„Прости ми“ и „Простено да ти е од мене и од Бога“

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување

Каков е празникот?

• Вкупно гласачи
    38
  • Гласањето е завршено на .
...смислата на празникот е САМО за помладите ако згрешиле нешто кон постарите, а постарите тоа да го прифатат и да им простат, а не е празник на све живо меѓусебно простување!

...смислата на празникот е САМО за помладите ако згрешиле нешто кон постарите, а постарите тоа да го прифатат и да им простат, а не е празник на све живо меѓусебно простување!
Простено ти е од мене за твоето незнаење.

Напротив...не е „само„, туку „секој секому да му прости„.

Тоа што според редот од нештата, помладите бараат прошка од повозрасните е чист гест на почит кон годините кои ги имаат поворзасните, а не затоа што повозрасните се безгрешни, младите се грешни па овие (младите) треба да бараат прошка од повозрасните.

Погледни ги советите од Св.Ап. Павле упатени кон родителите и кон децата.
Автоматски споено мислење:

Начелно точно, но барањето прошка подразбира и наведување на сторениот грев (гревови) ради кој помладите барааат прошка од постарите. Вака срочено, како во посочениве реченици, простувањето е само несодржајна фраза.

Последно уредено:
...и така секоја година "јово на ново" на ресет модус :)
...и после ќе рече некој дека не живееме во матрица :D

Глупости измислени во ран 20ти век.
Јас сум за почитување на традиција кај што има смисла ама барање прочка и бакнување рака како што е во некои делови во Македонија е без смислено, турски обичаи од бакнување рака на постарите прифатени од наше население.

Ако чекаш ти година дена некому да простиш, е.и му мајката.
Едино што го поштувам од празникот е тортата. Рестото тури пепел.

На дневно ниво треба да си човек и да правите муабет со блиските за разрешување конфликти, со што се губи смислата на ова простување.
Демек година дена ќе се лутиме, ајде оди сега синко да си простиме јово на ново се океј :LOL:

У Куманово е убаво направено, условно ама ферски :LOL: :icon_lol:
Прости ми да ти просту

У Куманово е убаво направено, условно ама ферски :LOL: :icon_lol:
Прости ми да ти просту

Фраерски, ама неделотворно...и услов(ува)но.
„Ти прв прости ми, па после јас ќе ти простам...ама ако сакам!„.

Фраерски, ама неделотворно...и услов(ува)но.
„Ти прв прости ми, па после јас ќе ти простам...ама ако сакам!„.
Ми смо фер људи, не правимо педерски ствари. Такви активности остављамо на комшие од Скопје :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom