Семеен ручек!

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Можби не секој ден,ама верувам, барем еднаш неделно,се собирате сите дома, на заеднички ручек.
Како изгледа тоа во вашата куќа? Кој што прави,кој работи, а кој спрема, што разговарате,каква е атмосферата...???

Кај нас дома,по дифолт, ручекот секој ден, е ритуал.Доколку не сум гладна,татко ми го доживува тоа како навреда.Гладна,сита,морам да седнам на маса и да каснам нешто.
А знаете што муабет се врти??? Страва.Татко ми, ми се жали мене,како е мајка ми неверојатно слаба готвачка, и не научила да зготви ама ништо,така како мајка му што знаела.Не ви заликува на турско???:):):)
се смеам секој ден до солзи,забога имаат по 75-6 години,не ќе ги мажам и женам допрва,хахахаа...уникум муабет.:pos2:

А кај вас???:)

Додека траеше учебната година, се собиравме сите заедно на ручек само во викенди...А сега сме почесто сите дома, така да заеднички ручек имаме секој втор ден. Исто и татко ми го смета неидењето на семеен ручек за навреда, и секогаш ко ќе закаснам за ручек или ко ќе одбијам да јадам, ми збора, како јас не ја почитувам семејната трпеза и слично.
Инаку, на ручек сме сите опуштени, во позадина пријатно музиче, и сериозните муабети, и важните прашања за куќата и општо, за фамилијата, се во заден план.

bibika напиша:
Можби не секој ден,ама верувам, барем еднаш неделно,се собирате сите дома, на заеднички ручек.
Како изгледа тоа во вашата куќа? Кој што прави,кој работи, а кој спрема, што разговарате,каква е атмосферата...???

Кај нас дома,по дифолт, ручекот секој ден, е ритуал.Доколку не сум гладна,татко ми го доживува тоа како навреда.Гладна,сита,морам да седнам на маса и да каснам нешто.
А знаете што муабет се врти??? Страва.Татко ми, ми се жали мене,како е мајка ми неверојатно слаба готвачка, и не научила да зготви ама ништо,така како мајка му што знаела.Не ви заликува на турско???:):):)
се смеам секој ден до солзи,забога имаат по 75-6 години,не ќе ги мажам и женам допрва,хахахаа...уникум муабет.:pos2:
А кај вас???:)

Istata situacija e i kaj mene...:)
Vo nasata kuka porano (pred da se mazam )sekoj den go imavme toj semeen svecen rucek.
Obavezno mojte prvo po edna caska rakija.Jademe,pritoa tatko mi se zali deka majka mi ne ja biva za u kujna,na brat mi mu bilo presoleno....:)mene mi falele zacini...:)
Posle rucek obavezno site pieme vino po edna casa...desertot sekogas go spremav jas...

Otkako se omaziv si gi zemav site naviki,rucekot mi e nesto najvazno,dorucek i vecera koj sto stigne jade ama rucekot e obavezen.
Nikogas ne sum imala tocno opredeleno u kolku saat ama bitno da sedneme zaedno na masa da jademe.
Istata procedura Shtok,jadenje,vino....brej milina:)

Toa za mene se momenti na mir,harmonija..ednostavno posle eden naporen den ubavo e da se sedne na masa i da se jade vo mir.

Немаме ритуали, определено време или пак задолжително присуство на трпеза, иако се обидуваме кога сме сите дома (премолчано и недоговорено) сите да бидеме на софра. Едноставно, можеби затоа што не е принудно, кога сме сите дома се обидуваме да бидеме присутни на маса. Мајка ми, сиромашката, к`о Пепелашка се` подготвила, а јас „на готово” си седнувам.

Муабети - секакви. Со татко ми имаме деформација - не знаеме да ќутиме. :) На мајка ми знае да и` позавиди и Стево Карапанџа во нејзините кулинарски способности... Сестра ми е прича за себе и ена ќе ја опфатам во некој друг пост. :)

Она секојдневното по дома не го бројам, ама во недела кога традиционално одиме кај моите на ручек, е тоа е јак филинг.

Класика:
Со стариот мој маваме по една мастикичка, потоа масакрирам мевцето и она што му оди во прилог,тука се пие веке вино или пиво (почесто сме на вино) па доаѓа десертот, кој многу убаво ми иде ако е нешто ориентално со многу шербет, и на крај едно цигарче.

мх, мх, мх, лиги ми потекоа....

Јас јадам ус пат, нешо хамбурбер надвор, пред РС или ТВ така да семеен ручек ретко...

Hmm sekoj den ne bas,zaso majka mi se vraka rano tatko mi prilicno pokasno i bas utinja termin za rucek,ama zatoa preku vikend se sprema nesto ubavo i desetrce obavezno,tatko mi ke se rasprica za na rabota,us pat ke se pozali deka ne mu e soleno ne e ziv ako ne go kaze toa,pa ke pocnat da se zezaat ko mali deca da se provociraat,mene ke me fati smea i ke se iznasmeam,obavezno nekoe prijatno muzice vo pozadina.Nikogas ne gi propustam vakvite momenti,zasto super se osekam koa sum kaj moite.A isto interesno e koga odime kaj baba mi i posiroko semejstvo,e toa dosta po seriozno,vlegla babickata u nekoja spanska serija use malku na niv da zalicime ehehehehhe

Леле јас колку ретко присуствувам на семејни ручеци:( ... уствари, повеќе би ги нарекла празнични (да не се празниците, не ќе ме однесе пат кај моите), а дома како сама, јадела зготвен ручек или општо нешто од сендвичара сеедно ... не е тоа тоа, нормално.
Но, кога се случуваат тие ретки денови да се натегнам да одам кај моите, уживам во ручекот или вечерата ... тогаш се собираме сите, околу мене стандард седнуваат внуките и завршувам со јадење последна (дека ги ранам и нив), но ништо од тоа не го намалува прекрасното чувство на семејниот оброк.

А да ... јадењето е секогаш спремно дека доаѓам последна, а и после јадењето не правам ништо дека ги играм малите, па мајка ми и сестра ми средуваат. Додека трае тоа се вртат многу муабети најчесто смешки и љубовни изјави со малите ... ретко се гледаме, па затоа најверојатно не се расправаме и препуцаваме:)

Јас со мајка ми и со татко ми се немам трефнато еден и пол месец.
Фамилијарни ручеци се прават само за некои празници

ami imame smeen ru;ek koga totkomi ne e vo anglija

kaj mene sednuvame da rucame okolu 5-6 jas normalno pravam salata i ja mestam masata pa posle majka mi ke vikne "Ajdeeeee na ruceeeek" pa koj dojde dojde koj ne jebiga i najcesto majka mi kazuva sto i se slucuvalo na rabota ili pak tatko mi ne mu cini neso pa ke pocne da se kara (psiho) i take a na kraj jas sekogas ostanuvam da ja raskrevam masata so majka mi a sestra mi mnogu ja boli ona ke dojde ka se natepa so jadenje i ke si otide.... ne e mnogu zabavno

многу ретко , може да се погоди за некој празник

Редовно имаме семеен ручек кога брат ми не е на училиште, а јас кога сум или прва или трета смена. Сите ја чекаме мајка ми да дојде од работа, па ја поставувам масата, а очувот и брат ми си мезат со салатичка додека не седнеме сите на маса.
За скарата е задолжен очувот, јас за салатите, брат ми мести чинии, а мама останатиот дел.
Кога ќе заврши ритуалот, долго седиме на маса и продолжуваме со разговор, па потоа јас ја раскревам масата заедно со брат ми, а мама мие чинии или обратно.

Во сабота и недела кога сме сите дома порано ручаме и брат ми не седнува на маса додека не седнам и јас ако не сум на работа. Целиот е радосен кога ќе се собере целата фамилија.

Се случува и да се собереме или кај тетка ми или кај нас дома. Е тогаш цел ден ми е резервиран за тоа, цел ритуал е од моментот кога ќе сме сите заедно. Секогаш има смеење, интересни муабети и ситуации, уживам!:vozbud:

Кај сте бре народе,или јадете негде надвор брза храна,а???:)
Белким, еднаш барем во годината, ручате заедно сите дома,или не? Можеби излегувате,па јадете во некој екслузивен ресторан,хм...

Од божик не сум седнала со моите на ручек :cry: Скоро секогаш сме во расчекор со смените или јас или брат ми, а и да се погодиме сите дома јас секогаш јадам пред сите зошто имам определено време за јадење а нив тоа им е рано, ретките моменти кога ке ручаме заедно се прекрасни (ваљда зш еднаш годишно се случува такво нешто) јас сум задолжена за поставување и раскревање на масата, мама за останатиот дел, а брат ми и татко ми си седнуваат на готово ама обожаваат да дофрлаат додека мама готви а јас ја спремам масата. За време на ручекот муабетот претежно е меѓу мама и тато се расправаат како мали деца колку било или не било солено јадењето и секогаш тато и префрла на мама како не знаела да готви а оваа па му се заканува дека нареден пат тој ке готви .. ама уште не сум го дочекала тој ден :pos2: После ручекот уште долго време седиме на масата и доколку има некој проблем го решаваме тогаш.
Ми фалат вакви моменти ама такви ни се работите па среќна сум што барем и толку можеме да се собираме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom