Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Значи немците, најперфектната нација во светот се будали и идиоти што го пуштаат бмв да се тргува и да падне на пола цена од пред 1-2 месеци, ама ние сме уште попаметни, Не смее Чифлиганец да изгуби пари, а со него ни будалите што купуваа АЛК на 13000 и да не ги редам сега пак преценетите тоалет папири.

Епа кога има онакви голтари у комисијата што цел живот илјада евра не стекнале, зарем е проблем моќници што имаат на располагање можеби и сто миљони евра да им фрлат некое париче да одобрат каква било измена на правила и да го запрат тргувањето како би им ги спречиле загубите.

За барањата на обичните акционери развлекуваат со одговори, избегнуваат да делуваат, не сакаат да се замераат со директорите и си играат институционален пинг-понг, ама кога крупните риби ќе подмачкаат, не е никаков проблем и преку викенд да се изменат и одобрат правилници заради спречување на милионски загуби!

Значи немците, најперфектната нација во светот се будали и идиоти што го пуштаат бмв да се тргува и да падне на пола цена од пред 1-2 месеци, ама ние сме уште попаметни, Не смее Чифлиганец да изгуби пари, а со него ни будалите што купуваа АЛК на 13000 и да не ги редам сега пак преценетите тоалет папири.
A sto vas vi e krivo sto nie sitnite ribi nema da izgubime o vrednosta na svojot kapital ????Makedonski autohton mentalitet !!!!!!Barem si go pokazavte liceto vo vakvi situacii -bravo, nema veke maski.

A sto vas vi e krivo sto nie sitnite ribi nema da izgubime o vrednosta na svojot kapital ????Makedonski autohton mentalitet !!!!!!Barem si go pokazavte liceto vo vakvi situacii -bravo, nema veke maski.
Друже ја се залагам за СЛОБОДЕН ПАЗАР, а за тоа кој ке изгуби кој ке добие, се знае - паметните ке добијат а глупавите се изгубат ( секако, на долг рок ).
Ти ако се најде на страната на губитници, жал ми е.

Се согласувам берзата да се прекине , ова се вонредни ситуации не треба да се тргува ..
Не мешајте 2008 тогаш не беше некоја ваква ситуација , немоеже вака да се бута педерски 10 % и да ни ги бутаат цените ...
У право е Чифлиганец ако се буни , вие сакате КМБ да падне до 4.000 и да купите на оваа криза да ќарите многу паметни бе ;)

Ве известуваме дека согласно член 58а од Правилата за тргување на Берзата беше прекинато тргувањето на Берзата во 10:25:45 часот во времетраење од 60 минути. Тргувањето продолжи во 11:26 часот. Официјализација на денот на тргување ќе биде во 14:30 часот.

Македонската берза го стопираше тргувањето. Во рок од еден час нема да има никакви трансакции на пазарот.
Прекинот е извршен во 10,25 часот што значи на Берзата нема да се тргува до 11,25ч.
Моменто не се примаат никакви налози а запирањето е поради измената на Правилата за тргување кои денеска ги усвои Македонска берза.
Според новите правила, односно измените во член 58 доколку до 11,45ч се случи пад или раст на цените на акциите од над 7 проценти берзата ќе се затвори за еден час.
Ако падот или растот се случи после 11,45ч Берзата се затвора во рок од траење од половина час.

Stv ovie lugje kako blizard i slicni istomislenici se pricinata za pokvarenosta na edno opstestvo da se sitis tolku pa stvarno nema smisla pa use da kazuvaat koj bil glup koj bil pameten. SE SOGLASUVAM so vas deka cenite bea naduvani da i deka trebase da ima nekoja korekcija da definitivno megjutoa celiot rast vo 1 godina da padne za 1-2 nedeli. E toa ne!! I da,treba da ima nekoja regulacija poso ako nema ke dojde do penny stocks rabotava kako sho izgleda. Tie sho prodavaat pametot neznam kaj im odi nekoj volk da gi nasamari tolku jako. Licno sum vlezen vo MPT ALK KMB i TNB itoa na prilicno dobri ceni i ne mi e dojdeno do parite od berzata da mi se posledni megjutoa ne gledam samo za mojot gz tuku gledam za opstoto dobro.
Dodeka ne pomine virusot i ne prodolzi normlano funkcioniranje na site institucii firmi itn itn NE TREBA DA SE TRGUVA. Virusot ne e realen pokazatel deka MPT nema da prodava gorivo ili cenite na gorivata ke bidat niski, virusot ne e realen pokazatel za toa kolku i kako KMB TNB ALK itn rabotat toj e momentalen pokazatel.
2008 BESE EKONOMSKA KRIZA
2020 ZDRAVSTVENA KRIZA PANDEMIJA sto vlijae na ekonomijata. E sega nadeznite organi treba da bidat tie sho ke napravat DA NE VLIJAE na ekonomijata.

