Се урива дел од старата железничка станица, а оштетени се и неколку римски стели

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mi se veruva za sto se raspravate. Neznam koja vi poentata so pomestuvanjeto no se raboti za ideja poglupa od site splavovi, plazi, utnati spomenici, karuseli, panoramski trkalinja i vrbi zaedno. I na kraj na kraevite i da ima potreba i moznost za pomestuvanje toe nemozeme da go platime nitu pa imame tehnologija toa da go realizirame.

Затоа што ќе издржи да се помести, како згради од по 10 ката стари по 130 години не паднаа па оваа што е градена 1937 ќе падне..

Како ќе издржи? Како ќе ја решиш статички?

Дрн дрн дрн. И да се руши и да не се руши, секако вас никој не ве праша.

незнам шо се чудите, на скопјани културно наследство им се и бараките на чичко стоилко со еден тон прашина на нив.....

Огромна замерка што се вложуваат пари кај нив, оставете ги нека седат со неизградени ни згради ни улици, вложете во другите градови, нека има нови театри, нови музеи споменици паркови водни парко спортски сали, сплавови подморници и реновирање на стари згради во сите други градови, нека скапат скопјани, кај им прават па уште гомна јадат........
Ааа не. не не не неее.... Сине не вреѓај сеа, столко си е стоилко но ова е спомен на нешто што одбележува целосна нова ера на изменување на град од темел. Земјотресот е нешто што ни под разно не смее да се заборави.

А сеа конкретно за владава и нејзините намери - таа заболува од синдромот наречен Аменофис IV или да бидам конкретен - Екнатон. Damnatio memoriae во секој поглед на историјата како материјална така и културолошка. Немам против форсирањето на некои работи, тоа нек им биде политика, но да бришат дел во кој сеуште постојат живи сведоци, а да не зборам за некаде дури и самите автори сеуште дишат, тоа е веќе тоталитаризам. Извини лејди, ама аргументот ти е невалиден. Постои друг начин за средување на ситуацијата, не мора ни телепортација, може барем да се урива вишокот камче по камче за да после се реконструира по стапките како што некогаш била железничката станица. И да... пуштање на часовникот во употреба е тотална глупост, исто како и уривањето на камениот мост и на негово место градење на современ. Тоа веќе го сметам за бришење на материјалната култура и пласирање на нешто ново кое досега по квалитет не би го споредувал со претходното.

и на кој тие римски обележја му значеа нешто ?! се разбира дека е најдобро нивното место да си го добијат во музеј,а градот да заличи на вистинска модерна метропола,само што некој го заболе стара историја и сака да гледа во иднина не е на ваше гледиште

мене ми се смачи од историја,сакам да ја живеам сегашноста,ама не нашава........

Значи не се разбираш, а тврдиш дека НЕ може :tapp:

Дојди па види, дали сум под 15 или над тоа.

Не мора да видам се приметува тоа.

Јас се разбирам и затоа тврдам дека не може да се премести.

А ти си со премногу испран мозок, за да сватиш дека не ви треба квази историја туку историјата како што е. Со среќа продолжи така да си јачаш его, и со многу среќа. Еден ден може и ќе догурате до ниво каде што и ќе Калето го урнете за да направите модерни ѕидини. Историјата е зезната работа знаеш?
Јас и Alex The_Great немаме исти ставови кон нештата но морам да кажам и тоа е факт дека те згази у поим затоа де олабави со глупиве муабети, од крајност до крајност ја однесе темава.

Он топик: tl;dr

Да кажам нешто конструктивно:

Старата железничка покрај камени мост во сите водичи за Македонија и Скопје е централна атракција за туристите, посебно поради својата историја. Најдобро би било да се растаурира и да се зачува сегашниот лик. Некако ми изгледа нестабилна руината, да мане пак мал земјотрес може и да ја снема. Иначе ако се остварат некој замисли како доградба или вклопувајне во друга градба, тогаш старата железничка ќе си ја изгуби својата raison d'être, односно причината поради сеуште е тука. Или да се руши и да се изгради друго нешто (ја сум строго против!!) или да се рестаурира местото и градбата и да се користи конечно како туристичко место и место за спомен.

Не се разбирам многу многу... но.. нели за да се помести прво мора да се види како е граден некој објект.. пр ако има длабоки темели невозможно е да се премести? или грешка сум?
второ таа зграда претрпела јак земјотрес што сигурно е во многу лоша состојба ... воопшто не е паметно да се преместува.. можда и грешам..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom