GPS Навигациони уреди

• Креатор на темата Креатор на темата statusQuO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој навигационен уред го користите/поседувате:

• Вкупно гласачи
    34

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.616
Пошто не сретнав ваква тема, а ме интересира, ја ставам тука бидејки сепак е поврзана со автомобилизмот.

Дали имате или би сакале да имате уред?
Ако имате кој уред го користите и дали лесно се наоѓаат мапи за него?
Кој уред е “најдобар“?

На HTC P3300 имав инсталирано garmin mobile xt i igo.Од garmin mobile xt бев многу задоволен,додека од igo map не бев задоволен.Ја немаше Македонија.Сега имам HTC 7 Mozart со инсталирано google map кое без интернет не работи.
Немам време да прошетам по мобиларите да прашам дали имаат garmin mobile xt за windows mobile 7.5 Ако има излезено garmin mobile за windows mobile 7.5 без размислување пак би инсталирал

дали повеќево уреди ја имаат Македонија на мапа? Порано знам дека ја немаа и чичко ми кога доаѓаше од Холандија вика било све темно а Албанија и сите околни земји биле обележани

дали повеќево уреди ја имаат Македонија на мапа? Порано знам дека ја немаа и чичко ми кога доаѓаше од Холандија вика било све темно а Албанија и сите околни земји биле обележани
Бело не темно

На HTC P3300 имав инсталирано garmin mobile xt i igo.Од garmin mobile xt бев многу задоволен,додека од igo map не бев задоволен.Ја немаше Македонија.Сега имам HTC 7 Mozart со инсталирано google map кое без интернет не работи.
Немам време да прошетам по мобиларите да прашам дали имаат garmin mobile xt за windows mobile 7.5 Ако има излезено garmin mobile за windows mobile 7.5 без размислување пак би инсталирал
Aли ова е веќе муабет за шо мапи имаш на телефонот. Прашањето ми е оние посебни уреди што се, не за преку телефон.

А колку од прилика тежат мапите? Пошо моментално глеам еден со 1 гига и не знам дали е доволно.
Моделот е ТоmTom One iq routes

Aли ова е веќе муабет за шо мапи имаш на телефонот. Прашањето ми е оние посебни уреди што се, не за преку телефон.
Ако сакаш можеш да го користиш како телефон,ако не како посебен gps уред.Ова се смета како предност

Ако сакаш можеш да го користиш како телефон,ако не како посебен gps уред.Ова се смета како предност
Да али ја не планирам да купам цел телефон за да користам GPS.
Ова се смета како штедење.

Да али ја не планирам да купам цел телефон за да користам GPS.
Ова се смета како штедење.
2 in 1 е финансиски поисплатливо,телефонот се користи поголемиот дел од времето,а gps 2-3 пат во годината ако одиш надвор од Македонија.
Добар gps уред со инсталиран софтвер+оклучени мапи не очекувај да биде помалку од 10-15000 денари

2 in 1 е финансиски поисплатливо,телефонот се користи поголемиот дел од времето,а gps 2-3 пат во годината ако одиш надвор од Македонија.
Добар gps уред со инсталиран софтвер+оклучени мапи не очекувај да биде помалку од 10-15000 денари
Дефинирај “добар“.
И плус, у македонија кој отклучува мапи на легален начин.

Дефинирај “добар“.
И плус, у македонија кој отклучува мапи на легален начин.
Под ,,Добар'' подразбирам да може од било која точка (име на улица) А до точка Б да ти даде брзо и точни податоци во секое време.Гарминот ги имаше тие податоци,сега не сум запознаен може има подобри.Моментално по потреба кога одам надвор од МК користам google maps инсталирана на win mob
На пазар 3 и реклама 5 има огласи нас луѓе што инсталираат софтвер и отлучуваат мапи.

Под ,,Добар'' подразбирам да може од било која точка (име на улица) А до точка Б да ти даде брзо и точни податоци во секое време.Гарминот ги имаше тие податоци,сега не сум запознаен може има подобри.Моментално по потреба кога одам надвор од МК користам google maps инсталирана на win mob
На пазар 3 и реклама 5 има огласи нас луѓе што инсталираат софтвер и отлучуваат мапи.

Па и тие се кракувани, да не имаат децата лиценци што го прават тоа :)

Јас имам користено кинески гпс со блутут 5 инчен со иГо инсталиран
Добра беше навигацијата, само од сонцето многу бледо се гледаше
Ги има во мегамобил за 5-6000 денари

Имам Garmin nuvi 1100 и си функционира супер, Македонија ја има на Адрија мапата. Треба да се сметне едно програмче Garmin unlock за да можеш да аплоудираш мапи бесплатни. Туторијалот заедно со линк од програмчето и мапата Адриа за како се отклучува и внесуваат мапите го најдов на некоја хрватска-српска страница или форум, не се сеќавам најдобро.

2009та земавме TomTom XL IQ routes со мапи од сите земји на ЕУ, од Србија ги имаше само главните и некои споредни патишта, Македонија само главните. Досега немаме купено други мапи, земавме цд за инсталација (cracked) од пазар3 мислам дека беше со сите мапи од некој од Битола го порачавме, ама имаше некоја процедура за отклучување на томтом-от, на татко ми му беше страв да не го зезне и не ги инсталираше.
Кога го земавме јавуваше на пример и кога има гужва на пат или поправки, пренасочуваше, мислам дека тоа беше некоја опција за активен контакт со сообраќајните центри (се надевам не лупам глупости, не се сеќавам веќе), ама овој пат кога доаѓавме накај Германија не појави ништо такво, не знам дали зашто немавме направено апдејт на софтверот или зашто можда таа опција ја нема веќе.
Екранот има добра видливост и на силно сонце, навечер се затемнува и не дречи, лесен и многу едноставен е за работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom