Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако си албанец веќе те гледам како административец. Ако дипломираш ќе бидеш најмалку министер![]()
da, ucu si zavrsi si fakultet i zaposli se vo GTC kade sto ke ti bide direktor Amdi bajram so 4 odelenie,a ti cuvaj si ja diplomata vo geb i tresi se dali amdi ke te izbrka od rabotaнека не те лажат учи си ти, ако те бива, секако ќе се снајдеш
Потешко е без врски но далеку од невозможно.
Од друга страна без факултет би му било екстремно потешко.
Од друга страна, се надевам дека полека работите ќе се менуваат во оваа држава и ќе се цени квалитетот пред непотизмот.
Многу викаат дека единствен начин да дојдеш до работно место е со врски. Но дали е навистина единствен ?! Сакам да знам дали постојат и такви што се запослуваат со учење. PS (ми треба мотивација за да продожам да учам, но да знам какви ми се шансите ) пр. Јас не сум некој што многу се експонира, односно немам врски. Колкави ми се шансите да успеам ? Учам економија, дали би имал потешкотии ако немам врски ?
Кај нас со Економски факултет ги има многу кои чекаат работа.
Фаќај патот за странство џабе изгубени 4-5 години ако немаш врски. Тоа ти е изгубени 60 месеци работа во странство а таму платата е над 3000 евра.
Имам работено 2 години на брод а тука тие пари нема да ги земам за 10 год макар би бил и вработен во стопанска банка, т-хоум или евн.
Ќе си заработиш ќе се дојдеш и можеш да започнеш приватен бизнис.
Тука најголемите бизнисмени се без диплома а со длабок џеб.
Секој втор има завршено факултет и да имаш диплома е исто како да имаш возачка дозвола а да немаш кола.![]()
Подобро кувар барем ќе лапаш 4000-5000 евра месечно.Затоа батали факултет и иди во странство да бидеш келнер на брод
Како беше она? Знаењето е сила, знаењето е моќ,,,
Упс,,,тоа беше само за на телевизија, во реалноста пожелно е да имаш или вујко владика или партиска книшка, за жал![]()
Кај нас сега секој втор има завршено факултет и да имаш диплома е исто како да имаш возачка дозвола а да немаш кола.![]()