Дарко Рибарот
Пуштен пуштен,а фактички го кријат..
- Член од
- 15 мај 2012
- Мислења
- 134
- Поени од реакции
- 46
Фала ти порано ги немаше на страната.Овие не се?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Фала ти порано ги немаше на страната.Овие не се?
Да, да, дефинитивно не е така наивен како што се претставува. У најмала рака некоја улога на двоен агент. Барем за него немам дилема дека повеќе не треба да врши јавни функции.Има интересни работи, читнав понешто...
„Драматургот“ е интересен... Јес да нешто бил цел на кодоши, ама потоа и самиот влегол во играта хехехе...
Јас не можам да ја разберам целта на лустрацијата и кој се се лустрира. Сите кои се прогласени за кодоши работеле за тогашниот систем, без разлика дали од патриотски побуди или биле финансиски мотивирани. Помагале во јакнење на безбедноста на државата. Сега се црнат како државни непријатели... Не можам да ја најдам логиката.
Го прочитав досието на Угриновски. Човекот бил студент на Архитектонски факултет и повремено ги известувал тајните служби за активностите на палестиските студенти се со цел да се спречи појава на струи на либерализам и иницијативи за самоуправување или не знам што се уште... Што згрешил? Што соработувал во спречување на евентуален државен удар (најстрашно сценарио)?
Може грешам, ама според мене ова се глупости. Кога ќе се смени некогаш државното уредување, треба ли сегашните соработници да се прогласат за кодоши?
Еве, ако некој е поупатен, нека објасни која е потребата од лустрирање на луѓе кои соработувале со тајните служби?
Јас не можам да ја разберам целта на лустрацијата и кој се се лустрира. Сите кои се прогласени за кодоши работеле за тогашниот систем, без разлика дали од патриотски побуди или биле финансиски мотивирани. Помагале во јакнење на безбедноста на државата. Сега се црнат како државни непријатели... Не можам да ја најдам логиката.
Го прочитав досието на Угриновски. Човекот бил студент на Архитектонски факултет и повремено ги известувал тајните служби за активностите на палестиските студенти се со цел да се спречи појава на струи на либерализам и иницијативи за самоуправување или не знам што се уште... Што згрешил? Што соработувал во спречување на евентуален државен удар (најстрашно сценарио)?
Може грешам, ама според мене ова се глупости. Кога ќе се смени некогаш државното уредување, треба ли сегашните соработници да се прогласат за кодоши?
Еве, ако некој е поупатен, нека објасни која е потребата од лустрирање на луѓе кои соработувале со тајните служби?
Според тебе луѓето кои кодошеле индивидуи кои се бореле за добивање на некој слободи ,права а доста и независна Македонија треба само да ги оставиме како ништо да не направиле дека работеле за некој "систем".
Ако тоа е твоето мислење јас не знам ни нацистите зошто ги суделе после втора светска војна и они работеле за систем.Според тебе требале да ги пуштат сите така ?
Разликата меѓу денешниот и тој систем е што денес ако сакаш да стане Македонија комунистичка земја или нацистичка или каква било сакаш земи напрај си партија убеди мнозинство од народот и направи ја таква.Тогаш ако си сакал да го смениш системот си завршувал со куршум во тил зошто некој те накодошил.
Според мене, според мене... Па и нацистите ги стави. Секоја чест. Барав мислење од некој уптен, а не некој кој ќе ми ги спинува мислите. Ако немаше одговор на моето прашање немаше потреба да ме цитираш и да ми ги интерпетираш мислите како ти дојде.
Како што кажав, го прочитав досието на Угриновски. Никаде не стои дека човекот кодошел Македонци кои се бореле за независна држава, туку палестинци - студенти. Човекот е прогласен за кодош иако реално не гледам што лошо има направено.
Некој кодоши за диктатура, некој за демократија, има ли разлика, не баш, америчките шпиони и двојни агенти по светот се десепати полоши.
Но, ако нека се објават досиејата и сите граѓани да видат па сами да судат, ете Филипмакедон и јас мислиме дека во конкретниот случај за Унгриновски нема голем грев, некои други имаат, но мене ме загрижува тоа што ќе се случува понатаму, ќе се прават медиумски циркуси, некој друг, а не суд ќе си зема за право да пресудува и да дели правда, е тоа не може така.