Хуманоста и донирањето

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Еве ова ме инспирира од темата просење па решив да отворам тема дали сме барем нешто донирале во животот?

Ако мислите дека треба да се спои темата со „просење„ споејте ја(ама јас не мислам дека треба)

сум донирал пари (за сперма нема услови).

иако неам многу, сум донирал.. нешто симболично..

и сум давал облека во црвен крст.. мислам дека излишно е да поседуваш работи на претек, што не ги користиш, додека на некој друг очајно му требаат..

Нема потреба да се спои, сосема различни теми се.

Инаку да, секогаш донирам кога имам можност. Последен пат беше за операцијата на Иван (мислам дека се викаше така) кога се донираше преку мобилен.Свртев 2-3 пати и донирав некои 200-300 денари. Толку можев и се радувам што помогнав.

Донирајте.

Мацедалиен и Ацева донираа за форумов кога бевме во зорт.

Еве можност јавно да им се заблагодарам.

Да, за Иван донирав и јас.

Мило ми е.Јас исто имам давано пари за секакви организации,имам дете од Чад(африка)и сега пред месец дена си зедов девојче од Аргентина на кои им помагам да се школуват и да имат малку подобар живот(децата си живеат таму само јас ги подржувам парично)облеката се шо е зачувано ги давам на црвен крст...

Да, секогаш кога има потреба од тоа,и кога имам можам донирам.
Облека најчесто донирам во домовите за деца,пошо искрено ја имам и за извоз,а пола од таа облека не е ни облечена повеке од 3-4 пати.Пари донирам кога се работи за некоја посериозна операција,али најмногу донирам коа е во прашање дете.Пари донирам и во школо за децата од црвен крст. Многу пати сум донирала најразлични работи, и мило ми е поради тоа.Тоа не ме прави подобра личност, едноставно прави да се чуствувам прекрасно знаејќи дека на некој сум му го разубавила денот или спасила животот!
Стварно е прекрасно чувство...ЛУЃЕ БИДЕТЕ ХУМАНИ КОЛКУ ШТО МОЖЕТЕ, а секој може да биде хуман, али прашањето е кој сака да биде? Не бидете себични, наместо да фрлите некое износено парче облека однесете го во дом за деца,дајте го на жената што ви чисти у влез, на жените/мажите што останаа без домови... или подарете го на некое циганче.И наместо да купите 10ти парфем овој месец, дајте ги тие пари во добротворни цели.:wink:
Нема ништо да ве чини, освен едно големо задоволство!

Иначе најголема донација ми беше пред 2 години, поточно во 8мо одделение.Беше декември, неколку дена пред Нова Година.Гледајќи ги сите деца како се спремаат за нова година а оние од дом, како се мрзнат просејќи,се наежив од глетката.:icon_roll
Наредниот ден во школо, организирав добротворна акција од забавиште до 8мо одделение, секој ученик да направи рачно изработена честитка за децата од дом.Набрзо собрав повеќе од 300 рачно изработени честитки,сите беа прекрасни,со преубави желби за дечињата,а моите родители ми помогнаа во реализирање на идејата и донираа 350 чоколади за децата.
Ден-два пред нова година, се тоа убаво го спакував и спремив, ја земав директорката на школо и две другарки и отидовме во домот за деца 11 Октомври.Не знаете која радост беше тоа за мене,кога не гушкаа цела багра дечиња, кога ги гледав како со сласт го јадат тоа чоколадо и како со радост ја читаат новогодишната честитка.
После тоа не викнаа на телма и А1 и учествувавме во неколку емисии...уште се ежам кога ќе ми текне на тој настан.
Горда сум на себе за тоа што го направив.За некој може не е многу, али за мене е !

донирам облека, давам пари на циганчиња, татко ми еднаш двапати донира поголеми суми пари во некој организации, ѕвонам на тој бројот на мобимак......

Да. Не стално, ама често. Поготово за болни деца, тоа не можам да го гледам.

da imam donirano, za poveketo od akciite koi gi imaat mobimak, isto taka imam donirano i za decata vo domot bez roditeli "11ti oktomvri", a imam i donirano za Stojan od prilep edinstveniot covek koj e HIV+ a javno progovovori za toa.

Имам донирано само кога ќе не тераа на училиште, а иначе пари не,а облека ептеееен ретко.

Наташа напиша:
Мило ми е.Јас исто имам давано пари за секакви организации,имам дете од Чад(африка)и сега пред месец дена си зедов девојче од Аргентина на кои им помагам да се школуват и да имат малку подобар живот(децата си живеат таму само јас ги подржувам парично)облеката се шо е зачувано ги давам на црвен крст...

риспект :cuc:

и јас со жена ми имаме веќе неколку пати размислувано, ако некогаш дозволуваат можностите, да земеме некое дете без родители од некаде...

има толку многу деца на светов (и не само деца) на кои им треба помош, така да јас го поздравувам секого кого им помага на луѓето кои имаат некаква потреба / мака...

сега засега останувам(е) „само“ да давање алишта на бездомници, на одередени кои лично ги познаваме, одвреме навреме по некој евро, на други, кои не ги познаваме, често им купувам(е) (ко се има пари во џепот :р) нешто за јадење... избегнувам на непознати да давам „кеш“ поради тоа шо често си купуваат „доза“ наместо јадење ;*(

и не само то со алишта, јадење, неколку центи ситнурија...

едноставно, такви сме си со невестава двата :)

ама не сакам многу да зборувам, го правам затоа шо го сметам за правилно, не за да имам шо да пишам на форуми

за мотивација и убав личен пример, доволно е и ова :)

поздрав

Vaka: sve super, interesna tema, ama tolku odvratni raboti se iznacitav sto ke povratam!
Prvo, toa deteto sto bilo osmo oddelenie pred dve godini, a sto se pretstavuva kako kucka, treba da si donira sebe si malku poveke knigi, a pomalku pari od mama i tato. Duso mila, i mene da mi dade tatko mi pari, ne da ke doniram, 10000 evra ke dadam ako treba! Mala si uste, i nekoi raboti ocigledno ne ti se jasni! Prasanjeto e dali donirate, a ne sekoj da raskazuva romani so doniral, kaj doniral, kolku pari dal! Aman be luge, dajte taa suetata skrijte si ja, skromniot covek prestanuva da bide skromen vo momentot koga veli deka e skromen!!!!

Кога можам, донирам. Ми прави задоволство и блаженство, знаејќи дека барем на една личност барем за еден ден, го усреќив. Ме исполнува и духовно и ментално...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom