Дали може да се поништи крштеницата?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
S

Sheldon Cooper

Гостин
Крстен сум во црква не по моjа желба туку по желба на моите (знам, неправедно е)
па ме интересира дали има начин да не бидам воден како православен во официjалните црквени книги? Моите религиски погледи се различни од оние на моите па не се сметам за христиjанин.

Доколку има ваква тема споjте jа, jас не успеав да наjдам.

Ќе платиш во Црквата каде си крстен и поповите ќе те отпеат во обратен редослед од тоа кога те крстеле.
Во Службен весник од НР Македонија најдов дека една госпоѓа се откажала од крштеницата. Може процедурата е слична како откажување од изгубена/украдена лична карта.

Крстен сум во црква не по моjа желба туку по желба на моите (знам, неправедно е)
па ме интересира дали има начин да не бидам воден како православен во официjалните црквени книги? Моите религиски погледи се различни од оние на моите па не се сметам за христиjанин.

A за што се сметаш..?
И што ако те има заведено таму,голема работа.

A за што се сметаш..?
Баш така.Не верувам дека би требало да ти биде проблем тоа што си крстен,само џабе ќе се заморуваш а можеби ќе треба и да платиш.

A за што се сметаш..?
Цитро, не jа отворив темава за да ги полемизирам моите религиски ставови туку побарав да ми се обjасни процедурата за де-христиjанизациjа, нормално доколку некоj jа знае.
А ако ме има заведено таму црквата ќе има погрешна статистика околу броjот на нивните членови, и тоа што го пишав претходно - ќе ми вртат дома за да ми доаѓаат на празници.

Ако гледаме кој би требало да е одговорен или би требало да е запознаен со процедурата за поништување крштеница, темава е за во Економија и бизнис.

Ако почнеме да се откажуваме, од МПЦ ќе бидат принудени да го зголемат тарифирањето за свеќи, крштевки, свадби и погреби. Чуден е приватниот бизнис сектор кај нас.

Не ми е познато дека постој таква можност. Ама и што се замараш тоа што си запишен или не како крстен не ти менува ништо. Не е ова државјанство па да имаш лична карта. Изборот на верата е твој или веруваш или не. Како што знам немаш обврска од тоа што си заведен како Православен па затоа не се замарај толку. Во Германија на пример ако си заведен како Протестант или Католик плаќаш вид данок за црквата па ако сакаш да се ослободиш од тоа треба формално да излезеш од црквата. Значи прашај некој поупатен, односно некој поп дали е можно да ја напуштиш црквата.

Цитро, не jа отворив темава за да ги полемизирам моите религиски ставови туку побарав да ми се обjасни процедурата за де-христиjанизациjа, нормално доколку некоj jа знае.
А ако ме има заведено таму црквата ќе има погрешна статистика околу броjот на нивните членови, и тоа што го пишав претходно - ќе ми вртат дома за да ми доаѓаат на празници.

Се замараш со небитна работа,дали те имало у статистика или не,наместо да гледаме како да ја опраиме државава ние до крштеница сме стигнале..ако си атеист не идеш у црква не веруваш и крај,битно било едно парче хартија.. побарај го г.г. Стефан на фејсбук,он може подетално да ти објасни околу проблемот.

Се замараш со небитна работа,дали те имало у статистика или не,наместо да гледаме како да ја опраиме државава ние до крштеница сме стигнале..ако си атеист не идеш у црква не веруваш и крај,битно било едно парче хартија.. побарај го г.г. Стефан на фејсбук,он може подетално да ти објасни околу проблемот.
Тоа парче хартиjа влиjае на статистичките мерења во земjава, официjално ме вброjуваат во „православно христиjанско население“, исто како и останатите неистомисленици. Де факто не сме христиjани - де jуре сме.

спремен сум да платам само да не ми вртат поповите на празници за да се накануваат да ми крстат вода...
За 200-300 денари се откажуваш од верата затоа што ќе платиш на поп што ќе ти крсти вода,тогаш направи си сунет и нема да бидеш православен и нема да плаќаш попови да ти крстат вода

Еееееееееее Македонче колку си проклето

Отиди до најблиската црква и прашај го тамошниот поп:D
Шала на страна, сигурно постои некој излез, кога можат луѓе да менуват вера, сигурно може и твојата намера да се оствари, односно да најдеш некој излез. Со среќа во твоето убедување какво и да е.

Тоа парче хартиjа влиjае на статистичките мерења во земjава, официjално ме вброjуваат во „православно христиjанско население“, исто како и останатите неистомисленици. Де факто не сме христиjани - де jуре сме.

Ни де факто, ни де јуре.
При попис на населението во формуларите има и графа за верската определеност. Ќе си се изјасниш и толку.
Е сега ако толку ти се брза и ти смета тоа што си крстен и сакаш да ја поништиш, тоа ти е сасвим трета работа.

За 200-300 денари се откажуваш од верата затоа што ќе платиш на поп што ќе ти крсти вода,тогаш направи си сунет и нема да бидеш православен и нема да плаќаш попови да ти крстат вода

Еееееееееее Македонче колку си проклето

Дали и луѓето со хирурши отстранета фимоза се откажале од христијанството? Мислам дај глупости...
Може дечкото сака будист, хиндуист да биде. Може во египетска митологија верува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom