Германски јазик

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mi e tesko da go naucam vaka vo teorija ili toa sto go icime na skolo zasto od 5-odd do sega mi se site 5 i na testovi i na isprasuvanje.Ama koga gledam RTL ili DSF razbiram 10%.Nekako mnogu spoeno zboruvaat Germancite i tocno e deka treba praksa.

Јас не го сакам ич германскио јазик, ама морам да го учам во школо. Груб е, и за нигде. Самио јазик нема живост...се е гола вода у врска со него...
Граматиката му е зафркнана, а па за нигде звуче. Нема милозвучност за разлика как на пример од италијанскио..

Jas ucam germanski bas sakam da go znam jazikot ama nekako ne mi odi a i profesorkive u skolo se za nigde deka nema milozvucnost, nema
jazikot ne e mnogu prisuten vo mediumite ama ne ni e vlezen vo uvo ko angliskiot zatoa e potezok

Имате сателитски канали гледајте и вежбајте така најдобро се учи.
:)

Јас учам германски бајаги време така да и филм да гледам разбирам добар дел од него.

Jakov напиша:
Имате сателитски канали гледајте и вежбајте така најдобро се учи.
:)

Како на пример DSF ноќно време? :pos: :pos: :pos:

gramatikata e uslov i alatka za sekoj jazik..za razlika od angliskiot germanskata gramatika e po slozena. toa ne znachi deka e teshka...ima povekje pravila. vo angliskiot na pr. se osem imenki, toponimi, lichni iminja (i ushte nekolku drugi zborovi) se pishuvaat so mala bukva. vo germanskiot imas disciplinirana podelba na tipovite na rechenici, vremenski, uslovni itn...mnogu e striktna gramatikata so pozicioniranje na glagolot na vtoro mesto vo glavnite i na kraj na zavisnite rechenici..padezite se isto lesno da se nauchat, duri nekoi formi proizleguvaat automatski od glagolot..

odkoga kje gi sredish tie pravila togash fonetskot del e samo vezbanje..gledanje televizija ili ziveenje vo sredina kade shto se cepi germanski po cel den

Учев 4год во основно, ама зошто беше факултатиен не учевме, ама после у средно мака мачев...и заради тоа ич не го сакам јазикот, многу маки си видов

Германскиот како јазик е многу богат, точно е дека германската граматика е потешка од англиската, ама не е толку потешка од македонската. Инаку фондот на на зборови во Македонскиот јазик е неверојатно мал во споредба со германскиот, почнета со самото тоа дека за секоја машинска направа или елемент имаат посебен збор.
И башак македонскиот има германизми и тоа многу повеќе отколку што си мислиме, не станува збор за штрафови, штрафцигери, моторцајнгли, куплунг, кургла, шмиршајбна,фарови, туку едноставни зборови како Либе, кој на германски занчи љубов, и познато е дека во песните евидентно е користењето на терминот Либе за својот сакан наместо Љубов, компарација:
Либето мое е во туѓина
Љубовта моја е во туѓина

Mene germanskiot mi e mnogu krut jazik ama jas ucev francuski i toj e poubav od germanskiot.

Темава не е за овој подфорум : има посоодветен.

Auuu bljak..go ucam veke 2 godini ama ne mi se sviga IC IC IC!bljak,ko ke gi slusam germancigte kako zborat mi se ezi kozata!

The Mummy Returns напиша:
Jas uste od 5 odd ucam germanski i so ogled na toa deka sega zavrsiv vtora godina sredno znaci ucam vise 6 god.E sea problemot e sto nauciv po nesto ali toa e mnogu malku.A me interesira zasto razmisluvam i za studiranje u stranstvo a tamu ne mi e dovolen samo angliskiot koj super go znam.Znaci imam zelba da naucam germanski ali zeznat e da mu se snevidi ima 300 pravila i isklucoci.
Sto mislite vie za germanskiot jazik,naucivte li nesto na skolo i slicno?

Mene germanskio mi e mnogu interesen i ne mi e tezok, zato so ima mnogu logika vo nego (pojce od angliskio). Germanski ucev 4 godini vo gimnazija i zemav +3 privatni casa nedelno. Prilicno dobro zboruvam germanski. E sega, dopolnitelno so praev za da naucam germanski?? Gledav/m germanski televizii, slusav/m germanska muzika, zedov 2 stepena radio govoren kurs na CDa, kontaktirav/m so germanci i sl. So angliski e polesno, bidejki non-stop go slusame nasekade. Mislam deka e dosta perspektiven, barem kaj nas, oti se pojce germanci si otvora biznisi kaj nas. Mislam deka nasiov narod ima nekoi predrasudi za germancite so vleca koreni uste od Hitler i zaradi to i ne go sakaat jaziko. :wink: A pokraj to, mnogumina uste od start misla deka e tezok i ne ni sakaat da go ucat. Ako sakate mozi da si naprajme chat na germanski na forumov. Ako e nekoj za, slobodno kazete.:costumed2

Не е работата во тоа што е тежок, дека има падежи, итн итн итн. Едноставно немаме контакт со јазикот. Сите филмови што ги гледаме се на англиски, башка во уличниот говор имаме англиски зборови. Тоа е причината.
А за учењето во школо. И да е добар професорот, ако сите галамат и часот поминува во смирување нема шанси да се научи. Од искуство го кажувам ова.

Ја Германскиот јазик и култура ги сакам исто колку што и Црна Гуја ги сака. :)

Iako ziveev 6 godini vo Germanija , znam samo da brojam do deset

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom