Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Slabo nesto stois so matematika i procenti,ama uzivaj.
Автоматски споено мислење:

Se dodeka si zivees vo svojot film sreken si,i drago mi e za tebe.
Nemam problem so matematikata barem mozam prosto na prvoodelenec da mu objasnam.Minatata godina gi kupiv akciite od NLB po cena od 39 .000 den a denes taa akcija so se dividenda cini 62.330 den zasega. 39 000 x56%=21840 dobivka po akcija.Da sreken sum i ne e film tuku realnost e- izleze eden stan za edna godina i normalno ke prodolzam da uzivam a ti praj mi matematika da ne utnam eden dva procenti pogore podolu.

Nemam problem so matematikata barem mozam prosto na prvoodelenec da mu objasnam.Minatata godina gi kupiv akciite od NLB po cena od 39 .000 den a denes taa akcija so se dividenda cini 62.330 den zasega. 39 000 x56%=21840 dobivka po akcija.Da sreken sum i ne e film tuku realnost e- izleze eden stan za edna godina i normalno ke prodolzam da uzivam a ti praj mi matematika da ne utnam eden dva procenti pogore podolu.
Na prvoodelenec siguren sum deka mozes da mu objasnis,ama na nekoj iskusen teska rabota,tuku uzivaj si vo stanot i ne se zamaraj.
2025 -6 mozebi ke ti donese i jahta.

Na prvoodelenec siguren sum deka mozes da mu objasnis,ama na nekoj iskusen teska rabota,tuku uzivaj si vo stanot i ne se zamaraj.
2025 -6 mozebi ke ti donese i jahta.
Zatoa sto si poiskusen tebe ke ti kazam deka od NLB gi zedov vo 2023 tamu nekade januari-mart po 25 000 i nemam presmetka napraveno za dve godini dali sum vo dobivka a za 2025/26 gi cekam MPT i UNI pa ke ti pisam da mi naprajs presmetka oti so iskustvo si.

Како што гледам накај се движат работите, ништо чудно преземањето да е и намерно саботирано за друга банка да влезе како преземач - па сега тука не би ме изненадило во скоро време да слушнеме за гостин од Србија од тамошната Комерцијална Банка, или пак некој Маџарац, пошто вертикалата Скопје Бегиш Будим е новото Скопје Виена Брисел

Мое размислување од Окт 2024 за СБТ, после неуспешното преземање од КМБ

Комерцијална банка во Србија е под НЛБ, така да тоа не ми е баш верно. Од Унгарија ако влегува некоја, едино ОТП ми делува со можни амбиции.

6.јули.2025. Прв пишувам после 30 април на темава ! Да продолжиме каде што застанавме ! Дали STB до Нова Година 2026 може да изгласа и да подели уште една дивиденда ??? Ова заради тоа што има оданочена добивка распределена за дивиденди ???

6.јули.2025. Прв пишувам после 30 април на темава ! Да продолжиме каде што застанавме ! Дали STB до Нова Година 2026 може да изгласа и да подели уште една дивиденда ??? Ова заради тоа што има оданочена добивка распределена за дивиденди ???
Да

банката ќе исплати дивиденда за 2024. За обичните акции – 229 ден/акција бруто (или 206 ден/акција нето); за приоритетните – 6 ден/акција.

Hustler, prati mi pokana za dicord.Fala

Поздрав до сите! Може ли мислење за Окта, Гранит и Реплек. Дали вреди да се инвестира во некоја од овие акции

Поздрав до сите, кајгана мсе се врати, навистина се врати. Што ви е во план, до кај сте со идеите за влез, или ако сте влезени дали оди според очекувањата?

Аматерски прашања; како се тргува со акции те треба да платам брокер*, можам од дома одма да купам акции или мора некаде да одам да пријавувам?

Маседониан има објаснето уште на почеток но претпоставувам некои работи веројатно се смениле од 2006.

*На Гугл прв кој ми искочи е Инвестброкер, дали се легитимни ваквите ликови или не?

Аматерски прашања; како се тргува со акции те треба да платам брокер*, можам од дома одма да купам акции или мора некаде да одам да пријавувам?

Маседониан има објаснето уште на почеток но претпоставувам некои работи веројатно се смениле од 2006.

*На Гугл прв кој ми искочи е Инвестброкер, дали се легитимни ваквите ликови или не?
Оди во било кое брокерско друштво,
Стопанска брокер
Комерцијална Брокер
НЛБ Брокер

Ќе ти дадат да потпишеш дека си нивен член и ќе ти дадат корисничко име и лозинка.
На стопанска игледа вака https://etrader.stb.com.mk/

Можеш да следиш акции, да уплатиш на сметка која ќе ти ја кажат и да отвориш налог за купување на акции. Исто така можеш да отвориш налог за продавање нормално се од дома а со асистенција од брокерот, тој ќе ти ги внесе налозите во МСЕ.
Провизија обично е околу 1000-2000 ден. во зависност од количината на трансакцијата 2-3 илјади евра.

Хинт: Ако акциите ти стојат над 3 години и ги продадеш, земеш ќеш за нив и нема данок.

Последно уредено:
Оди во било кое брокерско друштво,
Стопанска брокер
Комерцијална Брокер
НЛБ Брокер

Ќе ти дадат да потпишеш дека си нивен член и ќе ти дадат корисничко име и лозинка.
На стопанска игледа вака https://etrader.stb.com.mk/

Можеш да следиш акции, да уплатиш на сметка која ќе ти ја кажат и да отвориш налог за купување на акции. Исто така можеш да отвориш налог за продавање нормално се од дома а со асистенција од брокерот, тој ќе ти ги внесе налозите во МСЕ.
Провизија обично е околу 1000-2000 ден. во зависност од количината на трансакцијата 2-3 илјади евра.

Хинт: Ако акциите ти стојат над 3 години и ги продадеш, земеш ќеш за нив и нема данок.

Ти благодарам.

Провизија е околу 1.1%-1.2% плус од сумата што ќе ја платиш за купување на акции.
Инаку ако акциите ти стојат 2 години и направиш добивка, не плаќаш данок од 10%

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom