Потпорен ѕид

• Креатор на темата Креатор на темата mitka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Dali vaka postaven potporen zid e bezbeden bidejki ne se razbiram vo gradeznistvo no kako so minuvaat godinite se poveke mi stanuva somnitelen vo smila sum primetil deka se navaluva nakaj mojata kuka a so toa sozdava pritisok na zemjisteto(a i na samata kuka) dali e mozno od toj pritisok da se stvorat puknatini na kukata( zidot e visok okolu 2 i 70m i se naoga na 40 cm od kukata) inaku nema ankeri na nitu edna strana taka si stoi slobodno...POMOS??? (samo za tie so se razbiraat ne sakam mnogu palamudenje) POZZ1.jpg2.jpg

Вака како што гледам многу навален ми изгледа брате..моја препорака под хитно викај некој мајстор,и да ти каже што како..а овдека тешко дека ќе добиеш стручен совет пошто тука сите за се се експерти а уствари никој за ништо не го бива :)

Viknav ne eden tuku poveke majstori okolu zidot nema so da se pravi problemot e sto e dozvoleno da se potkopa kukata (jas sum bil mal) togas dali e osteteno nesto i dali e bezbedno da mi visi kukata 3 metri a zidot da e na 40 cm od kukata e tuka sakam od nekoj soveti
--- надополнето: 16 февруари 2012 во 21:33 ---
Ne znam dali se zabelezuva kukata e na dve nivoa zatoa e taka predniot del e tri sprata zadniot dva...

Не изгледа на добро ова. Уште ако имаш притисок и од позади... Се гледа дека е накривен, за колку време се има искривено, има ли арматура внатре, ако има, каква?
Да ти даде дозвола комшијата и да направиш уште еден до него, само овојпат како што треба, друго решение не гледам јас.

znaci decki ne e problem zidot da kazeme minimalno se ima pomesteno 2-3 cm za 10 god so mislam deka e normalno problem mi e dali e bezbedno da visi vaka kukata( i da e se vo red so zidot) eve da kazeme posto na eden stranski forum citav deka pri kopanjeto se ostetuvaat temelite posle bilo dzabe kolku saka neka e jak zidot a inaku mislam deka ovoj zid e dosta jak i mislam deka e so armatura (inaku ne vi izgleda strasno vaka tolku visoko kukata mene mn me zivcira ali toa e )
--- надополнето: 16 февруари 2012 во 22:20 ---
inaku samiot zid i pri izgradbata e iskriven na nasa strana (demek slucajno)

Јас би ти предложил да купиш ќерамиди нека бидат и половни и направиш стреа да паѓа водата долу наместо да се таложи на зидот. Гледам влагата веќе се зафатила на куќата и може да ти продре внатре.

Во твојот случај, мајстори не можат да помогнат.
Ова што ти го нарекуваш „ потпорен ѕид “ не е ништо друго, туку обична ограда. Потпорен ѕид е нешто сосема друго.
Побарај помош и изврши консултации со некој искусен градежен инженер. Веројатно ќе треба да се засилат темелите на горниот објект или нешто друго. До ваква градба не ни требало да дојде.
Мене ситуацијата ми се чини алармантна.

druze dolniot del e ograda a ova so vi go pokazuvam jas e potporen zid :)
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 12:13 ---
znaci zadniot del od kukata pocnuva od nivoto na koe se naoga zidot (kukata e na dve nivoa)

Стварно незнам што да кажам. Мислам дека CiTro е во право, јас ниту сум стручњак за ова ниту врз основ на фотографии може нешто да се заклучи.
Ако куќата се “ лизга “ на конструкцијата ќе се појават пукнатини. Останувам на ставот - консултирај се со некој искусен градежен инженер.
Барем тргни ги сите олуци и продолжија стреата како што ти предложи Windfucker.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom