Ти си или болен или дете во секој случај со овој пост јас завршувам .
Јас болен 10% ти умоболен 100%, дете со две деца не е дете како тебе, и треба да завршиш арно ти текна да не ти ги читам глупостите.
Прво се буниш за значењето на зборот партизан
Јас не се бунам и го знам подобро од тебе значењето на зборот партизан. Ти не можеш да сватиш што значи партизан оти од тројца родители партизани одликувани со медалји за придонесот во партизанството за сегашната АСНОМска самостојност со која ти и таквите патриоти како тебе сега со полни раширени муцки за самостојност само на збор се гордеете, и борбата против фашизмот на моите иако не комунисти, затоа не можеш да дадеш никаква дефиниција за зборот партизан подобро од мене.
Risto Pop Trajanov за Гевара = "Ти си или болен"-
Еве такви како тебе умоболни закржлавени во мозок што прифаќаат како дефиниција за партизаните:
еве ти дефиниција од википедиа
A partisan is a member of an irregular military force formed to oppose control of an area by a foreign power or by an army of occupation by some kind of insurgent activity. The term can apply to the field element of resistance movements, an example of which are the civilians that opposed Nazi German rule in several countries during World War II.
Даваш пример од нацистичко германска дефиниција за партизаните. цццццццццццц, и со тебе треба да се дискутира.
Исто значење како и револуционери,герилци или пак четници.
Изедначување на партизанските борци револуционери со четниците
Во никој случај не може да се земе дека сите паритзани во Македонија биле комунисти
Врати се и читај на колку места сум рекол дека во партизаните имало и не комунисти, дете недоспано
зошто јас си имам пример каде едниот мојот дедо се борел против окупаторите и за слободна Македонија но во сојуз со Британија при што после војната бил затворен во кале неколку години целиот имот му бил одземен и умрел 1 година после пуштањето поради болест.
Во сојуз со Британија била коалицијата на анти тројниот пакт и британија била во сојуз антифашистичката сојузничка коалиција а не поединечно дедо ти.
Второ се буниш за ослободувањето на Македонија само од Македонци.Ај те молам кажи ми кои странски одреди/бригади или девизии влегле на Македонска територија и се бореле против Бугарите/Италианците/Балистите или Германците?
Немаш поим што значи зборот "буниш". Се употребува само на соодветтно место и кога има потреба кога треба да се употреби, ќе треба да учиш за некои работи.
Јас не се бунам и не можеш да најдеш никаде дека сум рекол оти се бунам туку го пренесувам она што сум го чул од моите родители борци партизани останато во сеќавање во мојата меморија која многу добро ме служи од историја во школо, од историски книги и понешто од интернет како и сите.
По завршувањето на Народноослободителната и антифашистичка војна во Македонија и Југославија (1941–1945), македонската држава влезе во југословенската федерација, Демократска Федеративна Југославија (ДФЈ), како составен и рамноправен член со државите на другите народи на Југославија.
Со уставно-правните одлуки на АСНОМ, македонскиот народ, врз основа на правото на самоопределување, се здоби со сопствена држава. За првпат во историјата, на еден дел од територијата на Македонија се реализираа вековните стремежи на македонскиот народ за добивање национална и социјална слобода.
Многуте поранешни обиди за здобивање на македонскиот народ со самостојност и сопствена држава претрпуваа неуспех поради различните интереси на големите сили и интересите на соседните балкански држави.
КПЈ беше единствена која имаше изградено правилен став по македонското национално прашање и единствена политичка сила која ги повика слободољубивите народи, од ова подрачје, да се вклучат во војната на страната на антифашистичката коалиција. Македонскиот народ беше посебно мотивиран за прифаќање на борбениот повик. Се определи за заедничка борба со прогресивните народи. Првпат во долговековната борба за слобода имаше сојузници. И затоа успеа.
Во пролетта на 1944 година (април – јуни) се водеа жестоки борби со германските и бугарските војски, како и со балистичките формации во неколку реони на долината на Вардар, во Западна Македонија и во Јужна Србија. Овие борби во македонската историографија се познати под името Пролетна офанзива. По завршувањето на оваа офанзива, со исклучок на поважните комуникации и градовите, целата територија на Македонија практично беше ослободена. На слободната територија се развиваше целокупниот живот, насочен во прв ред кон стабилизирање на народната власт и политичките организации. Сите овие услови овозможија непречено свикување на Првото заседание на АСНОМ во манастирот «Св. Отец Прохор Пчињски» во близина на Куманово.
Ова јас не сум го измислил дете недоспано.
Единствениот влез бил од Бугарската Армија во Источна Македонија ( Делчево,Струмица ) кога Германците веќе се имале повлечено и биле вратени назад во Бугарија.
"Ти си или болен"-
Уште еден неуспешен потег за величење на бугарската фашистичка окупаторска армија
, ако тој влез е во ослободителна функција тогаш ти си умоболен.
За разлика од тоа наши единци оперирале редовно во Источна и Јужна Србија против Бугарите и Четниците.Да не ни почнам за Срем.Исто така Белград бил ослободен од СССР а цела Источна Србија од Бугарија и Украинскиот Фронт.
Точно дека оперирале, но не ја ослободите ни Југославија ни Бугарија ни Украина туку Македонија.
Трето правиш претпоставки дали некој од моите загинал во ослободувањето без да знаеш воопшто кој сум што е голема грешка. Од едната страна на фамилија од 10 ( мои прадедовци,чичковци,вујковци) умреле 7 за време на втора светска војна ( од кој 4 во борби во Македонија и и 3 ца во Србија од кој еден имал стигнато и до Генерал али умрел на сремски фронт ) + 1 пра пра дедо кој го убиле Бугарите зошто се бунел додека му краделе .
Од другата страна на фамилијата од 3 ца умрел само 1 и тоа после во затвор во кале додека едниот што седел и се пијанчел во Скопје добил ордени и работа во ОЗНА п секако си имаше куќа и 2 стана во Скопје за неговата верна служба на црвената банда.Умре пред 10 години
Никакви претпоставки не правам за некој кој се борел против фашизмот, пак ти се мота нешто непроценето и не размозгано во твојата глава. За некој кој се борел против фашистичкиот окупатор секоја чест и длабок наклон за ппридонесот во таа борба па така и за твоите и слава им.
И најпосле, и мојот пра дедо се бунел против кралот и краљевината СХС и бил гонет и затворан.
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 16:19 ---
СОИФ ЈОСИФОВСКИ - СВЕШТАРОТ
Јосиф Јосифовски - Свештарот (
Гевгелија,
2 август 1915 - с.
Кленоец, Кичевско,
6 октомври 1943) бил македонски комунист, учесник во
НОБ,
народен херој.
Станува член на
КПЈ во
1938 година. Учествува во
НОБ во
Македонија како партизански командир, познат и со прекарот „Ѓорче“. Загинал на 6 октомври 1943 година кај селото
Кленоец, Кичевско, во борба против балистичките банди и германските сили штитејќи ја слободната територија во Западна Македонија. Заедно со него во оваа борба загинуваат и повеќе од 70 партизани.
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 16:49 ---
Како може да не го оправдуваш теророт врз Ченто а да го славиш Колишевски?
Доволно сведочат 14 000 политички досиеја од УДБА и 22 000 затворски досиеја на затворените политички лица. Досиеја сведоци за лица затворани, осудувани, прогонувани и стрелани во периодот 1945-1985 година од новата македонска комунистичка власт само затоа што се бореле за самостојна, независна, демократска и граѓанска Република Македонија.
Ако на тоа ги додадеш и другите ќе заокружиш бројка од 50 000 Македонци борци за независна Македонија измачувани од комунистичката власт.
Ај сиктер таму бре.
На сто места напиша ТЕРОРОТ ВРЗ ШАРЛО почна да мениш врз Ченто.
- (Доволно сведочат 14 000 политички досиеја од УДБА и 22 000 затворски досиеја на затворените политички лица.)
* А...да ги прочиташ досиеата на Гестапо и бугарските фашистички досиеа.
- (Ако на тоа ги додадеш
и другите)...кои други?
А прашањата ти се толку смешни што нити едно од нив не го оправдува теророт врз тие 50 000 Македонци.
Големиот гологаз патриот на тастатурата.
Па одговори бре, не давај дефиниција за прашања кои се толку озбилни, а не ги знаеш.
Ај нешто и јас да те прашам
1. Преведи што значи АСНОМ?
2. Кажи некоја активност за одбележување на АСНОМ ?
3. Што избира АСНОМ според член 6 ?
4. Колку Македонци борци комунисти и некомунисти борејќи се против фашистичките окупатори загинаа за АСНОМска сегашна самостојност?
Што има смешно тука ? или не смееш од "теророт врз
шарло"
Ама ти си голем патриот .... (квази), та не ги знаеш.
Ти си не си стабилна личност ....Les, les mer.