Политички филмови

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Ова е еден од моите омилени жанрови, па затоа решив да ја отворам темава, да споделиме добри филмови каде се обработува ваква тематика. Ваквите филмови често создавале големи контроверзии, буки и дебати во времето кога биле прикажувани затоа што секогаш обработуваат “жешки“ и чувствителни теми.

На пример, еден од моите омилени филмови од оваа област е Spinning Boris. Филм направен според вистинска приказна за тоа како тројца американски политички аналитичари влегуваат во кампањата на Елцин за повторно да биде избран за претседател. Одличен филм и го препорачувам на секој кој сака ваков тип на филмови.

spinning-boris-jeff-goldblum-vhs-cover-art.jpg

Еве и едно интервју со вистинските политички аналитичари според чија приказна е направен филмот:

Друг ваков тип интересен филм е Wag the Dog, кој исто така се занимава со моќта на спинувањето и мислам дека особено љубителите на теории на заговор многу би го сакале овој филм. Има и одлична екипа, а и предводат легендарните Роберт Де Ниро и Дастин Хофман.
Еве го трејлерот, па самите проценете дали да го гледате или не... :)

1984, според истоимената книга од Орвел, иако за мене филмот може само вода да и носи на книгата, али добро би било за секој љубител на вакви филмови да го погледне и овој филм. :)

Еве и трејлер:

На Кајгана имаше пред некое време статија за најдобрите политички филмови според Time, па можете да ја погледнете и таа листа.

Некој филм да додадете, искоментирате? Ви се допаѓаат вакви филмови?
Вие лично кој би го препорачале и зошто?

Ides of March :D

Ne mi teknuvaat vo momentov. Mi otide umot kaj Yes, Minister i Yes, Prime Minister. :D :D

Е овој филм ми го зборат одамна и имам читано за него подолго време и никако да го гледам.
Треба деновиве да седнам да го погледнам. :)

Незнам дали спаѓа баш во политички ама дефинитвно не спаѓа во воен, а има баѓи малверзации и спинувања.
The Sum Of All Fears

Незнам проценете сами, филмот е добар и убај фаци глумат.
Друг филм политички( барем така си мислам;)) кој вреди да се гледа( незнам зошто ама многу ме потрестува на тукашните прилики) е
The Second Civil War

http://www.imdb.com/title/tt1124035/
Во главни улоги се Клуни и Гослинг,во филмот станува збор за предизборна кампања во која сите постапки се одобрени дури и тие неморалните за да се дојде на власт.
Добар приказ на онаа Real Politic што не опкружува.

Незнам дали спаѓа баш во политички ама дефинитвно не спаѓа во воен, а има баѓи малверзации и спинувања.
The Sum Of All Fears

Незнам проценете сами, филмот е добар и убај фаци глумат.
Друг филм политички( барем така си мислам;)) кој вреди да се гледа( незнам зошто ама многу ме потрестува на тукашните прилики) е
The Second Civil War

Секој филм кој сметате дека е за во темава слободно може да го ставите без никаков проблем. Во суштина секој филм кој обработува спинувања, политички превирања, избори, па и војни може да влезе во оваа категорија. Има воени филмови кои всушност обработуваат исклучително тешки политички прашања, така да слободно ставајте ги во темава сите филмови кои мислите дека заслужуваат да бидат ставени.

Исто Frost/Nixon е многу интересен филм исто според вистинита приказна, за еден шарлатански водител кој успева да направи интервју (во неколку делови) со Никсон. Никсон и неговите соработници тоа го гледаат како шанса да си направат добар спин и да си играат мајтап со водителот, но ситуацијата многу интересно ќе се развива до крајот.

ВАЖНО: НЕ ставајте само линкови, ајде малце креативност напишете нешто повеќе за филмовите кои ги ставате.

Primary colors

Прекрасен филм,импресионирачки.Перфектно ја опишува кандидатурата за претседател на Америка,начинот,пристапот и вистинското лице на тие навидум прекрасни мили тв фаци,подлите потези од страна на другите кандидати и.т.н.

Искрено ме импресионира и ме чуди како на ибдм има 6.7,овој филм е мастер пис и заслужува најмалку 9(пред се за глумата на Траволта).

http://www.imdb.com/title/tt0119942/

All the President's Men, за Никсон и Вотергејт аферата. Јаки глумци (Роберт Редфорд и Дастин Хофман), многу вистински снимки од тој период одлично вметнати во филмот.
Не е баш политички, ама се работи за спинување и за влијанието на медиумите па може да се вброи тука Network. Исто многу силна екипа
засега овие ми текнуваат

http://www.imdb.com/title/tt1848902/

Го затеков пред некое време на тв, малку го гледав ради тоа што се збори за Сара Пејлин. Некако ми ја праеја арна жена или што ти знам, а Бил Маер на едно стенд ап ја пцуваше па го зарежав филмот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom