Oсманлиска империја

• Креатор на темата Креатор на темата michael corleone
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јуни 2011
Мислења
192
Поени од реакции
13
До каде најмногу имаат навлезено во Европа со освојување???
Кој бил најсилниот султат што ја раширил државата најмногу и тн.Кога се дојдени на Балканов и кога си заминале...

До каде најмногу имаат навлезено во Европа со освојување???
Кој бил најсилниот султат што ја раширил државата најмногу и тн.Кога се дојдени на Балканов и кога си заминале...

Најмногу имаат продрено до Виена, која е три-четири пати безуспешно опсадувана. Едно време го имале и Крим.

„Најсилниот султан што ја раширил државата најмногу“ и кој веројатно е повод за отварање на темава бил Сулејман Законодавецот или Величенствениот (1520-1666). На Балканов се „дојдени“, во забележливи групи, во 14 век. Не понудиле пасош. Со оглед на тоа што Цариград т.е. Истанбул е на Балканот, не се уште заминати и не мислат во догледно време да го направат тоа.

Со Сулејман навлегле најдлабоко во Европа скоро цела Европа централна Европа итн ...
ама се додек Хурем не му легнала во кревет :P
Дошле мислам 149(и некоја година) а го напуштиле Балканот со Балканските војни т.е со Букурешкиот мировен договор.Нели сме биле 5 века и 21 година под нивно ропоство. :D

Ni gi ubivale nasite dedovci, im gi kacele glavite na kolovi, gi dupele nasite babi i poturcuvale palele crkvi i ubivale sve zivo.
500god potoa gi velicime i so dusa cekame na TV da se voshituvame na nivnoto golemo carstvo i pikaneteriite od privatniot zivot

Toa ti e isto kako sega Germanija da snimi serija koja ke se vika "Firerot" kade ke se zboruva za privatniot zivot na Hitler i Eva Braun a pola Amerika i Izrael so netrpenie da ja ceka serijata

OttomanEmpireIn1683.png

Ова е најмногу што контролирале

Времето на Отоманската Империја е многу значајно за овие простори.
Подготвен сум и заинтересиран за дискусија за многу теми.
Предлагам како увод во дискусијата да се погледа:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Отоманска_Империја

Значајно ? Ја мислам жално.
Нивното владеење има само лоши последици за цел балкан,а никако значајно.. Затоа балканов е толку затупен,поради проклетите османлии.Камо среќа да бевме под Германско или Австро-Унгарство ропство,далеку сега понапред ќе бевме,пред се со менталитет.

Нивното владеење има само лоши последици за цел балкан,а никако значајно..
Дедото на еден мој Пријател инаку Галичанец имал дуќан за продавање на сирење во Александрија. И Галичник и Александија беа една држава и неговите предци си отвориле дуќан за продавање на сирење во Александрија.
Дедото, на еден друг мој пријател станал доктор по медицина во Багдат.Своевремено во Багдат; Англичаните отвориле медицински факултет и тој се запишал и завршил. Јас сеуште го паметам.
Багдат бил во состав на Отоманската Империја се до 20. век
Значи, имало и добри страни - немој се црно да гледаш

Нивното владеење има само лоши последици за цел балкан,а никако значајно.. Затоа балканов е толку затупен,поради проклетите османлии.Камо среќа да бевме под Германско или Австро-Унгарство ропство,далеку сега понапред ќе бевме,пред се со менталитет.
Аха... аха... све е како што ти викаш. СВЕ. Ај сеа напиши ја историјата како што ти налага оној погоре.

aman molim te sto dobro doslo vladeenjeto na otomanite (osmanliite ) za makedonija i balkanoto.
kako prvo ja unazadile zemjava edno 5 veka nazad so nivniot timarsko spahiski sistem i frajkanje na feudalizmot vo poostra forma drugo brojnite danoci, (kako desetokot danokot vo krv (sekoe prvorodeno dete go zemale vo asker ), drugo gi vrzuvale za zemjata da rabotaat kako robovi, vrsele nasilna islamizacija, ubivale plackosuvale pravele zulumi, najubavite devojki gi zemale za vo harem. toa ti e realnosta prijatele.Nosle kopita od anadolija gjupci cigani so ti ne naseluvale vo makedonija.
Sto gradele pretezno Amami , banji pazari tie raboti ja ukinale ohridskata arhiepiskopija so dekret od 1767 godina ete tie se Blagodetite od Sulejman (pa uste go davaat na telvizija , ah be makedonce glupo )
--- надополнето: 16 април 2012 во 15:25 ---
Tuku gledajte gi ovie serii so nasata istorija (y)
arno rekol Jordan pierkata (y)
--- надополнето: 16 април 2012 во 15:48 ---
Со Сулејман навлегле најдлабоко во Европа скоро цела Европа централна Европа итн ...
ама се додек Хурем не му легнала во кревет :P
Дошле мислам 149(и некоја година) а го напуштиле Балканот со Балканските војни т.е со Букурешкиот мировен договор.Нели сме биле 5 века и 21 година под нивно ропоство. :D

se dodeka i tie kako i makedonija ne pocnale postepeno da se raspagjaat od imperija na tri kontinenti na kraj dosla na teritorija denesna.
A mozele da bidat gospodari na egejot

Дедото на еден мој Пријател инаку Галичанец имал дуќан за продавање на сирење во Александрија. И Галичник и Александија беа една држава и неговите предци си отвориле дуќан за продавање на сирење во Александрија.
Дедото, на еден друг мој пријател станал доктор по медицина во Багдат.Своевремено во Багдат; Англичаните отвориле медицински факултет и тој се запишал и завршил. Јас сеуште го паметам.
Багдат бил во состав на Отоманската Империја се до 20. век
Значи, имало и добри страни - немој се црно да гледаш
И додека дедовците палеле и гаселе во отоманската империја (продавајќи сирење), дали си се запрашал колку луѓе се убиени, обезглавени, колку жени се силувани, колку деца се одземени (хинт: јаничари), колку луѓе се отселени од своите домови? Колку уствари целиот Балкан е за никаде, само поради турците (намерно со мала буква)? Но ти мора да ги оправдаш затоа што еден од дедовците станал доктор?
Жално би рекол....

И додека дедовците палеле и гаселе во отоманската империја (продавајќи сирење), дали си се запрашал колку луѓе се убиени, обезглавени, колку жени се силувани, колку деца се одземени (хинт: јаничари), колку луѓе се отселени од своите домови? Колку уствари целиот Балкан е за никаде, само поради турците (намерно со мала буква)? Но ти мора да ги оправдаш затоа што еден од дедовците станал доктор?
Жално би рекол....

i toa tolku e podlen balkanot sto na sekoi 100 godini zemeno se pravata vojni najcesto verski kako poslednata sto bese vo bivsa jugoslavija

Значи, според тебе, “подобро едно ропство отколку друго ропство“?!
Немој да запаѓаш во клише мислења од образовниот систем и чамче муабети од бадијалџиите на клупите во паркот. И, некако, мене не ми се допаѓа баш толку тој Австроунгарски менталитет. Ама баш ИЧ не сум воодушевен од него. А затупени сме затоа што сме самите такви. И после 70 години слободен развој, неверојатно е колку има глупави Македонци. Дури мене ми е срам од туѓото незнаење и тупавост... Ни ја срамат нацијата. Кажете (од лично искуство) колку има Македонци кои не читаат дури ни весници. И тоа истите оние кои завршиле некој факултет и би требало да бидат интелектуалци. А Турците... Каде се Турците досега отидени...

Значи, според тебе, “подобро едно ропство отколку друго ропство“?!
Немој да запаѓаш во клише мислења од образовниот систем и чамче муабети од бадијалџиите на клупите во паркот. И, некако, мене не ми се допаѓа баш толку тој Австроунгарски менталитет. Ама баш ИЧ не сум воодушевен од него. А затупени сме затоа што сме самите такви. И после 70 години слободен развој, неверојатно е колку има глупави Македонци. Дури мене ми е срам од туѓото незнаење и тупавост... Ни ја срамат нацијата. Кажете (од лично искуство) колку има Македонци кои не читаат дури ни весници. И тоа истите оние кои завршиле некој факултет и би требало да бидат интелектуалци. А Турците... Каде се Турците досега отидени...

Се согласува со C¡Tro ако тие не владееле на балканов сега ние ќе бевме понапредни.Не дозволувале да се развива државата, сме им служеле само за да црпат богатство од овде и да земаат даноци..Спореди ги ти балканскииве земји со некои земји каде што не владееле тие па види ја сам разликата колку денес се тие поразвиени...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom