Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А тогаш никому ништо, а.им рекле ако ја најдете сметката за која викаме ние дека не ви е платена а вие го тврдите спротивното никому ништо нема да морате да платите.
Тоа читај го како шкљмњн оооооп +33% за ЕВН.А што ли е тоа оптовареност на напон 33 % ?
И мене ова никогаш не ми било јасно. Може ли некој со едноставни зборови да ми објасни зошто се овие 33% и дали е само кај нас тоа?А што ли е тоа оптовареност на напон 33 % ?
Тие се пари кои на времето ги задржуваа по основ на изградба на термоцентрали,хидроцентрали.....и одржување на истите...И мене ова никогаш не ми било јасно. Може ли некој со едноставни зборови да ми објасни зошто се овие 33% и дали е само кај нас тоа?
Тие се пари кои на времето ги задржуваа по основ на изградба на термоцентрали,хидроцентрали.....и одржување на истите...
Ова уште од времето на Југославија кога се градеа тие големи капацитети како Рек Битола итн....
Значи со народни пари се градеше електричната мрежа...
Е сега зошто сеуште дрпаат по 1/3 од сметките кога веќе ништо не се гради е доволно јасно.....
По закон не смеат повеќе да ги наплатуваат тие пари.....
Е сега кај нас луѓето не се воопшто информирани за своите права...
Да беше во друга нормална земја,каде луѓето знаат до цент за шо плаќаат немаше шанса да се дозволи вакво дерење на луѓето..
Луѓето ќе си плаќаа само за тоа шо си го трошат,а државата ќе си плаќаше за изградба на нови системи.....
Ама тоа во некоја друга приказна,европска не во нашата...![]()
Мислам дека се работи за пад на напонот низ мрежата, односно дополнителна ангажирана моќност за да се обезбеди стабилен напон низ цела мрежа, т.е. загуба во тек на преносот на енергија од трафостаници до корисници. Е, сега, како е пресметано дека е 33%... не знамИ мене ова никогаш не ми било јасно. Може ли некој со едноставни зборови да ми објасни зошто се овие 33% и дали е само кај нас тоа?
Мислам дека се работи за пад на напонот низ мрежата, односно дополнителна ангажирана моќност за да се обезбеди стабилен напон низ цела мрежа, т.е. загуба во тек на преносот на енергија од трафостаници до корисници. Е, сега, како е пресметано дека е 33%... не знам
Јас како граѓанин си плаќам струја, што ми е мене гајле каква им е мрежата. Си плаќам и си ја барам услугата за парите, зошто 33% ме крадат за нивна работа?
Ако може ова правно да се заврши јас ќе поведам иницијатива за тужба кон ЕВН и кон државата.
Крадењето пари на ЕВН од граѓаните е флагрантно и навистина бара реакција.МОРА СИТЕ НА ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ЕВН СИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ И МАКЕДОНЦИ И АЛБАНЦИ И ТУРЦИ И СРБИ И БОШЊАЦИ СИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Не бива едноставно објаснување. Електротехнички термин е. Загуба на напон заради различна оптовареност на системот. Те казнуваат со 33% повисока сметка затоа што струјата не ја трошиш со константен интензитет, туку некогаш имаш уклучено и бојлер и греалица, а некогаш ништо. Пластично објаснето му иде така. Легализирана кражба.И мене ова никогаш не ми било јасно. Може ли некој со едноставни зборови да ми објасни зошто се овие 33% и дали е само кај нас тоа?
Не бива едноставно објаснување. Електротехнички термин е. Загуба на напон заради различна оптовареност на системот. Те казнуваат со 33% повисока сметка затоа што струјата не ја трошиш со константен интензитет, туку некогаш имаш уклучено и бојлер и греалица, а некогаш ништо. Пластично објаснето му иде така. Легализирана кражба.Несовршеноста на системот паѓа на грбот на потрошувачот.