Помеѓу генијалноста и лудилото

• Креатор на темата Креатор на темата India
  • Време на започнување Време на започнување

Koj e najlud/a genijalec/ka?

• Вкупно гласачи
    33

India

'vamos a la playa'
Член од
17 јули 2006
Мислења
54
Поени од реакции
4
Glavna pricina zosto go postaviv prasanjevo bese toa so otsekogas site mi vikaat deka sum cudna,a ne znam zosto?Jas sum si umetnicka dusa crtam, pisuvam poezija ali mislam deka toa ne e pricina nekoj da misli deka sum cudna demek sum imala razlicni stavovi za se i cudni fantazii.
Eve na primer skoro site naucnici i umetnici bile skloni kon nekoj porok,izolirani i nerazbrani od okolinata.Dali neukosta i nerazbiranjeto nekoi luge gi tera drugite da gi proglasat za ludi,mentalni i neznam sto za da ne dojde do izraz nivnata sopstvena malodusnost ili..
Zosto za Tesla mislele deka e tezok frik koj se kastriral za da se odaleci od zenite i posveti na rabotata pa duri smetale i deka e vonzemjanin?
Dali mora da bides sklon kon poroci za da tvoris?(pr.Edgar Alan Po,Ted Huges,Van Gog,Lorka,...)
Zarem fantazijata ne moze da bide priridna karakteristika?

Душа заробена во тело

India напиша:
Glavna pricina zosto go postaviv prasanjevo bese toa so otsekogas site mi vikaat deka sum cudna,a ne znam zosto?Jas sum si umetnicka dusa crtam, pisuvam poezija ali mislam deka toa ne e pricina nekoj da misli deka sum cudna demek sum imala razlicni stavovi za se i cudni fantazii.
Eve na primer skoro site naucnici i umetnici bile skloni kon nekoj porok,izolirani i nerazbrani od okolinata.Dali neukosta i nerazbiranjeto nekoi luge gi tera drugite da gi proglasat za ludi,mentalni i neznam sto za da ne dojde do izraz nivnata sopstvena malodusnost ili..
Zosto za Tesla mislele deka e tezok frik koj se kastriral za da se odaleci od zenite i posveti na rabotata pa duri smetale i deka e vonzemjanin?
Dali mora da bides sklon kon poroci za da tvoris?(pr.Edgar Alan Po,Ted Huges,Van Gog,Lorka,...)
Тоа се едноставно луѓе кои се премногу генијални за да може околината да ги разбере.Сите тие творат од само себе познати причини, уметниците сами по себе се обвиени со мистерија и со привлечност.Тоа ги прави интересни, фасцинантни, тоа што некои други луѓе, скоро целото општество не може да го поднесе е тоа што ги прави чудаци.
Тоа се луѓето што имаат најчиста душа, која нажалост или на среќа е заробена во тело на земјата.

Genijalci=ludaci
ludaci=genijalci
Ako site ludaci se genijalci sto ima loso vo ludacite?
I jas bi sakala da bidam ludak.

Фантазијата е природна карактеристика само што не е изразена подеднакво кај сите.Кај некој повеќе кај други помалку. Но не се грижи за оние кои не може да те разберат понекогаш и јас се чувствувам исто па така не си сама vo genijalnosta...:):)

Dark Angel напиша:
Genijalci=ludaci
ludaci=genijalci
Ako site ludaci se genijalci sto ima loso vo ludacite?
I jas bi sakala da bidam ludak.

Се работи за, хемиски кажано, нереверзибилна реакција. Генијалци = лудаци, но не и обратно. Лудоста на генијалците не е тоа во вистинската смисла на зборот. Пред се`, тука се работи за различен степен на развој над сите останати, па различноста околината ја толкува како лудост. Едноставо, општествено оправданото однесување (три О, едно повеќе од ќенеф) ја гуши индивидуалноста на тие луѓе. Оној Бруно беше на клада завршил и за луд го прогласија за мнооогу години подоцна да се учи по сите книги и учебници.

Гласав за По: пиел к`о сунѓер, се оженил за братучетката, на крај завршува со психолошки (или, поправо, психијатриски) нарушувања. Врвен поет, врвен литерат, редок мајстор на пишаниот збор. Секогаш сум го наведувал како пример, заедно со Бодлер...

Вирџинија Вулф

Јас ја одбрав Вирџинија Вулф, освен што е еден од моите најголеми идоли и ја обожавам и самиот нејзин начин на пишување во кој постојано се обидува да го вметне нејзиниот стил поврзан со текот на свеста, на мислите.Таа всушност ја создаде иконата и сликата за интелектуалката, жена и во таа икона со самоубиството се издигна врз животот.Била буквално лудак, со мн. болести зад себе почнувајќи со депресија.
Умира давејќи се, т.е. полнејќи си ги џебовите со камења, за не може да исплива.

I naucnicite se umetnici, a site zaedno se genijalci - luge so OGROMNA fantazija. Najcesto ziveat vo svoj svet, izolirani od drugite.. vo svoeto vreme ne se svakani i najcesto umiraat vo beda, ama zatoa po smrtta site mu se klanjaat:olee::cuc::cuc::cuc:..takov bil slucajot so najgolemiot del naucnici/umetnici..retko koj naucnik/umetnik se proslavil duri bil ziv, ok osven ovie od 20ti vek. Bash radi taa tenka granica megu ludosta i genijalnosta zavrsvat so dusevno poremetuvanje(shizofrenija - posebno kaj matematicarite).. i najdobrite slikari se autisti, tie najprecizno mozat da nacrtat bilo sho.. vo sekoj slucaj, mu zavidvam..

Каква само глупост е тоа дека генијалците се луди. Со кантар не се мери.

Stefanos_M напиша:
Каква само глупост е тоа дека генијалците се луди. Со кантар не се мери.

На опшеството му изгледаат луди затоа што просечниот човек никогаш нема да може да ги разбере. Само ќе цитирам една мисла од Луј Фердинанд Селин:

"Сите интелектуалци се откачени лакрдијаши. Побарај ги во било која земја: инженерите, трговците, замјоделците и ќе видиш луѓе "на редот", спретни, разбрани. Ако сакаш да ги видиш најлошите клапчовци во некоја земја, барај да ги сренеш писателите - манијаци, лудаци, неумешни, идиоти. Ни себе не се исклучувам."

Pa i taka e,iako se/bile umetnici sepak patele od nekoj stepen na ludilo.
Sekoja cest za nivnite dela ama nemoj da kazes deka e NORMALNO sto
Tesla se kastriral,
sto Van Gogh bil vo ludnica i si go isekol uvoto,
sto Jesenin se samoubil radi ljubov i drugi slicni primeri,
Bile genejalci,umetnici ama i frikovi.

IsidoraD напиша:
Pa i taka e,iako se/bile umetnici sepak patele od nekoj stepen na ludilo.
Sekoja cest za nivnite dela ama nemoj da kazes deka e NORMALNO sto
Tesla se kastriral,
sto Van Gogh bil vo ludnica i si go isekol uvoto,
sto Jesenin se samoubil radi ljubov i drugi slicni primeri,
Bile genejalci,umetnici ama i frikovi.

Toa shto nekoi od niv pokazuvala odreden stepen na ludilo ne znachi deka site genijalci se ludi. Ubavo reche devojcheto so predhodniot post, toa shto prosechniot narod ne moze da gi razbere ne gi pravi ludi !

India напиша:
Abe toa si e ok. so ti tvoris. no za toa dali moras da bides sklon kon nekoj porok za da tvoris? Pa jas mislam deka site so nesto gi cepka odnatre da izvadat nesto od sebe vo koj i da e vid na umetnost, mislam deka site imaat po nekoe pogolemo ili pomalo problemce. Ako se ni e ubavo vo zivotot tie nema so da se zamaraat so umetnost, ednostavno ke si bidat zadovolni od sebe. Toa sto izleguva od tebe ednostavno e kritika (najcesto ) ili pofalba na zivotot sistemot na vrednosti ili sl. No toa ne znaci deka e loso da go imas toj porok (dokolku realno zemeno ne preci na drugite okolu tebe), na krajot ti si taa so ke ni ja razubavi utresninata za da ne bi bile ostaveni na surovata realnost. A i mislam deka i postoi umetnost bez porok (no mnogu retko) a i da ne postoi eve predizvik postigni go toa ti.

Lady Satori напиша:
Јас ја одбрав Вирџинија Вулф, освен што е еден од моите најголеми идоли и ја обожавам и самиот нејзин начин на пишување во кој постојано се обидува да го вметне нејзиниот стил поврзан со текот на свеста, на мислите.Таа всушност ја создаде иконата и сликата за интелектуалката, жена и во таа икона со самоубиството се издигна врз животот.Била буквално лудак, со мн. болести зад себе почнувајќи со депресија.
Умира давејќи се, т.е. полнејќи си ги џебовите со камења, за не може да исплива.
Да, и не само депресија. Типката била буквално ментално нестабилна, била склона кон инцест, била заљубена во сестра и, како помлада водела љубов со сопствениот брат... Ама била генијалка!
Не за џабе викаат дека генијалноста се граничи со лудоста! Јас би реклатие две работи се поклопуваат!

Мислам дека лудоста се јавува како последица од генијалноста! Тоа што не можат да се задоволат со сеуште примитивниот начин на живеење кај огромен процент од луѓето! Тоа што ги гледаат нештата, ги разбираат, за разлика од другите...Меѓу прости луѓе, паметниот е будала! Тоа не е ништо ново... И сите тие испади кои се јавуваат кај нив се благодарение на тоа што никој не ги разбира... далечините до кои продираат со широката мисла, големиот ум..Тешко е да се запази таа граница, особено кога немаш поддршка, кога си несреќен и единствено си ти, сам со себе или ти и четката, и перото.. Сепак си сам со себе.. себе си си објаснуваш..а тоа ке го видат и сфатат, одгатнат мн генерации понатаму...

Не знам колку е лудост ако се убиеш заради љубов..се убиваат во денешницата поради тоа што не можат да најдат излез затворот во кој се нашле поради мрза или кукавичлок и слично...
Индиа не се секирај..тоа што можеш да твориш, да ја видиш реалноста на поинаков начин, да создадеш твој свет и повторно да се разбудиш и најнормално како сега да дискутираш за тоа...тоа е дарба, талент -нешто најубаво. Не мора да имаш никаков порок ( не сфатив искрено на каков порок конкретно мислиш ) меѓутоа тоа што некогаш ке се чуствуваш осамено или тажна или ќе се најдеш во соба сама поради тоа што другите се премногу глупави да те сфатат не е причина да се јадосуваш... Тие треба, никогаш нема да бидат ништо повеќе од животни, нема да го вкусат подарокот од бога -зошто се луѓе..;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom