- Член од
- 20 јуни 2011
- Мислења
- 192
- Поени од реакции
- 13
До каде најмногу имаат навлезено во Европа со освојување???
Кој бил најсилниот султат што ја раширил државата најмногу и тн.Кога се дојдени на Балканов и кога си заминале...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
До каде најмногу имаат навлезено во Европа со освојување???Кој бил најсилниот султат што ја раширил државата најмногу и тн.Кога се дојдени на Балканов и кога си заминале...
Времето на Отоманската Империја е многу значајно за овие простори.
Подготвен сум и заинтересиран за дискусија за многу теми.
Предлагам како увод во дискусијата да се погледа:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Отоманска_Империја
Дедото на еден мој Пријател инаку Галичанец имал дуќан за продавање на сирење во Александрија. И Галичник и Александија беа една држава и неговите предци си отвориле дуќан за продавање на сирење во Александрија.Нивното владеење има само лоши последици за цел балкан,а никако значајно..
Аха... аха... све е како што ти викаш. СВЕ. Ај сеа напиши ја историјата како што ти налага оној погоре.Значајно ? Ја мислам жално.
Нивното владеење има само лоши последици за цел балкан,а никако значајно.. Затоа балканов е толку затупен,поради проклетите османлии.Камо среќа да бевме под Германско или Австро-Унгарство ропство,далеку сега понапред ќе бевме,пред се со менталитет.
Времето на Отоманската Империја е многу значајно за овие простори.
Подготвен сум и заинтересиран за дискусија за многу теми.
Предлагам како увод во дискусијата да се погледа:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Отоманска_Империја
Со Сулејман навлегле најдлабоко во Европа скоро цела Европа централна Европа итн ...
ама се додек Хурем не му легнала во кревет
Дошле мислам 149(и некоја година) а го напуштиле Балканот со Балканските војни т.е со Букурешкиот мировен договор.Нели сме биле 5 века и 21 година под нивно ропоство.![]()
И додека дедовците палеле и гаселе во отоманската империја (продавајќи сирење), дали си се запрашал колку луѓе се убиени, обезглавени, колку жени се силувани, колку деца се одземени (хинт: јаничари), колку луѓе се отселени од своите домови? Колку уствари целиот Балкан е за никаде, само поради турците (намерно со мала буква)? Но ти мора да ги оправдаш затоа што еден од дедовците станал доктор?Дедото на еден мој Пријател инаку Галичанец имал дуќан за продавање на сирење во Александрија. И Галичник и Александија беа една држава и неговите предци си отвориле дуќан за продавање на сирење во Александрија.
Дедото, на еден друг мој пријател станал доктор по медицина во Багдат.Своевремено во Багдат; Англичаните отвориле медицински факултет и тој се запишал и завршил. Јас сеуште го паметам.
Багдат бил во состав на Отоманската Империја се до 20. век
Значи, имало и добри страни - немој се црно да гледаш
И додека дедовците палеле и гаселе во отоманската империја (продавајќи сирење), дали си се запрашал колку луѓе се убиени, обезглавени, колку жени се силувани, колку деца се одземени (хинт: јаничари), колку луѓе се отселени од своите домови? Колку уствари целиот Балкан е за никаде, само поради турците (намерно со мала буква)? Но ти мора да ги оправдаш затоа што еден од дедовците станал доктор?
Жално би рекол....
Значајно ? Ја мислам жално.
Нивното владеење има само лоши последици за цел балкан,а никако значајно.. Затоа балканов е толку затупен,поради проклетите османлии.Камо среќа да бевме под Германско или Австро-Унгарство ропство,далеку сега понапред ќе бевме,пред се со менталитет.
Значи, според тебе, “подобро едно ропство отколку друго ропство“?!
Немој да запаѓаш во клише мислења од образовниот систем и чамче муабети од бадијалџиите на клупите во паркот. И, некако, мене не ми се допаѓа баш толку тој Австроунгарски менталитет. Ама баш ИЧ не сум воодушевен од него. А затупени сме затоа што сме самите такви. И после 70 години слободен развој, неверојатно е колку има глупави Македонци. Дури мене ми е срам од туѓото незнаење и тупавост... Ни ја срамат нацијата. Кажете (од лично искуство) колку има Македонци кои не читаат дури ни весници. И тоа истите оние кои завршиле некој факултет и би требало да бидат интелектуалци. А Турците... Каде се Турците досега отидени...