Друже ја се залагам за СЛОБОДЕН ПАЗАР, а за тоа кој ке изгуби кој ке добие, се знае - паметните ке добијат а глупавите се изгубат ( секако, на долг рок ).
Ти ако се најде на страната на губитници, жал ми е.
Батка ти си тука со цел да шириш паника. Последниве три недели имаш над 110 поста, пред тоа три ГОДИНИ ниту 100. Јасна е борбата. Чекаше мрша и дочека

Изгледа завладеа вистинската паника и стигнале премногу барања за откуп на удели од „инвестиционите фондови“ и сега нема кому преценетите акции да му се продадат, па се одлучија да го запрат тргувањето. Во меѓувреме сите ќе мислат дека не осиромашиле и ќе си се наплаќаат провизии на повисока вредност. Управувачките и депозитните провизии на годишно ниво се движат од 1,5% до 3%.

Еве нпр. овие во индексниот фонд на врвот имаа скоро миљарда денари под управување, на што годишно би наплатиле околу 14.500.000 денари провизија. Со падната вредност на инвестиционата единица и повлечени удели, тоа може и двојно или тројно да се намали. На годишно ниво разликата за целата фондовска индустрија може да биде и миљон евра помалку наплатена провизија, т.е. многу пониски бонуси и добивки.

Прегледај го приврзокот 238206

како беше она Абе нема шанса повеке од 30 % да си ги побараат уделите во исто време....

Батка ти си тука со цел да шириш паника. Последниве три недели имаш над 110 поста, пред тоа три ГОДИНИ ниту 100. Јасна е борбата. Чекаше мрша и дочека
Место фала да кажеш и да прашаш што ке е следно, што да правите, вие само ме пљукате, и после зашто така ве викам...каква паника ширам бе, ви продавам БЕСПЛАТНО памет, ама пак ке кажам, на човек СО ЗОРТ неможеш да му дадеш, можеш само да му земеш.
Мислите дека сте најпаметни, врска немате од економија, од фундаменти, од макроекономски показатели, па барем признајте си дека не знаете и прашајте ги тие што знаат.
Корона или не, берзата беше ПРЕЦЕНЕТА, Корона е само катализатор за оволкав пад на таа преценетост. Све има во моите постови, вратете се назад ке видите.
Ви кажав пред 3 месеци, пред 2 месеци, ви кажав уште кога беа акциите на солидни цени за продажба ( АЛК 12, НЛБ 18 и сл. ) ама не слушате, што да ви правам.

Јас кажувам мое видување, а кој што сака нека си прави понатаму, дали ке послуша или не тоа си е негово.

Пак ке кажам, многу сум јак, јас ја креирам глобалната паника што во моментот Италија е -14%, Германија -8% , УК -12% итн.

А нормално е, пред 3 години берзата не беше преценета, него ВИЕ незнајаците купувавте без да ви е битна цената и ја пумпавте со постови од тип АЛК НА 20К, КМБ на 15К, ГРН на 2К и со вашето однесување ја доведовте до преценетост. Можеда најдеш мој пост пред 3 години каде викам дека е преценета? Копај можда ке најдеш дека велам да КУПИТЕ.
Е тоа е разликата.

Granit vo 4 trgovski denovi padna za 23,67% so istrguvani 9956 akcii...

Место фала да кажеш и да прашаш што ке е следно, што да правите, вие само ме пљукате, и после зашто така ве викам...каква паника ширам бе, ви продавам БЕСПЛАТНО памет, ама пак ке кажам, на човек СО ЗОРТ неможеш да му дадеш, можеш само да му земеш.
Мислите дека сте најпаметни, врска немате од економија, од фундаменти, од макроекономски показатели, па барем признајте си дека не знаете и прашајте ги тие што знаат.
Корона или не, берзата беше ПРЕЦЕНЕТА, Корона е само катализатор за оволкав пад на таа преценетост. Све има во моите постови, вратете се назад ке видите.
Ви кажав пред 3 месеци, пред 2 месеци, ви кажав уште кога беа акциите на солидни цени за продажба ( АЛК 12, НЛБ 18 и сл. ) ама не слушате, што да ви правам.

Јас кажувам мое видување, а кој што сака нека си прави понатаму, дали ке послуша или не тоа си е негово.

Пак ке кажам, многу сум јак, јас ја креирам глобалната паника што во моментот Италија е -14%, Германија -8% , УК -12% итн.

А нормално е, пред 3 години берзата не беше преценета, него ВИЕ незнајаците купувавте без да ви е битна цената и ја пумпавте со постови од тип АЛК НА 20К, КМБ на 15К, ГРН на 2К и со вашето однесување ја доведовте до преценетост. Можеда најдеш мој пост пред 3 години каде викам дека е преценета? Копај можда ке најдеш дека велам да КУПИТЕ.
Е тоа е разликата.
poleka be gospod. pamet ke ni daval.:)

aj okulu fundamentive i procentive malku poduci ne . eve mene ne mi e jasno.
eve probaj so alk za pocetok . ke ima 20-30 % pomala prodazba, prihod,profit ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom