istite sum manjak ako imam pari ne znam kolku mi se dosta kupeni knigi.Sakam da citam i citam od Benedikt od nego gi imam site ,tie mi se omileni,Paulo Koeljo,Dzozef Marfi i od Den Braun.A porano koga nemav pari mnogu za knigi gi citav na majka mi knigite sto taa gi bese kupila od porano.Teska klasika no sepak mi se dopagaa i tie od Tolstoj Teodor Drajzer,Hemingvej.A i novini i spisanija mi se interesni niv gi cita soprugot isto ,no knigi nema sansi da fati da cita.Tatko mi ni knigi ni novini ne go interesiraat neznam zosto:toe:

кај нас , како кој . децата стручна литература од факултет ,жената обично по некој женски неделник а јас што ке ми падне под рака.едно време покрај лектирите и обавезната литература од морање , имав навика да читам по авторска линија т.е. кога ке му почнам на толстој и се што е од него додека не прочитам не преоѓам на друг.така се дружев со сите руски , француски ,амерички и други класици.се подразбира и југословенската белетристика не ја одминав .сега за жал само книги за аутокад читам и по нешто лесно за релакс , ако се најде време од работа и интернет.до пред некоја година редовно купувавме дневен печат , сега на интернет го прелистуваме.

Ај со дијалог
Јас: мамо дај бе почни да читаш нешто што купивме од матица за попустов, види што се убави книгите.
мајка ми - абе не гледаш дека имам работа сега, ај од вечер ќе почнам
и сеуште почнува..........
сестра ми- книга , што беше тоа?
татко ми - е јас ко мал по 200 страни на ден читав

Да читаа моите повеќе може и ќе имав книги, тоа ми е најкриво

кај мене се се чита....мајка ми сака драми, посебно македонските драми, сестра ми е опседната со читање и чита се што и се наоѓа при рака, јас си читкам онака кога имам време, и тоа ако некој ми препорача нешто или пак некој бестселер!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom