Починат родител, враќање кредит

Битно банката да си оствари профит, и да си е на чисто, а тоа што тие членови од фамилијата што не одлучиле за кредитот или пак можеби воопшто не биле запознаени, тоа никого не го интересира. По мене тоа е пљачка, од некој нешто што не потпишал, т.е не се согласил на ништо, присилно да му земеш. Така така само ние да си ги штитиме нашите банки нека се живи и здрави, греота се немаат за леб, па треба некој што ништо не потпишал, онака за нивен опстанок да донира нешто. Бидете хумани, дајте му на банкарот што нема ништо, за потоа тој да ви ја сјебе цела економија и да ве донесе на питачки стап.
Не сваќаш не ми е зборот дека ги жалам банките, но долг не мора да биде исклучиво само кон банка може да биде и позајмица од приватно лице, во секој случај нема долг кој што останал не исплатен.

Ццц ретардиран закон, замисли да те израдува некоја тетка од Америка со 300 К долг.
Ако не го прифатиш имотот односно се откажеш од наследството тогаш се откажуваш и од долговите.

Абе се убаво тоа што е напишано и имам видено случаеви како пријателчево што мислеа дека ке избегнат плаќање, ама уствари нема бегање.
Лично познавам луѓе кој што плаќаа долгови на родители кој што починаа,а делот кој што го добија не беше ниту 30% од долгот
Премногу дупки премногу чворови ,уствари ај да не се расправаме нека пише човеков на крај кога ке заврши се дали било избегнато плаќањето на долгот или не било.

Исто.Два случаи на починат маж/жена.Сопружниците ги преземаа обврските по основ кредит во банка, а не беа кокорисници или жиранти.

А што во случај ако мојот родител почине ненадејно со земено два кредити и две кредитни картички. Нигде нема жиранти ниту негде е наведено што би ако почине корисникот на кредитот или картичката.Банката дава кредит под основ на тоа што мајката работи како професорка и е под државна капа. Мајката починува, татко немаш. Живееш во стан кој што стои во тестамент дека го наследува мајката, но таа го нема препишано на нејзино име. Јас како нејзин наследник на долговите треба да ги вратам (според законот). Како во мојов случај банката ке си го наплати долгот, кога на име на мојот родител не стои никакво имање, а јас немам скршен денар за да го исплаќам долгот, ниту работам, а на мое име не стои ништо. :)
Nuzen naslednik.png
Во овој случај банката ке покрене постапка за нужен наследник и пак ке си ги земе парите.

Не сваќаш не ми е зборот дека ги жалам банките, но долг не бора да биде исклучиво само кон банка може да биде и позајмица од приватно лице, во секој случај нема долг кој што останал не исплатен.
Не не јас не те обвинувам тебе,се согласувам и претпоставувам вистината ја кажа дека мора некој од фамилијата да го исплати, всушност реплицирав со цел да го дополнам текстот кој го пиша.

Ако не го прифатиш имотот односно се откажеш од наследството тогаш се откажуваш и од долговите.
Ете сите ке се одкажат од делот, мислиш дека тоа ке ги спаси од плаќањето на долговите ?
Луѓе лихвариве не идат со ризик дека ке изгубат пари, никогаш не губат тие вака или онака ке си ги земат парите па мајка јана да е, за големи суми има жиранти има хипотеки чуда за помали суми ни жиранти ни курац ова е најверојатно од оние кредитине од 30 000 до 120 000 денари пензионерски . Тогаш починатиот сигурно имал пензија и сега парите ке бидат одбивани од таа пензија која што ја наследува сопружникот.

Постројано се менуваат законите, може и да испадне нешто од сите овие варијанти што се спомнаа у расправава.......

:pos: НЕ е за смеење ама се изнасмеав,нема опција во која што не е вклучено плаќањето на долгот не можеш да избегаш од негово плаќање починатиот не може да се одкаже бидејки е откажан од светов веќе. Брачниот другар може да се одкажува колку сака од децата но тие сеуште ке бидат деца на починатиот, што кажа до каде иде долгот долгот иде до внуците на починатиот ако починатиот ти е дедо,тогаш по автоматизам долгот се префрла на татко ти,ако татко ти не се откажал службено од тебе пред да почине дедо ти тогаш по автоматизам тој се префрла на тебе доколку не го плати татко ти се разбира со камата за времето додека не се плати долгот.
Нема опција за неплаќање не ли го сваќаш тоа :pos:
Имаше еден ваков случај пред едно 5 6 години лицето земало кредит со жиранти, жената не го признава кредитот велејки тие пари не ги донел дома, ги собраа жирантите и жена му на суд таа не признава ама џабе и е, пресуда или да го плати или да и се заплени имот во вредност на кредитот а дури потоа ако нема доволно пари од запленетиот имот да си плаќаат жирантите.
Има бе друже ќе запалиш се што имаш и ќе идеш во планина да живееш.
Еден пиштол со тебе за секој случај.
Во краен случај ќе се упуцаш.
Друга не толку радикална опција е запали се од вредност научи албански јазик и потпиши се албанец националност пресели се во некое албанско село таму нема закон и никој не те пипа :pos::pos::pos:

П.С Се извинувам за оф-топик не можев се воздржам
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:45 ---
Друже чим ти мислиш како да ги ебеш во банка за кредитот да не го вратите тогаш не ти треба моето сочуство, ти кажав без разлика долгот е направен мора да се врати од тебе од татко ти вујко чичко било кој,ако не можат од живиот брачен другар тогаш од наследниците на истиот, и татко ти да се откаже од тебе сега преку службен весник ако тој не го плати долгот додека е жив тогаш пак ти ке го плаќаш бидејки во моментот кога го зимал кредитот починатиот ти си му бил внук.
Има една категорија нужен наследник до 4 - 5 колено иде кога се работи за делба на имот и долгови.
Вистина е ова вака ?
Малце не логично ми е?
Во ред е пример татко ми што потпишувал итн ,но каде сум потпишал јас дека земам кредит?(Не сум јас во ваква ситуација,но ептен нелогично е ова)

Постројано се менуваат законите, може и да испадне нешто од сите овие варијанти што се спомнаа у расправава.......
Заебано е што се одговара според законите кој што биле на сила кога почнала постапката :pos:
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:46 ---
Заебано е што се одговара според законите кој што биле на сила кога почнала постапката :pos:

За сериозна тема станува збор. Глупаво или незрело не можам да се одлучам. За второво има спас со време, за првото, тешко. Кој знае да споделува информации што се бараат, слободно нека повели, кој нема да каже ништо паметно освен да оди офф топик и да треска зелени, не му е овде место.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:48 ---
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:46 ---

Можеби тоа повише ќе ми биде у прилог. Бескичмењаци се радуваат на туѓа несреќа. :facepalm:

Има бе друже ќе запалиш се што имаш и ќе идеш во планина да живееш.
Еден пиштол со тебе за секој случај.
Во краен случај ќе се упуцаш.
Друга не толку радикална опција е запали се од вредност научи албански јазик и потпиши се албанец националност пресели се во некое албанско село таму нема закон и никој не те пипа :pos::pos::pos:

П.С Се извинувам за оф-топик не можев се воздржам
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:45 ---

Вистина е ова вака ?
Малце не логично ми е?
Во ред е пример татко ми што потпишувал итн ,но каде сум потпишал јас дека земам кредит?(Не сум јас во ваква ситуација,но ептен нелогично е ова)
Абе како не можеш да сватиш ?
Татко ти земал кредит,купил кола купил стан купил телевизор, кога татко ти ке умре го наследуваш целиот негов имот и долговите кој што ги има. Ако татко ти има стан кој што ти го препишал тебе одкако го земал кредитот а одкако ке умре нема што да се земе од него ке земат дел од станот кој што ти го препишал додека бил жив, истото ова го направија пред година две само што тогаш имоти препишуваа на браќа братучеди шуревци, им го земаа имотот поради не плаќање на долг им го земаа,ќабе што им префрлиле се на други дури и на комшии.

Во овој случај банката ке покрене постапка за нужен наследник и пак ке си ги земе парите.

Банката за колку време би ја покренала таа постапка за нужен наследник? Од смртта на личноста која ја зборувам има поминато веке 9 месеци, а банката нема покренато ништо...

Ете сите ке се одкажат од делот, мислиш дека тоа ке ги спаси од плаќањето на долговите ?
Луѓе лихвариве не идат со ризик дека ке изгубат пари, никогаш не губат тие вака или онака ке си ги земат парите па мајка јана да е, за големи суми има жиранти има хипотеки чуда за помали суми ни жиранти ни курац ова е најверојатно од оние кредитине од 30 000 до 120 000 денари пензионерски . Тогаш починатиот сигурно имал пензија и сега парите ке бидат одбивани од таа пензија која што ја наследува сопружникот.
Јасно беше кажано ако не се прифати наследството во кое спаѓа и пензијата не се прифаќаат и долговите.
А тоа дека банкарите се лихвари со тапија тоа си е така!

За сериозна тема станува збор. Глупаво или незрело не можам да се одлучам. За второво има спас со време, за првото, тешко. Кој знае да споделува информации што се бараат, слободно нека повели, кој нема да каже ништо паметно освен да оди офф топик и да треска зелени, не му е овде место.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:48 ---

Можеби тоа повише ќе ми биде у прилог. Бескичмењаци се радуваат на туѓа несреќа. :facepalm:
Која несреќа бе скапан дедоти да не ги земал парите за мене или за татко ми ? Пак за тебе ги земал и за таткоти и вие сте имале бенефит од тие пари, да знам дека премногу случаеви слични има во македонија и затоа црева ми се дигаат од вакви личности зашто на еден погреб уште не закопана жената прашањето од нејзиниот сопруг и синовите беше ами сега умре кредито шо го зеде никој немора да го врати кого ке тужат од кого е ги бараат парите.

Банката за колку време би ја покренала таа постапка за нужен наследник? Од смртта на личноста која ја зборувам има поминато веке 9 месеци, а банката нема покренато ништо...
Банкарите не работат како обичните смртници ништо не забораваат ништо не опростуваат...ќе покренат..ќе покренат :unsure:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom