Евровизиски плагијати 2012

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа ли песната на Шведска толку стана омилена кај сите и ја направија фаворит уште пред 2 месеци. :icon_lol:
Ние колку и да имаме оригинална песна и господ да се симне не ни даваат поени. Така да без замарање за другите дали имаат плагијат или не.
Дојде време политиката да навлезе во музиката и да се знае пред време која песна ќе победи и на која песна колку поени ќе им бидат дадени.
Изгледа комисијата која одобрува дали една песна може да се пее на евровизија е составена од политичари и неможе да примети дека е плагијат. :eek: :tapp:

Еј ниедна од овие што ги споредивте не си личат. Според мене, не се плагијат.

За плагијат не знам, ама имаше неколку песни што кога ги слушнав исто да ја слушам групата Моранди

Ама шо се фурате?
Ја како музичар имам право да ја украдам цела песна, пошо all rights reserved има само глупата мелодија на песните т.е. делот кај што се пее!
Не е украдена песната ако има иста хармонија, тек на акорди и што ти не.
Сте ги гледаме Axis of awesome?! Да ги глеате. На едни исти акорди, ист ритам, исто се, пеат 20 различни песни!
Сите песни се украдени?
Потсеќаат една на друга, секако дека да. Сите поп песни си личат една на друга. Да земеш да напраиш песна, сигурно ќе украдеш од некој нешто....

Во една-две-три песни!
Жељко брат, се растури од КРАДЕЊЕ!
НЕ Е МОЖНО СИТЕ песни да му личат на некоја друга überпозната! Претера човекот!
БАШКА! Сите му се лигави, барем хитови да беа! -.-

...Песните на Данска и Шведска се далеку од плагијат со тие на Морисет и Уан Дајрекшн (што и да е тоа)...
Некои песни имаат ист ритам, во некои музиката е од исти инструменти, ама за да една песна биде плагијат треба последователно повторување на 4-5 такта.

На која песна е плагијат Зелковата?
Edit: Еве стручно мислење. Ај сега на спиење.

Алал да ти е за постов. Пет ноти им заликоа на paradise, и автоматски се качуваме на bandwaggon-от, на Жељко песната е целосно крадена и базирана на Paradise, кога освен тие 5 ноти јас апсолутно се загубив да испеам било кој дел од Paradise дури Nije Ljubav Stvar течеше на евровизијата.

Абе шо се масирате :P цела музика е напраена досега, сите песни се исвирени па сега ,,мораат" да земаат од ваму, од таму.......изгледа до то е.
Зато јас си ги сакам Sonic Youth оти со гитарата го силоваат појачалото.

Ама шо се фурате?
Ја како музичар имам право да ја украдам цела песна, пошо all rights reserved има само глупата мелодија на песните т.е. делот кај што се пее!
Не е украдена песната ако има иста хармонија, тек на акорди и што ти не.
Сте ги гледаме Axis of awesome?! Да ги глеате. На едни исти акорди, ист ритам, исто се, пеат 20 различни песни!
Сите песни се украдени?
Потсеќаат една на друга, секако дека да. Сите поп песни си личат една на друга. Да земеш да напраиш песна, сигурно ќе украдеш од некој нешто....

Во една-две-три песни!
Жељко брат, се растури од КРАДЕЊЕ!
НЕ Е МОЖНО СИТЕ песни да му личат на некоја друга überпозната! Претера човекот!
БАШКА! Сите му се лигави, барем хитови да беа! -.-
Сеа не ти сфаќам горе викаш дека мора да има сличности доле истото ти е крадење. А кога сме кај растурање од крадење, пример и амбасадор за плагијаторство може да биде Владо Јаневски. Него не му се дури ни семплови и тактови крадени, тука онака комплет здраво за готово.

Сеа не ти сфаќам горе викаш дека мора да има сличности доле истото ти е крадење. А кога сме кај растурање од крадење, пример и амбасадор за плагијаторство може да биде Владо Јаневски. Него не му се дури ни семплови и тактови крадени, тука онака комплет здраво за готово.
Ne e kradenje ako ima sample zemeno. Ne e kradenje ni ako cela muzika (harmonijata vo pozadina) ja prevzeme i stavi nova!
Ama toa ne e kradenje na edna-dve-tri pesni.
Zelko, preteruva so nekreativnosta.

Eve cist primer za celosno prevzemanje na muzika.
http://www.youtube.com/watch?v=niIcxMuORco
http://www.youtube.com/watch?v=pUBTYAKjv4M
Istata pesna, vo celost.
Ne e ukradena. Portishead mozat samo da go slusaat maliov kako rapa na nivna pesna i da kubat kosi :)
Ama Morcheeba imaat ukradeno edna pesna.
Zelko, site. I me nervira zatoa.

Ne e kradenje ako ima sample zemeno. Ne e kradenje ni ako cela muzika (harmonijata vo pozadina) ja prevzeme i stavi nova!
Ama toa ne e kradenje na edna-dve-tri pesni.
Zelko, preteruva so nekreativnosta.
Крадење е како не е. Ако украдам 3 чоколади не е крадење, ама ако земам цел пакет со се големата од излогот е крадење? :D

Крадење е како не е. Ако украдам 3 чоколади не е крадење, ама ако земам цел пакет со се големата од излогот е крадење? :D
Ne e protivzakonsko, vo koj sakas zakon baraj.
So avtorski prava zastitena e samo melodijata na edna pesna, ne i ritam, harmonija i ostanatite...

Сетете се на добро познатана изрека : Да украдиш од еден е плагијат, да украдиш од повеќе е ИСТРАЖУВАЊЕ :cool:
Па сега некој е во првите, некој во вторите, некој меѓу нив ......

Не дека го сакам Владота али сум приметил дека он прави кавери на песни ама не ги кажувај во спотови туку на албумите. А тоа што ние како држава не купуваме албуми е друг муабет а тоа го сфатил он и си гура така, оправдан легално а ние не си знаеме.

А Евровизија ти е кич музика па ништо чудно да има вакви позајмувања на мелодии, тактови и слично. И така не е некој битен фактор...

И Калиопи е со плагијат... :D :D

На 4:51 најубаво се гледа...

Си купил некогаш негово оригинал CD па да просераваш тука? Под секоја песна што е препеана си пишува под неа која е оригиналот и дека авторските права се откупени или има дозвола за правење cover на оригиналната верзија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom