Помош околу градење на амбар (за чување сено, слама)

Член од
13 декември 2011
Мислења
218
Поени од реакции
43
Локација
Skopje
САКАМ ДА ГРАДАМ АМБАР ЗА ЧУВАЊЕ СЕНО .ДИМЕНЗИИТЕ БИ САКАЛ ДА БИДАТ 3метра X 10метра .Ме интересира некој ако може да ми каже колку отприлика ке ми требаат цигли за градење и кој ми се најисплатливи (за кров ке ставам керамиди стари ,имам)
ве молам само озбилни луге за помош бидејки слабо се разбирам во градежништво .Ме интересира колку ке ме кошта да материјалот (цигли и бетон)

САКАМ ДА ГРАДАМ АМБАР ЗА ЧУВАЊЕ СЕНО .ДИМЕНЗИИТЕ БИ САКАЛ ДА БИДАТ 3метра X 10метра .Ме интересира некој ако може да ми каже колку отприлика ке ми требаат цигли за градење и кој ми се најисплатливи (за кров ке ставам керамиди стари ,имам)
ве молам само озбилни луге за помош бидејки слабо се разбирам во градежништво .Ме интересира колку ке ме кошта да материјалот (цигли и бетон)

Мислам дека бетонските цигли се најефтини, но можеш да видеш и на огласи како тука http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=18965.

Претпоставка дека ќе биде високо некаде 2.20 м би ти излегло некаде површина од 60 квадрати 2x10x2.2+3x2.2x1.5 (отвор за врата).
Еден квадрат е ако земеш блокови 40ка околу 10 блока (мислам дека димензијата е 16x25x40) и би требало 600 блока x 25 денари, тоа е 15.000 денари ако е зидот болмечки како што претпоставувам.
Треба да ископаш темел и за тоа ти е потребно камен, цемент и песок. Претпоставувам дека ќе треба да одвоиш најмалку уште толку за тие работи. Греди и летви за покривот или пак некои дрва ти се потребни и тие би те чинеле околу 30,000 денари најмалку претпоставувам и идиме до бројка од 60.000. Мајстор и помошник најмалку би те чинеле околу 2000 ден. дневно плус храна за нив, овде има работа за 10 тина дена и за нив би требало да одвоиш 25.000 денари. Што знам по мое минимум околу 1500 евра, ти сам да си ја водиш работата би требало да излезе.
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 20:41 ---
Одма да се воведе подфорум "Знање-Имање" !!!
:pos:

Мислам дека бетонските цигли се најефтини, но можеш да видеш и на огласи како тука http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=18965.

Претпоставка дека ќе биде високо некаде 2.20 м би ти излегло некаде површина од 60 квадрати 2x10x2.2+3x2.2x1.5 (отвор за врата).
Еден квадрат е ако земеш блокови 40ка околу 10 блока (мислам дека димензијата е 16x25x40) и би требало 600 блока x 25 денари, тоа е 15.000 денари ако е зидот болмечки како што претпоставувам.
Треба да ископаш темел и за тоа ти е потребно камен, цемент и песок. Претпоставувам дека ќе треба да одвоиш најмалку уште толку за тие работи. Греди и летви за покривот или пак некои дрва ти се потребни и тие би те чинеле околу 30,000 денари најмалку претпоставувам и идиме до бројка од 60.000. Мајстор и помошник најмалку би те чинеле околу 2000 ден. дневно плус храна за нив, овде има работа за 10 тина дена и за нив би требало да одвоиш 25.000 денари. Што знам по мое минимум околу 1500 евра, ти сам да си ја водиш работата би требало да излезе.
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 20:41 ---

:pos:

многу скапо излегува ,а некако со друго да размислам лим или сл..сепак фала за помошта

Иначе не се вика амбар туку плевна чим во неа ќе чуваш слама/сено :)
Инаку на твоиве димензии 3х10 ако земеме дека еве ќе биде 3 метра високо би собрало од 350 до 400 снопчина. ако сметаш дека за толку ти се исплаќа да инвестираш во тврда градба со специјална намена само за тоа инвестирај, циглата (обавезно да користиш бетонска) нема смрт (бар не за брзо)... инаку јас би ти препорачам тремовски вид на градба. Се разбира ако имаш место. Наместо по 3 покусите страни да ти се на 5 метри а имаш една долга страна како грб, од напред да ти е отворено по цела должина а кров на “две води“ што викаат ако немаш објект во позадина на тие 10 метра. А ако имаш тогаш на “една вода“ нанапред накај отворениот дел со мала натрешница....

пс : не заборавај дека сено/слама е “жива материја“ односно содржи вода и потребен и е провев во спротивно ќе фати мувла... после тоа ни за постел нема да ти ја бива а не пак за јадење од животните :D

Јас би ти препорачал дрвен амбар да направиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom