Растафарјанство

• Креатор на темата Креатор на темата streets_of_dublin
  • Време на започнување Време на започнување
streets_of_dublin напиша:
MSV напиша:
ЏА(или нешто слично) кој патем е обичен човек....

Џа е Богот на Растафарјанците.. Не е материјализиран, иако понекогаш се споредува со лав. Селасије, од друга страна, се смета за син на тоа божество и месија на Земјата- нешто слично на Господ и Исус во хирстијанството...
Абе ајде.... :roll: :roll: :roll:
И ја сакам да верувам...И донекаде верувам.....
Целава оваа работа ја имам убаво разработено у една песна на MSV(како мое мислење...не како пропаганда у стилу на ЏА).....
Би било добро ако ја чуеш....и ке сватиш зашто уствари ти лупам овде во канта!!!

Мајсторски го кажа... треба човек во мисли да ти влегува за да те разбере.
Црн хумор....или....

MSV напиша:
MSV напиша:

Џа е Богот на Растафарјанците.. Не е материјализиран, иако понекогаш се споредува со лав. Селасије, од друга страна, се смета за син на тоа божество и месија на Земјата- нешто слично на Господ и Исус во хирстијанството...
Целава оваа работа ја имам убаво разработено у една песна на MSV(како мое мислење...не како пропаганда у стилу на ЏА).....
Би било добро ако ја чуеш....и ке сватиш зашто уствари ти лупам овде во канта!!!

Стварно би сакала да ја чујам... Каде можам да ја најдам?

П.С. Не ја отворив темата затоа што верувам во Џа, туку чисто едукативно...

MSV напиша:
MSV напиша:

Стварно би сакала да ја чујам... Каде можам да ја најдам?
Па ако ти ја пратам по мејл.....

MSV, тролуваш ко Латас :D :D :D

Растафаријанството.. хм.. еве ти шо кажуе Вики (педија) :

Rasta, or the Rastafari movement of Jah people, is a religious movement that reveres Haile Selassie I, the former emperor of Ethiopia, as King of Kings, Lord of Lords and the Lion of Judah. The name Rastafari comes from Ras Tafari, the pre-coronation name of Haile Selassie I, who Rastas of many mansions say is the earthly aspect of Jah (short for Jehova or the Rastafari name for God) and part of the Holy Trinity. The movement emerged in Jamaica among working-class and peasant black people in the early 1930s, arising from an interpretation of Biblical prophecy, black social and political aspirations, and the teachings of their prophet, Jamaican black publicist and organiser Marcus Mosiah Garvey, whose political and cultural vision helped inspire a new world view.

The Rastafari movement has spread throughout much of the world, largely through immigration and interest generated by reggae music—most notably, that of Bob Marley. By 2000, there were more than one million Rastafari worldwide. About five to ten percent of Jamaicans identify themselves as Rastafari.

Doctrines

The doctrines of Rastafari depart radically from the norms of the modern western mind, something encouraged deliberately by the Rastas themselves. Unlike most religious and Christian groups that tend to stress conformity towards the powers-that-be, Rastafari stresses nonconformity and peaceful rebelliousness towards modern Western society, which it terms Babylon. Rastafari grew up amongst very poor people, to whom society had nothing to offer except more suffering. Rastafarians see themselves as conforming to a vision of how Africans should live, reclaiming what they see as a culture stolen from them when they were brought on slave ships to Jamaica, birthplace of the movement. Their religion is difficult to categorise, because Rastafari is not a centralised organisation; and it is left to the individual Rastafarians to work out the truth for themselves, resulting in a wide variety of beliefs entering beneath the general umbrella of Rastafari.
Тука цела статија

Јас не сум про у оваа област.. едино што сум запознаен е дека растафаријанците се генерално христијани, но ја отфрлаат институционалната парадигма, односно си се молат и крстат по дома, немаат цркви, ама не знам дали имаат/немаат свештени лица. Религијата им е окарактеризирана со јак волунтаризам, спиритуализам и мистицизам, како и со висок степен на дисидентство во однос на новиот светски поредок, кој впрочем е и основа за нивното формирање. Карактеристика: црвено-жолто-зелено, дредлокс (такозвани суканици), реге музика, хипи-љубов и доста изразена индивидуална свест, но не се индивидуалци ко Ниче, туку индивидуи како дел од колективот.

rastafarielders.jpg

Иначе мое мислење за нив:

Луѓе кои се дефинитивно слободоумни, немаат динар у џеб, но сепак нашле некоја смисла на егзистенцијата и начин до среќата.

И дефинитивно, еволуциски над нас. Бар ментално.

Офчар напиша:
мое мислење за нив:

Луѓе кои немаат динар у џеб, но сепак нашле некоја смисла на егзистенцијата.

Како тогаш го објаснуваш фактот дека некои од Растафарјанците биле аристократи пред да му се поклонат на Џа?

Офчар напиша:
растафаријанците се генерално христијани, но ја отфрлаат институционалната парадигма, односно си се молат и крстат по дома, немаат цркви

Хм.... од кај оваа информација? Не треба да гледаш само од денешна перспектива или од перспектива на колонијализмот.

Африканскиот континент е во основата на движењето, а Африка (оригинално), е далеку од христијанството..

Еј Даблин, ај аргументирано.

By claiming Jah as the returned Jesus, Rastafari is a new religious movement that has arisen from Christianity

Џа (или Бу :D ) што ти толку го џвакаш во постовите, е прогласен како реинкарнација/враќање/наследник/шо ти ја знам на Исус. Корените на растафаријанството пак (љуби го ближениот, не кради, не лажи, бла бла бла) се засновани на Стариот Завет, односно Божјите заповеди. Бај д веј, Силасие иако е столб на целото движење, сепак темелите на растафаријанството се удрени од страна на мисионерите (христијани, нормално) Marcus Garvey и John The Baptist.

Еве и линк за христијанството и растафаријанизмот, да не речеш дека измислувам факти
Еве и линк за историјатот, за Гарви и Џон Д Баптист

А инаку за тоа дека немаат институции..познато ти е „непосредна вера“, без медиум, нешто слично како протестантите?! Само Библија (односно кај растафаријанците сакрални предмети) и молитва?!

The movement emerged in Jamaica among working-class and peasant black people in the early 1930s

Ја као што знам, Јамајканските работници и селани немаат динар у џеб, туку само ганџа у двор 8)

И не сфаќај лично.

Офчар напиша:
By claiming Jah as the returned Jesus, Rastafari is a new religious movement that has arisen from Christianity

Џа е прогласен како реинкарнација/враќање/наследник/шо ти ја знам на Исус.

The movement emerged in Jamaica among working-class and peasant black people in the early 1930s

Ја као што знам, Јамајканските работници и селани немаат динар у џеб, туку само ганџа у двор 8)

Aј идеме едно по едно...

Како прво, не е точно дека Растафарјанството произлегло од христијанството-нема основа за тако мислење.... почетоците на Раста религијата се многу постари од христијанството.

Второ- не гледај сега првите растафарјанци во Јамајка дали немале денар у џеб, денес има многумина кои имаат бајаги у џеб а стануваат растафарјанци заради идеалот.

Трето... Џа е сила, нешто како хиндуистичкиот концепт за Браман... Ни од далеку не се смета за реинкарнација на Исус. Џа никогаш не бил ставен во било какво тело. Фигурата за која што ти зборуваш, отелотворениот Бог, е Селасие, поранешниот император на Етиопија.

Не треба секогаш да им се верува на веб страниците... Ја за ова правев истражување подолго време, така да ова што го пишувам е проверено.

Можеби забуната со христијанството настанла заради тоа што Раста религијата е многу либерална и денес некои луѓе ја прифаќаат како начин на живот покрај нивната примарна религија....

Се надевам појасно е :wink:

Наредниве неколку дена нема да бидам тука, така да вам ви ја препуштам темата... само немојте ептен да забегате во некои нафталински информации, скептицизмот нека ви биде најдобар водич!

До тогаш,

one love,
Jah bless
(раста поздрав :wink:)

id629.jpg

Бабилон од сликата со слончето е западната култура :D

Инаку, не е било која страница, Википедија е.

Така да ај уште малце шпиунски дур си у берлин:

Како прво, не е точно дека Растафарјанството произлегло од христијанството-нема основа за тако мислење.... почетоците на Раста религијата се многу постари од христијанството.

Озбилно си конфузна. Растафаријанството е модерно движење, на 20-ти век. Не произлегло од Христијанството, ама во блиска врска се. Може мислиш на различни домородни источно - африкански движења, ама растафаријанството како што го знаеме (црвено-жолто-зелено, дредлокс, ганџа) е помладо од 100 години. И има корен од христијанството.

Jah is often thought to be a shortened form of the name Yahweh or Jehovah. Thus, the term Hallelujah would mean "Praise Jah." In the West Indies, the recent popularity of Christian reggae has led to the use of the name Jah in Christian circles, especially among younger believers.

Hallelujah - да не те потесеќа на Алелуја :D

И така Џа стана дел од Христијанството, формално преку Библијата, прагматично преку Јамајканците..

Исто така приказната(And king Solomon gave unto the queen of Sheba all her desire, whatsoever she asked, beside that which Solomon gave her of his royal bounty. So she turned and went to her own country, she and her servants...), која е земена за основа на раста движењето ја има во Библијата (стара Хебрејска приказна вклучена во Стариот Завет).

Исто така Zion, кој според растафарите е во Етиопија, Библијата го дефинира како Jerusalem.

Rastafari is a strongly syncretic Abrahamic religion that draws extensively from the Bible.

Ај, еве, по товј ќејф, Растафаријанството не потекнува од Христијанството, туку од Светото Писмо, т.е. прикаските и заповедите од Стариот Завет и Евангелијата за Исус.

Толку за врската меѓу Христијанството и Растафаријанизмот. Сите цитати се од Википедија, ги имам читано и на мрсна хартија и ги има на различни сајтови. Општо познати работи се.

Второто:

1.Како тогаш го објаснуваш фактот дека некои од Растафарјанците биле аристократи пред да му се поклонат на Џа?

2.не гледај сега првите растафарјанци во Јамајка дали немале денар у џеб, денес има многумина кои имаат бајаги у џеб а стануваат растафарјанци заради идеалот.

Океј, значи првата „целна група“ или „инфицирана група“ биле екстремно сиромашни луѓе.

Тоа што денес богати луѓе преку ноќ стануваат раста, и продаваат пуфки е исто како и со Че Гевара на маици од по 20 долари. ФЕЈК и комерцијализација. Како врастафаријанец е оној што плаќа (еве у МК 2000 ден) за дредлокс (и тоа ги прави „под старост“), купува шарена облека во бутик, татко му е тежок капиталистички пленик или администрација, а овој вика „Доле Вавилон“. Контрадикција.. пошто едно од начелата на растафаријанството е дека Вавилонец не може да стане раста.

Растаманството :D :D :D е култ и религија и начин на живот. Така што тие „богати“ растафаријанци, ја би ги нарекол квази-раста.

Трето:
Трето... Џа е сила, нешто како хиндуистичкиот концепт за Браман... Ни од далеку не се смета за реинкарнација на Исус. Џа никогаш не бил ставен во било какво тело. Фигурата за која што ти зборуваш, отелотворениот Бог, е Селасие, поранешниот император на Етиопија.

Слончето на твојата слика, и тоа е Џа :)

Rastafari consider Haile Selassie I of Ethiopia to have been the religious symbol for Jah incarnate. Referring to him by the title of Jah Rastafari, some consider him to have been the personification of Jah, but this is only one interpretation or metaphor for Rasta belief. Each and every Rasta is encouraged to seek truth for themselves, and no central dogma is imposed.

Поздрав и убав провод у Берлин. Берлин виа Даблин хехехе :D

Не прочитав баш се што е пишано... така да, ако нешто повторам ве молам не замеравајте.

Растафаризмот во основа е религија, но од многу луѓе е прифатена како филозофија на живот. Сепак... потребни се некои услови што Растафаризмот ги нема за да биде официјално признаен како филозофија. Како прво, прекратко време постои за да се свати како сериозна религија, како второ, никаде во светот нема да најдете Растафари храм.

Како и да сакате да го прифатите (или не) Растафаризмот, фактите се исти.

Растафаризмот се базира на Христијанството. Се верува во еден семоќен Бог којшто го пратил својот син Исус Христус на земјата за да го спаси човештвото. Сеа... да не го тупам... кој го интересира Христијанство, може да прочита нешто во животов (постои Библија , ако ништо друго).
Има неколку многу важни разлики помеѓу Христијанство и Растафаризам.

1. Растафаризмот не проповеда дека треба на овој свет да го заслужиме нашето место во Рајот преку мачење. Е сеа... тоа не значи дека треба да си играш ку*от и да тепаш све живо. Според Растафаризмот и на овој треба да уживаш, и да живееш среќен живот.

Некои најважни обележја на Растафаризмот :
Меѓусебно почитување и еднаквост: Сигурно сте го чуле Растафари изразот I and I (Јас и јас) ... тоа значи две ствари: Прво, го означува единството со Бога (Џа, или Jah во оригинал), а како второ, го означува почитувањето кон другиот (било кое човечко суштество, без разлика на раса, пол, националност или религија). Со тоа што го нарекуваш и него I го прикажуваш како еднаков на себе.
Марихуаната: Прво и основно... не е обавезна.... не секој Растафари ја конзумира (дали преку пушење, дали преку јадење (ова второво е класифицирано како DO NOT TRY THIS AT HOME) ) ....Марихуаната се користи како помош при медитација, при обид “да се допре Бога“. Постојат повеќе места во библијата каде што се спомнува “Светата Билка“ и нејзиното одобување од Џа. Не сум сигурен колку е точен преводоt, али идеше нешо као “Ја створив тревата за добитокот, и Билката за човекот“. Има уште еден куп цитати кои што се во тој контекст... али оваа е најексплоатирана.

2. Според библијата во рок од 2000 години после доаѓањето на Христа на Земјата, ќе се појави нов Месија за да му помогне на угнетениот човек. Според Растафаризмот тоа е Халие Селасие, Кралот на Етиопиоја (орг. HIM Hallie Selassie... HIM уствари е His Imperial Majesty) кој е роден како Рас Тафари . Е сеа... за нас како Македонци тој нема напраено ама баш ништо... пошто, постојат луѓе (или... подобро речено, кога живеел он постоеле луѓе) на коишто многу поише им требало Божја помош. Е сеа... нема да пишувам што се напраил Селасие, постои Гугл... кој го интересира... знае шо да праи...

------

Доста предавање за денес... има уште многу.... али ... малце и за друг пат да има :) :) :) Отворен сум за дискусија... Има уште многу работи коишто јас не ги знам за Растафаризмот... ако нешто некој знае плус... или е расположен за дискусија... екстра... пиши ;)

Уше една ствар... приметив дека некој го пиша она знамето со тревката како Јамајканско... Тробојницата Зелено-Жолто-Црвено е всушност знамето на Етиопија, родното место на Растафаризмот и на Халие Селасие.

:oftopic: А... зошо уствари темава е стаена у музика ? ? ?малце ко да не и е мсто тука ?

(знамето на Јамајка и ганџата),

друже,чисто информативно знамето е на Етопија а не на јамајка.Етиопија е земјата на оној селасие типот(божјата реинкарнација нели..),Марли го присвоил со цел ширење на раста културата.....

TpH_Bo_OkO напиша:
Да не треба случајно насловот да гласи РастафарИјанство??

Ако идеме толку до детали ... најточно би било само Растафари ...без -јанство, -изам .....или било кој друг суфикс.

Коа ке спомнат Растафаријанство одма помислувам на Боб Марли, Јамајка,марихуана.Незнам многу за оваа култура.

епа вака, читав неколку од коментариве но ме мрзеше се:). растафаријанството е религија но не христијанска, будистичка, католичка итн. туку чисто МУСЛИМАНСКА. овој податок го знам бидејќи имав можност да прочитам книга за животот на боб марли и за се поврзано со раста лугето. нивната култура и дреадлоцк. инаку самото раста движење е со муслиманско обележје, но бидејќи поголемиот дел во јамајка биле христијани и католици со текот на времето се губелое корените на правото раста движење. а зосто е така, бидејќи правите раста водачи живееле во длабоките џунгли на Јамајка и скоро немале контакт со јавноста. колку што имал боб марли кој го прифатил раста движењето дури одкога станува славен но пред неговата смрт добива желба да ја смени верата во христијанин. значи ако си раста (добродушен) човек смеел да јаде само растенија, користел ганџа за ритуали, мажите седеле во една соба а жените во друга.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom